Ako zvládnuť štyri deti?
Ahojky, mame deti, 12, 7 a 4, a ctvrte na ceste. Velmi sa tesime aj na to ctvrte. Akorat dneska, uz som v 3. trimestri to na mna dolahlo, ako to vsetko budeme zvladat. Deti su samostatne, pomahaju s domacnostou. Manzel uz rozmysla ako nabytok dame a uz planuje, aby to bolo ok. Byt mame velky, auto tiez doriesime. Uz som vycerpana dneska a jednoducho to na mna dolieha co a ako. Rodina pomaha... Jednoducho iba moj vylev a asi chcem iba povzbudit. Vdaka za normalne a nie negativne komentare...
@anonym_194928 Trosku indiskretna otazka, to ste planvalii taketo vekove rozdiely? Znama ma 3 deti 26, 16 a 6. To su 3 generacie, hrat sa spolu nehraju a vztah nikdy extra nebol.
@spongebob1 nie ja som mala dost velke probleny zdravotne tie prve rozdili 10 a 18 sme tak chceli ale tretie sme chcelinovela skor ale do toho prisla vazna choroba a ja mam brata o 8 rokov a sme si v dospelosti velmi blizky male rozdiely neznamenaju dobry vztah
@anonym_autor ahoj . Chapem ta . Mam tri detibsvoje 14,8,4 a minuly rok k nam prislo pestunske dieta 7 r. ( ano chceli sme ju ,lebo je to neter,a skoncila by v detskom domove ) .
Sama si poviem ,ze ak by nam sud vysiel prvy krst ,ked mala 2 roky ,bolo by to jednoduchsie ,lebo by sme sa skor spolu zozili . Takto je to tiez fajn ,no riesime kopec jej traum a psychicky stav ..
Odhliadnuc od toho .
Mat 4 deti JE narocnejsie ako tri . Kto povie ,ze kde sa nakrmia tri ,nakrmi sa stvrte ,nevie o com pise .
Je to narocnejsie financne , napr zajednavanie dovolenky ,objednavame cely dom ,ziadne hotelove izby, vstupne pre rodiny su zvyhodnene obvykle 2+2 .
Skolske platenia , zubari . V praci mam len 7 platenych paragrafov ci mam 1 alebo 4 deti . Kruzky . Najstarsi ma cca 1000e rocne v jeho sportovej cinnosti ,v ktorej sa mu nadpriemerne dari . 8 rocny nastastie len 50. E rocne , prvacka neter 100 rocne . Stvrta chodi zatial do skolky .
Auto . Musime mat 7 miestne . Mame nove ,ale z toho najlacnejsieho,co trh ponukal .daciu joger . Na druhej strane konecne nemame ziadne vydavky na necakany servis a tri roky a 80 tis km bez jedinej chyby . A aj tak sme 24 k zan dali .
Priestor v byte/dome . Mame stastie ,ze nas dom je tak trochu nafukovaci .mame zatial len dve. Detske izby ,chlapcensku a dievcensku ,no uz uvazujeme prerobit podkrovie. Nie je to len o tom ze pribudne dalsia postel . Je to dalsia kopa oblecenie ,topanok ,hraciek,,knih ... ide to s vekom .
To je z toho materialneho .
Teraz ta psychicka stranka .
Nase pestunca vyzaduje velmi vela pozornosti ,objati a lasky ,ktore prilis nezazivala . Do tohi vsak deti 14 ,8 a 4 to potrebuju tiez .vecerne rutiny pred zaspavanim .mat na kazdeho osobitne priestor kazdy den ,vediet si kazdeho vypocut a porozpravat sa .. u nas domacnost nefunguje tak ,ze kazdy sa stara o seba ,pride zo skoly ,cosi kdesi a ideme spat . Snazim sa mat na kazde dieta dostatok casu aby ma alebo muza malo len pre seba . K tomu je casto clovek unaveny z prace,lebo potrebujem byt fresh az zvladam podat vykon a mat prijem vyssi ako je u vela zien z mojho okolia . To iste manzel . Teraz som bola chora tdruhy krat za mesiac ,tazky zapal , vysoke horucky ,vysilujuci kasel, zistili mi stredne tazku anemiu , domacnost vyzera strasne. Manzel sa snazi robit co moze . Nie vzdy je to ruzova zahrada ....
