Ako zvládnuť nepripravenosť na dieťa?
Ahojte, o mesiac rodím. Teda mám termín kedy to presne príde neviem.
Na dieťa vôbec nie som pripravená. Emočne, psychicky, finančne, zázemím, vzťah s mužom totalne rozpadnutý..
Nedokážem sa tešiť, nerobí mi to radosť, lutujem to rozhodnutie byť tehotná (aj keď vtedy som po ničom inom netúžila teraz je to úplne inak)... cítim sa hrozne
Ako to cele zvládnuť ?
@anonym_autor hniezdo záchrany je možnosť. Dieťa sá má narodiť mame, ktorá sa na neho teší. Stovky rodín by s láskou prijali dieťa.
Ak nemáš podmienky pre výchovu a starostlivosť tak je tu možnosť utajeného (anonymný) pôrodu, dieťa pôjde na adopciu a ty nebudeš nikde evidovaná ako matka dieťaťa
Áno v tvojich lekárskych záznamoch nebude nič
Na Slovensku čaka veľa ľudi na dieťatko, radi sa o to tvoje postarajú
Daj dieťa na adopciu a dúfaj, že bude žiť lepšie ako s tebou.
Asi si si rodinu predstavovala inaksie, no nevyslo, stava sa.
S babom vytvoris novu rodinu, nepotrebujes k tomu nefunkčného partnera.
Na rodičovstvo sa neda pripravit vopred, neda sa to naucit, to ide za pochodu až s dieťaťom fungujes, vidíš a citis jeho potreby, nálady, neduhy, bolesti
Babo toho v podstate nepotrebuje vela z hmotnych veci a bazare su plne veci pre deti, aj darovacie skupiny ci obchody bez peňazí
Na, dieťa sa nedá nejako zvlášť pripraviť a tá, ktorá si myslí, že je najlepšie pripravená, tak zostáva najviac zaskočená....
Asi si si rodinu predstavovala inaksie, no nevyslo, stava sa.
S babom vytvoris novu rodinu, nepotrebujes k tomu nefunkčného partnera.
Na rodičovstvo sa neda pripravit vopred, neda sa to naucit, to ide za pochodu až s dieťaťom fungujes, vidíš a citis jeho potreby, nálady, neduhy, bolesti
Babo toho v podstate nepotrebuje vela z hmotnych veci a bazare su plne veci pre deti, aj darovacie skupiny ci obchody bez peňazí
@pralinka86 Hm, veľmi pekne čo si napísala až na jeden detail: peniaze. To nie je len nákup plienok či oblečenia pre bábätko
Ale najmä zaplatiť strechu nad hlavou, lieky ak bude matky či dieťa choré, strava pre matku, vybavenie bytu, napr pracka, ….vsetko pekne čo píšeš, ale bez pomocí to bude extrémne náročné
(Pozri čo píše, nie je pripravená finančne)
@pralinka86 Hm, veľmi pekne čo si napísala až na jeden detail: peniaze. To nie je len nákup plienok či oblečenia pre bábätko
Ale najmä zaplatiť strechu nad hlavou, lieky ak bude matky či dieťa choré, strava pre matku, vybavenie bytu, napr pracka, ….vsetko pekne čo píšeš, ale bez pomocí to bude extrémne náročné
(Pozri čo píše, nie je pripravená finančne)
@pribinak ano, peniaze.. ale aj doteraz nejak a niekde zila, hadam nie je na ullici.. mozno pomoze rodina sem tam, mozno "otec" prispeje.. tazko hadat, nepise vela.. mala by mat aspon rodicovsky príspevok.. lepsie ako nic
Nuž ale to je na dlhsie, sama vie najlepšie v akej je situacii a myslim, ze to nebolo az tak zle, ak sa rozhodla nechat si dieta
Teraz skor mozno dosli hormony a psychika robi vela. Teda dufam
@pribinak ano, peniaze.. ale aj doteraz nejak a niekde zila, hadam nie je na ullici.. mozno pomoze rodina sem tam, mozno "otec" prispeje.. tazko hadat, nepise vela.. mala by mat aspon rodicovsky príspevok.. lepsie ako nic
Nuž ale to je na dlhsie, sama vie najlepšie v akej je situacii a myslim, ze to nebolo az tak zle, ak sa rozhodla nechat si dieta
Teraz skor mozno dosli hormony a psychika robi vela. Teda dufam
@pralinka86 vychádzam len z toho čo autorka napísala
Teraz to vyzera uplne zle, ale o 3 mesiace to bude uplne inak....neboj určite všetko dobre dopadne aspoň u mna to bolo naozaj zle ..ale ako sa mi odburavali hormony tak som videla svoj život inak a vsetko sa mi zmenilo, samozrejme vlastným pričinením a bolo to o hubu ale žijem si svoj nový život .
