Ako prekonať negatívne myslenie počas tehotenstva?
Ahojte žienky.
Mám 25 rokov a som v 5 mesiaci tehotenstva. V pondelok ma prepustili z nemocnice po skoro dvoch týždňoch kvôli skracujúcemu sa krčku maternice a nariadili mi kľudový režim.
Ide o to, že bývam s otcom a jeho priateľkou, môj priateľ k nám chodí na víkendy nakoľko robí na týždňovky v zahraničí. Keď sme riešili, že sa začneme snažiť o bábätko, sľúbil, že ak sa nám zadarí začne riešiť spoločné bývanie. Stále to odkladal, pred vianocami sľúbil, že po novom roku začne bývanie riešiť. Nakoniec mi oznámil, že on to neutiahne aj veci pre malé aj bývanie a že naňho tlačím.
No ide o to, že ako som prišla domov z nemocnice sa vo mne niečo zlomilo, plačem každý deň a ani sama neviem kvôli čomu. Otec mi diktuje čo mám kedy robiť, môj doktor mi nariadil prísny kľudový režim a môj otec ma posiela na prechádzky a cvičiť. V piatok mesiaci kde mi pred týždňom hrozil potrat. Taktiež som popri štúdiu na vš vypomáhala otcovi vo firme s administratívou a hneď ako som prišla domov z nemocnice nezaujímalo ho nič iné len ako dlho budem doma (som na PN). Dokonca mi domov doniesol z roboty počítač a kopu papierov čo treba spraviť tento týždeň.
Prosím poraďte mi ako ostať v kľude, som psychicky z toho zničená že budeme bývať a vychovávať dieťa u mojich rodičov ktorý sa už teraz do všetkého starajú.
Možno len preháňam, preto budem vďačná aj za váš pohľad na vec.
Ukludni sa kvoli babu, bohuzial ale neprehanas. Potom sa pozri pravde do oci - bola si prilis naivna. Na Teraz sa zmier s tym ako to je .. mas moznost byvat u rodicov takze to je uz pomoc a setri si peniaze. Co sa da zabezpec z druhej ruky a planuj, ze sa osamostatnis. Neviem, co by som povedal k tvojmu priatelovi, ale toho si k vasim netahaj… trtkat ano ale ked ide do tuheho je na nic. Ono hlavne ziadne vy nie je … budes sa starat viac menej sama, dieta sa nevychovava len cez vikend a uz len to, ze povie ze na neho tlacis je red flag … bohuzial za chyby sa plati, ale mas moznost zariadit vela veci … Skor si sadni s otcom a alebo aj jeho priatelkou a porozpravaj sa s nim uprimne… aj o byvani, pomoci a rady do zivota aj ked ti mozno povedia veci co sa ti nepacia …na nich dvoch sa budes moct skor spolahnut ako na tvojho fabtastickeho priatela
Ďakujem za odpovede.
Viem že to znie nevďačne a že mám kde bývať, budem mať potrebnú pomoc čo si aj vážim.
Skôr ma trápi priateľ že po vyše troch rokoch nebol schopný riešiť bývanie a ja som mu naivne uverila že keď sa nám podarí počať bábätko bude to riešiť ako mi aj nasľuboval. Proste som sama zo seba sklamaná ako som dopadla, tehotná v 25 rokoch, bývať u rodičov a priateľ bude s nemi len na víkend čo mi tiež sľúbil že si nájde prácu bližšie ale ani to sa nekoná, povedal že ešte také 3 roky bude robiť určite v zahraničí.
Rodičov samozrejme budem počúvať, snažila som sa pomáhať ako som vedela či už s upratovaním, varením a nákupmi ak bolo treba len tým, že som teraz na rizikovom a mám nariadený prísny kľudový režim ( max môžem ísť na wc, do sprchy alebo si niečo rýchle navariť) už tá pomoc nie je ako predtým a sama sa cítim zle že celé dni ležím v posteli a viem že ak by som bývala sama by som také výčitky nemala.