Ale potom je tam tolko peknych chvil ked sa deti spolu hraju ,ked sa spoja a pomahaju si navzajom bez toho ,,aby sme im nieco hovorili . Napr 14 rocny pride k prvacke a druhakovi a sam od seba im povie ,ze teraz msm horucku ,ze on si s nimi napise matematiku
. Alebo pocujem z izby ako druhak uci prvacku citat.
Myslim ,ze prave to ,ze ich neporovnavame a snazime sa byt spravodlivy ,vedie k tomu ,ze nemaju potrebu medzi sebou superit a maju taky pekny vztah .
Tak len tolko som chcela ako je to u nas so styrmi detmi . Pochybnosti su v poriadku ,hlavne aby ste na to boli dvaja aj s manzelom . Vtedy ide vserko lepsie.
@zafir01 vdaka za realny obraz a uprimnu odpoved. Ste tiez uzasna rodinka a tiez drzim palce 😊
Joooj dievča zlaté. To dáš. Máš veľký rozostup. Ja mám 4 za 4 roky. 😆
@adalmba jaj, ako to davate prakticky a psychicky? Ja uz teraz niekedy som ko. Ale zase je to krasny pohlad na zenu, ked ide po chodniku s 4 malymi detmi, mi sa to velmi paci 😊
@anonym_autor ahoj, je normalne ze na teba to dolahlo, lebo hormony🤭 samozrejme vsetko krasne zvladnete, mas milujucu rodinu, skveleho muza ktory uz planuje co a ako, aby vsetko bolo tip-top... deticky sa tiez uz tesia na surodenca 😊 Drz sa ❤️
Keď si zvládla tri, zvládneš aj 4ri 🙃 veď sú tvoje, nastavíte sa podľa seba. Prídu aj náročné situácie, ale nakoniec vždy skončia. Nič nie je dôležitejšie ako zdravie, ver mi. A ak budú tvoje deti a ty zdravá, tak bude všetko ok. Maličkosti sú len maličkosti.
Všetci pomáhajú všetko máte tak načo tento príspevok? Ja čakám tretie nikto nepomáha nikto sa nezaujíma na všetko sme sami s manželom, mám mladšie deti manžel pracuje od rána do večera takže deti a všetko ostatné je v podstate teraz na mne plus tehotenstvo. Stačí ti to takto? Ešte stále riešiš nejaký problém ktorý ešte nenastal? 4 dieťa už len pribudne tam moc zmeny nebude
Zienky, co mate tolko deti…ako zvladate choroby? Ja som teraz chora len s 2 detmi a idem umriet od unavy, o psychike ani nehovorim. Tyrania, ze si proste nemozem lahnut a vyliecit to
Všetci pomáhajú všetko máte tak načo tento príspevok? Ja čakám tretie nikto nepomáha nikto sa nezaujíma na všetko sme sami s manželom, mám mladšie deti manžel pracuje od rána do večera takže deti a všetko ostatné je v podstate teraz na mne plus tehotenstvo. Stačí ti to takto? Ešte stále riešiš nejaký problém ktorý ešte nenastal? 4 dieťa už len pribudne tam moc zmeny nebude
@mimi_lali no tak sa boji, ty si sa nikdy nebála? Mne tiež nikto nikdy nepomáhal, prežili sme 4ri deti už mám veľké. Ale nebudem sa na ostatných za to že to majú "lepšie" hnevať.
