icon

Ako zvládnuť náročné tehotenstvo s aktívnym dieťaťom?

5. dec 2023

Ahojte, potrebujem poradiť od vás.
Som 31tt, druhé tehu, (anémia, stitna) do toho aktivne dieťa 2r +par mesiacov.
Nemyslim si že som sa zbláznila, aj keď niekedy je to na nervy,
2r dieťa si extra vyzaduje pozornosť, všetko hneď, nedá si vždy vysvetliť vsetko, zacne protestovať, kričať, vyplazovať jazyk a robiť naprieky, snažili sme sa vysvetlovať, udávať dôvody prečo to nerobiť, prečo čo ako robiť, prečo nema robiť čoo...
Nechce sa sustredit, nic ju nebaví, a ak baví tak jedine krik, protest, nevedieť sa sama hrať
Len ja uz naozaj si myslím ze ma chce dostat na kolená aby som sa zblaznila....
Má zaujem o mňa,aj ja o ňu no idem sa dobre nie hadzať o zem ked si neda povedať, pekne ,udanim dovodov, psychologia vsetko nič nezabera 😔
Mám pocit že zlyhávam.. a mojím spravanim ku nej s tym ze som nahnevaná aj ked niekolkokrat som sa snazila nebit takáto, nedá sa to asi som vyhorela... pozeram na to ze ublizujem sebe, jej , partnerovi (aj on sa snazil aby nekrical hned a dal si vysvetlit) no niekedy to rupne

Nechcem aby to boli takyo, partner vravi ze to hormony, ale necitim sa ze by to boli hormony, ked aj on vidi ze dcerka je narocna,vystraja atd
Neradte mi psychologa a psychiatra, neviem o tom rozpravat o tom ani s partnerom, vzdy ked sa snazim tak jeden z nas to nedá.
Má toho aj on dosť, somnou, s dcerkou, s rodicmi v robote vkuse zastupuje niekoho... vzdy nam menia plany
s tym, že musí ist na niekoho ineho zmenu, musi ostat dlhsie
Potom od nervov reveme obaja.
U jeho rodicov cez vikend chodi dcerka ale nie vzdy, bud cely deň nezavolajú, a zqvolqjú až poobede ked ona má mať poobedný spanok (1xdenne,max2h)
Nedavno som skoncila s brigadou cize som uz vravela ze malá bude castejsie doma a nie u jeho rodicov, no jeho mamka mala problém, ze soboty su ich a ze jej chce spraviť mikulaša... no z jedneho vecera na druhy deň (odrazu chora - soplíky..) inač už uplne odplienkovaná, vie sa obliecť (keď ide z wc, aj vyzliecť) prejavuje city, už sq zacala viac muckať, túliť no mne sq zda ze to robí systematicky (keď niečo chce)
Má tažkú povahu....strašne náročná, neobsedí u babky sq naučila sedieť na serbliku a bud kniha v ruke ceruzky jedlo ja uz fakt neviem co vsetko, do 2r toto nerobila... a twraz ona doma u nas chodi len na velké wc, vysvetlujem ze nesmie brat hracky, jedlo už vobec no zas spravi podla seba lebo tam to má dovolené...( k mojej mame ju brať nemozem .. niesme az tak v dobrom vztahu)
Komunikuje ako keby bola hluchá (dcerka), toto mi vadi extreeemne... uz sme mali rano aj buchanie na radiator od blbej susedky (nebolo to prvy krat)
Je toho strasne vela, na vela stran,
Tehotenstvo (narocne-lieky nemam kedy brať ako brať, venujem sa dcerke lebo musim inač by bola schopná kričať na mňa, udierať ma (naucila sa u babky kedze ju v tom podporujú, a "boxujú" spolu)
Pomedzi sa snazim aby som upratala (ak ma nechá, kedze vsade chce mna a pozornosť, kedze babka ju naucila ze ju nenechava samú, a leze jej vsade za ritou...do 2r tiež bola samostatná)
Niečo aspoň jej dala jesť, navarila, popritom donedavna som riešila problémy s brigadou, predtym smojou mamou, pohadane niekolko mesiacov -neskor sa ona ozvala (bohuzial,len kvoli tomu, ze ,zas nieco potrebovala ona...)
Do toho stresu, tlaku sa hadame s priatelom. Dcerku chcem dat na vikend k jej st.rodicom (no oni ju tiez nezvladaju ked je u nich raz za cas na 3-5h- este ked som chodila brigadovat)
Jemu vadia iste veci, mne tiez a stale dookola
Idu vianoce, tlak z toho ze nieraz som skoro odpadla ci hz vonku doma atd, raz som mala tlak podla ktoreho som mala uz byt KO... nejakych 35/75 tak nejako
Inokedy som mala stav - ze mi kosti chceli utiect boleli ma strasne, to keby nemam priatela pri sebe ktory do mna nasypal magnezko (rozpustne) tak neviem 🤕

