icon

Som tehotná a chcem ísť na maródku

samponka
4. dec 2016

Ahojte. Som na zaciatku tehotenstva (6tt). Som zamestnana ako ekonomka. Vo firme som jedina ekonomka, vsetko je na mne. Dva tyzdne v mesiaci su velmi stresujuce, v praci zostavam do neskorych vecernych hodin...niekedy je to fakt o drzku. O babatko sme sa snazili vyse roka a tehotenstvo si chcem uzit plnymi duskami v pohode a s rodinou a nie zavreta v praci.
Ked som toto povedala mojmi gynekologovi s prosbou, ci by ma mohol vypisat na PN (nie hned, este si chcem dotiahut nejake veci v praci, takze najskor od januara), nechcel. Vraj nemam ziadne zdravotne tazkosti (chvala bohu) a ze nemam byt leniva a chodit do prace. Ale to naozaj nie je o mojej lenivosti, pohodlnosti, skor naozaj citim, ze doma by mi bolo lepsie. Kedy ak noe teraz?
Prosim poradte mi, mam si nieco vymysliet pred doktorom? Inu moznost naozaj nevidim, aj ked vymyslat si zdravotne tazkosti mi pride detinske. Ale asi mi nic ine nezostava. Viete mi teda poradit, co mu mam povedat?

Strana
z5
vhlave
4. dec 2016

@samponka pravdepodobne casom budes unavena, vycerpana, spava, podrazdena....to by mohlo obstat 😉

evittam
4. dec 2016

@samponka Chápem ťa - ja som tiež ekonómka ale našťastie som mala kolegyňu, ktorá mi pomáhala, tak som chodila do práce až do nástupu na MD. Ale presne viem o čom píšeš. No tak sa skús dohodnúť s obvodnou lekárkou - možno ti ona pomôže. Nemusí ťa na PN vypísať len gynekológ.

sense
4. dec 2016

Tehotenstvo nie je choroba, ved buded doma este tri roky gynekolog ma pravdu.ale pn ti moze dat aj obvodna...len nebud prejvapena ak budes nebudes mat na zaciatku vychadzky al len obmedzene kedze lekar musi napisat disgnozu. A nie pacientka si chce doma uzit tehotenstvo

danusskaaa
4. dec 2016

Sorry, ale ak ti nič nie je, načo chceš sedieť doma??? To nebude o užívaní si doma s rodinou, budeš z toho na nervy!!! Máš obmedzené vychádzky a ver či nie ak si zavreta doma bude ti oveľa horšie ako v práci. A druhá vec, do 12 týždňa ťa malo kto vypise (ak si predtým nemala potraty alebo iné problémy) pretože do 12 týždňa sú potraty veľmi časté bez príčiny. Užívaj si pobyt V práci, medzi ľuďmi či vonku...

anjelic
4. dec 2016

@samponka Ak si jediná ekonóma a nastúpiš na materskú, bude si zamestnávateľ musieť aspoň na nejaký čas nájsť za Teba náhradu. Čo keby si v práci navrhla, žeby si ju začala zaúčať skôr /pre prípad nepredvídateľných okolností ako môže byť aj PN/, keby aj len na polovičný úväzok. Potom by si už nebola na všetku prácu sama.
A čo sa týka nadčasov, pokiaľ si už oznámila tehotenstvo písomne, tak máš nárok na úpravu pracovného času a odmietnutie nadčasov:
Úprava pracovného času
§ 164(1) Zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti.
(2) Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.
(3) Tehotná žena, žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako tri roky, osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa môžu zamestnávať prácou nadčas len s ich súhlasom. Pracovná pohotovosť sa s nimi môže len dohodnúť.
Nevidím dôvod, prečo by sa nedalo tehotenstvo si užívať aj popri práci. Pokiaľ budeš "zavretá" doma už teraz a potom aj na materskej...tak sa aj scvokneš.

luna379
4. dec 2016

Zmeň gynekológa, poinformuj sa o nejakom čo je v tomto benevolentnejší...

