Tehotná v zahraničí - môžem ísť ku gynekológovi tu?
Ahojte žienky. Som pri sestre v Nemecku. Zistila som, že som tehotná, no na Slovensko sa chystám až v septembri, kedže tu brigádujem. Momentálne som cca v 7tt. Je možné ísť ku gynekológovi tu? Nie sa evidovať, len aby skontroloval, či je všetko ok. Doma by som potom normálne navštevovala môjho. Máte s tým skúsenosť? Preplatí mi takú návštevu poisťovna?
@mogaa citaj este raz a pomaly. ona je v DE teraz iba na letnej brigade. nema tam ziadne poistenie. od septembra bude chodit k svojmu gynekologovi na SR.
až teraz so m si uvedomila že sa chceš navštíviť gynekologa v Nemecku....ani tam ti preventívne žiadne vyšerenie gynekolog neurobí ak k nemu nie si prihlásená.....skôr to riešiť cez pohotovosť kde povieš že máš slabšie krvácanie alebo ťa pobolieva bruško....
@bluka2 presne...ja vsak nevidim nic neeticke, ci nemoralne na tom, ked sa autorka nachadza v situacii, ze chce vediet, ci je v poriadku a nema moznost navstivit lekara v krajine, v ktorej je poistena. Napriklad vo Vestfalsku a hlavne teda v meste, kde zijem ja, sa k lekarovi ako samoplatca sice dostanes, ale mozes si zaratat tak 4-6 tyzdnov cakania na termin u gynekologa, ak nie si jeho pacientka...Mne nedavno samotna lekarka na pohotovosti, kde som sla pocas predlzeneho vikendu kvoli statnemu sviatku s cudnymi bolestami v bruchu a vycitkami svedomia, ci nevyuzivam zbytocne system, ked mozem ist v pondelok k vlastnej lekarke, povedala, ze v tehotenstve je pre nich v nemocnici „Notfall“ aj to, ked je buduca mamicka v strese, lebo si robi starosti o babatko...
@mogaa pises hlupost. ako samoplatcu ju vezmu kdekolvek na zemeguli s otvorenou narucou. otazne je, kolko zaplati. ja sama som zazila u nas na Slovensku u nasej pediatricky ako cudzinku s malym dietatom uprednostnila lekarka pred plnou cakarnou. ked sa potom zeny ohradili, sestricka bez skrupul skonstatovala, ze pani je samoplatca a taki maju prednost.
@rivini nemyslim si, ze musis niekde ako samoplatca v Nemecku tak dlho čakať na termín. Fakt som bola teraz u kopec doktorov (pediater, 2 rôzni kožni, zubár, 2x RTG, 2x praktický) prvý krát ako nový pacient a termíny som dostala hneď. Od "prídite dnes" po budúci týždeň. Samozrejme som obvolala trochu, kým som takých našla, ale to nie je nič zložité.
So slovenskou poisťovňou má zmluvu a na bežné ošetrenia chodí na Slovensko. Ak je preč, zmluva jej pokrýva urgentne situácie. U nej nič v neporiadku nie je. Takze má možnosť sadnúť na vlak a ísť na Slovensko. Čo sa jej samozrejme neoplatí, viac sa jej oplatí buď počkať alebo zaplatiť tých 50 či max 120€. Získať niečo nad rámec zmluvy vymýšľaním si bolesti podľa mňa cestné ani veľmi etické nie je, ale tak jasné, nie je to také zle ako niekoho zabiť... 😉
...vymýšľaním si bolesti, aby si ušetrila cestu
@matkahelka ale autorka nikde nepísala že chce ísť ako samoplatca
Neviem či to je ešte aktuálne, ale dôvera ma eu preukaz takze by ta mali vysetrit bezproblemov... 👍🏻

No neviem ktorý gynekolog ťa vezme len tak preventívne skontrolovať či je tehotenstvo ok, teda hlavne ak k nemu nechodíš a nemáš žiadne ťažkosti....skôr by som to riešila tak že nejakého gynekologa si tu nájdeš a prihlásiš sa k nemu....porobí ti vyšetrenia a keď ti bude chcieť dať ďaľšiu kontrolu, povedz že odchádzaš do Nemecka a po návrate sa mu ozveš....tvoj problém ale vidím v tom že máš súbežne 2 zdravotné poistenia - lebo nemôžeš byť súbežne zdravotne poistená aj na Slovensku aj v inom štáte EU- toto si zisti ako riešiť....