Neviem ako toto vsetko vyriesiť, s jeho rodicmi sme uz niekolkokrat vraveli ze co nam vadi ... no uz bolo ze st.rodicia su viac ako rodicia ...
Obavam sa ako zvladneme dalsie babo :/ myslim vztahovo, a ci nas nepicne ... priatel ide na MD somnou ale co dovtedy 🙄 nemáme čas na seba len tak ... raz mozno za rok ... kedze ako som pisala malá je narocná, jej st.rodicia nevladzu behat za nou no ona si to vyzaduje kedze je tak naucena od nich
Neviem ako dalej, nejaké rady? Pls komentare splietas a vidis vsetko zo svojej strany atd si nechajte lebo ja riesim a chapem kazdu stranu a to je este horsie ... ja som rada ked mam sprchu za tyzden raz (keď je narocnejsia ako inokedy,tak isto wcko) a som nervozna z toho potom
Potrebujem radu od niekoho kto si takym niecim tiez presiel ...co som citala starsie prispevky tak vela zien bolo takto ale horsie to mali asi uz depresiu, neviem ako dopadli po porode 🤔

Dodatok: ziadne darceky, stromcek, napecene, vybavicka pre dieta, poskladaná postielka 🙄
Predstava: naucit malu znova samostatnosti, ako to vedela kedysi, uz sa prestala aj deliť (hlavne o maskrty)
Niečo na sposob montessori -no mam problém s tou jej pozornosťou, krikom atd 🙄

Co vam pomohlo? Knihy? Svokrovci? Detske centra? Vylety? (Pocuvam aj upokujucu hudbu, mam aj fit loptu,no nemam normalne casu kedy vklude to vyuzivat🙄)

Prispevok je taky vyrozpravajúci sa, halabala(ja viem) no ako som pisqla je toho velmi vela co sa deje v nasich vztahoch 😮‍💨tak len zbezne som sa snazila nadviazat co do seba zapadá a prečo je malá iná u nás a iná u st.rodičov ...

Strana
z2
chillibubble
9. dec 2023

@majlo1234 presne. aj moja dcera ked je u nasich, tak si to uzivam. viem ze tam vela nezje, viem ze s nimi cvici, rozkazuje si, mama jej kupuje vkuse nejake hracky. ale je mi to jedno. co je tam je tam a doma plati nieco ine. a zase ked s nou potrebujem pomoct, moja mama je vzdy k dispozicii. co sa ju pocas chorob nastrazila...

nika_16
9. dec 2023

Myslím, že je to aj hormónmi, aj si možno vyhorená ... z každého rožku trošku 🙂 Ale neboj sa, si úplne normálna, len máš náročné dieťa. Vieš čo zaberá u nás? Keď už som totálne zúfalá, že ma všetci (manžel i deti) ignorujú, vypnem obraz i zvuk a robím si svoje. A najmladšiu (skoro 3) nechám vyrevať, keď má záchvat vzdoru, lebo skôr by som ju zabila, ako by prestala. Potom príde a sama povie prepáč. Nebudem sa hrať na jasnovidku, ale možno sa všetko zmení, keď prídeš z pôrodnice domov - aspoň u nás to tak bolo - žiadne žiarlenie, najstaršia brata zbožňovala, stali sa z nich najlepší kamaráti a doteraz sú. Držím palce!

nika_16
9. dec 2023

A ak ju starí rodičia kazia, nedávaj im ju. Uvidíš, že len tým si ušetríš veľa nervov (píšem z vlastnej skúsenosti).