Mama čo na to? Keby si ona s ním pohovorila? Minimálne o tom, že teraz potrebuješ kľud... následne budete riešiť čo ďalej postupne krok za krokom s partnerom
@lindous Ak myslíš aby si moja mama prehovorila s otcom tak to nehrozí, obaja si nevedia prísť na meno odkedy sa rozviedli. A s priateľom sa samozrejme rozprávala, ten iba prikyvoval ohľadne vlastného bývania, svadby atď ale činy žiadne.
Necudujem sa ze places. Ale zle si si to naplanovala. Tehotenstvom priatela k nicomu nedoženieš. Najprv si mala riesit to spolocne byvanie. Takto Mozes byt single mama u rodicov. Lebo “ tlačiš.” Do tejto situacie si sa dostala sama. Mala si nejake naivne predstavy ze jednoducho budes tehotna a frajer kupi byvanie. Ale tym ze ste splodili jemu na ucte milion nepribudol . Dieta nie je paka na partnera. Skor je sanca ze ten vztah ukoncite. Lebo on bude este dlho mimo a ty budes bez neho dieta vychovavat s pomocou rodicov. Ale co uz teraz . Nic Hlavne klud a lez. Kasli na otca nech ta posiela na prechadzky .. si PN prvorade je babatko aby si neporodila predcasne. Keby si bola sama v nejakom byte zas by ta trapilo ze ak odpadnes alebo sa ti nieco stane Nebol by tam nikto kto by ta zachranoval . Takto Musis len prekusnut tie veci ktore ti vadia a snazit sa byt v klude. Budes mama tak prvorade je tvoje dieta koli nemu sa musis dat psychicky dokopi prestan sa lutovat sama si sa dostala do tejto pozicie. Ale casom sa to nejak vyriesi. Ty to nejak vyriesis. Ci s priatelom ci bez.
Ja si nemyslim ze ju výčitkami povzbudite... Ja neviem co k tomu napisat ale nedalo sa mi neozvat na to ako ti tu baby vycitaju. Ja ti drzim palce a drz sa nech tehotentvo prebieha dobre
@miadi
@terezkaarthuramax to nie su vycitky . To je reflexia jej situacie . Ked si bude hovorit ze zly otec zly frajer och ja chudatko tu tehotne aky su vsetci zly 😢😭 to jej nijak nepomoze . Ale uvedomit si ok urobila som chybu moje ocakavania a realita je ina .. moze pomoct zmierit sa so situaciou. Ze je tam kde sa sama dostala. A teraz nezostava ine ako vydrzat . No Tato situacia nebude vecne. Zachvilku porodi bude mat dieta pravdepodobne este par rokov zit u otca . A potom sa bud s priatelom daju do kopi Alebo aj nie a bude casom dieta v skolke a ona moze zohnat podnajom. Len si treba vediet uvedomit kde urobila chybu aby sa v tej situacii neocitla zas . To je vsetko . Nie je to mega chyba je to len volba ktorej nasledky teraz zaziva.
Pozerat sa realite do oci nie su vycitky. To su Proste fakty s ktorymi sa clovek musi naucit vysporiadat. Zodpovednost za svoje ciny. Dospelost.

Vyplač sa, poľutuj a následne s chladnou hlavou sa skús zamyslieť nad tým, ako sa dá situácia riešiť. Preberte si to s priateľom. Mnoho vecí pre dieťa sa dá poriešiť z bazáru, z druhej ruky.
Ak si nechcela bývať a vychovávať dieťa u svojich rodičov, mala si sa prvotne osamostatniť, vydať a až následne mať dieťa. Dá sa na to pozerať aj takto: je super, že rodičia ti dovolia u seba bývať a vychovávať dieťa. Máš 25, si dávno dospelá, oni ti neprikázali otehotnieť. Bývanie u nich je veľká pomoc na začiatok.