icon

Tehotenstvo a práca v potravinách

29. apr 2025

Ahojte , momentálne som v 8tt a vyše týždňa som už na PN lebo mi je zle . Zajtra mám kontrolu a ešte sa budem pýtať na PN , ale otázka je čo potom keď to prejde ? Pracujem ako zástupkyňa v potravinách s tým že robím všetko , aj vykladam tovar , aj chodím do pokladne , robím na smeny aj sem tam 12tka a neviem sa rozhodnúť či sa držať doma na PN alebo ísť do práce pretože si to tam nejak neviem predstaviť . A ani si neviem predstaviť že by mi mohla vedúca prispôsobiť ináč pracovnú dobu alebo čo ... Boli ste niektorá tehotná a robili v potravinách ? Ako ste to riešili ...

stellarstar
29. apr 2025

Ak ti zamestnávateľ nevie dať inú prácu tak budeš doma a budeš dostávať normálne výplatu, má to aj svoj názov len teraz ma to nenapadne

melanta
29. apr 2025
@stellarstar

Ak ti zamestnávateľ nevie dať inú prácu tak budeš doma a budeš dostávať normálne výplatu, má to aj svoj názov len teraz ma to nenapadne

@stellarstar ale aby mala na toto nárok, musí mať prácu, ktorá je v zozname zamestnaní, ktoré sú pre tehotnú zakázané. Predavačka a pracovníčka v obchode tam nie je.

melanta
29. apr 2025

Oznám oficiálne tehotenstvo a zároveň požiadaj o úpravu práce v tom zmysle, aby si neťahala palety, tovar a podobne. Je lepšie pre prevádzku, keď tam budeš, hoci nebudeš môcť niektoré veci robiť, ako keď tam nebudeš robiť vôbec. Nie si prvá tehotná zamestnankyňa v danom reťazci, určite s tým majú skúsenosti. Zmeny nie sú problém pre tehotenstvo.

kiki68
29. apr 2025

Musis oznamit tehu ofiko potvrdenim od gyn a potom sa dohodnut. Vacsinou v obchode Ta daju co najviac na kasu, kde nemusis veci dvihat. Aspon kamoska tak bola a tiez jej kolegyne. Lebo na tej kase sa nema co stat. A urcite by si nemala robit 12tky.

danniiee8
29. apr 2025

Ja som šla tiež pomerne skoro na PN kvôli zdravotným problémom a tiež kvôli tomu že mám fyzicky aj psychicky náročnú prácu a navyše vo veľmi infekčnom a rizikovom prostredí 12tky a poviem ti po čase total ponorka. Už som aj ľutovala že som doma, žiaľ u mňa to inak nešlo. 2x2 hodiny vychádzky a inak stále zavretá doma. Skús teda oficiálnou cestou sa dohodnúť so zamestnávateľom na úprave podmienok alebo sa vzdať funkcie zástupkyne a robiť iba na kase. Aj tak si onedlho nájdu novú zástupkyňu takže okrem poklesu platu nemáš čo stratiť.

domiklik
29. apr 2025

Potiahni PN až do nástupu na matersku

pl2y
29. apr 2025

Moja mamina robila cely zivot v obchode, takze obe tehotenstva tam strávila a ešte vraj, aby si privyrobila tak po záverečnej cely “prior” umývala..ja som teraz v 32tt a mám 2 ročne dieta,tak je to z mojho pohladu aj náročnejšie ako praca v obchode (zvykla som brigádovať u mami v obchode, takze viem)..ale určite by som čím skôr oznámila zamestnávateľovi, ze som tehotna a vzťahujú sa na teba potom iste obmedzenia, napr nosit môžeš len polovičnú vahu ako predtým, takze musia na teba brat ohľad..a išla by som asi na matersku už tých 8 tyzdnov pred pôrodom, lebo to už s bruchom je fakt o hubu..a vždy vieš skúsiť robit a uvidis ako sa budeš citit, ako to budeš zvládať a na PN môžeš ísť hocikedy, keď to uz nebudes dávať

mogaa
29. apr 2025

Tak počítaj s tým že lekár ťa nenechá niekoľko nasledúcich mesiacov na PN bez diagnózy...tehotenstvo nie je diagnóza na PN...oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi s tým že ťažkú prácu nebudeš robiť...ale v mäsiarstve krájať salámy, či na pokladni robiť môžeš.....detto dokladať mliečne výrobky alebo také sladkosti.....