kikushaa
4. dec 2016

@samponka co by som ja dala zato keby som mohla chodit do roboty pocas mojho kratkeho tehotenstva.. ach, ale k veci vypisat ta moze aj obvodny ale treba ratat s tym ze prve dva tyzdne ti neda vychadzky, ak ti ich vobec da ;) ale ci budes na pn az do konca tak to pochybujem on totiz musi posielat vypis s diagnozami posudkovemu lekarovi kazdy mesiac. plus v praci mozes poziadat o skratenie uvazku, ako tehotna mozes odmietnut robit nadcasy. takze ak chces ist naozaj na pnku zvaz si to, ze budes doma zavreta, v tom lepsom pripade okliestena vychazdkami, cize ziadne nakupy vybavicky, ziadne vylety cez vikendy pripadne ziadne navsetvy mimo domu 😉

zooeynka
4. dec 2016

@samponka Kamoska dostala PNku na cele obdobie tehotenstva kvoli neustalym nevolnostiam. Ak furt grcas nemozes do prace a vybavene. Ako ti gynekolog dokaze ze negrcas? Ak nepotrebujes vyplatu tak s tebou plne suhlasim-treba si tehotenstvo uzit aj keby len oddychovanim doma, a nie sa stresovat v robote. Len to cakanie na kontrolu zo socialnej poist.je dost nahovno...a oni casto chodia :/

kniha24
4. dec 2016

Ja som bola cele tehotenstvo PN kvoli nevolnostiam,az dva mesiace pred porodom som si vycerpala celu dovolenku. Byt stale zavreta doma,ist vonku len v case vychadzok,ziadne vylety,nic,hroza,ja som si to vobec neuzila,clovek len premysla potom nad hlupostami. Som zdravotna sestra na dost tazkom oddeleni,kde sa robia 12-tky,aj viac dni za sebou. Urcite keby sa dalo som chcela byt v praci. Vychutnaj si to ze ti nie je zle,ze nemas problemy a pohovor si v robote s nadriadenim,aby si hladal novu silu. Drzim palce

sense
4. dec 2016

@zooeynka nuz ako pride lekar na to ci stale grca? Jednoducho,par dni do nemocnice na pozorovanie a raz dva na to pride....lebo zvravanie dlhodobe moze byt problemom v tehu, zvracala som do 20 tt a pomohli az lieky

dibarbora
4. dec 2016

Bože,teraz je každá druhá lenivá chodiť do práce keď je tehotná.
Za chvíľu to bude normálne a nenormálne bude keď tehotná do práce pôjde.
Čo by som dala za to keby nemusím celé tehotenstvo prelezat doma a moc chodiť do práce?
To,ze ťa lekár vypíše,neznamena,ze si ho budes nejak užívať doma a s tum,ze budeš mať vychádzky na 2hodiny.
Tak či tak bude musieť zamestnávateľ nájsť za teba náhradu ,takže toľko stresov už mať až nebudeš.
A vymýšľat si diagnózy?to už je ozaj na hlavu. To pre tie,co to tu píšu,chore.

samponka
autor
4. dec 2016

Baby, ja viem ze byt 7 mesiacov doma nie je ziadna vyhra...pri prvom synovi som bola doma 5 mesiacov, takze to poznam 🙂 ale viete...moja praca je naozaj stresujuca, popritom studujem externe na VS, tento rok ma cakaju statnice...popri robote a skole mam este s.r.o.cku, kde kazdy den vystavujem a platim faktury, objednavam tovar, atd...uz aj pred tehotenstvom toho na mna bolo dost, navyse mam stvorrocneho syna, ktory si vyzaduje vela pozornosti 🙂 takze nie som ziadny "lajdak", co si chce doma valat sunky a nic nerobit...ale asi mate pravdu, neda sa nic moc vymysliet...a chapem aj gynekologa, oni su dost tlaceni poistovnami, tak jasne ze nedaju PNku kazdej, ktora si zaziada...tak asi mi neostava nic ine, len nejak to vydrzat.

zooeynka
4. dec 2016

@dibarbora Nie kazda zena ma potrebu sa realizovat v praci. Ak nepotrebuje vyplatu tak preco by sa nemohla"hodit na pnku"? Ma na to teraz dobry dovod, oddych potrebuje. A pokial jej nevadi byt vacsinu casu zavreta doma tak preco nie?

moncici7777
4. dec 2016

Ja som asi od 12tt Pn. Lekar s tym nemal problem. Pracujem v skole s malickymi detmi a nevladala som. Aj ked mi bolo lepsie uz ostavam Pn. Pn mam o 100 mensiu ako vyplatu z toho 50e by aj tak slo na benzin. Nevravim ze mi nie je dlho ale svojim sposobom som kludnejsia. Od zaciatku mam neobmedzene vychadzky momentalne som u rodicov. Drzim palce 🙂

sissy27
4. dec 2016

@samponka najprv by som to riešila so zamestnávateľom - hlavne ak teda si tam na tejto pozícii jediná... písomne oznámiť tehotenstvo a požiadať o pomoc, ktorá potom po tvojom definitívnom odchode na materskú preberie tvoju agendu...
doktora úplne chápem, on sa musí tiež niekomu zodpovedať a prečo by si mal vymýšľať a robiť si problémy kvôli tebe?

