Tabletka verzus miniinterupcia
Ahojte,viem,ze toto forum je pre mamicky,tehulky a snazilky,ale aj tak sa potrebujem vyrozpravat a opytat...Meska mi menzes 2 tyzdne,je mi zle,som asi tehotna,kedze som rok nebrala HAK zo zdravotnych dovodov som ju prestala uzivat.Tak sa to stalo..co nemalo...Mame dve krasne deticky,mam novu pracu..takze tehotenstvo prislo velmi nevhod a manzel navrhol interupciu a ja som napokon suhlasila...Ano,je to hrozne..Nie je to lahke,tak mi nepiste,prosim,aby som sa rozhodla inak...Inak to nepojde,svokra nam povedala,ak bude tretie,okamzite nas vyhodi (byvame u nej),ani muz dalsie dieta nechce,ani ja velmi nie,teda by bolo velmi nechcene a je toho ovela viac proti babatku ako ZA.Samozrejme,ze sa vo mne buria vseliake pocity,v noci nespavam atd...ale ine riesenie naozaj nie je.
Chcem sa spyat zien,ktore toto prezili,ci je lepsia ta nova potratova tabletka alebo miniinterupcia...Vsade si minusy aj plusy a chcela by som vediet,ktora volba by bola pre mna najlepsia.Kludne aj do sukromnej spravy.
Dakujem za odpovede a prosim nepiste mi,nechaj si to,nezabijaj to...lebo je to aj tak pre mna tazke a viem,ze cely zivot si to budem vycitat,ale ine riesenie nie je.
@ewellina a tie ostatné na ktoré sa šťastie neusmialo, ako teraz žijú? Vieš kde sú, ako sa majú ? Takže hurá! postavme ďalší detský domov a je jedno, že štát nemá na zdravotníctvo atď. atď. ....nezodpovedných, neprispôsobivých treba podporovať, veď možno raz sa zmenia.... týmto nechcem uraziť nikoho, koho postretlo nešťastie a jeho deti museli umiestniť v detskom domove
@ewellina tie deti z detských domov zaziju ale len malicky kusok stastia....to ze sa usmeju ok...ale chyba im naruc rodicov....a aky maju start do zivota? ved ani nemaju na to aby studovali na poriadnych skolach lebo kto im ich zaplati? idu zvacsa na nejake ucnovky a cakaju kde sa potom na nich stastie usmeje... baby sa snazia zbalit prachatych chlapov, lebo samy nemaju na dostojny zivot...tak to je...pozrime sa pravde do oci... nepoznam ziadne dieta ktore zilo v decaku a potom vystudovalo na vysokej skole... zvacsa len ucnovky...
@ena70 Na VŠ som mala spolužiačku z detského domova, čo ukončila úspešne štúdium... Avšak aj keby nie... VŠ nie je to, čo robí človeka šťastným. Tak znova píšem, neodsudzuj na smrť kvôli tvojmu posudzovaniu, kto bude a kto nebude v živote šťastný. Pre dieťa Smutnej Žienky je ešte stále šanca aspoň na tú adopciu.
@cecil36 Utajeny pred okolim, najblizsi - muz aj svokra mozu vediet ze dieta pojde na adopciu, pre inymi - okolim, ba dokonca detmi surodencami tohto este nenarodeneho - sa tvari ze normalne caka dieta a potom sa povie ze zomrelo pri porode. Okolie matku polutuje, poplace si s nou, vyjadri lutost a zaroven si bude drzat odstup, do takejto temy sa nevrta vsetecnymi otazkami, matka ma svoj klud. Toto je ten vyznam, ze matka je legalne kryta pred okolim, dieta tajne prezije a moze dalej zit a rozvijat sa.
@ena70 O decakoch by sa dalo diskutovat, tu je to vsak uplne mimo temy, nakolko deti z utajenych porodov nidky nejdu do decakov, na to su prilis cenne, ako som uz pisala su vynimocne v tom ze sa dopredu vie ze budu (pravne aj fakticky) volne ihned po porode, budu biele a zdrave, ved na to su poradovniky dlhanske, na to sa davaju uplatky aby sa dostalo k takym detom, tie idu hned do rodin!
@horana cize utajeny porod v tvojom ponimani zanamena klamme okoliu? No, moja si uplne mimo. „Pri nechcenom tehotenstve dieťatko donoste. Dajte dieťatku šancu na život a utajeným pôrodom aj na lásku adoptívnych rodičov.“
Na Slovensku existuje možnosť porodiť dieťatko v nemocnici s tým, že nebude prezradená totožnosť matky.
Podľa zákona č. 576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov, môže prísť žena s nechceným tehotenstvom do ktorejkoľvek nemocnice na Slovensku s požiadavkou, že chce rodiť v režime utajeného pôrodu. Je to bezpečný spôsob vyriešenia nechceného tehotenstva. A to pre dieťatko i pre matku. Ak matka vypíše pri prijatí do nemocnice Žiadosť o utajený pôrod, údaje sú zapečatené a uschované v trezore nemocnice. Matka je evidovaná na oddelení iba pod číslom.
