Vyšetrenie očného tlaku počas tehotenstva
Ahojte,
absolvovali ste každá v tehu vyšetrenie na očný tlak?
Mne nič také zatial moja gynekologicka nenavrhla absolvovat aj keď už som v 29tt.
Len kamaratka, že ju poslal ten jej a že určite nech idem aj ja.
Čo som zatial kedy bola u očneho, nikdy som s očným tlakom problém nemala, asi 2x mi ho vrámci prevencie kontrolovali a bol vždy ok, okuliare ani kontaktne šošovky nenosím.
Tak neviem či aj to riešiť, keďže tam treba výmenný lístok od všeobecného a naozaj sa mi nechce po ďalších lekároch behať ak to nieje naozaj nutné.
Vďaka za skúsenosti. 🙂
Ahoj 🙂 vôbec nie, nikam nemusíš chodiť. Kamarátka mala na to asi nejaký iný dôvod(možno silnejšie dioptrie), ale toto vyšetrenie isto nie je nutné počas tehotenstva, a už vôbec nie, keď nemáš problém s očami...
Tak všade píšu že to treba absolvovať lebo pri porode potom ak praskne v oku cievka je zle. A EKG ak je výkon srdca nie najlepší tiež treba, vtedy ani neodporučaju prirodzený porod.
A ja som v detstve mala problémy so srdcom, len mi to neskôr už akosi nikto nesledoval.
@mishaella myslím že kým niekto nemá problém s očami to netreba.. Keď sa tlačí pri pôrode mi vraveli že mám mať oči zatvorené a to bolo všetko hehe 🙂 a jasné, ak má niekto problém so srdcom tak isto sa treba spýtať, či netreba ísť... Mne EKG robili pri druhom tehotenstve, ale to len preto lebo malý bol otočený koncom panvovým a mala som ísť na cisársky(nakoniec sa otočil) a to som mala preeklampsiu a vysoké tlaky
@mishaella ak si v detsve malava problem so srdcom, mala by si pravidelne navstevovat kardio ambulanciu. Ci uz tehotna alebo nie. Tam ti spravia EKG. A vie tvoja gyn. ze si taketo problemy mala?
@mishaella a ze ta nikto nesledoval.. je to tvoje zdravie, ty mas mat zaujem, aby ta sledovali. Necakaj, ze ta niekto bude do ambulancie nahanat.
@maslenka47 bola som vtedy decko, nepamatam si čo presne mi bolo a otec akosi nevie. Mama by si pamätala keby žila. Už sa jej asi neopýtam. Len viem že do asi 12tich som chodila ku kardiologičke a potom už akosi nie, či tá odišla do dôchodku a ma neprevzala iná lekárka to neviem.
Akurát viem že mávam vždy vysoký pulz, vyšší než je normálne, raz mi jedna obvodná povedala, že sa mi kvôli tomu rýchlejšie opotrebuváva srdce. Pýtala som sa jej, čo sa s tým dá urobiť a ako lekárka by snáď mala poradiť, preto ma na to vzdelanie. Ale nevyjadrila sa dalej a ani ma nikam neposlala ani vrámci preventívky.
Viem len že nemôžem robiť ani vytrvalostné športy, ani na škole som nemohla, lebo som nestačila z dychom a bolelo ma potom v hrudníku.
Gynekologičke som to spomínala ešte na vstupnej prehliadke ktoru som mala mesiac predtým ako som zistila že som tehotná, nezmienila sa k tomu viac nič.
Keby si má človek všetko strážiť sám a všetko vedieť, tak potom na čo sú lekári a tie prehliadky/poradne? Veď to potom na ne ani chodiť nemusím, keď musím vedieť všetko. :(
Ako prvorodička sa aj tak maximalne snažím vzdelávať sama lebo od nej by som sa nedozvedela nič, až už som z toho unavená lebo len guuglim stále lebo ona nie je ochotná komunikovať, len by furt na sone 3D fotky tlačila ale k veci nič aj keď som sa neraz ozvala.
@maslenka47 okrem ineho to mam ako sukromnú kliniku kde su služby dosť drahé takže ak vedia posielať pripominacie smsky na to že mam další deň poradnu ktorá býva odfláknutá a vybavená za 5 minut tak by mali na nich aspon odporučiť aké vyšetrenia ešte mimo gynekologie treba absolvovať.
