Testy počas tehotenstva
Ahojte mamičky.Chcela by som sa opýtat na vás názor.Čakám babatko,som teraz v 15 tt.Pred 3 týždňami mi brali krv na vyšetrenie teda na genetické vyšetrenia,vývojové chyby.Sestricka mi po tel.oznamila,že mi test vyšiel pozitívne.Strašne som sa zľakla a doteraz sa bojím,či je s babom všetko v poriadku.Budúci týždeň mám ísť znova na odber krvi,zas budú vyšetrovať ,skúmať či je všetko v poriadku s babom.Čítala som na nete,že mnohým vyšli falošné pozitívne výsledky.A pytam sa teda,či sa mám naozaj niečoho obávať?Má z vás niektorá skúsenosti? Bude to moje 2. Dieťa,dcérku Lucku som porodila minulý rok v auguste,už mala 1 rôčik a je úplne zdravá.
@lindusss2016 mala som na mysli ročnú dcerku
Viem, že sa to ľahko hovorí, ale skús sa nestresovať. Mne pri oboch tehotenstvách vyšiel triple test pozitívne. V druhom prípade dokonca v pomere 1:2. Morfologický ultrazvuk mi tiež nevyšiel dobre. Absolvovala som niekoľko vyšetrení. Celé tehotenstvo som sa stresovala a nakoniec sa mi narodilo zdravé dievčatko.
@solene určite sa ho na to opytam,na 100%, chodím len na obyčajný 2Dultrazvuk a doteraz mi hovoril,že je všetko v poriadku.Píšeš že 3D a 4D ultrazvuk ti nedajú viac odpovedí ohľadom bábätká? Písali tu už,že prave tam by som sa dozvedela viac o stave maličkého.Že vie viac zachytiť.V živote som na takom ultr. nebola,ani keď som bola tehotná s dcérkou.Tak teda ako to je?
@buginki2016 kuk na nete čo všetko sa dozvieš ohľadom aktuálneho trimestra na 3D aké merania robia a čo všetko sa dá zistiť..ja som rodila prvý krát pred 8r a bola som na každom 3D aby som mala srdce na pokoji.Len v tom je to že si zato platíš..
@buginki2016 nie som odbornik, tak iba zo svojej skusenosti ti chcem povedat k tomu ultrazvuku, ze v podstate vsetko dolezite zachyti 2D. ja som bola na utz v nemocnici, kde bola moznost aj 3D, ale vacsinu vysetrenia robila lekarka v 2D. povedala, ze 3D by jej pomohlo napr. keby chcela vidiet tvaricku kvoli Downovmu syndromu. absolvovala som aj speci ultrazvuk detskeho srdca na kramaroch a bolo to v 2D.
@classymom ja odpadnem.Akože fakt keď už ani na morfologicky ultrazvuk sa nedá spoľahnúť,tak teda už na čo? Naozaj zostáva veriť len vlastnej intuíciu a pocitom.Ja ti Nezávidím moja to čo si prežívala počas tehotenstva,stres,nervy,zle predtuchy,myšlienky...Veď predsa tehotenstvo a pôrod majú byť tou najkrajšou spomienkou v živote zeny-matky.A fakt klobúk dole pred tebou,a obdivujem ťa,že si to zvládla až do konca,nech by sa stalo čokoľvek.Si silná osobnosť.
@buginki2016 na 3D ti pozru a pomeraju babätko tak ako na 2D ultrazvuku; len budes babo vidiet v inom rozmere. Neviem, no, ako chces. Ja zijem vo Francuzsku, nechcem to tu povysovat, ale myslim, ze je tu zdravotna starostlivost na lepsej urovni ako na Slovensku. A som tu sledovana 2 lekarmi (moj gynekolog, ku ktoremu som chodila aj predtym + jeden tam, kde budem rodit) a obaja mi povedali, ze ak 2D sono neukaze nejake "odchylky" od normalu, tak nie je dovod na dalsie ultrazvuky (3D, 4D).
@buginki2016 odmietala som amniocentezu a tak som si nakoniec dala spravit trisomy test. ten vysiel dobre. neviem, ako to mali ine baby, ale pre mna neboli ani tak najhorsie vysledky testov, ako to, ako sa okolie postavilo k mojmu rozhodnutiu, ze si dieta necham, nech je akekolvek. ale ano, ako pises, od zaciatku som bola presvedcena, ze to bude ok. a verila tomu aj moja gynekologicka 🙂, ked som uz po morfologickom sone upadala na duchu, tak ona bola presvedcena, ze to bude dobre.