Ahoj, kazdy den zacni s vetou treba prezit len tento den. Ked to bude fakt zly den rozkuskuj si ho a prezi len tuto hodinu, bdele okno, poobedie. Prezi kazdy den. Z veci sa stane rutina, nieco ta bude tesit, nieco nasere, nieco rozplace. Prezijes len ten jeden den a prezijes cely zivot. Drz sa, veci vyzeraju hrozostrasne kym realne nepridu
@anonym_autor existujú azylove domy kde poskytujú často aj psychologické, právne a finančné poradenstvo. Sama cítiš , či sa chceš drobčeka vzdať. V minulosti si mala krásne pocity k maličkému v tvojich predstavách. Nič nie je čierno biele. Akokoľvek sa rozhodneš, bude to ťažké. Ale to, že je život pes ai už asi zistila, teraz je čas bojovať. Podľa mňa by si mala dostať šancu byť maminkou.
@anonym_autor teraz už nijako...
Ja nechcem dať malé preč..to viem že by som si nikdy neodpustila.. mne na ňom aj záleží či je v poriadku či sa vyvíja ako má atď
Ale nedokážem mať z toho radosť. Nedokážem si pohladiť brucho keď kope a povedať je "jeeej malinké moje" ani nič podobné
To že ľutujem tehotenstvo je preto lebo som doteraz (kým som nezostala tehotná) žila volnejší štýl života a zrazu viem že keď porodím všetko bude inak. Nevrátim sa už k tomu volnejšiemu čo ma bavilo...
Vztah bol funkčný pred tehotenstvom... jasné občas sme sa hádali ale kto nie ...najvacšie problemy prišli práve počas tehotenstva
A čo sa týka finančných vecí tak ano tam je to horšie pretože príjem som nemala pravidelný takže to bolo ako na horskej dráhe často
Ja nechcem dať malé preč..to viem že by som si nikdy neodpustila.. mne na ňom aj záleží či je v poriadku či sa vyvíja ako má atď
Ale nedokážem mať z toho radosť. Nedokážem si pohladiť brucho keď kope a povedať je "jeeej malinké moje" ani nič podobné
To že ľutujem tehotenstvo je preto lebo som doteraz (kým som nezostala tehotná) žila volnejší štýl života a zrazu viem že keď porodím všetko bude inak. Nevrátim sa už k tomu volnejšiemu čo ma bavilo...
Vztah bol funkčný pred tehotenstvom... jasné občas sme sa hádali ale kto nie ...najvacšie problemy prišli práve počas tehotenstva
A čo sa týka finančných vecí tak ano tam je to horšie pretože príjem som nemala pravidelný takže to bolo ako na horskej dráhe často
@anonym_autor vyhladaj psychológa. Podobné pocity ako máš sú úplne v poriadku. Aspoň máj niekoho, komu môžeš napísať "aj o polnoci". Nie si jediná, kto si tým prechádza. Ja som to nezažila, ale tiež som momentálne tehotná, chápem trochu tvoje obavy zo všetkého. Je teraz veľa možností čo ďalej, od azylákov po podnájmy. Držím palce
To su hormony. Vsetko bude v poriadku❤️Si silna mamka a ta najlepsia pre svoje babatko 🙏❤️
Si tehotná, potom po pôrode si tiež hormóny budú robiť čo chcú.. chvíľu to potrvá.
@anonym_autor Vela robi aj ocakavanie. Clovek ma pocit, ze ma citit nieco konkretne, konkretne sa tesit. Ale hormony robia svoje a po porode tiez ocakavaj cudne pocity. Nepripravuj sa, ber to ako pride. Neda sa na to pripravit. Kazda aj reaguje inak, u jednej hormony sposobia depresiu, u dalsej prilisnu radost a zavislost od dietata az nezdravu. A nevyberies si. Ja som mala celkom dobre podmienky, citila som sa ako tak pripravena, aj ked pocity boli cudne. A jak som uz bola na sale, ze idem rodit, som mala taky divny pocit, ze do kelu, ja este nie som pripravena, ved ja nic neviem, ja to nezvladnem, som mala chut proste odist z porodnice a nemusiet to riesit. Az na to, ze teda to by to nevyriesilo, lebo sak ked sa porod spusti, mozem ujst kde chcem, aj tak bude pokracovat 😀 . Mat dieta je krasne, ale aj tazke, netreba nic ocakavat, lebo na vacsinu veci sa neda pripravit. Este aj kazde dieta je ine, kazda zena ma ine pocity pred a po porode. Je to dobrodruzstvo, pekne, ale aj tazke. A neda sa nan pripravit. Dnesna doba nam kaze na vsetko sa poriadne pripravit, ale na toto sa pripravit neda. Len brat den za dnom a zvladat to a tesit sa aj z malych uspechov.
