icon

Cítim sa ako v klietke

dancer89
9. mar 2025

Ahojte, nehľadám ani tak radu ako pohľad na vec zvonku a názor iných ľudí,aby som sa vedela pozrieť na vec z iného pohľadu.
Som v 37tt. Celý čas som sa cítila výborne,veľa som chodila,tancovala,išla za kamoškami v meste kde žijem aj do rodného mesta(1h autom). Od tohto týždňa začali všetci okolo mňa stresovať (priatel a rodina) že by som už nemala nikam chodiť,zdržiavať sa v blízkosti domu a nesoferovat mimo mesto,lebo čo ak začnem rodit. Ja si neviem predstaviť takto fungovať možno aj ďalší mesiac,keďže termín mám až na konci marca.
Mňa to psychicky dusi,mám pocit obmedzenia. Chcem stíhať ešte veci,ktoré viem že nebudem robiť minimálne najbližšie 2-3mesiace po pôrode.
Viem,že pôrod môže prísť kedykoľvek,ale hovorím si,že však nemocnice su všade a ak by som nebola práve v blízkosti tej kde chcem ísť tak pôjdem do tej čo bude najbližšie. Viem, že mi chce rodina dobre ale mňa to ubíja.
Aký máte na to názor?

luccija
9. mar 2025

@dancer89 prosím Ťa nebyvas v Austrálii stovky km od pôrodnice.Rob na čo máš chuť a čo vladzes🙂

veselo_neveselo
9. mar 2025

Tak pokial ti nevezmu vodicak a kluce od auta, tak si ostatni mozu vies co 😆
Rob tak, ako sa citis. Ty sama najlepsie vies ako ti je.

A za hodinu tiez neporodis, takze ked sa nieco pohne, aj domov stihnes ist (velmi pravdepodobne), aj v klude do porodnice.
Nejaku pripravu na porod s tebou priatel absolvoval? Lebo mu snad musi byt jasne ze neporodis za stvrt.hodku a nie je dovod stat doma v pozore pokial "to zacne".

dancer89
autor
9. mar 2025

@veselo_neveselo presne toto som im včera hovorila,to nie len priateľ ale aj "staršia generácia" ma taký názor. Tvária sa akoby to bolo tak,že ma pichne v bruchu a už bezime do pôrodnice.
Hovorím,že aj keby som doma tak nebezim pokiaľ to nebude naozaj nutné.

gab1sol
9. mar 2025

@dancer89 a neriešia skôr to tvoje osamotené šoférovanie? Že by ťa pôrod chytil na ceste? Akože záver tehotenstva nie je dôvod sedieť doma, ale možno sa boja, aby si sa nevybúrala niekde…

@veselo_neveselo poznám prípad, kedy nešlo o hodinu, ale doslova o minuty. Extrémne rýchly pôrod, ktorý prebehol na parkovisku nemocnice v aute, lebo do nemocnice už nestihli dôjsť. Viem, že je to výnimočné, ale teda aj do hodiny sa dá porodiť. 😉

katica06
9. mar 2025

@dancer89 čo ak začneš rodiť? V tom druhom meste není pôrodnica? Priateľ je celý deň doma a robí ti opatrovateľku? Veď môžes rodíiť aj v 42 tt. Väčšina žien čo poznám, rodila(od prvých bolesti po pôrod) 12-24h ale to dôjdeš domov hoc aj z Prahy. Tak sadni do auta ako choď hoc aj vlakom kam chceš.
Ja som 4dni pred pôrodom bola na černice a potom zabárala a varila lekár,

deti95060810
9. mar 2025

mesiac pred pôrodom som bola ešte na služ. ceste v Košiciach... 200 km od domova. Vlakom. Cítila som sa výborne, bruško som mala veľmi malinké - že ani susedia si nevšimli že som tehu. Tiež som tak rozmýšľala že veď predsa nemocnice sú všade....

pri prvom som tiež sedela doma a čakala a čakala. zbytočne...