@adalmba jaj, ako to davate prakticky a psychicky? Ja uz teraz niekedy som ko. Ale zase je to krasny pohlad na zenu, ked ide po chodniku s 4 malymi detmi, mi sa to velmi paci 😊
@anonym_autor začiatok bol veľmi náročný, nakoľko som mala prvé dvojčatá, do roka ďalší a po 2r dcéra. Mne veľmi vadí bordel, na to som si dlho zvykala. Teraz sú 7,7,6 a 3. Nakoľko žijeme v Ba sme rarita 😆 veľa ľudí sa pýta, či sú všetky moje. Môj muž by chcel ešte dcéru. No ja už nie. Možno keby som bola mladšia. Už si počkám na vnúčatá 😂
Zienky, co mate tolko deti…ako zvladate choroby? Ja som teraz chora len s 2 detmi a idem umriet od unavy, o psychike ani nehovorim. Tyrania, ze si proste nemozem lahnut a vyliecit to
@hederamonstera ja sa doliecujem .chora som od 25 dec . Odvtedy kasel a tento tyzden som v noci skoncila na urgente . Silna bolest v hrudniku .nakoniec to rebra z toho kasla. A opat zapal a horucky nad 39 . Mam 14,8,7,4 .tak 14 sa snazi pomoct , a muz jed dijde z prace funguje na 200% ,navaril ,vyvesal pradlo ,poslal ma pospat ,lebo horucka 39,4 sa mi nechcela zrazat. Bez muza si to predstavit neviem .inu rodinu nezapajame k pomoci . Teda okrem mojho tata ktory tento tyzden mi vzal najmladsiu na jednu noc k sebe ked ma pustili z nemocnice
@anonym_autor a zabudla som napísať dôležitú vec. Chlapcov mám z DD nakoľko sa nám dieťa nedarilo. Na dcéru sme čakali 10 rokov. Čiže som rodila iba raz. Niekoľko potratov, umelých oplodnení za sebou. Zato chlapci nezaprú svoj temperament. Samozrejme dcéra všetko opakuje po bratoch. Sme na nich ale sami, nik nepomáha.
@mimi_lali no tak sa boji, ty si sa nikdy nebála? Mne tiež nikto nikdy nepomáhal, prežili sme 4ri deti už mám veľké. Ale nebudem sa na ostatných za to že to majú "lepšie" hnevať.
@ria_sprout a keď si robila dieťa sa nebála? Mne to skôr príde že sa prišla pochváliť, nie predstav si keď som roztiahla nohy a urobila si dieťa nebála som sa vedela som čo ma čaká. Jediné čoho sa bojím je aby pôrod dopadol dobre, aby bolo dieťa v poriadku a aby počas tehotenstva bolo všetko ako má byť, či čo keď si robíš dieťa tak si predstavuješ ružičky a dúhový most? Samozrejme že to je náročné či s jedným dvomi tromi, ale o tom je materstvo
@anonym_autor ahoj . Chapem ta . Mam tri detibsvoje 14,8,4 a minuly rok k nam prislo pestunske dieta 7 r. ( ano chceli sme ju ,lebo je to neter,a skoncila by v detskom domove ) .
Sama si poviem ,ze ak by nam sud vysiel prvy krst ,ked mala 2 roky ,bolo by to jednoduchsie ,lebo by sme sa skor spolu zozili . Takto je to tiez fajn ,no riesime kopec jej traum a psychicky stav ..
Odhliadnuc od toho .
Mat 4 deti JE narocnejsie ako tri . Kto povie ,ze kde sa nakrmia tri ,nakrmi sa stvrte ,nevie o com pise .
Je to narocnejsie financne , napr zajednavanie dovolenky ,objednavame cely dom ,ziadne hotelove izby, vstupne pre rodiny su zvyhodnene obvykle 2+2 .