Žena, ktorá písomne požiadala o utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom, má právo na osobitnú ochranu svojich osobných údajov.
V prípade ženy, ktorá písomne požiadala o utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom, vedie sa osobitná zdravotná dokumentácia v rozsahu zdravotnej starostlivosti súvisiacej s tehotenstvom a pôrodom. Osobné údaje nevyhnutné na identifikáciu matky sa vedú oddelene od osobitnej zdravotnej dokumentácie spolu s písomnou žiadosťou. Osobitná zdravotná dokumentácia sa zapečatí ako celok.
Po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu nemocnica odovzdá osobitnú zdravotnú dokumentáciu bez zbytočného odkladu Ministerstvu zdravotníctva Slovenskej republiky, ak žena v tejto lehote písomne neodvolala svoju žiadosť o utajenie svojej osoby.
Cize utajenie 0 bodov a dieta prave volne az po 6 tyzdnoch 😉
Vzdy tvrdim nesud dokial si nezazil to co ten druhy,asi tak.
@cecil36 To je mile ze som "tvoja" 😎, tym sa vacsinou v diskusiach vyjadruje nadradenost v zmysle "moja mala hranata", ale to si iste nechela, vsak?! Si iste myslela ten druhy pripad ze mas ku mne naklonnost 😀
Citala som o priapde kde to dieta slo k rodine hned, ci tam plynie v pozadi nejaka lehota 6t je fakticky jedno. Ale aj keby nakrasne malo cakat 6t - vidis v tom pre zivot toho dietata nejaku drasticku zmenu? Taku zmenu ktora to dieta poznaci ako domovacika? Taky rozdiel pre ktory by ho uz bolo lepsie zabit? Kolko novorodeniatok s problamami je tolko v nemocke po porode kym ich prepustia a matka ma k nim minimalny pristup a potom idu domov a maju zivot bez akychkolvek nasledkov.
A ze maju udaje niekde archivovane? A co z toho pre tu matku vyplyva? Ved okolie - o ktore jedine v tomto pripade ide, nikdy nic nezisti. Ano, ako pises, je to klamanie okolia, prave preto aby mohlo dieta prezit a matka nemusela celit ohovaraniu, co aj fakticky nastane, teda nenastane, okolie sa nic nedozvie.
@izabelllv Ja som presvedcena o tom ze zakladne veci by dieta malo, ba aj viac, moja gynelokogicka mi raz hovorila ze percentualne najviac potratov byva v dnesnej dobe prave a presne tato situacia ze ked do 2 detnej rodiny necakane ma necakane pribudnut 3. a teoreticky hrozi znizit tym uroven rodiny. To nie je ze zrazu by nemali co jest, len by trochu klesol standart, prave uz by nemali mozno na ten nadbytok a to pohodlie. Ale nikdy nie, ze by nemali na zakladne veci na tie "zakladne prava", tam ze kde uzivia 2 deti, tam aj 3tie, a ked sa trochu viac zomknu a poobracaju vsetci, tak budu mat temer to iste. Tie matky co idu na potraty su vraj vsetky pekne oblecene, nic im nechyba..len by sa museli cele ich rodiny viac obracat a posnazit...ako vravim je to skor o obavach, aj v tomto konkretnom pripade je to jasne tak vyjadrene. Len sa to ludia boja povedat na plne usta, aby ich okolie neodsudilo, aby aj sami v svojich ociach vyzerali lepsie, lebo keby povedali narovinu, znizi sa nam asi standart a to nechceme, tak to nevyzera tak dobre..
Ano, su pripady kde deti pribudaju uplne nekontrolovane, vacsinou u istej nemenovanej zatial mensiny, ale samozrejme aj ista cast majority sa tak chova. Ale toto nie je ten pripad, oni nie su na hranici chudoby, nehrozi im prepadnut sa na dno, nic take...
@horana ale my sa nebavime o dietati.... dieta porodom prezije a tym je to vybavene. My sa bavime o matke a utajenom porode a to je trocha rozdiel. Uatejany v mojom ponimani znamena, ze sa nemusim nikde legitimovat, porodim a dieta ide do rodiny...alebo do dojcenskeho ustavu... Pokial mam ukazat akykolvek doklad o mojej osobe komukolvek, utajeny nie je..... lebo ludsky faktor...chapeme sa?
Co sa tyka 6 tyzdnov, pokial ja viem dieta po narodeni ide najskor profimame a tak potom chodia buduci rodicia za dietatom, krmia, prebaluju.... atd... Ale neviem ci je to tak vsade.