@mishaella Urcite si tam chodila z nejakej priciny. Skus zajst k tvojej obvodacke, mozno sa k tomu dopatra v tvojej zdravotnej karte. Rozhodne trvaj na vymennom listku na kardiologiu (ci uz od obvodnej alebo na gyn. to je jedno, obe ta mozu tam vypisat) a na vysetrni EKG aj ECHO. Cim skor aj za cenu, ze by si mala ist k sukromnikovi (aj ked teda neviem, lebo v BA aj 3-4 mesiace trva, kym zozenies termin).
Ak nemozes robit sporty, tak je dost mozne, ze by si nemala ani rodit, pretoze by si si mohla vazne ublizit. Obvykle sa tehotenstvo kardiologickam konci sekciou.
@maslenka47 to bude asi problem :/
Toto je už moja tretia obvodná, prvá, čo ma viedla v detstve tak akosi keď odišla do dochodku tak dosť veľa kariet zmizlo, ja som išla k druhej bez karty a musela mi strašne veľa vecí robiť nové, záznamy od predošlej žiadne.
To som mala asi 14. Už som išla k dospelej rovno.
Takže tie výsledky to už nemá kde nájsť.
Viem že v tej karte už toto nebude, lebo ku kardiologovi som chodila len do tých 12tich, potom už nie.
Nuž uvidím.
Na najbližšej poradni sa opýtam, prečo sa neobťažovala ma o tom informovať a som zvedavá čo z nej zas vylezie.
Tlak mi tiež nemeriavala, musela som ja na ňu tlačiť, už ani moč posledne neriešila aj ked som sa jej pytala prečo, lebo som mala poradnu neplánovane ked som si išla len po lístok pre zamestnávateľa do sociálky, tak mi poradnu dala vtedy čo bolo o dva týždne skor ako som ju mala povodne mať, tým pádom moč som nedoniesla. Predtým ak som raz zabudla tak ma poslala tam na wecko, teraz nič, pýtam sa že prečo, že netreba. Mesiac predtým bielkovina v moči, pýtam sa čo to znamená, odpoveď žiadna.
Dosť pochybujem že to ekg stihnem vobec, keďže viem že su čakačky veľmi dlhé.
Čože??tlak ti nemerala? Ani bielkoviny v moči nevadili? Byť tebou tak od nej odídem.. Veď to nieje sranda, veď vďaka tomu napr. mne zistili tú preeklampsiu. A neboj EKG robí hocijaký internista.. Ja som bola objednaná hneď o tri dni.. Ale určite na takýchto veciach trvaj
@sisa9 merala ale len tak každú druhú poradnu, vždy som jej musela spomínať ja, že doma ked si meriam mam taký na odpadnutie. Moč posledne vobec, prehliadku predtým mi povedala že mam bielkovinu v moči na 1 krížik.
Tak som aj očakávala že mi ho skontroluje aj teraz či sa niečo zmenilo. Nič. :(
Internista v akom zmysle? To mi asi neurobí len tak niekto.
Predpokladám, že treba na to výmenný lístok od obvodnej.
@mishaella stacil by listok od Gynekologicky. Mne to Dr.kazal vybavit hned do prvej poradne. Nastastie ma EKG natocili hned mali akurat volnejsie...inak byva na internom dost ludi. Myslim ale, ze tehosku zoberu skor.
Vela zavisi od lekara...ale myslim ze tlak a moc je normalne, ze maju kontrolovat na kazdej prehliadke.
Aj viem ze nie vsetci lekari posielaju na cukor takze asi tak..
pokiaľ si doteraz z akéhokoľvek dôvodu nechodila na očné,tak teraz netreba len preto,že si teh.

a vraj aj EKG treba? Lebo mne nič nespomína moja lekárka. Ako všímam si že fláka poradne najviac ako sa dá, ale neviem či je schopná si potom zobrať na triko keď niečo podcení. A snáď pacient tam nieje do toho ,aby vedel všetko, na to má mať medicínske vzdelanie snad ten lekar. :(