Skolske platenia , zubari . V praci mam len 7 platenych paragrafov ci mam 1 alebo 4 deti . Kruzky . Najstarsi ma cca 1000e rocne v jeho sportovej cinnosti ,v ktorej sa mu nadpriemerne dari . 8 rocny nastastie len 50. E rocne , prvacka neter 100 rocne . Stvrta chodi zatial do skolky .
Auto . Musime mat 7 miestne . Mame nove ,ale z toho najlacnejsieho,co trh ponukal .daciu joger . Na druhej strane konecne nemame ziadne vydavky na necakany servis a tri roky a 80 tis km bez jedinej chyby . A aj tak sme 24 k zan dali .
Priestor v byte/dome . Mame stastie ,ze nas dom je tak trochu nafukovaci .mame zatial len dve. Detske izby ,chlapcensku a dievcensku ,no uz uvazujeme prerobit podkrovie. Nie je to len o tom ze pribudne dalsia postel . Je to dalsia kopa oblecenie ,topanok ,hraciek,,knih ... ide to s vekom .
To je z toho materialneho .
Teraz ta psychicka stranka .
Nase pestunca vyzaduje velmi vela pozornosti ,objati a lasky ,ktore prilis nezazivala . Do tohi vsak deti 14 ,8 a 4 to potrebuju tiez .vecerne rutiny pred zaspavanim .mat na kazdeho osobitne priestor kazdy den ,vediet si kazdeho vypocut a porozpravat sa .. u nas domacnost nefunguje tak ,ze kazdy sa stara o seba ,pride zo skoly ,cosi kdesi a ideme spat . Snazim sa mat na kazde dieta dostatok casu aby ma alebo muza malo len pre seba . K tomu je casto clovek unaveny z prace,lebo potrebujem byt fresh az zvladam podat vykon a mat prijem vyssi ako je u vela zien z mojho okolia . To iste manzel . Teraz som bola chora tdruhy krat za mesiac ,tazky zapal , vysoke horucky ,vysilujuci kasel, zistili mi stredne tazku anemiu , domacnost vyzera strasne. Manzel sa snazi robit co moze . Nie vzdy je to ruzova zahrada ....
Ale potom je tam tolko peknych chvil ked sa deti spolu hraju ,ked sa spoja a pomahaju si navzajom bez toho ,,aby sme im nieco hovorili . Napr 14 rocny pride k prvacke a druhakovi a sam od seba im povie ,ze teraz msm horucku ,ze on si s nimi napise matematiku
. Alebo pocujem z izby ako druhak uci prvacku citat.
Myslim ,ze prave to ,ze ich neporovnavame a snazime sa byt spravodlivy ,vedie k tomu ,ze nemaju potrebu medzi sebou superit a maju taky pekny vztah .
Tak len tolko som chcela ako je to u nas so styrmi detmi . Pochybnosti su v poriadku ,hlavne aby ste na to boli dvaja aj s manzelom . Vtedy ide vserko lepsie.
@zafir01 spravne chapem, ze neterka je od 2 rokov sirota a sud vam ju nechcel pridelit, az ked mala 6 rokov vam ju dali? Kde bola tie 4 roky? To je sila, obdivujem ta, ze to takto zvladas 🍀
@zafir01 spravne chapem, ze neterka je od 2 rokov sirota a sud vam ju nechcel pridelit, az ked mala 6 rokov vam ju dali? Kde bola tie 4 roky? To je sila, obdivujem ta, ze to takto zvladas 🍀
@namornicka nie je sirota .len ma nezodpovednych rodicov . Mama bezdomovec co kazdy rok rodi deti, drogy ,kradeze ,a nase podozrenia z tyrania od matky nam konecne vdaka psychologicke neter potvrdila,tak riesime aj tresne oznamenie . Sme jej trinasta adresa .byvala vzdy v krizovych centrach, alebo u nejakeho aktualneho partnera tyzden dva a zas potom inde .
@anonym_autor pýtaš sa ako zvládnuť 4 deti? Normálne, tak ako si zvládla ich robenie. Hádam si vedela co robíš.
