icon

Som tehotná a chcem ísť na maródku

samponka
4. dec 2016

Ahojte. Som na zaciatku tehotenstva (6tt). Som zamestnana ako ekonomka. Vo firme som jedina ekonomka, vsetko je na mne. Dva tyzdne v mesiaci su velmi stresujuce, v praci zostavam do neskorych vecernych hodin...niekedy je to fakt o drzku. O babatko sme sa snazili vyse roka a tehotenstvo si chcem uzit plnymi duskami v pohode a s rodinou a nie zavreta v praci.
Ked som toto povedala mojmi gynekologovi s prosbou, ci by ma mohol vypisat na PN (nie hned, este si chcem dotiahut nejake veci v praci, takze najskor od januara), nechcel. Vraj nemam ziadne zdravotne tazkosti (chvala bohu) a ze nemam byt leniva a chodit do prace. Ale to naozaj nie je o mojej lenivosti, pohodlnosti, skor naozaj citim, ze doma by mi bolo lepsie. Kedy ak noe teraz?
Prosim poradte mi, mam si nieco vymysliet pred doktorom? Inu moznost naozaj nevidim, aj ked vymyslat si zdravotne tazkosti mi pride detinske. Ale asi mi nic ine nezostava. Viete mi teda poradit, co mu mam povedat?

majkaws
4. dec 2016

Ak povies lekarovi ze mas nevolnosti a zavrate tak ta musi vypisat, mne sa hlava tocila ako kolotoc a lekarka ma chcela nechat doma a ja som praveze nechcela. Pre mna by bol vacsi stres z toho ci nedojde kontrola a sediet cely den doma by som nedokazala. Skus si zobrat par dni dovolenku, trochu si oddychni, pripadne sa nechaj vypisat len na par tyzdnov a uvidis. Ja si napriklad neviem predstavit ako sa chces venovat 4r. synovi ked budes PN. To s nim akoze pol roka nikam nepojdes?

dibarbora
4. dec 2016

@zooeynka Čo chce pn-ku? Dobrý Bože. Už len to,ze ju chce z nejakeho rozmaru,ze ju to napadlo,je blbosť.
A aj ty čo to obhajujes asi nemáš komplet vedenie

map0007
4. dec 2016

@samponka Teda citala som co Vam tu pisu.Strasne.Aj ja som raz otvorila podobnu temu.To bolo pisanic, niektore zeny su take sproste az to boli.Tiez som sa snazila robit lebo reci ze tehu nieje choroba a blasti.Pracujem v Lidli,no a nasli sa tu tak super hrdinky ze vravia ze pracovali az do materskej a tak,tak som si povedala oki.No a doplatila som na to v 10tt tehu som prisla o dvojicky.Pritom mi byvalo zle,mala som hnacky vracala som stres.Nesla som pn.A doplatila som na to.Teraz som tehu zas momentalne 10tt,stale robim v Lidli a uz sa rozhidujem ci nepojdem pn,kedze mi to navrhla dr.koli tomu ze som uz potrat prexila,dost tazko som to brala.Teraz sa bojim,mavam zle sny,ze zas potrat alebo ze skor som porodila ☹ Teraz mam tehu zas ine a neviem co jest lebo mi je zo vsetkeho zle,alebo vraciam.Drzim Vam palce aby Vam to dobre dopadlo a dobavili ste co treba aby ste bola spokojna.Kaslat na nazor druhych.Prvorada ste vy a Vase dietatko a Vasa rodinka😉

bluka2
4. dec 2016

@map0007 Vies, to je ale iny pripad. Ak niekto pracuje v Lidli, tak na PN aj hned. Ale ak sa niekto stazuje, ze ma kopec aktivit a pracu v kancelarii, tak ferove a logicke by bolo vypustit tie ostatne aktivity a pokracovat v praci a vysvetlit tam mile ale jasne, ze si toho nebude brat na seba 120%, ale skor 95%. Vyrazit ju aj tak nemozu, tak si to proste zariadit, aby sa tam dalo v relativnom pokoji pracovat. Co v kancelarii sa na rozdiel od Lidlu da.

