icon

Tehotná a problémy v zamestnaní

kikusha2212
11. júl 2013

Ahojte 🙂 viete mi prosím vás poradiť? Žiadosť o nevykonávanie nočných zmien som si dala začiatkom júna a zaviazala som sa nahrádzať si tieto zmeny rannými, avšak nie v ten istý deň nakoľko sa jedná o štvorzmennú prevádzku. Teda príklad, nočné zmeny mi pripadali na 14.6. a 15.6. a nahrádzať som si ich mala 17.6. a 18.6.. Nakoľko som ale 18.6. nastúpila na PN, tak druhú nočnú som si nenahradila a teraz mi zamestnávateľ na ten deň chce nanútiť dovolenku, vraj nemám odrobený svoj pracovný fond. No podľa mňa do môjho pracovného fondu už nočné zmeny nezapadajú, tak to tam ani nemajú rátať.Ako to mám riešiť? Poraďte mi prosím.

eeffka
11. júl 2013

@kikusha2212 nemoze ti nanutit dovolenku na den kedy si uz vypisana, ale pokial si si neodrobila prac fond u nas by sme tu dali menej hodin a tym aj mensiu vyplatu.
este ma napadlo ze 4zmenkari zvyknu mavat hodinovu mzdu tak proste suma *hodiny a je vybavene, ak to mas takto aj ty

jajka71
11. júl 2013

toto je pravcovno pravna zalezitost, pokial mas odrobeny pracovny fond, tak mu to moze byt jedno, ak nie, mal by ti zaplatit pocet realne odpracovanych hodin, nemozes mat vsak dovolenku pocas PNky, to nema zmysel a nie je to ani realne,
pozri si ako to mate v pracovnej zmluve vsetci danne a ake su interne smernice na vyplacanie mzdy, pokial ide o vyplatu za pocet odpracovanych hodin, zaplati ti pocet realne odpracovanych hodin a je kapitola uzavreta, zrejme sa mu len nepaci, ze si sla na PNku v case, ked mu to nevyhovuje🙂

kikusha2212
autor
11. júl 2013

mne tú nočnú chce riešiť buď dovolenkou alebo neplateným voľnom a keď som sa ozvala, že mi nemôže dať neplatené voľno na deň, keď mi vychádza nočná zmena, tak mi dala za pravdu a že preto mi tam chce dať dovolenku

kikusha2212
autor
11. júl 2013

jajka71 nočná zmena, ktorú nemám dorobenú je 15.6. avšak tú som mala robiť 18.6. rannou zmenou... a dovolenku mi chce dať na dátum 15.6.

kikusha2212
autor
11. júl 2013

práveže sa s nadriadenou nevieme dohodnúť, či mám alebo nemám odrobený pracovný fond...ona tvrdí, že nemám, že mi tam chýba deň 15.6. čo je nočná a ja tvrdím, že mám lebo som to mala odrobiť 18.6. čo už som nastúpila na PN.. tak ako je to správne?

linda20111
11. júl 2013

@kikusha2212 ahoj u nas v praci to bolo tak, ze ak jeden mesiac kvoli PN alebo SV odpracujem menej hodin, tak mam do dalsieho mesiaca minusove hodiny, ktore si potom odpracujem v dalsom mesiaci. niekedy sa stava aj to ze su plusove, ked treba za niekoho potiahnut sluzbu.

tanicka844
29. júl 2013

Ahojte dievčata chcem sa Vas opytat, vo stvrtok idem do poradne a mohla by som lekara poprosit papier aby som pracovala menej ako 10 hodin??? Lebo teraz takto pracujem po 10 hodin 4krat do tyzdna tak ci mi viete poradit ci bude ochotny take potvrdenie vydat plus aby som nerobila vikendy.

silvia5252
6. nov 2018

@kikusha2212 je to postavené na hlavu. Ja pracujem na personálnom a u nás vo firme tak isto pracujú zamestnanci na zmeny. Keď sme mali tehotnú ženu, ktorá oznámila svoje tehotenstvo a požiadala o to, aby nerobila nočné (čo jej prináleží aj zo zákona), automaticky sme celú jej zmenovku a rozvrh upravili po novom, teda bez nočných. To, čo s Tebou robí Tvoj zamestnávateľ, mi príde dosť divné. Neviem ako máte upravené veci v internej smernici, ale toto už hraničí s porušovaním Tvojich práv. Keď si PN, logicky nemôžeš danú zmenu odpracovať. Nemal by Ti pridávať zmeny na ďalší mesiac, veď to je choré. To by znamenalo, že keď vypadnem na PN na celý mesiac, tak budúci musím robiť po 2 zmeny každý deň, aby som vykryla jeho ušlý zisk a dohnala zameškané. To už človek nemá právo ani ochorieť? Keď Ti pridá zmenu, má to byť nadčas aj s príslušným príplatkom 25%. Nemôže si len tak pridávať zmeny hala bala. Máte v smernici nepravidelne plánovanie zmien? Vytáča ma sebeckost niektorých dnešných zamestnávateľov ☹.