@ria_sprout a keď si robila dieťa sa nebála? Mne to skôr príde že sa prišla pochváliť, nie predstav si keď som roztiahla nohy a urobila si dieťa nebála som sa vedela som čo ma čaká. Jediné čoho sa bojím je aby pôrod dopadol dobre, aby bolo dieťa v poriadku a aby počas tehotenstva bolo všetko ako má byť, či čo keď si robíš dieťa tak si predstavuješ ružičky a dúhový most? Samozrejme že to je náročné či s jedným dvomi tromi, ale o tom je materstvo
@mimi_lali strašne si mila ja mám 4ri deti a nikdy som nebola taká podráždená, skús si dať magnézium 😏
To je ešte v pohode. Jedna baba od nás čaká 7.
@mimi_lali ta naozaj si velmi mila a uzasna, vidim, ze si nikdy nemala ziadne problemy a nikdy si nemala ziadne obavy a strach co a ak bude. Prispevok som napisala zo siroka, aby neboli komentare, zapoj manzela, preco vam nikto nepomoze atd. A chvalit sa naozaj nechcem, hoci to mozno tak vyznelo nechtiac. Som vdacna ako to mame a tiez som nepisala vsetky problemy, co mame. To vies, nie kazdy chape 3. trimester a ked sa teho vela nahromadi, starosti, hormony (hoci nemam rada, ked sa povie, ze teh. hormony za to tiez mozu)... Je pravda, ze dneska si uz kazdy velmi dobre rozmysli co napise, povie... Nakoniec zisti, se je fakt hrozny clovek ako sa rozhodol vo svojom zivote... A neboj, pri 4 detoch sme vedeli do coho ideme, vsetky boli planovane a zadarilo sa vdaka Bohu.
@maryetta vdaka
@anonym_autor my máme 5 a sme veselá rodinka, stačí že 1 nie je doma a už nám je smutno. Uvidíš akú budú mať z bábätka radosť budú sa biť o to kto ho bude zabávať 😄
@anonym_autor milujem ked si niekto naseka 4 decka a potom vyplakava
Po prvom si snad pochopila, o com to je?!!! Tak si si nemala robit dalsie tri. A druha vec, tiez sa mi paci ako si mamicky narobia deti a potom musi pomahat cela rodina 🤣
@anonym_autor milujem ked si niekto naseka 4 decka a potom vyplakava
Po prvom si snad pochopila, o com to je?!!! Tak si si nemala robit dalsie tri. A druha vec, tiez sa mi paci ako si mamicky narobia deti a potom musi pomahat cela rodina 🤣
@anonym_e82e8d 1. Je rozdiel nasekat deti nebo ich s laskou naplanovat.
2. Roztahovanie noh nalezi lehkym devam a nie mamickam, co ich planuju dokonce so svojim muzom, co su stale pri sebe a podporuju sa.
3. Rodina pomaha, ale minimalne a tak ako oni chcu.
4. Rodina je stastna za kazde nase dieta, kedze u nas v sirsi rodine nie su.
5. Keby som nemala slabu chvilu, nie som realna mamicka z masa a kosti, ale robot.
6 Je naozaj zbytocne na teba reagovat, nema to zmysel. Ale prajem ti uprimny vztah ku sobe a na nic sa nehrat, ze vsetko je ok.
@anonym_e82e8d 1. Je rozdiel nasekat deti nebo ich s laskou naplanovat.
2. Roztahovanie noh nalezi lehkym devam a nie mamickam, co ich planuju dokonce so svojim muzom, co su stale pri sebe a podporuju sa.
3. Rodina pomaha, ale minimalne a tak ako oni chcu.
4. Rodina je stastna za kazde nase dieta, kedze u nas v sirsi rodine nie su.
5. Keby som nemala slabu chvilu, nie som realna mamicka z masa a kosti, ale robot.
6 Je naozaj zbytocne na teba reagovat, nema to zmysel. Ale prajem ti uprimny vztah ku sobe a na nic sa nehrat, ze vsetko je ok.
