Ultrazvukové vyšetrenia u súkromného lekára

moncsikaja
27. máj 2012

ahojte chcela by som sa spytat ze chodim sukromnemu lekarovi...a stale platim za ultrazvuk...ja nemam narok na to aby som mala 3 zadarmo??lebo som niekde citala o tom!!

barborav
29. máj 2012

ahoj.. ja chodím tiež súkromníkovi... vždy mi dá potvrdenie za ošetrenie kde sa píše: ,,nadštandard´´. písala som do zdravotnej poisťovne, že ako to je s preplácaním a tu je odpoveď:
,,Dobrý deň,

Pri poskytovaní preventívnej starostlivosti v tehotenstve zdravotná poisťovňa uhrádza 3 ultrasonografické vyšetrenia, vrátane biometrie, posúdenia vývoja orgánov plodu a obrazovej dokumentácie.
Vyšetrenia sa spravidla realizujú v 10., 20., 30. týždni tehotenstva. Vyšetrenie uhrádza zdravotná poisťovňa priamo lekárovi, ktorý ho urobil.
Uvedené sa týka fyziologického tehotenstva. Pri komplikáciách a lebo pri podozrení na komplikácie v priebehu tehotenstva, zdravotná poisťovňa uhrádza všetky sonografické vyšetrenia, ktoré sú potrebné.
Pri úhrade zdravotnej starostlivosti na základe verejného zdravotného poistenia je nevyhnutné, aby poskytovaná starostlivosť bola indikovaná ošetrujúcim lekárom ako starostlivosť potrebná vzhľadom na zdravotný stav poistenca a realizovaná v zmluvnom zdravotníckom zariadení.
Ak je vyšetrenie indikované zo zdravotných dôvodov, ošetrujúci lekár indikáciu vyšetrenia zdôvodní v zdravotnej dokumentácii, odporučí vyšetrenie a VšZP uhrádza dohodnutú cenu.

Poplatky u lekára sú ošetrené v zákone č. 578/2004 Z. z. Každý lekár môže mať svoj vlastný cenník, ktorý si tvorí podľa svojich ekonomicky oprávnených nákladov a primeranej miery zisku (zákon č. 18/1996 Z. z. o cenách), preto sú ceny u jednotlivých lekárov rozdielne. Zdravotné poisťovne nemajú informáciu o výške doplatku, ktorý si poskytovatelia zdravotnej starostlivosti účtujú.
Cenník výkonov musí mať lekár vyvesený na viditeľnom mieste. Lekár je povinný poskytnúť informáciu o rozsahu zdravotného postihnutia, spôsobe liečby a spôsobe úhrady za ním poskytovanú zdravotnú starostlivosť. O poskytnutej informácii je taktiež povinný vykonať záznam v zdravotnej dokumentácii.

Poistenec je oprávnený sa s lekárom porozprávať ešte pred ošetrením, žiadať od neho všetky potrebné informácie týkajúce sa potrebného stomatologického výkonu a rozsahu finančnej spoluúčasti za výkon.´´
čiže podľa mňa by nám mal lekár dať nejakú ,,zľavu´´, nakoľko mu to poisťovňa prelatí, ale kto sa bude hádať s nimi...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre