icon

Ako zvládnuť štyri deti?

19. feb 2026

Ahojky, mame deti, 12, 7 a 4, a ctvrte na ceste. Velmi sa tesime aj na to ctvrte. Akorat dneska, uz som v 3. trimestri to na mna dolahlo, ako to vsetko budeme zvladat. Deti su samostatne, pomahaju s domacnostou. Manzel uz rozmysla ako nabytok dame a uz planuje, aby to bolo ok. Byt mame velky, auto tiez doriesime. Uz som vycerpana dneska a jednoducho to na mna dolieha co a ako. Rodina pomaha... Jednoducho iba moj vylev a asi chcem iba povzbudit. Vdaka za normalne a nie negativne komentare...

Strana
z3
anonym_c98ca7
19. feb 2026

@anonym_autor tak čakať a pýtať nie negatívne názory je smiešne , samozrejme nie každý ťa povzbudí, nie len tu , ale aj v tvojom okolí
Keď už máš 3,štvrté sa už len zaradí, zmenu nepocítiš až takú

maryetta
19. feb 2026

Skus sa pridat do skupiny mnohodetne rodiny.....

anonym_336648
19. feb 2026

Z tohoto prispevku mi vyplyva, ze ziadne realne problemy nemas... tak aspon trosku si sa, neviem, pochvalila

autor
19. feb 2026
@maryetta

Skus sa pridat do skupiny mnohodetne rodiny.....

@maryetta vdaka

lia2022
19. feb 2026

@anonym_autor Tak super že zvládaš tolko deti.

anonym_68f0f5
19. feb 2026

Vsetci pomahaju, vsetko mate, dieta chcete. Co mas za problem? Uplne realne a seriozne. Chod si oddychnut a vyspat sa a nerozoberaj sama so sebou "hluposti". Toto nie je na nic dobre, nie v zlom to myslim.

autor
19. feb 2026
@anonym_336648

Z tohoto prispevku mi vyplyva, ze ziadne realne problemy nemas... tak aspon trosku si sa, neviem, pochvalila

@anonym_336648 jaj, to som nechcela sa chvalit, urcite nie. Iba psychika pracuje ci hormony.

autor
19. feb 2026
@anonym_68f0f5

Vsetci pomahaju, vsetko mate, dieta chcete. Co mas za problem? Uplne realne a seriozne. Chod si oddychnut a vyspat sa a nerozoberaj sama so sebou "hluposti". Toto nie je na nic dobre, nie v zlom to myslim.

@anonym_68f0f5 A vies, ze asi mas pravdu si oddychnut? Kazdy den spim cez den. Mozno taky vylev, ze tento tyzden bol narocny, kazdy den som stale musela nieco riesit, deti, doktora, urady, ... na jeden tyzden vela toho.

anonym_9b886f
19. feb 2026

@anonym_autor skúsim ta povzbudiť. Pracujem v MŠ, mám tam 23deti, trojročných🙈

autor
19. feb 2026
@anonym_9b886f

@anonym_autor skúsim ta povzbudiť. Pracujem v MŠ, mám tam 23deti, trojročných🙈

@anonym_9b886f 😁😁😁

autor
19. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_9b886f 😁😁😁

@anonym_autor hned mam dobru naladu, vdaka 😊

anonym_76571a
19. feb 2026

máš môj obdiv 🙂 u mňa nehrozí ani druhé dieťa :D :D :D

anonym_20f6f6
19. feb 2026

Nič iné len zdravie si praj. Tebe, malinkému čo sa má narodiť a aj ostatným deťom.
Naše 4 dieťa má diagnózy, do práce som sa už nikdy nedostala, problém so všetkým. Počnúc mš, zš pre takéto deti. Síce ti povedia že deti s diagn. sa začleňujú. Ale pravdaže áno, ale jedine tak na papieri.
Takže ak budete zdraví - všetko ostatné bude. 2-3 roky a si naspäť v práci a život pôjde pomaly ďálej.

