Tehotenstvo a práca v laboratóriu. Môže to mať vplyv na bábätko?

saaska
21. jún 2011

Prosim mate niekto skusenosti s pracou v laboratoriu pocas tehotenstva? Som v pociatocnom stadiu tehu (6ty tyzden) a pracujem v prostredí s chemikaliami a roznymi vyparmi a mam obavy, ci to moze nejako vplyvat na moje babatko.

maximma
21. jún 2011

ja by som si davala pozor, ak sa da, radsej sa vyparom vyhýbať. Chapem, ze sa to moc neda, ale aspon v ramci moznosti a neskor sa dat radsej vypisat na PN.

nanna6
22. jún 2011

spýtaj sa svojho lekára, či môžeš pracovať v tom laboratóriu. povedz mu s akými chemikáliami pracuješ a uvidíš čo ti povie.ak je to pre teba nevhodné a nemôžu ťa preložiť inam daj sa oslobodiť od lekára a dá ti dlhodobú PN-ku.tú mám aj ja od začiatku na základe odporučenia od lekára.držím palce

saaska
autor
22. jún 2011

@maximma a @nanna6 dakujem vam velmi pekne za rady.....pracujem napr. s halotanom v operacke a tiez prevazne v biochemickom laboratoriu (elektroforezy, western blotting) , ak by to niekomu nieco hovorilo a vedel mi poradit skor ako pojdem k lekarke

sasrnka
22. jún 2011

@saaska , pracovala som v biotechnologickom laboratoriu. Ked som zistila, ze som tehotna a este nechcela vellmi hovorit, povedala, som to svojej najlepsej kolegynke a ta vzdy za mna urobila pracu s chemikaliami, o ktorych som vedela, ze by boli nebezpecne. A ja som za nu zasa robila nieco ine... Potom som zacala trpiet nevolnostami, ze som i tak odisla na PN. Ak by som ostala pracovat, urcite by som to oznamila, so ziadostou o prelozenie na ine pracovisko... Urcite nestoji za to riskovat zdravie dietatka. Drzim palce 🙂

andreaju
22. jún 2011

@saaska jednoznacne oznamit a poziadat o prelozenie - ak mate napr.kancelariu na administrativne prace,KAZDA chemicka latka moze mat vplyv a najma karcinogeny a mutageny,ktore maju bezprahovy ucinok..

andreaju
22. jún 2011

..a nezabudni,ze prvy trimester je dolezity..zakladaju sa organy babatku,,

saaska
autor
23. jún 2011

@andreaju pride mi to strasne skoro to oznamit....snad to nejako ukocirujem:(

saaska
autor
23. jún 2011

@sasrnka ale pohybovala si sa v prostredi laboratoria? mozno by sa mi podarilo to do septembra nejako uhrat, ze by som konkretne ja nemusela vykonavat niektore cinnosti, ale mozno bude nutna moja pritomnost

andreaju
23. jún 2011

viem,ze sa moze stat vela veci v takom skorom stadiu tehotenstva,ale naozaj ta chemia je potvora...ak sa da naozaj sa tomu vyhni robit s nou - skus poprosit kolegov - neviem aky mas pracovny kolektiv,ak nevyjdu v ustrety radsej oznam..pozri si posudok o riziku,ak mate na pracovisku a pozri ucinky jednotlivych latok..drzim palce nech ti vsetko dobre dopadne..

luthien35
23. jún 2011

@saaska Ja tiež pracujem v labáku,konkrétne na hematológii a imunológii.Tiež čakám bábo,som už v 23tt. Ak žena pracuje v rizikovom prostredí a otehotnie, je jej povinnosťou podľa zákona oznámiť to zamestnávateľovi a zase povinnosťou zamestnávateľa je ponúknuť jej preradenie na pozíciu alebo miesto,kde jej riziká nehrozia. Samozrejme s tým istým platom. Zamestnankyňa to buď príjme,alebo ak nie, musí podpísať prehlásenie, že ostáva na pôvodnom mieste na vlastné riziko. To je aj môj prípad, keďže som si všetko dobre zvážila a z mojej pracovnej pozície si viem tie riziká eliminovať v podstate na nulu.
Musíš si ty sama dobre zvážiť s čím a v akom prostredí pracuješ a či tie riziká,ktoré ti z toho hrozia vieš odstrániť.Prvoradé je dieťatko a pokiaľ máš čo len najmenšiu pochybnosť,tak by som to neriskovala. Neviem či práve pri elektroforezach a western blotting sa nepracuje s mutagénnymi a karcinogénnymi látkami.

ianitka
23. jún 2011

@saaska
je to skore stadium, ale jedno z najdolezitejsich, kedy sa rozhoduje - ja som sice nepracovala priamo v labaku, ale s neb. latkami som prichadzala do kontaktu - tak v 7tt som to povedala sefke a ta to zariadila do doby, kym som tehotenstvo oficialne pisomne oznamila...
je to este velmi skoro, ale radsej teraz, nech nahodou nebude neskoro....

opica
23. jún 2011

lekar ti da papier, na zaklade ktoreho by ta mali preradit z rizikoveho pracoviska.
ja som pocas prveho tehotenstva robila v labaku, priznam sa, ze som to brala s nadhladom a nechcela som velmi, aby sa o tom vo firme vedelo, takze sme sa so sefkou dohodli a robila som dalej, ale nie s velmi rizikovymi chemikaliami. i ked u nas sa robi prevazne farmacia.
mam kolegynu, ktora robila na GC (a tie rozpustadla tam su riadne kancerogeny, teratogeny a mutageny) a ta to povedala az v nejakom 20.tyzdni a ma zdrave dieta.
fetoplacentarna bariera funguje, ale radsej netreba riskovat.

vrabec
23. jún 2011

taktiez robim v labaku, u nas sa vsetci o mojom tehotenstve dozvedeli velmi zavcasu, nakolko som v 6.tyzdni zacala krvacat a mesiac som ostala doma. Po navrate z PN mi automaticky pridelili kancelarsku robotu, aj ked som este nemala ani potvrdenie od lekara a ziadost o preradenie. Aj keby mi to sami neponukli, tak by som na tom trvala, nakolko pracujem nielen s prchavymi chemikaliami, ale aj so ziarenim. Drzim palce, nech sa stretnes s ustretovostou svojho zamestanavatela.

saaska
autor
24. jún 2011

baby dakujem vam velmi pekne za rady!!

jaruska26
3. nov 2011

ahojte, prosim Vas viete mi poradit. Mam podobnu situaciu. Som na doktoranture, na studijnom pobyte v zahranici, pracujem v analytickom laboratoriu s HPLC, takze s metanolom, acetonitrilom a tak. Mozno som tehotna, u lekara som nebola, ale tento mesiac som to nedostala a testy vysli pozitivne. K lekarovi by som chcela ist az ked sa vratim domov, v decembri. Myslite si, ze mozem pracovat v labaku? samozejme pouzivam pri praci rakavicky. Dakujem.

tmavovlaska93
Autor odpoveď zmazal
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre