icon

Tehotná v zahraničí - môžem ísť ku gynekológovi tu?

20. júl 2021

Ahojte žienky. Som pri sestre v Nemecku. Zistila som, že som tehotná, no na Slovensko sa chystám až v septembri, kedže tu brigádujem. Momentálne som cca v 7tt. Je možné ísť ku gynekológovi tu? Nie sa evidovať, len aby skontroloval, či je všetko ok. Doma by som potom normálne navštevovala môjho. Máte s tým skúsenosť? Preplatí mi takú návštevu poisťovna?

Strana
z2
vahcaac
20. júl 2021

Neviem ako to je v Nemecku, ale ja som tiež v 7 tt a študujem v Nórsku, kontrolu u budem mať až v 12nastom týždni. Ak niečo nie je ok, nič s tým nespravia. Ak budeš mať silné bolesti alebo krvácanie, choď na pohotovosť.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
sense
20. júl 2021

Tak ak pracuješ v De máš zrejme aj poistenie zdravotné tam, tak zavolaj k lekárovi a on ti povie kedy máš prísť. Ak máš len slovenske, spýtaj sa v poisťovni ci ti pre platia, prv bolo ze zaplatili nevyhnutné ošetrenie v prípade notfalu..

autor
20. júl 2021

@bambulienka25 nie.. vsetko na Slovensku,.. tu brigadujem u sestry v restike...
@vahcaac takze v podstate sa nemusim nejak bat... kamoska ma strasi s minomaternicovym, ale nemam ziadne bolesti, ani nekrvacam, len ma presviedca o tom, ze to moze byt aj bezpriznakove a ja uz cela vyklepana..

@sense len slovenske... skusim zavolat, dakujem.. som v Dovere

vahcaac
20. júl 2021

Mimomaternicove je dosť ojedinelý problém a vôbec sa v bezproblémovom tehotenstve nechodí vylučocať GEU. Toho sa neboj pokiaľ nemáš ťažkosti. A teda väčšinou tam tie príznaky sú no.. A hlavne v 7 tt

rivini
20. júl 2021

Ak si v Nemecku, nemas poistenie a si uz v 7.tt, odporucam zavolat cez vikend na gynekologicku pohotovost v meste, v ktorom brigadujes. Spomen, ze mas lahsie bolesti podbruska a si v 7. tt. Hned ti daju termin, aj vysvetlia postup ohladom korony. Zijem v Nemecku a vidim to ako najlepsi sposob, ako sa dostat v takejto situacii na vysetrenie, aj ked nie si v DE poistena. Ako obcianku EU ta vezme aj bezny gynekolog, ale kym si niekde dohodnes termin a vysvetlis celu situaciu, nacakas sa....

sense
20. júl 2021

Pokiaľ nemáš žiadne bolesti, krvácanie ani nič tak mimomaternicove to nebude. Ono keďže pracuješ v De mala by si byt poistné a tam, inak medzinárodná. Poistenie v rámci EÚ platí len pri notfallea resp nevyhnutné osetrenie a nie bežné vysetrenie

matkahelka
20. júl 2021

@vahcaac mimomaternicove nie je ziaden ojedinely problem. skus pogooglit kolko tehotenstiev je mimomaternicovych. to po prve. a po druhe je casto bezpriznakove, teda bezbolestne.preto je nebezpecne a aj zivot ohrozujuce. hovori zo mna zial, vlastna skusenost.

autorka- urcite chod k lekarovi. do septembra je to este 5-6 tyzdnov. to je velmi vela. ja som si presla tiez mimomaternicovym a prisla som do nemocnice v hodine dvanastej, kedy ma rovno davali do narkozy a isla som na operacku. a tiez mi nicove nic nebolo. ziadne bolesti.

tenerifka
20. júl 2021

DE je EU, a v EU plati europska karticka poistenca. Mozes ist kludne na pohotovost, a povedat, ze si asi tehotna a trochu si citila bolest, aby ti to aspoñ potvrdili, urobia sono a ukludnia ta. Nasad si kyselinu istovu (acido folico), to treba brat este pred pocatim a prve 3 mesiace. Este mas moznost ist na sukromnu gyndu, zaplatis normalne cele vysetrnie (dopredu pri objednani sa cez telefon sa spytas na cenu, u nas v Spain to je okolo 80-100 eur)

autor
20. júl 2021

@rivini wow.. si zlata... toto je uzasna rada.. dakujem 😍
@sense poistenie mam len v Dovere, u sestry brigadujem ako sestra... ziadna zmluva, ani poistenie, ja makam, ona plati...