dibarbora
4. dec 2016

@map0007 ale to sú dve odlišné veci.
Vám bolo zle,mali ste nejaké zdrav.problemy no ona nemá nič.
Ak už ste boli tehotná a potratili ste,vacsinou automaticky potom to ďaľšie tehotenstvo je rizikové a vypisuje sa na pn.
Aj ja som potratila a keď som opäť otehotnela,i tak som musela na pn lebo som celý deň zvracala ale aj často krvácala a nemocnici som sa nevyhla.
Ale zakladatelka je iný prípad a verím a prajem jej bezproblémové tehotenstvo.

bluka2
4. dec 2016

Skor by som sa zaoberala tym, ako sa obrnit proti stresu...

leeenka26
4. dec 2016

@eliska13 presne suhlasim. Tieto roky sa nam uz nevratia a potom co pride - stacilo mi rok. Ten rok presiel beutalne rychlo. Nebol to dobry rok. S malym malo, ku koncu odchodu na pn v dalsom tomto tehu nevolnosti unava stres, doma dalsia sichta, ranne vstavanie, furt v jednom kole...sak este odrobime dost nie?

leeenka26
4. dec 2016

@majkaws da sa venovat aj 4 rocnemu dietatu aj byt na pn. Ja som toho prikladom. Doobeda 3 hod vychadzka, poobede 2 hod. A to som a nim uz 4 tyzdne doma lebo ho caka zakrok a skoro stale nanho sama.

magg424
4. dec 2016

@samponka ja by som na Pn sla, pri synovi som bola pn od 13 tt, tiez ma lekar odmietol vypisat, ja som sa vsak necitila uplne fit, dost som mala tlaky v podbrusku, gynekolog tvrdil ze sa mi roztahuje maternica ( v 19 tt )...som zamestnana v 2 firmach a bolo to proste na mna vela, v jednej praci od 7-15 a v druhej 15;30 do 18-19... 4 dni v tyzdni ( piatok som bola len v jednom zamestnani do 15h) ale co cert nechcel padla som a vyvrtla si clenok velmi skaredo, a kedze som bola tehotna na pohotovosti mi neurobili rontgen a tak ma obvodna podrzala na pn do 21 tt, gynekolog stale nechcel pn vypisat, tak som sla raz vecer do nemocky ze mam bolesti ( nemala som), pichli mi magnezko a rano robili sono a zistli ze som otvorena na 1,5 cm, v 21tt... tri dni predtym som mala poradnu a moj gynekolog mi tvrdil ze pohoda, pn nehrozi.... z nemocky som odchadzala po tyzdni, s pnkou, zasitym krckom a kludovym rezimom, od 30 tt som lezala uz len v nemocke a maly sa narodil aj tak predcasne, myslim ze keby som zostala doma hned ako som chcela tomuto predidem.....a teraz uz opat pracujem , a kebyze otehotniem, zostavam doma, urcite by som sa nenahanala medzi robotou a skolkou- doma dalsia sichta plus dieta co vyzaduje pozornost... dieta je predsa v skolke, rano suchnes do skolky, v doobednej vychadzke nakupis a povybavujes co treba, prides domov, navaris, upraces a v poobednej vyzdvihnes dieta, poflakate sa a pridete domov vyvetrani, najest, okupat a spat... super pohoda pohodicka.... ako v porovnani, rano frmol lebo decko prve v skolke aby som sa stihla pipnut na cas v praci, praca, z prace do skolky, obchod, varit veceru, upratovat, medzitym sa venovat dietatu a odpadnut do postele.... sorry ja niesom tehotna ale niekedy mam pocit ze toto je rychloiduci vlak ....

alaguema
5. dec 2016

@zooeynka v šiestom týždni? Keby bola aspoň v šiestom mesiaci 🙂

loginexistuje
5. dec 2016

@samponka normalne chod za obvodnou a daj sa vypisat neries inych narobis sa este dost toto vaz si ze si otehotnela plno zien to stastie nema

alaguema
5. dec 2016

@loginexistuje a to je naozaj na SK také jednoduché? Na základe čoho ju obvodná lekárka vypíše na PN? Tehotenstvo nie je diagnóza.