anonym_f8fe1a
19. feb 2026

@anonym_autor asi normalne, to uz mas pomerne velke deti. Ja o mojom 12 a 10 rocnom skoro "neviem", su vychovani tak, ze pomahaju, urobia desiatu, ranajky, veceru aj sebe, aj mladsim - mladsi maju 5 a 3. Najhorsie je, ten rozdiel do 2 rokov, ten prvy rok je sialeby. Vy mate dobre rozostupy. My momentalne cakame cislo 5 a s tymto nejak nestresujem. Skor rozmyslam, ze ked budu mladsi v skolke, budem davat rychle prechadzky s kocikom, ako pri prvom a hadam aj schudnem konecne 😆😅. Ale ja som zacala len 2.trimester a mam komplikacie, takze len aby zdrave bolo a donosit, ine ma "nezaujima" momentalne.
My sme pri tretom a stvrtom ani pomoc nemali, to tretie sa narodilo cez covid v 2020 a dalsie v 2023 a mamina uz bola o 10 rokov starsia ako pri prvom a pomahala sestre s prvym babom, lebo su blizsie. Pomohli svokrovci trochu pri tom stvrtom, ale to uz si najdes nejaky system. Drzim palce 🤩

pr85
19. feb 2026

@anonym_autor Neboj sa, dáte to.

anonym_f8fe1a
19. feb 2026
@anonym_20f6f6

Nič iné len zdravie si praj. Tebe, malinkému čo sa má narodiť a aj ostatným deťom.
Naše 4 dieťa má diagnózy, do práce som sa už nikdy nedostala, problém so všetkým. Počnúc mš, zš pre takéto deti. Síce ti povedia že deti s diagn. sa začleňujú. Ale pravdaže áno, ale jedine tak na papieri.
Takže ak budete zdraví - všetko ostatné bude. 2-3 roky a si naspäť v práci a život pôjde pomaly ďálej.

@anonym_20f6f6 presne tohto sa bojim pri tom piatom, mam diagnozy, a jedine, co ma zaujima, je zdravie moje a babatka, nic ine. Ale ja som si ani nedala robit Nifty, testy, lebo necham si ho tak ci tak, len sa modlim. Lebo to presne nie je len o chromozomalnych vadach, ale moze sa narodit predcasne, autizmus, atd., a to sa neda vopred zistit vobec.
Mas moj obdiv.

anonym_68f0f5
19. feb 2026
@anonym_f8fe1a

@anonym_20f6f6 presne tohto sa bojim pri tom piatom, mam diagnozy, a jedine, co ma zaujima, je zdravie moje a babatka, nic ine. Ale ja som si ani nedala robit Nifty, testy, lebo necham si ho tak ci tak, len sa modlim. Lebo to presne nie je len o chromozomalnych vadach, ale moze sa narodit predcasne, autizmus, atd., a to sa neda vopred zistit vobec.
Mas moj obdiv.

@anonym_f8fe1a suhlasim s Tebou, cim "vyssi pocet" dietata, tym vacsi strach som mala, co ak Dg. Ale tiez som netestovala presne z rovnakeho dovodu. A co ma byt bude. Aj moje zdravonarodene dieta o tyzden moze byt uz uplne inde, proste su veci co clovek neovplyvni. Mozeme len zit najlepsie ako vieme, a dufat 🙂

anonym_194928
19. feb 2026

@anonym_autor máme doma 3 deti vek 18.,10 a rok a pol a tiez este by som chcela jedno aj muz je za ale občas mam strašné dni proste kazdy den takybstereotyp zehlím varim upratujem noci nikedy su narocne o dni ani nehovorim tak si poviem jenine stacilo ved 3 a zdrave deti je az az ale tuzba tam ostava stale Je normalne ze mas take pocity je to sposobene aj tehotenstvom a aj ked pises zw dwti su samostatne tie ta potrebuju stale a ja mam pocit ze naozaj.plati male deti male starosti velke deti velke statosti 🙂 takze hore hlavu a tes sa na miminko

anonym_a21a67
19. feb 2026

@anonym_autor Pri počte 3 a viac je úplne jedno koľko tých detí je. Už budú tak či tak pomáhať aj starší. Tak či tak musíš variť vo veľkom. Či je vás 5, 6 či 7, je vás aj tak veľa 🤩
Keby si mala 1 a čakáš dvojičky tak chápem obavy

dandulla
19. feb 2026

Ja mám 4 deti 16,13,10,8 rokov zo začiatku keď vôli menší to bolo náročné, ale teraz keď sú väčší a samostatnejšii je to už super. Veľa pomáhajú a to je super som na nich pyšná. Bo som teraz pooperacii týždeň a tak sa o mňa starajú, ze sa až čudujem. Ale sú to moje zlatíčka a neboj ty to tiež dáš. Máš okolo seba ľudí, ktorí ti pomáhajú tak hlavu hore.