kikushaa
4. dec 2016

@samponka a ako by si ptom chcela doriesit tu externu skolu, predpokladam ze tam musis raz za neviem kolko prist a odsediet si ci uz vecere alebo cely vikend, a s pn je to nezlucitelne . ja by som sa to tiez snazila poriesit najprv so zamestnavatelom a ak by bola cesta zarubana tak az potom by som to skusila pnkou

36evina36
4. dec 2016

@samponka ja som skoncila na pnke kvoli krvacaniu v cca 12 tt a doktor ma zas nechce vratit do prace. Dokonca aj teraz sem tam riesim pracu niektore dni som na pc furt a makam. Najradsej by som bola v praci medzi ludmi , vies vychadzky az po dvoch tyzdnoch a teraz rano dve hodiny poobede dve hodiny nemozem ani rodinu vedla do mesta ist pozriet, som unudena k smrti. Ak to nemas nutne urcite sa nedavaj na pnku ani po obchodoch nemozem s mm nakoľko robi len rano a do pol stvrtej kym pride ja mam po vychadzke. Cely den furt sama zatvorena, medzi stenami.

stanislava111
4. dec 2016

tak ako nehnevajte sa, ale vo Vašej sro-čke pracovať môžete? aj VŠ študovať? len do práce nie? a nevadí Vám, že budete vyberať peniažky, na ktoré robíme my všetci? ja som tiež ekonómka a neviem teda, čo je také stresujúce na tej práci? ak ste dobrá ekonómka nič Vás stresovať nemôže.... smutné, ja by som sa hanbila niečo také napísať... :(

sandrasstini
4. dec 2016

Jezis zo je aka blbina ci sa nehanbi ze na jej onku vsetci zarabame? Co pozom ti vo predstieraju cely zivot chorobu. Som toho nazoru ak nepotrebujes vyplatu resp viete prezit bezproblemov z pnky a muzovho prijmu isla by som kludne na pnku, to vi zvlada v praci povinnosti je jej vec, kazda robota ci firma je ina..neriskovala by som nic a ak sa nevitis chodit do prace nechod. Spytaj sa obvidnej alebo ineho gyn ktoty s tym problem mat nebudu a nepocuvaj hlupe reci

sabina1975
4. dec 2016

@sense prevracala som cele tehu a v nemocnici som s tym nebola proste tepelne upravene jedlo slo von rychlejsie ako dovnutra tehu som prezila na rozkoch slanine klobase a cibula paradajka toto bolo to co vo mne ostalo dcera sa narodila v 42 tt s vahou takmer 4 kg a ja som nabrala necelych 9 kg

natalienka12
4. dec 2016

@stanislava111 ak si ekonómka tak iste vies ze peniažky nemocenske sa vypláca zo zdrojov sociálnej poisťovne len tým ľuďom ktorí si platia nemocenské poistenie, to nie je štátna sociálna dávka. A je to jej vec, nie je ekonómka a ekonomka. Ak je vo veľmi veľkom strese, bábätku sa môže stať čokoľvek, len potom už bude neskoro.

sense
4. dec 2016

@sabina1975 ja som bola tri dni, ...bolo mi cely den zle, priberat som nepriberala az od nejakeho 28tt som zacala priberat, v 20tt som brala tabletky, mala sa narodila na konci 37 resp na zac. 38tt s vahou 2800g, kazde tehu je ine a aj kazdy lekar to riesi inak...a na pn som sla az v siedmom mesiaci a to som musela len sediet s vylozenymi nohami alebo lezat...a dovtedy som pracovala aj s nevolnostami len som bola preradena na inu pracu , sedela som cely den za pc...

candii
4. dec 2016

Chod skusit za obvodnym .. tam sa daju vymysliet lepsie diagnozy ako s gynciarom mna tiez nechcel vypisat

hettinka
4. dec 2016

ja som bola rada, že počas tehu som bola v robote ... a tiež mam stresujúcu robotu, ešte aj v infekčnom prostredí (učím v škole), ale stále som si hovorila, že ešte sa "nasedím" doma dosť a je fajn, kým môžem byť medzi ľuďmi. Samozrejme, keby som sa cítila zle, že by som ráno kvôli vracaniu nemohla odísť z domu, alebo ma niečo bolelo, alebo nebodaj krvácala, tak ostanem doma ... ale taká bežná tehotenská únava, mierna nevoľnosť a diskomfort nie je podľa ma dôvod na PN-ku.

