Ako zvládnuť náročné tehotenstvo s aktívnym dieťaťom?
Ahojte, potrebujem poradiť od vás.
Som 31tt, druhé tehu, (anémia, stitna) do toho aktivne dieťa 2r +par mesiacov.
Nemyslim si že som sa zbláznila, aj keď niekedy je to na nervy,
2r dieťa si extra vyzaduje pozornosť, všetko hneď, nedá si vždy vysvetliť vsetko, zacne protestovať, kričať, vyplazovať jazyk a robiť naprieky, snažili sme sa vysvetlovať, udávať dôvody prečo to nerobiť, prečo čo ako robiť, prečo nema robiť čoo...
Nechce sa sustredit, nic ju nebaví, a ak baví tak jedine krik, protest, nevedieť sa sama hrať
Len ja uz naozaj si myslím ze ma chce dostat na kolená aby som sa zblaznila....
Má zaujem o mňa,aj ja o ňu no idem sa dobre nie hadzať o zem ked si neda povedať, pekne ,udanim dovodov, psychologia vsetko nič nezabera 😔
Mám pocit že zlyhávam.. a mojím spravanim ku nej s tym ze som nahnevaná aj ked niekolkokrat som sa snazila nebit takáto, nedá sa to asi som vyhorela... pozeram na to ze ublizujem sebe, jej , partnerovi (aj on sa snazil aby nekrical hned a dal si vysvetlit) no niekedy to rupne
Nechcem aby to boli takyo, partner vravi ze to hormony, ale necitim sa ze by to boli hormony, ked aj on vidi ze dcerka je narocna,vystraja atd
Neradte mi psychologa a psychiatra, neviem o tom rozpravat o tom ani s partnerom, vzdy ked sa snazim tak jeden z nas to nedá.
Má toho aj on dosť, somnou, s dcerkou, s rodicmi v robote vkuse zastupuje niekoho... vzdy nam menia plany
s tym, že musí ist na niekoho ineho zmenu, musi ostat dlhsie
Potom od nervov reveme obaja.
U jeho rodicov cez vikend chodi dcerka ale nie vzdy, bud cely deň nezavolajú, a zqvolqjú až poobede ked ona má mať poobedný spanok (1xdenne,max2h)
Nedavno som skoncila s brigadou cize som uz vravela ze malá bude castejsie doma a nie u jeho rodicov, no jeho mamka mala problém, ze soboty su ich a ze jej chce spraviť mikulaša... no z jedneho vecera na druhy deň (odrazu chora - soplíky..) inač už uplne odplienkovaná, vie sa obliecť (keď ide z wc, aj vyzliecť) prejavuje city, už sq zacala viac muckať, túliť no mne sq zda ze to robí systematicky (keď niečo chce)
Má tažkú povahu....strašne náročná, neobsedí u babky sq naučila sedieť na serbliku a bud kniha v ruke ceruzky jedlo ja uz fakt neviem co vsetko, do 2r toto nerobila... a twraz ona doma u nas chodi len na velké wc, vysvetlujem ze nesmie brat hracky, jedlo už vobec no zas spravi podla seba lebo tam to má dovolené...( k mojej mame ju brať nemozem .. niesme az tak v dobrom vztahu)
Komunikuje ako keby bola hluchá (dcerka), toto mi vadi extreeemne... uz sme mali rano aj buchanie na radiator od blbej susedky (nebolo to prvy krat)
Je toho strasne vela, na vela stran,
Tehotenstvo (narocne-lieky nemam kedy brať ako brať, venujem sa dcerke lebo musim inač by bola schopná kričať na mňa, udierať ma (naucila sa u babky kedze ju v tom podporujú, a "boxujú" spolu)
Pomedzi sa snazim aby som upratala (ak ma nechá, kedze vsade chce mna a pozornosť, kedze babka ju naucila ze ju nenechava samú, a leze jej vsade za ritou...do 2r tiež bola samostatná)
Niečo aspoň jej dala jesť, navarila, popritom donedavna som riešila problémy s brigadou, predtym smojou mamou, pohadane niekolko mesiacov -neskor sa ona ozvala (bohuzial,len kvoli tomu, ze ,zas nieco potrebovala ona...)
