Ako zvládnuť strach z pôrodu?
Ahojte ženy ja ani sama neviem čo chcem počuť možno trošku upokojiť a možno sa niečo dozvedieť som tehotná 28 týždňov dlho som sa bála mať bábätko kvôli pôrodu mam panický strach z pôrodu už od pubertiacky potom prišla realita a ja som nemohla dosť dlho otehotnieť Nakoniec sa nám to po dlhšej dobe podarilo čakám dievčatko ktoré som si vysnívala od začiatku mám komplikácie krvácanie hroziaci potrat problémy s plod. vodou atď. Chvála bohu je všetko v poriadku ale blížiacim sa termínom mam čím ďalej tím horšiu psychiku nedokážem sa tešiť ani na malú 🥹 ako prebiehal vás prvý pôrod ? Ako dlho ste sa otvárali ako to všetko postupne ide ? Do kedy tá bolesť je ešte v poriadku bojím sa že sa budem dlho otvárať a kontrakcie budú už kszdich napr 2/3 minúty 😭
@sara8h prve tehu katastrofa ako u vas psychika tiez na bode mrazu(predtym sme.mali zamlcany potrat) takze strach bol cele tehu plus zdravotne veci...bolesti cele.tehu....tiez som sa bala porodu nemohla som na to.mysliet pozerať rozprávať sa....porod prebiehol rychlo ( o pol6 odtiekla voda o 12hod bola na svete dcera) kontrakcie boli ako pri menštruácii hovorim ze porod bez bolesti....najhoršie bolo šitie a potom hojenie dlho somnsa davala dokopy ;) plus spustila.sa aj poporodna depka
Teraz som po 7r opat tehu mam 2tyz pred.porodom stale si neuvedomujem ze uz je koniec tehu a ze bude ďalšie dieta😇...ale teraz mi hrozi cisársky takze.mam velky strach ako telo zareaguje po nom ako bude
Aj.ked som sa bavila s babami ktore maju uz za...tka verim ze tak isto bude aj pri mne najhoršie 2 3dni potom uz lepsie😇
Pokiaľ máš takúto paniku,tak skús vybaviť sekciu
@sara8h mala som paniku ze dovideia, uplnu...a rodila som normalne az potom co to neslo tak sekcia. snura
Určite si vybav aspoň papiere k epiduralke. Ak máš strach, využi všetko možné, čo ti môže pôrod uľahčiť.
ahoj, zvaz ci nechces k porodu dulu. ja som mala, takisto ako prvorodicka som mala strach a bolo to najlepsie rozhodnutie ake som mohla urobit. mala som narocny porod ale s jej pomocou sa mi podarilo ho zvladnut
@sara8h prve tehu katastrofa ako u vas psychika tiez na bode mrazu(predtym sme.mali zamlcany potrat) takze strach bol cele tehu plus zdravotne veci...bolesti cele.tehu....tiez som sa bala porodu nemohla som na to.mysliet pozerať rozprávať sa....porod prebiehol rychlo ( o pol6 odtiekla voda o 12hod bola na svete dcera) kontrakcie boli ako pri menštruácii hovorim ze porod bez bolesti....najhoršie bolo šitie a potom hojenie dlho somnsa davala dokopy ;) plus spustila.sa aj poporodna depka
Teraz som po 7r opat tehu mam 2tyz pred.porodom stale si neuvedomujem ze uz je koniec tehu a ze bude ďalšie dieta😇...ale teraz mi hrozi cisársky takze.mam velky strach ako telo zareaguje po nom ako bude
Aj.ked som sa bavila s babami ktore maju uz za...tka verim ze tak isto bude aj pri mne najhoršie 2 3dni potom uz lepsie😇
@zuzkaa1991 Kiežby aj môj pôrod bol aspoň do tých 6 h ináč chápem čo všetko ste si pri prvom museli vytrpieť mám to podobne a gratulujem vám k druhému bábätku Snažím sa na tom pracovať a nejako sa ukľudniť že to nebude trvať večnosť a Viem že nejako musí ísť von ale nebudem klamať mam strach dosť veľký
Určite si vybav aspoň papiere k epiduralke. Ak máš strach, využi všetko možné, čo ti môže pôrod uľahčiť.
@hori Rozmýšľam nad tým a veľmi by som to chcela len neviem ako to funguje kde si mám tie papiere vybaviť hovoria že keď nebude anestéziológ po blízku tak mi ho ne pichnú niekto zase hovorí že to nepomáha utlmiť bolesť že to skôr len pôrod naštartuje neviem čo si o tom mám myslieť
Uprimne, o mojom porode pocut nechces, ale co ti z neho poradim -
Epidural - zisti si ako funguje v tvojej nemocnici, v tej mojej zabral len na nejaky cas a potom vyprchal a dovidenia, ziadne ciastocne tlmenie bolesti a pdobne...
porodna asistentka - z nemocnice kde chces rodit, alebo si najdi dobru v okoli a chod rodit do nemocnice k nej, ona s tebou bude 90% casu, porodnik pride len na finale, nech ta prevedie porodom, nech ti vysvetli co a ako, nech je ti ona oporov pri porode - najdi taku ci ti nazorovo vyhovuje. Daju sa zamzmluvnit oficialne ako porodnik, ziadne obalky.
Psycholog - najdi si da ti iny pohlad.
A posledna rada, kazdy porod je subjedtivna, jedinecna zalezitost, len preto lebo Marienka ho mala super lahsky alebo Janka super tazky, neznamena, ze prezijes rovnaky porod.
Ja som jedna z mala, ktora aj po 4. rokoch tvrdi, ze mna uz nikto NIKDY na porodnu salu nedostane 🤷♀️
Ahoj, ja som rodila pred par rokmi a teraz cakam druhe. Pomohla mi predporodna priprava a anibal.
Podla mna sa nemusis bat kazda sme to zvladla. No musim povedat, ze pred druhym porodom mam vacsi respekt ako pred prvym nakolko viem do coho idem.
Prvy porod bol relativne rychly prenasala som mala som ist na vyvolavacku no nastastie poslednu noc mi odtiekla voda. Prisla som o 5 rano a o 5 vecer bol na svete.
Tak ti budem drzat palce.
Je taky vynalez, ze epidural 😂 don’t worry, happy ( zmaknes to a jedine babo riesis v tej chvili), mam za sebou 2 porody
No znie to ako klišé ale jedine co mi pomáhalo, bolo keď som si hovorila, ze iné mi nezostáva iba to zvládnuť.A epidural som mala pri oboch porodoch
Co Ti poviem, prvy porod 43 hodin. To si asi nechcela pocut, ze? Ale teraz ta lepsia cast - bol to napriek tomu zazitok, a nemam na to zle spomienky, vobec. Naozaj zabudnes akonahle Ti daju dieta na ruky... A sice porod dlhy, ale dieta zdrave a ja velmi skoro po porode fit, samostatna, proste po porodeni dietata by som si mohla vziat tasku a sama odkracat na izbu 🙃 neboj sa, zvladnes, tak ako my vsetky sme to zvladli aj napriek tomu ze vacsina z nas sa tiez velmi bala. Drz sa.
Prvý pôrod bol v 34tt+4. Nemala som žiadne bolesti okolo pol druhej poobede mi odtiekla plodová voda cca o tretej som prišla do pôrodnice pretože som ešte nemala ani tašku zbalenu...dávali mi niečo na zastavenie pôrodu prišla som tam otvorená na 4cm a vraveli že budú robiť všetko preto aby ešte aspoň pár dní pôrod neprebehol. Okolo piatej večer ma začalo bolieť podbrusie ale všetci vraveli vraj pôrod nepostupuje to mi tvrdili ešte aj o ôsmej večer kedy poslali manžela domov. O 20.38 bol malý na svete. Pi pôrode úplná pohoda je to proste niečo na čo sa nepripravis a čo musí prísť čo ťa bude chvíľu bolieť a časom zabudneš prijmi to proste ako fakt a tes sa na malú
A inak za mňa neviem či je to divertikulozou ale ja som minule v noci mala silnejšie kŕče brucha ako boli moje pôrodné bolesti a trvali mi to 4 hodiny 🙈 a toto mám odmala že aj keď má napríklad preháňali kŕče má boleli porovnateľné niekedy aj viac ako kontrakcie čiže ja som až tak tu bolesť neprezivala lebo som na to zvyknutá 🙈😂
Co Ti poviem, prvy porod 43 hodin. To si asi nechcela pocut, ze? Ale teraz ta lepsia cast - bol to napriek tomu zazitok, a nemam na to zle spomienky, vobec. Naozaj zabudnes akonahle Ti daju dieta na ruky... A sice porod dlhy, ale dieta zdrave a ja velmi skoro po porode fit, samostatna, proste po porodeni dietata by som si mohla vziat tasku a sama odkracat na izbu 🙃 neboj sa, zvladnes, tak ako my vsetky sme to zvladli aj napriek tomu ze vacsina z nas sa tiez velmi bala. Drz sa.
@colsami ďakujem ❤️
Ja som sa veľmi tešila že budem mať sekciu. Ešteže som nevedela čo ma čaká, nebolo by mi tak veselo.
Musíš to brať tak, že je to len fyzická bolesť, dočasná a budeš mať pri sebe sestri a lekára, nebudeš na to sama. Zvládli to milióny žien pred tebou, ty nie si ani horšia ani slabšia. Proste to dáš. Nie si s cukru, trošku bolesti ťa nezabije 💪
Ak máš takúto paniku s porodu myslím že sa to volá tokofobia pories to s lekárom prípadne s psychiatrom nech ti dajú odporučenie na cisársky. Skús aj psychológa rozobrať čoho presne sa bojíš ako sa skúsiť upokojiť a vyber si pôrodnicu kde sa budeš cítiť dobre. Lekár by o tomto tvojom strachu určite mal vedieť.
Ja som sa veľmi tešila že budem mať sekciu. Ešteže som nevedela čo ma čaká, nebolo by mi tak veselo.
Musíš to brať tak, že je to len fyzická bolesť, dočasná a budeš mať pri sebe sestri a lekára, nebudeš na to sama. Zvládli to milióny žien pred tebou, ty nie si ani horšia ani slabšia. Proste to dáš. Nie si s cukru, trošku bolesti ťa nezabije 💪
@mimikarol ďakujem krásne za podporu
Moj prvy 28hodin. Skoncil akutnou sekciou. Mam kamaratky ktore mali prvy porod do 3 hodin.
@sara8h vyhľadaj prosím.pomoc možno psychologička možno dula teraz sa dá aj vybaviť sekcia ...proste možnosti je veľa a aj ak jedna ma ťažký pôrod neznamená ze ho budes mat aj ty 🙂 nebojsa zvládneš to

@sara8h každý porod je iný, ja som porodila do hodinky od prvej kontrakcie, taky bleskový porod nikto nečakal, ani ja.