ivik4
9. mar 2025

Fuha jak sa mozes citit ako v base ( klietke) ? 😃 v base sme boli my ktore sme cele tehotenstvo museli lezat hore nohami doma ci v nemocnici ci sme chceli alebo nie. Ty si slobodna, zatial nijak obmedzena tym zeby si musela brat ohlad na dieta takze nech sa paci, ked chces tak chod von. Taka este nehrala aby mi niekto vravel ze mam sediet doma ako nesvojpravna

gelifil
9. mar 2025

ja len, ze ty si aka optimistka, ze veci, ktore nebudes robit 2-3 mesiace🙂, mozno 2-3 roky

ivik4
9. mar 2025

@gelifil presne som sa nad tym zastavila tiez 😃

svetlonos
9. mar 2025

@dancer89
poslala by som ich kade lahsie a povedala, nech láskavo riesia svoje maternice!
Muzovi by som v pokoji vysvetlila, že mi je fajn, nech nestresuj.
Ja som pri prvom do termínu v 40 tt bola zamknutá na 100 zámkov, okrem potreby chodit každú hodinu na wc. Porod vyvolávali a zial sme sa s dr nepochopili. Ja som plánovala po vyvolanie tabletku ešte ist s muzom v pohode na raňajky oproti nemocnici.
To na margo toho ako super som sa cítila. Posluckovia? Ti ma celkom obišli, netušila som ake to je. Kontrakcie? Nič!
Pri druhom som v 35 ešte bola v na SK na týždennej dovolenke, zijeme v AT. Ale teda od toho 37 tt som už bola hotová, vonku i vnútri 30 stupňov, ledva som existovala, to bolo v júni.
Teraz pri treťom v 37 tt som isla tak akurát výnimočné pre malého do skolky. Jeden krát plávať, s tým ze pôrodnica bola 17 minut vzdialená.
Ty sama vieš ako sa cítiš, zrejme nepôjdeš niekde do ordele na hríby alebo inú túru do Álp, ze by si bola mimo civilizáciu.
Teda ja pri prvom som bola do konca uplne v pohode.
Pri druhých dvoch som si už netrúfam koli ozaj tým fyzickým obmedzeniam.
Ty musíš vedieť a netreba sa nechať vytacat inymi ale používať zdravy rozum. Na kontroly chodíš predsa už tiež asi každý týždeň, ci?

koniarova
9. mar 2025

2-3 mesiace? 😂😂😂Jaaj. Pobavilo. 6-7 rokov si chcela napísať. 😂😂😂
Ale k otázke. Boja sa o teba. Keď sa cítiš dobre, rob podľa seba. Nepreháňaj to však.

siska53
9. mar 2025

@dancer89 ak sa ty citis dobre.... Ja som posledne tyzdne ledva liezla, park som ledva zvladla totalne vystavena. A to som bola druhorodicka s malym dietatom, cize nebolo to o tom, ze nohy vylozene hore.
Pri prvom som kvoli chorobnosit bola doma, len v ramci vychadzok... Prezila som to... Ale hned ako sa po sekcii dalo, tak som s babom chodila von a aj sama, prva sekcia ma dost zmohla.
Takze celkom obdivujem, ze v 37tt mas chut labzovat kade-tade. Mne stacilo ist s malym na ihrisko, to som este zvladala, lebo bolo blizko domu. A dost ma tlacil mas v aute, takze ani toto som nevyhladavala nejak.

dobryden
9. mar 2025

@dancer89 ale zasa , co je na tom mesiac vydrzat?Vies ono kludne sa moze stat ze budes mat take narocne dieta ze budes s nim len doma sediet,ako j do roka,ani kocar nechcelo,ani nosic neznášalo cestu autom,no prvy rok som strávila na jednej ulici.Ale vsetko sa da vydrzat😉

veselo_neveselo
9. mar 2025

@gab1sol Samozrejme, ze sa da, ale prevaxna vacsina zien za hodinu neporodi, preto s najvacsou pravdepodobnostou uvaxujeme o takomto scenari aj pre autorku . Ale aj keby mala prekotny porod, a isla z domu, tiez to do porodnice zrejme nestihne. To nie je dovod sediet mesiac pred porodom doma a cakat az to pride. Keby to autorke vyhovovalo, alebo nevladala, je vec jedna. Ale uz pred porodom sa citit ako bo vazeni, ved to je hrozne!

Kde je snaha o dusevnu pohodu a vyrovnanost, ktora je tak dolezita pre dobry porod a sestonedelie?

kacena2022
10. mar 2025

@dancer89 Boja sa o teba to je normálne.Ak sa cítiš dobre chod kam len chces,potom s bábom to bude náročnejšie.Ja som behala na aute až do konca tehotenstva.Dceru som prenášala 10 dní a do nemocnice som to odsoferovala sama.Syn keď sa narodil ráno som ešte niesla dcéru do školy na aute a potom do nemocnice.