septemberkl
5. dec 2016

Ja mam takú skúsenosť, že asi to záleží od gynekológa, pretože jeden bez problemov tu pn vypíše a druhý pri rovnakých okolnostiach odmietne vypísať. Ja som mala prvé tehotenstvo také, že som sa cítila extrémne unavená a to mi ledva to tehotenstvo začalo. Už hneď po zistení otehotnenia som žiadala gynekologičku či by som nemohla ísť na pn, lebo mám v práci aj nočné a robím fyzicky. Gynekologička na to, že: všetky sme boli tehotné a všetky sme museli robiť. Takže ma pekne poslala do práce. Tehotenstvo bolo nakoniec rizikové (dvojičky) a plus môj nie už najmladší vek, tak ma nakoniec na tu pn dali, ale musela som ísť obvodnej lekárke a mám pocit, že stále som len zbytočne behala kvôli pn aj obvodnej a potom ešte gynekologicke. Celkove som sa cítila extrémne unavená, iné problémy som ani nemala a nakoniec to dopadlo zle, potratila som. Ďalšie tehotenstvo (to som už zmenila doktorku) mi gynekolog sám od seba povedal, že hneď na PN, aj kvôli veku aj kvôli tomu čo sa stalo predtým. Kvôli zmene bydliska som menila gynekológa a zase nová gynekologička mi pozerá do karty a vraví že: Vy ste na pN??? to bolo akože výčitka a začudovanie. Tak som jej povedala že som riziková atd. a potom mierne sklapla. Takže ak sa žena cíti zle, tak by mala ísť na PN bez ohľadu na to, či riziková je alebo nie. Prečo riskovať? Prečo gynekológovia nechávajú ženy chodiť do práce aj keď sa žena sťažuje a nemá dobrý pocit? A prečo by sa najprv malo niečo stať a až potom ju vypíšu? Lebo mne to pripadá tak, že najskôr čakajú či to tá žena vydrží a potom keď už sa niečo naozaj stane tak potom vypisuju pn. Ak sa cítiš zle a je jedno koľko máš rokov a akú máš prácu, tak sa pýtaj na pnku a skús to skonzultovať aj s iným gynekológom. Ja po mojich skúsenostiach s lekármi proste preháňam. Žena najlepšie cíti, či niečo zvláda alebo nie a vôbec nemusí mať žiadne také ťažkosti, na ktoré niektorí gynekológovia asi čakajú, lenže to už môže byť neskoro. Ja ti verím,že aj keď robíš v kancelárii tak cítiš že by si mala zostať doma. Tiež som kedysi robila kancelársku prácu a aj to môže byť stresové a rizikové môže byť aj to cestovanie do práce a z práce. Niektoré ženy ľahšie znášajú tehotenstvo a niektoré proste to znášajú ťažšie, ale to sa tým ktoré žiadne ťažkosti nepociťujú vysvetľuje ťažko. Ty sa riaď sama sebou a radšej na toho gynekológa zatlač alebo ho zmeň.

persica
Odpoveď bola odstránená
momoqui
5. dec 2016

@samponka ja by som teda skusila slusne zatlacit na gynekologa s tym ze mas nevolnosti a chces na PN (povedz mu ze si malatna a ze nezvladas pracovat a tiez ze tam mas vela stresov Atd kludne povedz ze zvracias). Ak nepochopi rovno mu povedz ze musis zmenit lekara a dovidenia 🙂 ja neuznavam pN z rozmachu ale v tehotenstve ak sa zena citi na to ze chce ostat doma tak jej to ma lekar umoznit. Skus mu to jasne strucne vysvetlit a ak nepochopi tak pride o pacientku 🙂 drzim palce a cim najskor si to vybav

loginexistuje
5. dec 2016

@alaguema nechapem preco sa ty staras na zaklade coho ju jej obvodny lekar vypise, to je hadam jej vec ale tak vseobecne so zaciatkom tehotnestva sa spaja plno stavov, ktore mozu a su obmedzujuce napr. nizky tlak, zavrate, nevolnost, extremna unava ... a ak k tomu tehotna napr. dochadza do prace kde zaziva vysoky stres a pod preco by nemohla ostat doma a poberat PN. Barsaký zločinec si PN vybavi aby sa vyhol napr. pojednavaniu, ale tehotna zena, kde prvy trimester je velmi narocny psychicky aj fyzicky ma mat vycitky?