autor
19. feb 2026

Dneska som kupila 9 litrovy hrniec pre nasu rodinku, bola akcia v Kaufu 😆😊

autor
19. feb 2026

Vdaka za odpovede, niekedy staci iba usmev, pochopenie ci povzbudzenie 😇

anonym_f8fe1a
19. feb 2026
@anonym_autor

Dneska som kupila 9 litrovy hrniec pre nasu rodinku, bola akcia v Kaufu 😆😊

@anonym_autor ja uz pozeram 16 litrove a viac, ked este pozveme rodicov na obed, Vianoce, na gulas (este nemame vonku porobene, tak som gulas zatial varila dnu), tak veru treba velke hrnce...🤣

adalmba
19. feb 2026

Joooj dievča zlaté. To dáš. Máš veľký rozostup. Ja mám 4 za 4 roky. 😆

spongebob1
20. feb 2026
@anonym_194928

@anonym_autor máme doma 3 deti vek 18.,10 a rok a pol a tiez este by som chcela jedno aj muz je za ale občas mam strašné dni proste kazdy den takybstereotyp zehlím varim upratujem noci nikedy su narocne o dni ani nehovorim tak si poviem jenine stacilo ved 3 a zdrave deti je az az ale tuzba tam ostava stale Je normalne ze mas take pocity je to sposobene aj tehotenstvom a aj ked pises zw dwti su samostatne tie ta potrebuju stale a ja mam pocit ze naozaj.plati male deti male starosti velke deti velke statosti 🙂 takze hore hlavu a tes sa na miminko

@anonym_194928 Trosku indiskretna otazka, to ste planvalii taketo vekove rozdiely? Znama ma 3 deti 26, 16 a 6. To su 3 generacie, hrat sa spolu nehraju a vztah nikdy extra nebol.

terry658
20. feb 2026

@anonym_autor sme na to podobne. Nám sa to štvrté práve narodilo. Poviem to realisticky. Pôjdeme zo dňa na deň. Niektorý bude ťažší, niektorí ľahší. A o dva eoky už to bude pohoda.

anonym_c3e7b8
20. feb 2026

Da sa to vsetko zvladnut,hlavne aby bolo zdravie.Ja ich mam 5.
17r,16r,14r,10r,a 3r.Ked niekam ideme,navzajom davaju na seba pozor,aj hadky su,ale aj sa o seba boja ak sa nieco niekomu stane,vtedy ta surodenecka sudrznost vidiet najviac.Upratuju si svoje izby,robia co treba.Mame velky 6izbovy dom,robia na dvore ked treba.Aj po maleho do skolky idu,ci uz s nami rano alebo po maleho po obede.
My sa s muzom pri nich striedame,raz je jeden doma,druhy v praci.
Mame 8miestnu dodavku,dalsie moje 5miestne,syn ma tiez svoje auto,ale jazdi vylucne s nami aj dodavku vie soferovat,ja to odmietam soferovat.Dom je uz davno hotovy,tak je aj cas,priestor aj financie ist na dovolenky v lete,len to vyjde vzdy raz tolko ako u beznych rodin s 2ma detmi.
Da sa vsetko,ked clovek chce.