Do toho stresu, tlaku sa hadame s priatelom. Dcerku chcem dat na vikend k jej st.rodicom (no oni ju tiez nezvladaju ked je u nich raz za cas na 3-5h- este ked som chodila brigadovat)
Jemu vadia iste veci, mne tiez a stale dookola
Idu vianoce, tlak z toho ze nieraz som skoro odpadla ci hz vonku doma atd, raz som mala tlak podla ktoreho som mala uz byt KO... nejakych 35/75 tak nejako
Inokedy som mala stav - ze mi kosti chceli utiect boleli ma strasne, to keby nemam priatela pri sebe ktory do mna nasypal magnezko (rozpustne) tak neviem 🤕
Neviem ako toto vsetko vyriesiť, s jeho rodicmi sme uz niekolkokrat vraveli ze co nam vadi ... no uz bolo ze st.rodicia su viac ako rodicia ...
Obavam sa ako zvladneme dalsie babo :/ myslim vztahovo, a ci nas nepicne ... priatel ide na MD somnou ale co dovtedy 🙄 nemáme čas na seba len tak ... raz mozno za rok ... kedze ako som pisala malá je narocná, jej st.rodicia nevladzu behat za nou no ona si to vyzaduje kedze je tak naucena od nich
Neviem ako dalej, nejaké rady? Pls komentare splietas a vidis vsetko zo svojej strany atd si nechajte lebo ja riesim a chapem kazdu stranu a to je este horsie ... ja som rada ked mam sprchu za tyzden raz (keď je narocnejsia ako inokedy,tak isto wcko) a som nervozna z toho potom
Potrebujem radu od niekoho kto si takym niecim tiez presiel ...co som citala starsie prispevky tak vela zien bolo takto ale horsie to mali asi uz depresiu, neviem ako dopadli po porode 🤔
Dodatok: ziadne darceky, stromcek, napecene, vybavicka pre dieta, poskladaná postielka 🙄
Predstava: naucit malu znova samostatnosti, ako to vedela kedysi, uz sa prestala aj deliť (hlavne o maskrty)
Niečo na sposob montessori -no mam problém s tou jej pozornosťou, krikom atd 🙄
Co vam pomohlo? Knihy? Svokrovci? Detske centra? Vylety? (Pocuvam aj upokujucu hudbu, mam aj fit loptu,no nemam normalne casu kedy vklude to vyuzivat🙄)
Prispevok je taky vyrozpravajúci sa, halabala(ja viem) no ako som pisqla je toho velmi vela co sa deje v nasich vztahoch 😮💨tak len zbezne som sa snazila nadviazat co do seba zapadá a prečo je malá iná u nás a iná u st.rodičov ...
Prepáč ale skutočne v tomto sa nedá vyznať, píšeš "piate cez deviate" ťažko ti poradiť, lebo vlastne ani nevie človek ako a odkiaľ začať.
Skus sa ukludnit a písať trochu s chladnou hlavou. Ok, si rozrušena, ale keď potrebuješ a hľadáš seriózne rady, tak v tomto guláši sa nevyzná ani doktor s diplomom s psychologie nie ze laicky na MK.
Co je vlastne najväčší problém? Dcéra? Tehotenstvo? Tvoje zdravotné problémy? Vzťah? Starí rodičia?
Máte náročné obdobie - ty, frajer a dcéra to len zrkadlí. Starí rodičia ju rozmaznávajú a naučili veci, ktoré nechcete aby vedela - nedávajte ju tam tak často. Doma zaveďte pravidlá aj tresty. Ak sa dá skús vybaviť škôlku, potrebuješ si oddýchnuť a s bábom to bude ešte horšie. Sprchu nechápem ako stíhaš len raz za týždeň, to dieťa nespí v noci? Potrebuješ režim a pravidlá aj ty aj dieťa bude kľudnejšie keď sa naučí čo sa kedy robí.