alaguema
5. dec 2016

@loginexistuje nestarám sa, je mi to jedno. Iba sa pýtam, či je to také jednoduché, že žena si v šiestom týždni požiada o PN a dostane ju? Sama píše, že žiadne ťažkosti nemá, iba si chce užívať tehotenstvo plnými dúškami. Nepíšem, že má mať výčitky, veď nech robí, čo chce. Mne osobne to príde nie celkom kosher. PN je práce neschopnosť a má byť na ňu relevantný dôvod. To je môj názor, nikoho nenútim, aby sa ním riadil, tak sa upokoj ok? 😉

evittam
5. dec 2016

@alaguema Súhlasím s tebou. Ale všetko sa dá ak sa chce.😉

loginexistuje
5. dec 2016

@alaguema ja som uplne pokojna (na rozdiel od teba) ale teda čítam s porozumením. Zienka ma stresujúcu prácu, s nadčasmi o otehotnenie sa snažili viac ako rok. To všetko je dôvod na PN ( práceneschopný môže byť človek nielen kvoli chorobe ale aj psychickej zatazi a vycerpaniu) dokonca aj preventívne.

Nam napr. naša pediatricka vypisala v lete OCR pre syna aj bez toho ze by mal fyzické príznaky ochorenia, proste nechceli sme ho dať do tabora a muzovi nechceli dat dovolenku.

Alebo PN lebo proste bol vycerpany (vyhoretý) a potreboval sa dat dokopy (tak mal kolega) a no a co.... ludia nie su stroje a to co si ty myslis ze zvladas lahko iny tak zvladat nemusi (tehotenstvo napr. či stres v práci)

meusicka
5. dec 2016

@samponka mna dr. vypisal ked mi objavil v 8tt velky hematom. mne bolo tiez zle, chodila som do roboty rano na 6tu a ledva som dobehla uz som len natukala bezpecnostny kod a bezala som na WC. poobede unavena domov, stale mi bolo cestou zle, takze ja som tiez bola rada, ze mozem ostat doma. ale ja som denne dochala takmer hodinu do prace v preplnenych autobusoch a potom domov vlakom. aj ked potom som zase uz chcela nazad do prace ked som v 2 trimestri zacala srsat energiou, ale to uz ma nechel pustit nazad lekar. potom mi v 22 tt zistil trhlinu na krcku maternice, takze zase raz mi bolo lepsie doma. ale kebyze mi nebolo zle, tak urcite by som bola radsej chodila do prace. ta pociatocna unava casom prejde a potom uvidis, ze ti aj padne dobre, ze este mozes chodit do prace.
uvidis sama, mozno sa to casom same ukaze.... neprivolavaj si vopred nijake vymyslene choroby a tazkosti.

alaguema
5. dec 2016

@loginexistuje Pre mňa je smerodatný prvý príspevok. V ďalších už uvádza rôzne pseudodôvody...Pravda je, že jej vôbec nič nie je. Ale fakt ma to netrápi. Len som bola prekvapená, že je to také jednoduché...Mimochodom, aj my sme sa o bábo snažili vyše roka a práceneschopnú to zo mňa neurobilo. Aj v práci stresovali...všetci, okrem mňa 😀 Viac nemám čo k téme dodať, každý nech robí, čo chce. takže tu sme dodiskutovali my dve 🙂

miriam11
Odpoveď bola odstránená
majkaws
5. dec 2016

@leeenka26 ved preto som pisala nech to skusi na par tyzdnov a uvidi ci jej to vyhovuje. Nie kazdy lekar je ochotny dat vychadzky, hlavne ked ani PN jej nechcu dat. Na jej mieste sa necham vypisat do konca roka nech si uzije sviatky a potom ked sa bude citit lepsie moze sa vratit do prace. Moj zamestnavatel tiez nebol moc ustretovy, tahala som 12h az do 5m potom som si dupla nohou ze ostanem doma a zrazu uz sa dali aj 8h. Netreba si nechat skakat po hlave. A co sa tyka syna ja mam 2r a ked je nahodou chory a sme tyzden doma tak sa obydvaja ideme zblaznit. Ale mas pravdu ze jej syn chodi do skolky tam sa vyzije a domou uz ide kludnejsi 🙂