majlo1234
9. dec 2023

@chillibubble ved to je to najlepsie. Ja chapem, ze niekto moze mat predstavu, ze sa mu pokazi “rezim”, ale take decko to uz dokaze rozoznat, u koho mu co prejde. a nie je nic lepsie, ako ked si moze matka oddychnut s tym, ze je dieta v bezpeci s niekym, kto ho ma rad. Ja mam obe babky daleko, ale ked dojdem k mame, tak sa tvarim, ze nie som matka😃😃😃

@nika_16 Presne, mne velmi pomaha dat si noise cancelling sluchadla, aby ma ten rev ozaj nestresoval a robim si svoje

tiika
10. dec 2023

V ktorom si mesiaci? Prosím ta, zastav sa na chvíľu. Je toho na teba asi vela. Skús niektoré veci neriešiť, respektíve nie všetko naraz. Máte jedno 2 r dieťa, to by ste s partnerom mali načas zvládnuť. Pokial vám to u svokrovcov nevyhovuje, tak tam nejaký čas dcérku nedávajte, choďte len na pár hodín na návštevu.
Doma si premysli, čo a ako vlastne chceš, ako by to malo vyzerať, čo ta najviac trapi. Treba si to fakt ujasniť. Zľavila by som z očakávaní, určila si priority. Dohodnite sa v prvom rade s partnerom. Skús pozrieť nejaké videá o výchove. Potom zacni v klude, bez stresu. Dôležité je obcas vypnúť, oddýchnuť, nájsť si na seba čas. Inak budes frustrovaná a prenášať to na dieťa.
A ešte jedna vec. Ber dcérku takú, aká je, i keď si možno mala inú predstavu. Nerobí ti nič naschval. Všetko sa uci. Potrebuje asi vela skúšať, vidieť. Nestačí jej napr. vysvetliť, toto je studené, tvrdé.. ona potrebuje získať vlastnu skúsenosť.