povedz si, že je to len obdobie, okolo 2 rokov majú deti tzv. obdobie vzdoru, kedy si proste idú svoje a rodič ich nezaujíma 🙂 ono to zase prejde neboj, svokrovci - no ak sú ochotní ti ju brať, tak nerieš drobnosti, za ten čas si ľahni a oddychuj, držím vám všetkým palce bude dobre 🍀
@jaskolka st.rodicia a to ze jej vsetko dovolia, to ze tým padom stratila zaujem o naučne hranie sa ako som ju učila, vkuse sa niečo s prepáčením doj*** 😬
@januska12323 nieje tam casto no je problem v tom ze oni dovoluju vsetko aj co netreba a naozqj akoze ked je doma dlhsiu dobu tak chce ist k nim, lebo tu dostane na rit ked uz vymýšla. Mala rezim ktorý bouzial uz nieje a neviem ako naspať ako sme boli, sprchu som dala len odhad ja už naozaj neviem nesledujem nic len maličkú, riešim vztahy poprepájané či moja rodina jeho rodina, práca 🙄
No dieťa cca v tých dvoch rokoch prechádza obdobím vzdoru - čiže dcéra podľa toho, co pises, je "normálne" dieťa, ktoré ma jednoducho teraz to obdobie. Možno keby si nebola tehotná, tak to zvládaš lepšie,no to sa nezmení.
To, ze keď dcéra vystraja a vy obaja s mužom stratíte nervy a kričíte, je dosť zlé, lebo tak asi vlastne tam je krik a vresk nielen od dieťaťa, ale aj dvoch dospelých.
To, ze starí rodičia jej všetko dovolia, a dávajú jej sladkosti, je takisto veľmi častá vec v mnohých rodinách. To, ze spadne a buchne sa, tiež patrí k veku, deti nie sú z gumy, ešte sa XY krát tresne, udrie, a nie je to ničia vina, proste často môžeš byť aj centimeter od neho a nezachytis ho.
Môžeš urobiť to, ze dcéra tam vôbec nebude chodiť, a budeš s nou stále len ty. No nebudeš potom ešte nervoznejsia, ze si vôbec neoddychnes?
Potom ta sprcha - veď idem do sprchy, dieťa je s otcom alebo ide so mnou. Neviem si predstaviť, aby som nešla do sprchy, ci nejedla, nešla na WC, lebo dieťa - mam dve, a áno, revali, vrieskali, dala som ich do bezpečia na ten čas, bud do ohrádky, alebo do kresielka k sebe a hotovo, poplakali si, pár minút im neublíži.
Všetko je len obdobie, prejde to.
@lucka_ke dakujem pekne za prijemny koment, nuz bohuzial nevladzem oddychovať 😊 doteraz som brigadovala, chodila, stála dlho na nohách, pratala a keď je u nich pride domov ako z divých vajec ešte viac ako je 🫣🫨 ja už naozaj neviem... viem je len obdobie, uz sme take mali pri odplienkovaní, a po 2r to padlo... neuprace, lebo babka uprace tak si mysli ze mama uprace, predtym sme uz piekli spolu, rozumie vela veciam, jw sikovna a to ma najviac mrzi že oni ju ani neviem brzdia? Kolkokrat sme prisli z brigady a to dieta nejedlo cely deň, (už podvečer a za 5h cca u nich zjedla piskoty,no mňa šlo skoro nieraz picnúť) nejdú snou von aj ked jej slubia a to sa mi nepaci... ona rozumie komunikuje a myslim si ze to nieje fer... cely den zavreta v 1iz.byte kde normalne ani nevyvetrajú kebo im je zima 🙄🤨🫣a to ani ked bolo teplejsie (lebo bolo prilis teplo, terqz lebo aby nebola chorá)
tak ju tam na čas nedávaj, neboj dieťa je múdre a vie, kde si čo môže dovoliť
@jaskolka dakujem ja viem. Nieraz sa bacla len ten princip ze im spadne, my ich upokojime, nedavame za vinu no oni vzdy vsetko otocia proti nam ako keby sme boli nanic rodicia 😐 hej je normalne zdrave dieta to mi je jasne,bohuzial nekricime snazime sq vysvetlit, upokojiť, povedať ze ano vydrz chvilku mama doumyva a mozem sa ti venovať... pochopí to, pride od babky a zas kruh 🫣nechcem aby tam prestqla chodit uplne kedze viac menej má len babku z priatelovej strany... moja mama nemá bohuzial zaujem (a ani dcerka, nepozná ju )
