icon

Tehotná v zahraničí - môžem ísť ku gynekológovi tu?

20. júl 2021

Ahojte žienky. Som pri sestre v Nemecku. Zistila som, že som tehotná, no na Slovensko sa chystám až v septembri, kedže tu brigádujem. Momentálne som cca v 7tt. Je možné ísť ku gynekológovi tu? Nie sa evidovať, len aby skontroloval, či je všetko ok. Doma by som potom normálne navštevovala môjho. Máte s tým skúsenosť? Preplatí mi takú návštevu poisťovna?

Strana
z2
mogaa
21. júl 2021

No neviem ktorý gynekolog ťa vezme len tak preventívne skontrolovať či je tehotenstvo ok, teda hlavne ak k nemu nechodíš a nemáš žiadne ťažkosti....skôr by som to riešila tak že nejakého gynekologa si tu nájdeš a prihlásiš sa k nemu....porobí ti vyšetrenia a keď ti bude chcieť dať ďaľšiu kontrolu, povedz že odchádzaš do Nemecka a po návrate sa mu ozveš....tvoj problém ale vidím v tom že máš súbežne 2 zdravotné poistenia - lebo nemôžeš byť súbežne zdravotne poistená aj na Slovensku aj v inom štáte EU- toto si zisti ako riešiť....

matkahelka
21. júl 2021

@mogaa citaj este raz a pomaly. ona je v DE teraz iba na letnej brigade. nema tam ziadne poistenie. od septembra bude chodit k svojmu gynekologovi na SR.

mogaa
21. júl 2021

až teraz so m si uvedomila že sa chceš navštíviť gynekologa v Nemecku....ani tam ti preventívne žiadne vyšerenie gynekolog neurobí ak k nemu nie si prihlásená.....skôr to riešiť cez pohotovosť kde povieš že máš slabšie krvácanie alebo ťa pobolieva bruško....

luccija
21. júl 2021

@mogaa ako samoplatcu ju s radosťou zoberu.Len som prekvapená, že niekto ide na dlhšie do zahraničia a nepoistí sa EU kartička je neplatí na všetko.

rivini
21. júl 2021

@bluka2 presne...ja vsak nevidim nic neeticke, ci nemoralne na tom, ked sa autorka nachadza v situacii, ze chce vediet, ci je v poriadku a nema moznost navstivit lekara v krajine, v ktorej je poistena. Napriklad vo Vestfalsku a hlavne teda v meste, kde zijem ja, sa k lekarovi ako samoplatca sice dostanes, ale mozes si zaratat tak 4-6 tyzdnov cakania na termin u gynekologa, ak nie si jeho pacientka...Mne nedavno samotna lekarka na pohotovosti, kde som sla pocas predlzeneho vikendu kvoli statnemu sviatku s cudnymi bolestami v bruchu a vycitkami svedomia, ci nevyuzivam zbytocne system, ked mozem ist v pondelok k vlastnej lekarke, povedala, ze v tehotenstve je pre nich v nemocnici „Notfall“ aj to, ked je buduca mamicka v strese, lebo si robi starosti o babatko...

vahcaac
21. júl 2021

@rivini rozumiem ako to myslíš a že chceš iba pomôcť a to je od teba iba super. Ale tak nech potom ide na pohotovosť s tým, že nemá žiadne príznaky, iba sa bojí mimomaternicoveho 🙂 nie vymýšľať si že ju boli brucho a krváca, vtedy to bude úplne na mieste.

matkahelka
21. júl 2021

@mogaa pises hlupost. ako samoplatcu ju vezmu kdekolvek na zemeguli s otvorenou narucou. otazne je, kolko zaplati. ja sama som zazila u nas na Slovensku u nasej pediatricky ako cudzinku s malym dietatom uprednostnila lekarka pred plnou cakarnou. ked sa potom zeny ohradili, sestricka bez skrupul skonstatovala, ze pani je samoplatca a taki maju prednost.

bluka2
21. júl 2021

@rivini nemyslim si, ze musis niekde ako samoplatca v Nemecku tak dlho čakať na termín. Fakt som bola teraz u kopec doktorov (pediater, 2 rôzni kožni, zubár, 2x RTG, 2x praktický) prvý krát ako nový pacient a termíny som dostala hneď. Od "prídite dnes" po budúci týždeň. Samozrejme som obvolala trochu, kým som takých našla, ale to nie je nič zložité.
So slovenskou poisťovňou má zmluvu a na bežné ošetrenia chodí na Slovensko. Ak je preč, zmluva jej pokrýva urgentne situácie. U nej nič v neporiadku nie je. Takze má možnosť sadnúť na vlak a ísť na Slovensko. Čo sa jej samozrejme neoplatí, viac sa jej oplatí buď počkať alebo zaplatiť tých 50 či max 120€. Získať niečo nad rámec zmluvy vymýšľaním si bolesti podľa mňa cestné ani veľmi etické nie je, ale tak jasné, nie je to také zle ako niekoho zabiť... 😉

bluka2
21. júl 2021

...vymýšľaním si bolesti, aby si ušetrila cestu

mogaa
21. júl 2021

@matkahelka ale autorka nikde nepísala že chce ísť ako samoplatca

mey8
21. júl 2021

Neviem či to je ešte aktuálne, ale dôvera ma eu preukaz takze by ta mali vysetrit bezproblemov... 👍🏻

Strana
z2