nervacik83
5. dec 2016

@anjelic trosku sa vopcham do temy ale zaujala ma.jedna vec... Zamestnavatel je povinny upravit pracovnu dobu rodicom starajucim sa o dieta? To znamena ze ak by som poziadala o nastup do prace na siedmu ( prac. dobu mame od siestej) mal by mi vyhoviet? Samozrejme s tym ze by som potiahla popoludni o hodinu dlhsie... Rozumiem tomu spravne? Mam dve deti do 15 rokov a s manzelom obaja zaciname v praci o siestej, akurat ze manzelovi bol zamestnavatel ochotny vyjst v ustrety a upravit pracovnu dobu, kdez to mne hned na zaciatku bolo oznamene ze s posunutou pracovnou dobou nemam pocitat...

nervacik83
5. dec 2016

@samponka no ak ti mozem poradit, zostan v praci pokial budes moct a radsej poziadaj o upravu prac. doby ako bolo spomenuté vyssie... Ja som bola pri oboch tehotenstvach doma a poviem ti ze je to riadne na bednu... O tom ze z domu sa nebudes moct ani pohnut ani nehovorim... Bud rada ze si v poriadku a zdravotné problemy si urcite nevymyslaj... Aby si si ich nakoniec neprivolala alebo miesto oddychu doma nebehala po lekaroch a zbytocnych vysetreniach 😉

eeffka
5. dec 2016

@nervacik83 mose upravit prac dobu pokial to povaha prace a prevadzka dovoluje.
Pri pase asi nie ked ide od 6 a ani na zakaznickom centre ktore je otvorene od -do. Pri beznej kancel praci sa da. Ale zavisi v realite od zamestnavatela.

nervacik83
5. dec 2016

@septemberkl to je zvlastne ze co gynekológ to iny postup... Tiez to mame aktualne v praci... Kolegynina dcera 26 rokov, otehotnela... Pracovala za pokladnou na dvanastkach, domtor ju automaticky vypisal ked jej zamestnavatel neumoznil pracovat na osmicky...
A kolegyňa, 30 rokov, problemy s otehotnenim, ale zadarilo sa... Pracuje v kuchyni na dvanastky, co je podla mna fyzicky o dost narocnejsia praca a nevypisali ju, akurat jej odporucili setrit sa 🙂

nervacik83
5. dec 2016

@eeffka pracujem v kuchyni a v podstate by mi stacilo keby mi umoznili prist o pol hodinu skor, skolku mame otvorenu od siestej o pol siedmej by som bola v praci... Kolegyne s tym problem vobec nemaju, akurat vcera sme sa o tom rozpravali... Varit mozme zacat az po upresneni stavou na oddeleniach to je tak o pol osmej dovtedy sa len vydavaju ranajky a chysta sa na varenie, takze ta polhodinka by nebol problem... Ale vedenie o tom nechce ani pocut...

nervacik83
5. dec 2016

O pol hodinu neskor tam malo byt 🙂

kikuleenka
5. dec 2016

myslim, ze ostat doma na PN je nezmysel (nie si chora, asi by Ta to dlhodobo nebavilo a pod., tych dovodov je urcite viac a su dost individualne vnimane). Staci v praci oznamit tehotenstvo, tym padom dostavas pravnu ochranu napr. aj v tej podobe, ze Ti zamestnavatel nesmie nariadovat pracu nadcas. Cize odrobis si denne svojich 8 hodin a ides domov. Je na zamestnavatelovi, aby si najal dalsiu pracovnu silu, ktora ti v case uzavierok pomoze tak, aby sa to za tych 8 hodin prace dalo stihnut. Neostavala by som ani minutu navyse 🙂