@lucka_ke a ked sa pýta? Ona pozna uz min.pol roka cestu ku nim, od nich z viacerych strán čiže uz bolo aj také ze sme boli vonku a slečna mi povedala papa mama, baba a ukazovala ruckou ze mam ist 🤣🤣 mna picne uz sq musim smiat
Autorka, nič v zlom, ale keď toto budeš tak prežívať, tak ti pri dvoch deťoch asi "preskočí"
Co vlastne chceš? Dcéra je u starých rodičov, je zle, lebo je ako z divych vajec. Je doma, je zle, lebo vystraja, ty nestíhaš ani sprchu, si z nervami v koncoch, kričíte po nej obaja a ona je ešte horšia
Je to 2 ročné dieťa. Je normálne, ze nebude robiť úplne všetko vždy tak ako budeš ty chcieť, aj keby 100x to už vedela. Syn napríklad perfektne vie, ze mu vzdy dám kakao, keď príde zo škôlky, ale tiez často začne plakať, lebo ho chce okamžite, a teraz kým sa prezlrcieme, uložíme veci, trochu to trvá a on už priam ide z koze vyskočiť (a to ma 3). Nie vždy, ale proste chce hneď a okamžite.
Skus sa trochu upokojiť, brat to spôsobom "no bože, tak bude mať jeden deň piškóty a vodu.no bože, rak spadne a bude mať modrinu"
Proste to nerieš, a skus si len oddýchnuť, keď je tam. Lebo mne to príde, ze ty si neskutočne vynervena,vystresovanaaj z príspevku to až sála a to je prvotný problém.
Školku sme riesili ze by sla v 2.5r no to by bolo až nastup v marci alebo ako to vysvetlovala pani riaditelka, a kedze som tehotná ,február porod, nastup na MD - partner, nevychadza mi to 🙄 .... a ja len dufam ze je to len z "unavy" hormonom v mojom pripade a ze po porode bude zas vsetko ok 😦🥹💟💟
@jaskolka mozne to je to nevravim, ja si z padov nič nerobím, ani z jedla čo paapá ale povedzme 80% ked tam bola doteraz tak nejedla len blbosti 🙄 potom sa trapime s kakanim, ale mozeme my s priatelom zato 🫣 (jasne že má aj sirup,cipky ak nahodou, atd) nie len ja od nej naozaj nic neurobim ked je taka, tak teda naozaj neviem, viem ze vela z vas ma pravdu ze jw to obdobie, no ja nemozem vzdy byt pri jej riti 😬
je to piate cez deviate... neucelene...
v kazdom pripade, dieta Ta urcite nechce pripravit o rozum...
Dieta je Tvoje zrkadlo a uprimne, sama pises ze "revete od nervov" tak preco by dieta malo komunikovat inak, ked vy takto komunikujete doma?
Mala som a mam narocne dieta. Obdobie 2r bol zabijak. obdobie 4r este vacsi...
mam pocit, ze sama nevies, co chces, na jednej strane padas na hubu na druhej pises, ze nevies oddychovat. Na jednej strane dceru davas ku starym rodicom, na druhej strane im chces diktovat co a ako maju robit. To mozes platenej optrovatelke... akoze niezeby stari rodicia nemohli respektovat urcite pravidla, to rozhodne nie, ale na druhej strane nemozes im nariadit to a hento. A deti aj take male vedia robit rozdiel medzi doma a u starkych a v skolke a podobne
Ja byt Tebou, tak sa snazim oddychnut. Neviem, ci si malu pripravovala na prichod surodenca, ale ver mi, to este len moze byt sialenstvo, najma ak bude ziarlit ci pride regresia a vrati sa k plienkam a podobne, nedajboze bude surodencovi robit zle... a ak ju das ku starkym, bude este horsie, lebo moze mat pocit, ze ju "odkladas" kvoli novemu surodencovi. Takze mozno su to teraz hormony ale urcite by som sa nespoliehala na to, ze po porode bude lepsie, ako pises, kludne moze byt este ovela horsie a je to pravdepodobne.
