Tehotenstvo a maródka
Ahojte. Mám takú otázku. Momentálne som na PN-ke. Počas PN-ky som otehotnela, som v 9. týždni. Po PN-ke sa mám vrátiť do práce. Pracujem v chlade, v nonstop prevádzke a celý deň stojím na nohách. Môžem po ukončení PN-ky nastúpiť na novú PN-ku? Mala by som potom nárok na materskú? Mám odrobené tri roky a termín v januári.
Ahoj ja som mala tiez ťažkú prácu dvíhala som ťažké veci ale moja gyn povedala že keď je všetko v poriadku ,nemá dôvod na vypísať na pn...že môže až v 5.mesiaci ,tak dovtedy mi dala obvodná pn.narok na matersku som mala
@kikus6793 nemusis jednu ukoncovat a druhu zacinat. Ak tvoja gynekologicka s PN suhlasi, tak povedz svojmu obvodnemu, ze nechces ukoncit, ale pokracovat v PN pod inou diagnozou. Vola sa to pokracujuca PN. Neprides tak o peniaze, kedze budes stale dostavat 55% z vymeriavacieho zakladu. Pri ukonceni prvej a zaciatku druhej by si zase prve tri dni dostavala len 25% z VZ. Kazde euro dobre 🙂
Ja som dostala chripku, mala pn u obvodnej a ako zacala ustupovat, tak mne zacinala faza nepretrziteho vracania, takze mi to obvodna ukoncila a na dalsi den gyn. PN zacal. Vtedy mi povedal, ze ved preco nepokracujeme, neprisla by som o peniazky....nuz prisla som, nevadi.
Navyse socialka mi vyplatila prvu davku po troch mesiacoch (februar nastup, vyplata maj), pretoze nevedeli, ci su to dve PN samostatne ci pokracujuca a krvopotne to setrili, moje vyjadrenie im nestacilo.
Som na PN-ke kvôli pracovnému úrazu a moja obvodná doktorka ma už chce vypísať do práce, keďže mi skončili rehabilitácie. Od nového mesiaca mám vybaveného iného doktora, lebo s ňou nie som spokojná. Tak potom PN-ku asi riešiť u gynekológa, že?
@kikus6793 pokiaľ Ti tvoja doktorka nechce predĺžiť PN, aj keď vie, že si tehotná a v práci to nemáš na ružiach ustlané...tak jasné..choď rovno za gynekologičkou, ona Ťa možno skôr pochopí, napr. tá moja je veľmi ústretová ...takže ja na tvojom mieste sa s ňou o všetkom porozprávam...a ona Ťa isto vypíše..aj keď po prerušení jednej PN a po nástupe na druhú možno prídeš o nejaké peniažky...ale hlavne budeš doma a nebudeš stresovať ani seba a ani bábätko😉
ono pokial si stale v pracovnom pomere, co aj pocas pn si, tak za teba zamestnavatel a neskor socialka platia socialne odvody, takze ti narok na matersku nezanika. ak nie je prostredie, v ktorom pracujes vhodne pre tehotnu zenu, treba si od doktora proste pytat papier alebo teda pn
@marty_4 Velmi zle pises, pocas PN za teba nikto neplati ziadne odvody -a tym duplom nie sociálna poisťovňa. To si kde vzala taku zavadzajucu informaciu?! Ty ak si zamestnana a PN tak ti len "bezi" poistenie ale nikto ho neplati. Z coho, z akeho VZ ked PN je nezdanitelny prijem?!😉
Alebo sa treba pytat, zamestnavatel by mal ponuknut tehoynej vyhovujuce miesto ak je to mozne. Treba zistit, uz si tk presne nepamatam ako to je.
pozor aj na to, ze platena PN je 52 tyzdnov. hlavne ak ti uraz trva dlhsie...

@kikus6793 ahoj riešila som podobné otázky a ľutujem, že som rovno nešla na PN...ja som robila v potravinách v chladiaku....tiež v chlade a hlavne na nohách väčšinu dňa podľa toho či som bola v pokladni alebo nie...a zároveň dvíhanie ťažkých vecí....no ja som o dieťatko prišla...a k tvojej otázke..samozrejme, že môžeš....porozprávaj to svojej gynekologičke a ona Ti vypíše PN...alebo svoju obvodnú popros..🙂