@matkahelka uf.. to mi je luto ... radsej teda pojdem tu

@tenerifka vidis.. aj to je moznost... nenapadlo mi ist na pohotovost...

autor
20. júl 2021

@matkahelka a prepac, ze sa pytam, ale kedy ti teda prisli na to, ze je to mimomaternicove? Ci este cakat, alebo ist k doktorovi cim skor

matkahelka
20. júl 2021

v 9tt. teraz som tehu opat a po tejto zlej skusenosti som chodila od 5tt kazdy tyzden ku gynekologovi na prehliadku, kym to nebolo potvrdene ako zdrave vnutromaternicove tehotenstvo.

vahcaac
20. júl 2021

@matkahelka GEU sa podľa štúdií vyskytuje v 1 z 50 tehotenstiev, 20 z 1000 🙂 je to podľa mňa málo nato aby bola nejaká prax ho vylučovať v bezproblémovom tehotenstve a pokiaľ matka nemá endometriozu alebo z nejakého iného dôvodu menej priechodné vajíčkovody 🙂 to že sa to stalo tebe mi je ľúto, ale toto vôbec neni bežná prax chodiť na vyšetrenia kvôli tomu aby sa vylúčilo GEU. Nie len na Slovensku, ale ani vo väčšine EU krajín

rivini
20. júl 2021

Ak pojdes na pohotovost, nebudes nic plstit. Iba si zapisu cislo karty poistenca a poslu ucet tvojej poistovni. Ked som este nezila natrvalo v DE, bola som takto u pohotovostneho zubara. Vsetko vtedy prebehlo bez problemov. Tehotnu ta musis vysetrit, aj ked mas len „subjektivne“ slabsie krce v podbrusku. Vysetria ta, vysvetlia, ze je to normalne a budes kludnejsia.

vahcaac
20. júl 2021

@matkahelka ja som v 7 tt a už som bola 3 x na sone prave kvôli GEU, ale ja mám endometriozu, tak preto. Aj prekonané GEU je indikacia na jeho vylúčenie v skorom štádiu. Držím ti palce v tomto tehotenstve 💞💞💞

rivini
20. júl 2021

@vahcaac to nie je pravda. V Nemecku, kde zijem uz skoro 10 rokov, je bezna prax objednat tehotnu na prvy ultrazvuk okolo 7. tt, prave preto, aby sa vylucilo mimomaternicove tehu, alebo ine komplikacie...

matkahelka
20. júl 2021

@vahcaac netusim ako je to vo vacsine krajin, ani na SR, ale mne sam lekar navrhol v tomto tehu, aby som chodila na prehliadky kazdy tyzden. coz by som chodila, aj keby som si ich mala platit, pretoze mne jedna takato negativna skusenost stacila. a prizvukujem, ze pred mimomaternicovym som bola uplne ok, 5 rokov po porode zdraveho dietata.

vahcaac
20. júl 2021

@matkahelka jasne, tomu úplne rozumiem keď už si mala skúsenosť. Ja som bola minulý týždeň a už našli vak, do správy mi napísala že sa môže jednať o pseudovak, ale povedala že to píše iba kvôli tomu, že moj obvodný na to dal podozrenie, čiže aby chránila seba. Mala som negatívny Douglas, HCG sa mi zvýšilo zz1200na 2900 za 26 h, takže povedala že dosť mala pravdepodobnosť pri takomto raste a bez príznakov. IIdem zase v piatok, tak už bude dúfam vidno plod a srdce🤞🤞 v ktorom tt si ? 🙂

vahcaac
20. júl 2021

@rivini áno? To neviem, viem iba o Nórsku a od priateľa ktorý je gynekológ, že ako to je v iných krajinách. Na Slovensku niektorí objednávajú na potvrdenie srdca v 8 tt, iní zase v 12 tt. 🤷‍♀️ ale tak super, že to majú v Nemecku tak podchytené teda 🙂

kkovacovak
20. júl 2021

@sense toto nie je úplne pravda. Mala som bezproblémové tehotenstvo a bolo mimomaternicové. Viac problémové, čo sa týka krvácania atď som mala klasické tehotenstvo, ktoré bolo po mimomaternicovom. Komplikácie som v minulosti nemala takže to môže postrehnúť každú.