@ena70 vsetky zive organizmy su v podstate iba zhlukom buniek. Clovek v ktoromkolvek stadiu vyvoja je IBA zhlukom buniek, ci je v embryonalnom stadiu vyvoja, alebo napr. v dospelosti. Ani neviem o potratoch, ktore by sa vykonali skor nez v osmom tyzdni tehu. Podla vyskumov dieta v osmom tyzdni zivota citi bolest, cize taky potrat je nielenze zabitim dietata, ale velmi bolestivym a krutym sposobom zabitia dietata. Je to o to horsie, ze ho da zabit osoba, ktora by ho mala chranit, jeho matka.
@cecil36 Udaje o zene v pripade utajeneho porodu, ktory sa obvykle kvoli moznemu uniku inforamcii robi v inom meste, su zapisane do dokumentacie, ktora je nasledne zapecatena, a sice sa ako takato bez moznosti pristupu osob isty cas archivuje na ministerstve, ale je k tomu tym padom ze je zapecatena zamedzeny pristup. Este som nepocula v tejto suvisloti o zlyhani ludskeho faktoru. Ta docasna archivacia je prave kvoli tomu keby si to matka rozmyslela.
Okrem utajeneho porodu je este moznost anonymneho porodu pri ktorom nikto z personalu nevie o rodicke nic a nie je tam nic archivovane o jej udajoch.
@diocka @ewellina vedeli by ste dat svojej dieta na adopciu? Toto dokaze maloktora zena... mam adoptovane dietatko a mam velku uctu a respekt pred mamickou, ktora svojou volbou obohatila moj resp.nas zivot a dala nam ten najkrajsi dar na svete. Viem ake veci ju k tomuto rozhodnutiu priviedli a ked si to ako matka (ktora porodila jedno dietatko) predstavujem, tak dokazem pochopit, ze je interupcia lahsia volba ako ho donosit a potom dat na adopciu.Preto ak by raz moja dcerka tuzila spoznat svoju bio matku a aj ona by o to stala nebudem im branit a ani stat v ceste.
Keby som bola v jej situacii (myslim kocky, ktorej dietatko mame adoptovane), tak by som isla na potrat...proste vynosit ho a vzdat sa ho by som nezvladla.... ☹ ☹ ☹
@lenka_21 ak by som bola bezdomovkyňa na ulici, bez jedla a tak, tak určite adopcia. Vždy lepšie riešenie, než nechať si z lona vyrvať za živa moje dieťa, pričom sa ono roztrhá. Toto je hrozný čin nie len proti tomu dieťaťu, ale aj proti prírode, proti zdravému rozumu, proti materinskej láske, proti láske vo všeobecnosti.
A že by ma bolelo srdce, kvôli tomu, že sa už vytvoril nejaký vzťah tým, že som dieťa vynosila, tak áno, bolelo, určite veľmi. No tešila by som sa, že aspoň som dieťaťu dala šancu na šťastný život. Nemôžem predsa svoje šťastie (že by ma snáď menej bolelo srdce po UPT, čo nie je pravda) staviať na nešťastí druhého.
Ani ja by som nezvladla adopciu,ja lenked som som uvidela moju dcerku prvy krak vtom momente som zistila ze ona je nieeco bez ktoreho ja nedokazem zit.Preto keby om sa ja mala rozhodnut medzi potratom a adopciou tak idem na potrat.Verim vsak ze takyto vyber nikdy nezazijem.To znamena ze ja mam jednu dcerku a viac detticiek nechceem a ani nemozem bo by som mohlka pri dallsom porode zomriet.Preto saa chrqanim ako sa da.Lubim ta pipinka moja mala som stastna ze ta mam <3 moje dievcatko najdrahsie
@cecil36 dieťa po narodení nemusí isť k profi mame, môže ísť hneď do rodiny, záleží na úradoch
@ena70 decáky sú plné deti, ktoré z nejakého dôvodu nemôžu ísť na adopciu, určite v nich nie sú novorodenci, a už vôbec nie biele deti
Je to fakt krasne napisane: dcera moja, je super ze ta mam, ale bud rada ze nie som tvojou skutocnou matkou, nakolko keby som bola v kozi tvojej bio matky, uz by si nebola, lebo by som ta radsej zabila, keby si nemohla patrit len mne. A este to napise matka takehoto adoptovaneho dietatka. Hotova romantika. Ludia su dnes hodne citovo otupeni a este sa za to ani v najmensom nahambia, berie sa ako uplne korektne ze to co tolko lubim ze sa od toho predsa nemozem nechat odlucit, radsej ho teda zabijem...
@tortelinka dik za info 🙂 preto som napisala, ze neviem ci to tak chodi vsade 🙂

@cecil36 ty naozaj nevidis aky vyznam ma utajeny porod??? pri nom dieta prezije a dostane sa do milujucej s pravdepodobne aj zabezpecenej rodiny.
pri potrate ho zabiju.
tak co je lepsia volba?