@anonym_autor ak je na mna zbyttocne reagovat, tak nereaguj. Na osoby ako si ty, co retazovo rodia 4 deti za sebou, len aby nemuseli pracovat v praci mam jasny nazor. Ale raz ta to dobehne 🙂 a zbytocne tu places, mas presne to, co si chcela
Len sa modli, aby sa muzovi nic nestalo. Lebo je to absolutny hazard toto co robite niektore matky
@anonym_autor ak je na mna zbyttocne reagovat, tak nereaguj. Na osoby ako si ty, co retazovo rodia 4 deti za sebou, len aby nemuseli pracovat v praci mam jasny nazor. Ale raz ta to dobehne 🙂 a zbytocne tu places, mas presne to, co si chcela
Len sa modli, aby sa muzovi nic nestalo. Lebo je to absolutny hazard toto co robite niektore matky
@anonym_e82e8d 🤣🤣🤣
@anonym_20f6f6 presne tohto sa bojim pri tom piatom, mam diagnozy, a jedine, co ma zaujima, je zdravie moje a babatka, nic ine. Ale ja som si ani nedala robit Nifty, testy, lebo necham si ho tak ci tak, len sa modlim. Lebo to presne nie je len o chromozomalnych vadach, ale moze sa narodit predcasne, autizmus, atd., a to sa neda vopred zistit vobec.
Mas moj obdiv.
@anonym_f8fe1a si riadna sympoška 🙂 ani my sme nedávali žiadne testy v žiadnom tehotenstve, len kvalitné sono, aby sme sa vedeli pripraviť, ak by bolo treba niečo riešiť po pôrode. Žehnám vám obom zdravie 🙏🏻
@hederamonstera Cauko, mozem Ta "povzbudit" ako to bolo posledny raz u nas, 12 rokov- tyzden doma, pak tyzden volno, 7 rokov- tyzden doma, teraz hned na to 4 rocna tyzden doma. Asi tak 😉. Tiez mi to leze na mozok, az sa narodi 4, ta neviem 😁. Neboj, aj je dobre, aj je horsie a aj najhorsie, jednoducho vydrzat a ak sa da, mysliet aj na seba a robit si radost a odpocivat ci idyst na chvilku z domu....
@anonym_20f6f6 presne tohto sa bojim pri tom piatom, mam diagnozy, a jedine, co ma zaujima, je zdravie moje a babatka, nic ine. Ale ja som si ani nedala robit Nifty, testy, lebo necham si ho tak ci tak, len sa modlim. Lebo to presne nie je len o chromozomalnych vadach, ale moze sa narodit predcasne, autizmus, atd., a to sa neda vopred zistit vobec.
Mas moj obdiv.
@anonym_f8fe1a 😱😱😱😱😱😱😱😱😱toto su nazory
@anonym_e82e8d 🤣🤣🤣
@anonym_autor len sa smej. Aby si sa raz nedosmiala, ked ta prestane dotovat štat 😁
@anonym_autor len sa smej. Aby si sa raz nedosmiala, ked ta prestane dotovat štat 😁
@anonym_e82e8d A vies v kom mam najvatsiu oporu? V Bohu!!! Pak manzel, moji rodicia a aj moja svokra! Plus moje uzasne deticky. No si predstav, pracovala som chvilku, ale bol problem mi zaplatit vyplatu, vseci ma povzbudili, aj troska fin. pomohli, ale som si uvedomila aku mam uzasnu rodinu, deti a hlavne Boha 😇

Dneska som kupila 9 litrovy hrniec pre nasu rodinku, bola akcia v Kaufu 😆😊
@anonym_autor výborná kúpa ja mám 9 litrovy nový tlakový nedám dopustiť.