Ahoj, pri mojom druhom dieťati mi vyšli oba testy zle, celé tehotenstvo som prežila vo veľkom strese a napätí, ešte aj moja gynekologička ma neupokojila, ale práve naopak,hovorila o všetkom, čo sa môže stať a nebrala žiadne ohľady, že ja už malé bábo cítim, ako kopka a tiez že som jej povedala, že sme sa s manželom rozhodli, že dieťa si zobrať nedáme, stale po príchode s poradne som doma preplakala hodiny a dávala sa dokopy, lekárka tvrdila, že má musì informovat, aby som bola pripravená a vedela do akého rizika idem, bolo to strašné a dnes si myslím, že to mohla robiť aj vhodnejšou formou a trochu psychológie by nezaskodilo :(, tehotenstvo som si vôbec neužila, len som čakala na pôrod a celý čas sa modlila a veľa plakala.....doma mám krásneho chlapčeka, s manželom tvrdíme, že je to dieťa za odmenu, neskutočne zlatíčko a to hlavnè.....je úplne zdravucký.....no tie testy su strašnè, niekedy to mali ženy oveľa lepšie, veď ako iný lekár povedal, môžete mať najlepšie testy a nič to neznamená...držím ti prsty, aby si druhé testy mala v poriadku a je ľahké ti písať, aby si sa upokojila, viem, čo prežívaš, neviem, ako sa to správne nazýva, ale ja som bola na odbornom veľkom sone, kde mi lekárka prechádzala synceka dopodrobna a tam sa neukazalo žiadne poškodenie, tak to ma trochu upokojilo ;)
@classymom na SR robia trisomy a tripple; tu to musi byt nejaka kombinacia oboch, lebo co som pozerala tie parametre, ze co skumali pri testovani, tak to je nieco z oboch 😀 preto ja v tych dvoch (tripple a trisomy) nevidim rozdiel. A tu ak tie prve vyjdu zle, tak mas narok na dalsie este, zadarmo. A ked ti prve vyjdu dobre a aj tak chces tie dalsie, tak vtedy si platis (okolo 500 €).
@classymom obe som rodila na Slovensku, pri prvom som mala iného gynekologa, ktorý mi nič nevysvetloval a bolo to super.....nič som nevedela, tehotenstvo som si maximálne užívala a pri tom som sa až pri druhom tehotenstve dozvedela, že ani pri prvom mi nevyšli dobre testy :D, teda ten prvý o druhom ani dodnes neviem, ako vyšiel ;)
@buginki2016
Uplne ta chspem, ja som na tom presne tak isto. Zijeme na dedine, gyndu mam 30 km odtialto a mam rok a pol stsru dcerku. Autobusy bieda a ja sa uz ani nimi nevaldzem trepat s malou, kedze mi dr aj nariadila kludovy rezim. Riesime to tak, ze manzel mi musi.nechat auto raz mesacne, ked mam poradnu, inak by som to.nezvladla. tiez malu nemam absolutne kde nechat
@buginki2016 kazdopadne ti drzim palce a verim, ze vsetko bude dobre
@classymom ďakujem pekne.dufam,a ja verím a cítim,že vse bude dobre 🙂
@lindusss2016
Vsak to,tie autobusy,spoje,prestupy....ľudia na dedine sú mnohokrát často obmedzovať,čo sa týka aj nakupovania.V meste nakupis oveľa lacno,vsak tam máš rôzne hypermarkety ako Tesco,Lidl...A fakt by bolo ťažké už aj v ďalších mesiacoch ako mi Brusko rast ťahať so sebou aj malú do mesta za gynekológom.A my dokonca ani auto nemáme🙂 Ja sa vodicaka bojím,ale môj by si chcel čím skôr urobiť vodičák.Je to predsa praktickejšie pri 2 deťoch.Ale aj napriek týmto nevýhodam by som život na dedine nevymenila za mesto.
@buginki2016
Ja si zivot bez auta s detmi a este na dedine nedokazem predstavit, takze nech muz rychlo spravi a bude vam ovela lahsie.
Ja by som zivot na dedine menila hned 😀 len tu sme zdedili byvanie a je to na materskej velka vyhoda, ze nemusime platit hypo, no len co sa vratim aj ja do prace, tak sa stahujeme. Malym detom je na dedine dobre, ale uz vacsim to tu nema co ponuknut podla mna...

@lindusss2016 mojenko,veľmi rada by som prestúpila k lepšiemu gynekológovia,niekam do mesta,no mám 1 dcérku,manžel stále v robote,dovolenky nechcú dávať,bo je veľa roboty a s cestovaním by som mala problemy-totizto 2 krát prestupovať. A nemám tu nikoho,na koho by som malú zverila,pretože rodina mi býva v meste,nejakých 50 km.odo mňa.