@anonym_autor dolezite je to, ze ti dietatko urcite bude robit radost a urcite sa zlepsi aj tvoja situacia.
@anonym_autor ahoj. Podľa toho, čo píšeš, už z úvodného príspevku, to znie na tehotenskú depresiu, alebo aspoň nábeh na ňu. To, ako sa teraz cítiš, nie je vôbec objektívne. Naozaj sú to hormóny, spolu so strachom, pocitom zodpovednosti,...
Napíš do alexisporadna.sk. Sú tam skvelé ženy. Aj mne ich psychologička veľmi pomohla. Je to najrýchlejší spôsob, ako vieš teraz získať podporu a pomoc, a prípadne aj rozlíšenie, či nepotrebuješ antidepresíva, teraz alebo po pôrode,....
Zareagujem na toto: "keď porodím všetko bude inak. Nevrátim sa už k tomu volnejšiemu čo ma bavilo...". Ale jasne, že sa vrátiš. Všetko, čo malo ozaj hodnotu v tvojom živote, v ňom môže aj zostať. Možno s úpravami, niečo možno časom, niečo hneď.
Ja napríklad milujem divadlo. Zbalila som náhradnú plienku, fľašu mlieka a cievky na dokrmovanie na prsníku, širší šál, ktorý som si prehodila okolo krku, a bez problémov som šla aj s bábätkom do divadla. A počas predstavenia som kojila aj dokrmovala cievkou, nikto nič nevidel...
Vždy som túžila po karavane, či obytnom prívese. Nikdy som to ani neskúsila, ani ako dieťa, nebolo s kým, ako.... Keď mali naše deti 4, 2 a 0 rokov, kúpili sme z druhej ruky príves a neskutočne si užívame dobrodružné cestovanie po Európe.
A keď mali deti 5, 3 a 1 rok, začala som chodiť na contemporary dance, raz týždenne, hodinu busom tam, hodinu späť. Totálne mi to sadlo, užívam si to. Teraz, po roku, som dostala narodeninový darček - peniaze na súkromné lekcie, počas ktorých práve pripravujeme s úžasnou tanečničkou performance, duet, na tému, ktorú som priniesla, že chcem spracovať, a... No proste wow.
Okrem toho ma začalo baviť aj materstvo. Doslova baviť. Áno, často je to na nervy, ale mám vzťah so svojimi deťmi, a baví ma čítať si s nimi, rozprávať sa s nimi, pritulit.... (A to som až do prvého pôrodu nechápala, načo mať vlastne deti).
A k tomu mám ešte spred manželstva depresiu, občas beriem len minimálnu dávku liekov, občas (po pôrodoch) kus vyššiu. Žiadna hanba.
Veľmi ti držím palce 🙂
@anonym_autor takáto osoba má dieťa, katastrofa. Odporujes si v tom čo tu pises a tomu dieťaťu len zničis život lebo ako si už napísala, materstvo nie je nič pre teba. A ešte ani zázemie pre neho nemáš.
@anonym_autor ahoj. Ako ti je...? Pôrod bol poriadku?
@anonym_autor ahoj. Ako ti je...? Pôrod bol poriadku?
@any_soj ahoj 🙂 ďakujem veľmi pekne sa spýtanie
Áno pôrod bol v poriadku, malinký je krásne zdravé bábätko a aj keď je to náročné (trápi nás reflux a papanie) ale inak to zvládame super
Zázemie pre našu rodinku sa nám poradili zachrániť a aj vzťah s mužom sa zlepšil (nie je to stále úplne top ale je to už opäť dobre)
@any_soj ahoj 🙂 ďakujem veľmi pekne sa spýtanie
Áno pôrod bol v poriadku, malinký je krásne zdravé bábätko a aj keď je to náročné (trápi nás reflux a papanie) ale inak to zvládame super
Zázemie pre našu rodinku sa nám poradili zachrániť a aj vzťah s mužom sa zlepšil (nie je to stále úplne top ale je to už opäť dobre)
@anonym_autor 😍❤️teším sa 🙂 všetko dobré prajem

@anonym_autor to ze si sa rozhodla mat dieťa v nefunkčnom vzťahu už nezmeníš. Mala si na to myslieť skôr. Bud budeš zodpovedná a budeš sa starať o to dieťa čo najlepšie, alebo keď vieš ze ho nechceš, daj ho radšej na adopciu. Sú ľudia čo po bábätku túžia a určite sa o neho postarajú.