Asi by som skôr zašla za zamestnávateľom a normálne sa porozprávala o tom, že som tehotná, nemôžem robiť do noci, nech niekoho trebárs príjmu na polovičný úväzok, aspoň budú mať záskok, keby som vypadla, alebo potom bude rovno niekto zaučený na zastupovanie počas MD. Prípadne sa spýtala na možnosť pracovať čiastočne aj z domu.

Ja som v robote v tom čase tiež poriadne spomalila, robila len taký základ, aby bolo odučené, ale žiadne projekty navyše, pracovné cesty, nebrala som si prácu na doma, nadčasy, doučovanie, krúžky a podobne. A vyčerpala som si všetku zvyšnú dovolenku, čo som mala.

alaguema
4. dec 2016

@samponka vypusť nejaké aktivity tvojej s.r.o, zamestnávateľovi oznám tehotenstvo a požiadaj o pochopenie, že nebudeš do večerných hodín v práci a to, že ešte externe študuješ...no, hádam ste si túto situáciu plánovali, nie? PN by som nevolila. Jednak nie je dôvod, vymyslená dg nemám rada (aby sa to nakoniec aj neozaj nestalo, keď si to už primyslíš) a jednak sedieť doma zavretá tiež nie je žiadna výhra.

stanislava111
4. dec 2016

@natalienka12 tak ja viem presne, čo som napísala, isto viete koľko percent zo mzdy sa odvádza na nemocenské a koľko sa berie PN-ka... tak poprosím, nechytajte má za slovíčka... ak by každý z lubovole zostal doma, tak som zvedavá z čoho by sa to malo platiť... nie som proti, ak niekto nemôže zo zdravotného dôvodu pracovať, tak na to tá PN-ak je... teraz sa autorka dostane na PN a potom bude horekovania, že nemá celodenné vychádzky, "však je v podstate nič nie je."... vid iná téma na tomto fore...

eliska13
4. dec 2016

@samponka nie si povinná sa ospravedlňovať, že chceš byť doma.Mas toho viac než dosť prečo to nevyužiť?vychystat dieťa do škôlky,navaris, oddýchnes si.Ja to kvitujem kedy,ak nie teraz?vychádzky môžeš dostať neobmedzene.Je zima aj tak veľa po vonku nenachodis stačí Ti ísť po malého do škôlky a max na nákup.
Sú ženy, ktoré vedia byť doma dlho a nie je ich zmyslom života byť denne od rána do večera v práci.Az sa mi tlak dvíha, keď čítam, že po 3 R doma sa zbláznila.pre mňa to boli tie najkrajšie roky.podla mňa peklo prichádza potom zosúladiť robotu a dieťa choroby,ranny stres vstávanie....

zooeynka
4. dec 2016

@eliska13 uplny suhlas! Najhorsie je tu citat prispevky o odcerpavani penazi zo socialneho fondu, kristepane kdejaky nymand pobera rozne prispevky a na pracujucu a tehotnu zenu co chce PNku tu budu nejake"dobroprajne"zeny vyskakovat ze co si to dovoluje...niektore zeny fakt nechapem.

maciatkolulu
4. dec 2016

takze si leniva a drazdis osud... vies co by dali zeny, co lezia 6 a viac mesiacov pozasivane s nohami hore v nemocnici za to, aby mohli naklusat rano do prace a pysit sa s bruskom po obchodoch, ale ok, nech ta da na PN a pekne budes sedkat doma, pretoze vychadzky asi nebudes mat a ked tak hodinku doobeda a hodinku poobede, ved si predsa PN😉

dibarbora
4. dec 2016

@zooeynka oddych? Čítaj,kolko toho ešte ma.
Má poľaviť v iných aktivitách,nie z práce. To kde sme? Hlavne,ze o koňoch vravíme,ze sa im nechce robiť ale peniaze by brali. A toto je čo potom?
Tak mala počkať,dorobit školu a potom plánovať ďaľšie dieta.
Jaj,mne sa zas dvíha tlak z takýchto reči. Oddýchne si keď bude na materskej. Veď je ešte len v začiatkoch tehotenstva.
A celodenné vychádzky,to tiež nechapem.
Keď si na PN,nas sedieť doma na zadku a nebehal kade,tade.
Až taký rozdiel v mzde a pn,co vyplácajú nieje. Takže tým až toľko nestratí.

Strana
z5