Autorka: ja som zhodou okolností pred pár dňami pozerala čo prepláca klasické poistenie čo sa týka tehotenstva a nepreplacajú pôrod a zistenie tehotenstva a také veci ako morfo atď. Preplácajú keď tak len ak skončíš na pohotovosti s nejakým problémom spojeným s tehotenstvom. Takže ako ti tu vyššie rádia choď na pohotovosť že máš potvrdené tehotenstvo a máš bolesti aby ťa vyšetrili. Takto budeš vedieť či si ok.

kkovacovak
20. júl 2021

@vahcaac ja som nemala predispozíciu na mimo a mala som. Toto asi ťažko odhadnúť ale hlavne stresovať sa tým predčasne je asi zbytočné. Je to síce taký strašiak ale donosiť bez problémov dieťa po mimomaternicovom sa v pohode dá. Viem že niektorí lekári objednávajú kvôli tomu skôr. Je to všetko len o náhode

vahcaac
20. júl 2021

@kkovacovak tak predispozicia sa najlepšie určuje laparkou, ale môže to by aj náhoda samozrejme. Ja to nijako nepodceňujem, len si stále stojím za tým, že stresovat bez dôvodu je zbytočné. Deje sa to ako sa deje xy iných vecí, nie všetkému a dá predísť a tehotenstvo je taká cesta, že stále sa bude niečo musieť vylučuvať, stále budú nejaké hrozby. Tak som proste iba odpísala autorke, lebo si myslím, že pokiaľ žena nemá problémy, tak by som sa zbytočné nestresovala. A ja by som osobne sa určite vyhla vcasnym sonám pokiaľ by to bolo možné. Žiaľ sú ženy u ktorých to neni možné včetne mňa, ale keby som mohla, rada sa vyhnem.

kkovacovak
20. júl 2021

@vahcaac tak to určite. Netreba hneď stresovať a rozmýšľať čo zlé sa môže stať. To sa môže vždy. Niekedy sú tie skúsenosti druhých len na škodu lebo potom človek rozmýšľa nad takýmito vecami.

tatianaba
20. júl 2021

@vahcaac Prepac, ja si dovolim nesuhlasit. Na potvrdenie tehotenstva sa chodi aj kvoli tomu, aby sa vylucilo mimomaternicove tehotenstvo. Mne ho napriklad zistili az v 10. tyzdni a bolesti som nemala. A nie je to az take ojedinele.

vahcaac
20. júl 2021

@tatianaba ako som napísala vyššie, mimomaternicove tehotenstvo sa vyskytuje tak ako sa vyskytuje xy ďalších diagnóz a komplikácií, smutné, ale tak to je. 1 z 50 tehotenstiev je pre mňa natoľko málo, že keby som nemala predispoziciu a žiadne problémy ako autorka tak proste na to sono sa od piateho týždňa objednávať nebudem.

vahcaac
20. júl 2021

@tatianaba ale je mi ľúto, že ty si si tým musela prejsť a že sa nato prišlo tak neskoro ❤

bluka2
20. júl 2021

Podľa mňa tak skoro vôbec netreba chodiť, ale išla by som ako samoplatca keby som veľmi chcela. V Nemecko je úplne lacné, čo sa týka zdravotníctva. Ako samoplatca som bola bez poistenia u kožnej a u zubára a u oboch som platila 44 a 48€. Vystavili faktúru na zaplatenie do 2 týždňov. Lepšie než zavádzať na pohotovosti. Čudujem sa, že je tu toľko nečestných žien, čo ti to radia

willy185
20. júl 2021

Kludne mozes ist k hociktoremu gynekologovi,ktory ti da najskor termin ( kludne aj ku tomu,co ma tvoja sestra). Tento,kedze nie si poistena v Nemecku,ti za vysetrenie vystavi Rechnung ( za sono to byva ca 50 eur- zalezi v akej oblasti Nemecka sa nachadzas). Tento doklad si vies dat potom preplatit v tvojej poistovni na slovensku. Podobne to funguje aj opacne - tiez som vola u gyn.na SK a poistenie mam len v DE. Bolo by fajn,aby si povedala,ze mas aspon nejake tie slabe bolesti alebo tak- on to napise do spravy- tym padom by sa tvoja postovna na SK z toho nemusela " vyvliect" ✊🍀

rivini
20. júl 2021

@bluka2 no zalezi od typu vysetrenia...ak pojdes na tehu ultrazvuk, lekari maju rozne cenniky- ja som nedavno na vlastne zelanie extra Utz plus vysetrenie pre upokojenie☺️platila ca. 120 Eur. Pre mna to bolo ok, no ak autorka brigaduje sezonne ako casnicka, tak jej to asi au tak jedno nebude, ci jej vystavia ucet...aj keby slo len o 40-50 Eur...

bluka2
21. júl 2021

@rivini vsak ona si už nieco z týchto rôznorodých rád sama vyberie, podľa vlastnej morálky...

Strana
z2