Tehotenstvo a maródka
Ahojte. Mám takú otázku. Momentálne som na PN-ke. Počas PN-ky som otehotnela, som v 9. týždni. Po PN-ke sa mám vrátiť do práce. Pracujem v chlade, v nonstop prevádzke a celý deň stojím na nohách. Môžem po ukončení PN-ky nastúpiť na novú PN-ku? Mala by som potom nárok na materskú? Mám odrobené tri roky a termín v januári.
Ahoj ja som mala tiez ťažkú prácu dvíhala som ťažké veci ale moja gyn povedala že keď je všetko v poriadku ,nemá dôvod na vypísať na pn...že môže až v 5.mesiaci ,tak dovtedy mi dala obvodná pn.narok na matersku som mala
@kikus6793 nemusis jednu ukoncovat a druhu zacinat. Ak tvoja gynekologicka s PN suhlasi, tak povedz svojmu obvodnemu, ze nechces ukoncit, ale pokracovat v PN pod inou diagnozou. Vola sa to pokracujuca PN. Neprides tak o peniaze, kedze budes stale dostavat 55% z vymeriavacieho zakladu. Pri ukonceni prvej a zaciatku druhej by si zase prve tri dni dostavala len 25% z VZ. Kazde euro dobre 🙂
Ja som dostala chripku, mala pn u obvodnej a ako zacala ustupovat, tak mne zacinala faza nepretrziteho vracania, takze mi to obvodna ukoncila a na dalsi den gyn. PN zacal. Vtedy mi povedal, ze ved preco nepokracujeme, neprisla by som o peniazky....nuz prisla som, nevadi.
Navyse socialka mi vyplatila prvu davku po troch mesiacoch (februar nastup, vyplata maj), pretoze nevedeli, ci su to dve PN samostatne ci pokracujuca a krvopotne to setrili, moje vyjadrenie im nestacilo.
Som na PN-ke kvôli pracovnému úrazu a moja obvodná doktorka ma už chce vypísať do práce, keďže mi skončili rehabilitácie. Od nového mesiaca mám vybaveného iného doktora, lebo s ňou nie som spokojná. Tak potom PN-ku asi riešiť u gynekológa, že?
@kikus6793 pokiaľ Ti tvoja doktorka nechce predĺžiť PN, aj keď vie, že si tehotná a v práci to nemáš na ružiach ustlané...tak jasné..choď rovno za gynekologičkou, ona Ťa možno skôr pochopí, napr. tá moja je veľmi ústretová ...takže ja na tvojom mieste sa s ňou o všetkom porozprávam...a ona Ťa isto vypíše..aj keď po prerušení jednej PN a po nástupe na druhú možno prídeš o nejaké peniažky...ale hlavne budeš doma a nebudeš stresovať ani seba a ani bábätko😉
ono pokial si stale v pracovnom pomere, co aj pocas pn si, tak za teba zamestnavatel a neskor socialka platia socialne odvody, takze ti narok na matersku nezanika. ak nie je prostredie, v ktorom pracujes vhodne pre tehotnu zenu, treba si od doktora proste pytat papier alebo teda pn
@marty_4 Velmi zle pises, pocas PN za teba nikto neplati ziadne odvody -a tym duplom nie sociálna poisťovňa. To si kde vzala taku zavadzajucu informaciu?! Ty ak si zamestnana a PN tak ti len "bezi" poistenie ale nikto ho neplati. Z coho, z akeho VZ ked PN je nezdanitelny prijem?!😉
Alebo sa treba pytat, zamestnavatel by mal ponuknut tehoynej vyhovujuce miesto ak je to mozne. Treba zistit, uz si tk presne nepamatam ako to je.

@kikus6793 ahoj riešila som podobné otázky a ľutujem, že som rovno nešla na PN...ja som robila v potravinách v chladiaku....tiež v chlade a hlavne na nohách väčšinu dňa podľa toho či som bola v pokladni alebo nie...a zároveň dvíhanie ťažkých vecí....no ja som o dieťatko prišla...a k tvojej otázke..samozrejme, že môžeš....porozprávaj to svojej gynekologičke a ona Ti vypíše PN...alebo svoju obvodnú popros..🙂