zafir01
20. feb 2026

@anonym_autor ahoj . Chapem ta . Mam tri detibsvoje 14,8,4 a minuly rok k nam prislo pestunske dieta 7 r. ( ano chceli sme ju ,lebo je to neter,a skoncila by v detskom domove ) .
Sama si poviem ,ze ak by nam sud vysiel prvy krst ,ked mala 2 roky ,bolo by to jednoduchsie ,lebo by sme sa skor spolu zozili . Takto je to tiez fajn ,no riesime kopec jej traum a psychicky stav ..
Odhliadnuc od toho .
Mat 4 deti JE narocnejsie ako tri . Kto povie ,ze kde sa nakrmia tri ,nakrmi sa stvrte ,nevie o com pise .
Je to narocnejsie financne , napr zajednavanie dovolenky ,objednavame cely dom ,ziadne hotelove izby, vstupne pre rodiny su zvyhodnene obvykle 2+2 .
Skolske platenia , zubari . V praci mam len 7 platenych paragrafov ci mam 1 alebo 4 deti . Kruzky . Najstarsi ma cca 1000e rocne v jeho sportovej cinnosti ,v ktorej sa mu nadpriemerne dari . 8 rocny nastastie len 50. E rocne , prvacka neter 100 rocne . Stvrta chodi zatial do skolky .
Auto . Musime mat 7 miestne . Mame nove ,ale z toho najlacnejsieho,co trh ponukal .daciu joger . Na druhej strane konecne nemame ziadne vydavky na necakany servis a tri roky a 80 tis km bez jedinej chyby . A aj tak sme 24 k zan dali .
Priestor v byte/dome . Mame stastie ,ze nas dom je tak trochu nafukovaci .mame zatial len dve. Detske izby ,chlapcensku a dievcensku ,no uz uvazujeme prerobit podkrovie. Nie je to len o tom ze pribudne dalsia postel . Je to dalsia kopa oblecenie ,topanok ,hraciek,,knih ... ide to s vekom .
To je z toho materialneho .
Teraz ta psychicka stranka .
Nase pestunca vyzaduje velmi vela pozornosti ,objati a lasky ,ktore prilis nezazivala . Do tohi vsak deti 14 ,8 a 4 to potrebuju tiez .vecerne rutiny pred zaspavanim .mat na kazdeho osobitne priestor kazdy den ,vediet si kazdeho vypocut a porozpravat sa .. u nas domacnost nefunguje tak ,ze kazdy sa stara o seba ,pride zo skoly ,cosi kdesi a ideme spat . Snazim sa mat na kazde dieta dostatok casu aby ma alebo muza malo len pre seba . K tomu je casto clovek unaveny z prace,lebo potrebujem byt fresh az zvladam podat vykon a mat prijem vyssi ako je u vela zien z mojho okolia . To iste manzel . Teraz som bola chora tdruhy krat za mesiac ,tazky zapal , vysoke horucky ,vysilujuci kasel, zistili mi stredne tazku anemiu , domacnost vyzera strasne. Manzel sa snazi robit co moze . Nie vzdy je to ruzova zahrada ....
Ale potom je tam tolko peknych chvil ked sa deti spolu hraju ,ked sa spoja a pomahaju si navzajom bez toho ,,aby sme im nieco hovorili . Napr 14 rocny pride k prvacke a druhakovi a sam od seba im povie ,ze teraz msm horucku ,ze on si s nimi napise matematiku
. Alebo pocujem z izby ako druhak uci prvacku citat.
Myslim ,ze prave to ,ze ich neporovnavame a snazime sa byt spravodlivy ,vedie k tomu ,ze nemaju potrebu medzi sebou superit a maju taky pekny vztah .

Tak len tolko som chcela ako je to u nas so styrmi detmi . Pochybnosti su v poriadku ,hlavne aby ste na to boli dvaja aj s manzelom . Vtedy ide vserko lepsie.

anonym_b7fc0d
20. feb 2026

@anonym_autor narodenie stvrteho a rodicovska dovolenka nasledne bola jednym z najkrajsich obdobi mojho zivota.drzim palce🥰

oskvarka
20. feb 2026

@anonym_autor hormóny neboj sa dobre to bude. Je to viac hluku. Dva krát viac ako doteraz s tým treba rátať kŕdeľ deti je hlučný ked to na nich príde 😂 aj viac možných konfliktov. Ale zase naopak aj viac možných pekných zážitkov a pomocníkov mame. no a ešte mávame dni mama mama mama 😂 vtedy zakazujem slovo mama aspoň na pol hodinku. ale inak sú skvelí. Zvládneš to neboj sa.

Strana
z3