Ja by som toho psychologa seriozne zvazila. To nevadi, ze sa nevies o tom s partnerom rozpravat, oba ja ste citovo zaangazovani, psy je neutralna a nestranna osoba.
Podla mňa máš v živote obrovský chaos. Ani som sa poriadne nevedela vyznať v tom čo citam.
Chaos veru mas pravdu necitqlq som ci ste pridali niektora nieco este 🙂 ale nebolo to takto ja neviem co sa deje...a znova dalsia rana pod pas priatel cely mesiac zastupoval inych nemal vlastne ani vlastnu zmenu... a este od neho chceli aby z rannej, (aj sobotu) prisiel v nedelu do nocnej na cely tyzden 🫣 to mal mat ten druhy tyzden uz konecne svoju zmenu rannu no zas nieje nic iste 🙄
Nerozhoduje dieta,rozhoduje rodic. Tak urc pravidla a bud trpezliva a dosledna s ich plnenim. Je jedno co babka a dedko. Doma to chodi tak a hotovo. :D Starki su vela x na rozmaznavanie.. ale moji vedia,ze doma je to tak a nie inac. Treba ti trpezlivost a doslednost.
To iste so starymi rodicmi. Tvoje dieta,tvoje pravidla.
Btw,nechapem preco este riesis k tomu aj priatela..... PRIATELA...
Autorka v tejto situacii by som minimalizovala/vylucila vyzdobu/stromcek/napecene/darceky. Nenakladaj na seba este viac. Dcere jeden darcek a hotovo; ziadne ine dary v rodine, alebo znamym.
Na pecenie sa vykasli, miesto stromceka mozete mat konarik. Pre kazdeho je najviac potrebne aby si Ty ako (tehotna) mama bola v klude.
Nemoze priateľ zmeniť prácu?
Ahojte, ďakujem pekne každej z vás 🙂 ja viem vždy som robila max pre každého 😊 len nie pre seba 🙂 ... on ešte schytal povýšenie no uvidíme co bude neskôr 😶😶 ešte raz vám zo ❤️čka ďakujem 😇😇
Prajem krásne sviatky hlavne pokojne prežitie v kruhu najbližších 🥰🥰🥰
@misters snáď nie, oddýchne si na MD pomôže so staršou🙂 dúfam ze sa nič znova nepokazí lebo naozaj neviem
Ahoj, myslim ze by ti velmi pomohlo keby si nastudujes nieco o 2rocnych detoch. Mozno sa ti uľaví, deti okolo tohto veku su niekedy oriesok a lepsie pochopis to svoje "narocne dieta".
ak som dobre pochopila, tak je problem ked place? a preco je to problem? ved ju nechaj si tu frustraciu, ze nieco nemoze vyplakat. ja sa v maximalnej miere snazim dat dietatu na vyber alebo netrvat na veciach, co mozu byt aj inak a vysledok je rovnaky. ale ked to nejde alebo zacne so mnou nacvicovat, ze este hento, este toto tak stop. bude ako som povedala a hotovo. vyplace sa, vynervuje, pomojkame sa, upokojime a ide sa dalej. budes mat druhe dieta, to bude mat v mnohych veciach prioritu, takze voci placu a rozculovaniu by si sa mala obrnit.
co sa tyka starych rodicov, moja mama tiez skace ako dcera piska. vsetko jej splni, vsetko dovoli. ako si to mama u nich nastavila ja neriesim. doma platia ine pravidla. obcas ked dcera od nich pride tak si to musi doma zase odplakat-ze tam mohla vsetko a doma zrazu narazi na zakaz. potom sa akoby "resetne" a uz je aj doma dobre. aj ked teraz ma akokeby druhe obdobie vzdoru(ma 5,5r.). zacala vyvadzat za take veci, za ktore hadam ani ako dieta nevyvadzala. a uplne najlepsie vecer o deviatej pred spanim a rano o pol siedmej pred skolkou. aj ja z nej uz mam obcas nervy, ale neustupujem. a uz vobec nedohovaram ked ma zase zachvat. proste cakam kym sa vyplace.
a teda moja sa sama zacala hrat ked mala asi 4,5r. a take aktivity kde sa sedi-kreslenie, malovanie, plastelina, knizky atd. ju zacali bavit este neskor. takze dovtedy bol plac, ked som potrebovala varit, upratat atd.
