Vplýva alkohol na dieťatko?
Ahojte, ja sa chcem opýtať ,či moc vplýva alkohol na dieťatko ? Včera sme mali oslavu a dala som si jeden štamperlík,pretože mi vraveli ,že jeden nemôže bábätku ublížiť ... A teraz čítam o Syndróm FAS (fetálny alkoholový syndróm)...
Tak mám teraz výčitky a bojím sa o bábätko ... Že či som mu nemohla nejako uškodiť ... Nepijem vôbec počas tehotenstva, občas som si dala pivo , včera ten jeden štamperlík, som v 6.mesiaci..dakujem za vaše názory
tvrdý alkohol? 👀 ... Ešte keby ti nanútili pohár so šampanským, z ktorého by si si po prípitku cucla by som pochopila..ale normlane štamperlík tvrdého alkoholu? Tehotná žena? To fakt?
@lu_si_lusi áno vplýva alkohol samozrejme ešte v 6 mesiaci. Moja drahá svokra mi tiež stále ponúkala dať si pohárik vínka keď som bola tehotná veď prečo nie ona si sem tam dala. Nevadí že som nepila ani do tehotenstva a nie že počas .
Tak manžel má menšie srdce od narodenia a tachikardiu ...... Ten alkohol vplýva na dieťa, asi preto je zakázaný a je to jedno aké množstvo, potom sa to dieťatkovi môže hoci ako prejaviť.
@kacena4 vieš, ono možno ani nejde o to, či bude /nebude mať FAS alebo hociake iné následky.
Podľa mňa ide skôr o to, že v našej spoločnosti je ešte stále normálne ponúkať tehotnej žene alkohol a ospravedlňovať to tým, že veď pred XY rokmi to bolo bežné, ved kamoška si dala a nič a pod. V dobe, kedy je nespočetne veľa článkov, štúdií, dôkazov, že ten alkohol jednoducho v tehotenstve nemá čo robiť.
A teda ak som správne pochopila, autorka nepije tvrdé len si sem tam počas tehotenstva dá pivo.. Čiže to je tiež alkohol...
@kacena4 netrep sprostosti, nechápem ako mizes bagatelizovať tvrdý alkohol
Veď pediatri a pedopsychiatri ktorí sa venuju výskumu nevedia presne a ty tu bohorovne vyhlásis, že kľud a pohoda, hlavne aby budúca mamička mala klidek?
Nechápem
A čo sa týka minulosti, áno Slovensko malo aj oproti iným krajinám veľmi vysokú mortalitu novorodencov a pitie alkoholu tehotných má na tom svoju zásluhu
@kkovacovak tak ok, prečítala si si to po svojom, vysvetľovať ani hádať sa mi s tebou nechce. Kľudne si to prečítaj ešte raz, v akej súvislosti som to napísala. 😉
Ženy vy ste fakt nikdy v živote neurobili chybu tak je? Ja chápem že máte pravdu že vypiť nemala ani jeden, ale sa zobuďte. Komu pomôže keď ju ponižite, budete jej nadávať a podobne. Spamätajte sa… absolútne nemáte právo niekoho odsúdiť. Ak neviete slušne poradiť, zdržte sa komentára. Ak jej chcete pomoct, stačí povedať slušne. Myslím, že autorka si chybu už uvedomila a nebude ju opakovať. Pýta sa, ako veľmi to môže ublížiť.
Tým sa samozrejme nezastávam autorky, ktorá mala alkohol určite odmietnuť, lenže čo sa stalo už sa neodstane
Ako ti tu už písali, áno, mohlo mu to uškodiť, áno, aj len jeden pohárik. V tomto štádiu tehotenstva sa to už neprejaví telesným postihnutím, ale dieťa môže mať psychické následky, poruchy učenia, pozornosti.
Alkohol je škodlivý aj mimo tehotenstva o to horšie v tehotenstve

@evaachesa
1. píšem, že z jedného by sa nemalo nič stať, nie že jeden je ok. Rozhodne je väčšie riziko pri pravidelnom pití alkoholu.
2. Kritické obdobie pre vznik vývojových chýb plodu je 1. trimester, zadávateľka dotazu je v 6. mesiaci. (a nie, ani v 2. ani v 3. trimestri nie je alkohol ok, ale tam potom skôr hrozí potrat alebo zaostávanie vo vývoji)
3. keď si pozorne prečítate moje komentáre, tak som jej tiež hneď naložila. Autorka si ale svoju chybu uvedomila, dôverovala vlastnej matke, čo bola chyba.