veronka309
29. apr 2025

Môžeš mi napísať správu kedze som mala presne ten istý problém ešte aj pozíciu v robote mame rovnakú.

autor
30. apr 2025
@mogaa

Tak počítaj s tým že lekár ťa nenechá niekoľko nasledúcich mesiacov na PN bez diagnózy...tehotenstvo nie je diagnóza na PN...oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi s tým že ťažkú prácu nebudeš robiť...ale v mäsiarstve krájať salámy, či na pokladni robiť môžeš.....detto dokladať mliečne výrobky alebo také sladkosti.....

@mogaa u nás je to trochu ťažšie v obchode , je nás málo , silu nám nechcú pridať , teraz 2 maroduju plus ja a koľkokrát máme problém si spraviť prestávku , alebo si neviem predstaviť sedieť stále ja kase , však tí ľudia to je na psychiatriu , prípadne keby mi príde zle nemáme ani zvonček ani nič čím by som si privolala kolegyňu ...no je to u nás také komplikované , ešte keď aj viem aká je vedúca a koľko krát idem do roboty so stresom čo človek nespravil , nestihol , zas bude zle a pod 🙈 viem že sa vám zdá že chcem byť z nejakého rozmaru doma ale u nás v práci je to masaker a vydržala som tam len preto aby som mala nárok na materskú keď tak mám povedať tak ....

autor
30. apr 2025

Ešte by sa dalo žeby som robila len ranné a to som v podstate stále v kancelárii , ale na to by zas doplatila druhá zástupkyňa ktorá by musela mať stále poobedne lebo vedúca poobedne nerobí kvôli autobusom

melanta
30. apr 2025

Ale prečo by si nemohla robiť aj poobedné? Pri všetkej úcte, nebuď lenivá. Poobedná zmena tehotnej nijak neškodí. Je to rovnaká zmena ako ranná. Fakt nie je dôvod, aby tehotná nemohla robiť ranné aj poobedné.

autor
30. apr 2025
@melanta

Ale prečo by si nemohla robiť aj poobedné? Pri všetkej úcte, nebuď lenivá. Poobedná zmena tehotnej nijak neškodí. Je to rovnaká zmena ako ranná. Fakt nie je dôvod, aby tehotná nemohla robiť ranné aj poobedné.

@melanta pretože na poobednej sa musí vykladať tovar , ja ako zástupkyňa musím tovar prebrať a to je minimálne 8 paliet a ešte aj behať do pokladne a ešte aj upratujeme ...píšem že koľko krát ani prestávku nemáme lebo nestíhame

melanta
30. apr 2025

Normálne sa dohodneš, že budeš robiť aj poobedné, ale bez vykladania paliet. Upratovať ako tehotná môžeš. Si tehotná, nie postihnutá.

autor
30. apr 2025
@melanta

@melanta to nieje o lenivosti , ja som ten typ človeka čo na riti neobsedí , ale je to moje prvé tehotenstvo a nechcem nič podceniť , lebo viem ako sa tam namakáme , robím tam 4 roky a ešte ani raz som nemarodovala .navyše mi ešte býva zle preto som zatiaľ na PN a poobede a navečer je to najhoršie

mogaa
30. apr 2025

Ja som ti len napísala ako to reálne je....tehotenstvo nie je diagnóza na PN....tak ak máš ústretového gynekologa, teoreticky ti vie dať PN ale na vlastné triko, pretože aj on je kontrolovaný posudkovým lekárom a nejakú diagnózu na PN dať musí - teda on zodpovedá že diagnóza je reálna nie fiktívna...ak ti býva zle tak je pravdepodobné že PN vypíše, ale ak nebudeš mať iné ťažkosti tak asi ťa nenechá niekoľko mesiacov doma na fiktívnej PN...čo sa týka vychádzok, zo začiatku niektorí vychádzky ani dávať nechcú, až po určitom období, to ale záleží od konkrétneho lekára...kontroly počas PN chodia samozrejme aj tehotným....

mandarinka555
1. máj 2025

Keď budeš makať 30 rokov bez PN, potom týždeň po hysterektómii, si v robote s dvíhaš 20kg krabice, tak sa ozvi...a neumrela som🙈