Je mi luto ze to musim povedat, ale myslim si ze dieta opakuje co vidi u teba. Ty si ju naucila na to vsetko.
Cely den behas ako zmyslov zbavena a na nic nemas cas a tak ona tiez.
Nemas cas sa najes a tak ona tiez. Bijes ju a tak ona teba tiez. Kricis na nu a tak ona krici. Pises a zrejme aj myslis uplne nesustredene a od dietata vyzadujes aby sa dokazalo sustredit.
Ty musis zmenit seba. Musis mat presne take spravanie ake vyzadujes od dcery. Ty jej to spravanie musis ukazat, namodelovat, naucit ju to.
Ved to je uplne na hlavu kricat na dieta ze: "bud tichsia".
Dieta k svokrovcom davaj minimalne a tym sa ti odstrania vsetky problemy ktore oni sposobuju. Uz nemas brigadu tak bud s nou doma. Na pecenie a upratovanie sa vykasli. (ja som 3 roky neumyvala okna a vsetci sme to prezili uplne v pohode).
Preco nedokazes rozparavat s psychologom? Zazila si nieco zle o com mas problem rozpravat?
Bojim sa ze s narodenim babatka budete mat doma peklo ak uz mas teraz problem.
Ako hlavneho vinnika zlovykov a uUrpovania si vnucky nezdravym sposobom vidim babku. Stari rosicia by nemali vychovavat deti, tak, ako u vas. Ako vidis, sposobuje Ti to viac ujmy ako osohu. Paci sa video na tu temu: https://www.instagram.com/reel/Czb3agxIM1K/?igs...
Dvojrocne deti sa vacsinou chovaju hrozne, aj ked su mamky v klude😃 proste decko dozrieva, uz ma svoju hlavu, svoj nazor, a zacina to byt zaujimave. Na tvojom mieste by som upustila od predstav o montessori uceni a urcila si, co je pre teba ozaj dolezite. Pre mna je to napriklad vklude sa vysrat. Tak si sadnem na ten hajzel a zamknem sa. A vobec mi nevadi, ze mo decko z druhej strany s revom kope do dveri😃 rovnako sprcha, neexistuje, ze by som sa osprchovala raz za tyzden, bud sa zamknem, alebo moze na mna kukat do sprchy. Tiez pomaha byt striktna a drzat sa pravidiel. Ja by som mu tiez prve posledne splnila, ale postupne zacal so mnou “kyvat”, tak som prestala. Ked poviem, ze sa oblieka, tak sa oblieka, hoc nasilu. Ked sa ide von, ide sa von. Proste moje slovo plati a stav sa u nas zlepsuje. Aj jeho slovo plati, ale lwn prve, ked mi povie, ze chce chlebik, dostane chlebik(nie kasu, nie banan…nic ine, co zacne vymyslat potom)
Proste sa daj do kludu. A posledna vec-keby som mohla dat decko kazdy vikend k rodicom, hned je tam a je mi jedno, co tam robia😄😄😄vyuzi to, ak mozes a oddychuj doma

Este doplnim, u starkej nechce velmi jedavat, raz za cas papá u nich tak do nej pchajú len sladkosti... čo mi naozaj vadí, a otocia to na nas že by mala jesť vlakninu, polievky aby sa vedela vykakať 🫣 ... vela veci je tak, minule u nich padla a papulku si udrela o zarubnu, starka vola, nas skoro slak trafil, boli sme po dlhom case spolu len s partnerom vonku bol sviatok cize len prechadzka a to bola u nich asi pol hodku... doma u nas si popletie nozicky padne, dá rucky a uz je zle lebo musim nanu davat vacsi pozor 😬