tiika
Autor odpoveď zmazal
domininini
10. dec 2023

Ahoj, pises velmi chaoticky ale chapem ta, mas v sebe tolko pocitov a chces to dat von, poradim ti skus psychologa vyrozpravas sa a bude ti lepsie ked to das vsetko zo seba von 🙏
A teraz k hlavnemu, dieta sa sprava tak ako to vidi doma, ak vidi ze po nej kricis, bude kricat aj ona, ak si nervozna bude aj ona. Vsetko je to o tvojej reakci na jej spravanie, pozri ak nebudes reagovat na jej spravanie krikom, podrazdenim, prejde ju to. A to viem o com hovorim. Ak dieta vidi, ze ked krici a s rodicmi to nepohne tak prestane lebo to nebude mat vyznam. Ale tym ze kricis aj ty, tak to v nej len podporujes a bude sa tak spravat a veru neprejde to. Musis zapracovat sama na sebe, a tym ze si aj tehotna a lamu s tebou tehotenske hormony, je to este tazsie.
Nauc sa nie vo vsetkom hned vyhoviet, a ak bude kricat, neries, vobec na to nereaguj. Nevysvetluj, proste ju nechaj po case ju to takto prejde. Ked si potrebujes vylozit nohy, oddychnut alebo v klude aspon 5 minut si vypit caj/ kavu tak to tak sprav a vooobec nereaguj ked bude proti. Zrazu zisti ze stebou nepohne a ked si jednoducho chces tu lavu vypit tak ju aj vypijes. Dalej ak chces piect tak pec, zapoj ju, ak zacne robit zle, v klude jej vysvetli ze ak bude ,vysvetlim na nejakej situacii napr. Hadzat cesto slebo vysypavat muku, tak ti uz pomahat nebude. Ak nepomoze tak ju vezmi, v klude jej umy ruky a ty sa chod naspat venovat peceniu. Nevsimaj si ak bude zase vystrajat, nereaguj na to, po par minutach sa proste vynervaci a bude, neskor zacne tieto pocity vediet v sebe spracovat. Cakas babatko, takze je nejavyssi cas ju ucit ze nie vzdy skocis ako ona chce. Mas este 3 mesiace casu kym porodis tak zacni hned nech ked uz pride babatko, tak mas tuto kapitolu uzavreti🙏 lebo pride surodenec, a to bude pre nu, ak jej budes skakat za zadkom nonstop ,este horsie ako teraz . Proste skus zavat riesit problemy nie protiutokom sle s kludom a vela krat sa nesnaz nic vysvetlovat lebo to dieta este viac kolkokrat nahneva. Proste ignoruj, po chvilke ked prestane sa jej prihovor, komentuj co robis, opytaj sa jej ci sa ide hrat a tak.. ano, prve dni budu extrem, to nehovorim, a ak budes mat chut kricat nachvilku sa vzdial od malej do druhej izby a predyyychaj to .. nech ta mala nevidi. Ona pochopi casom ze ak odides tak to prehnala. Uvidis ono to chce iny pristup ako mas ty. A hlavne, jedna sa aj o tvoje dobro, lebo ak budes nonstop nervozna a v strese, aby sa ti nenarodilo nekludne babatko.
Lebo vies, ak budes mat nekludne dieta, nebudes vyspata a mala zacne robit ziarlivostne sceny a este sa spravat protivne a robit narocky zle, budes to velmi velmi tazko znasat. Mysli na to, ze musis byt kludna ak chces aby boli tvoje deti kludne.
Nastav malej hranice, ona bude velmi dobre chapat co moze doma a co nie. Bud stastna ze stari rodicia maju zaujem o malu a chcu si ju brat, predstav si, ze by si ju nemala komu ani len na hodinu ,,odlozit,, ten cas co si bez nej vyuzi na oddych, meditacie aby si sa ukludnila. Neboj sa, ak si aj stari rodicia neurcia hranice, bude len u nich a uvidis po case to aj ich prestane bavit ked bude mat nejake 4-5r . Proste zmen svoj pristup na stresove situacie a vyriesis tym vela vela veci 🙏 ak sa ti bude dat, hraj sa snou, maj laskavy pristup, casto ju objimaj daj jej najavo tvoju lasku, a skus, ak sa nabuduce bude certit a vyplazovat ti jazyk, tak ju silno silne objim a povedz to sa mamine nerobi, to maminku boli.. u nas toto fungovalo perfektne, a ked sa nahneval chodil sa vyplakat alebo trucovat na koberec .. samozrejme nenechat ho revat 10minut sle po chvilke ked mas pocit ze sa ukludnila ist za nou a vysvetlit si vsetko. 2-3 vetami, nie ze spustis polhodinovy monolog .. necakaj, ze zmena pride hned, alebo ked ju za nieco vyhresis a potom si to vysvetlite a ona to v zapati urobi znova nehres ju, reaguj s kludnom nevsimaj si alebo ju objim ❤️ venuj sa jej tolko, kolko mozes ale treba mat cas aj pre seba .. pretoze ked pride maly surodenec, tvoja pozornost k nej sa znizi na polovicu a ak ju nenaucis ze mamina ma aj ine povinnosti a ju nenaucis travit cas osamote v svojej hre, potom to bude extrem lebo soracovat tolko pocitov bude nerealne pre tak male dieta ktore je zvyknute ze vsetko je tak ako chce ona, aby neboli potom este horsie vystupy. Drz sa a ked nieco napis mi

autor
11. dec 2023

Ďakujem pekne vám všetkým 😊 starý rodičia usúdili že malička je náročná, priateľ ten chudák nemá času ani na oddych kvôli práci 🙄 a už som prestala riešiť, síce výbavu pre bábätko sme kupovali len včera ale skôr času nebolo, ja nevládzem ale chcem aby bolo doma všetko ok no všetko len na chvíľku ale spravím to sama , ukludnuje ma upratovanie a som cca mesiac do termínu 🙂 malá sa viac menej ukludnila, ja tiež síce napečeneé nemám, síce malý stromček len dnes ozdobený, no po poslednom strese čo som myslela že už rodim tak som si povedala ze surovo (kašlem na vsetko) bude nejako 😑 ešte som aj chorá do toho, bábo KP čiže teraz mám iné veci riešenia. NO POZOR, moja mamina sa sama ozvala, aj prišla už 2dni za sebou, čiže niecom sa zlepšilo a niečo sa zas "pokazilo" snažím sa byť hlavne v kľude a mat naplánovanú tašku, aby bolo upratané a uvidíme 😇 ja sa strašne bojim sekcie 🙄ak by sa bábätko neotocilo ale zas snažím si vravieť že musí pri tom co robím, pracem, hýbem sa atď 🫣 tak snáď dotiahneme do normálneho terminu

Strana
z2