Cítim tlak od okolia v tehotenstve
ahojte zeny. chcem sa spytat ci to tak maju viacere alebo len ja som nejaka precitlivena. som momentalne v 20tyzdni, a odkedy som oznamila tehotenstvo v praci a rodine, NONSTOP ma vsetci zahrnaju nevyziadanymi radami, nonstop otazkami ci uz vieme pohlavie (nevieme), kde budem rodit, a pytaju sa to kazdy druhy den!! ci uz mame meno, a toto kupene, hento, ako mi je, co odporucaju. Uz zacinam byt velmi neprijemna ale to naozaj nikomu nepride nevhodne sa nonstop vypytovat a radit atd? Niektori su dokonca taki drzi ze mi zdvihnu sveter ak mam nejaky oversize a pozeraju na brucho. normalne sa mi rozum pozastavuje. To je normalne alebo len ja mam sibnutych ludi v okoli?
Bohuzial ,je to fakt bezne a fakt otravne a neprijemne.
Ja ked som bola tehotna z dvojickamy pána beka, katarstrofa tie reci poznamky rady... o tom ze aj bez umeleho oplodnenia sa da otehotniet, netreba hned dve (ziadne umele som nemala ale to nevysvetlis, ze su to dvojicky lebo sa zadarilo, nevysvetlis) tie rady ako jedz za troch, nejedz to , ale jedz to... po porode dementne reci ze dvojicky sa nerodia jedneho pohlavia lebo sak ta babka ma dvojicky chlapca.a dievca.a nikdy nepocula ze by bolo chlapec/chlapec pripadne dievca/dievca a teda to druhe je adoptovane... o obchytkavani brucha kymkolvek vyslovene kymkolvek ani nekomentujem, babka vo vytahu len tak šup haxnu na brucho, takeho lépanca po nej dostala ze druhy nepitala...
Nebud hystericka.
No akože rečí ostatnych jedným uchom dnu druhým von. Ak sa to pytaju dookola stale tí istí ludia, uprimne by som im povedala svoje. A kudia su strašné zvedavý a závislivý, čiže niektorych kopnuť do riti je malo.
No a raz, a to hovorim, že iba raz by mi niekto zdvihol tričko, že chce vidiet moje bruško, neručim za seba! Taky capak na ruku, by nikto odo mna nechcel, nehorozne aky su ludia drzí
A to este sa obrn trpezlivostou, ked nahodou budes rodit po termine. Kazde dve hodiny ti budu volat, ci uz.
Ano, aj mne kazdy isiel na nervy v prvom tehotenstve a bola som uz neskor velmi neprijemna na ludi. Ale nikto si nedovolil zdvihnut mi sveter a cumiet na brucho. To by som mu asi vylepila. Niektori ludia fakt nemaju sudnost.
Ľuďom je v skutočnosti tvoje tehotenstvo ukradnuté. Len chcú byť slušný a prejaviť záujem. Asi je im blbé to ignorovať. Lebo povedz úprimne, keby sa ťa nikto nespýtal, nijako ani slovom nekomentoval tvoje tehotenstvo, nebolo by ti to divné? Ako ok, zdvíhať sveter je odveci, to uznávam.
Niektoré nastávajúce a čerstvé mamičky sú mega citlivé. Opýtaš sa, zle je. Neopýtaš sa, je ešte horšie. A toto myslím všeobecne, nielen konkrétne na teba autorka
Ahoj, úplne Ťa chápem. Mne sa snažila, aj keď s dobrým úmyslom, v kuse dávať nevyžiadané rady mamina a tiež som si pripadala, že ma má chvíľkami za nesvojprávnu, hoci pri dcérke som mala 30 rokov a pri synovi 35. Otravná bola tá frekvencia, rady boli našťastie viac-menej normálne. Síce nejakú dobu pred mojim pôrodom chcela, aby som išla bývať ku nim (samozrejme bez manžela, nepomestili by sme sa), lebo sme s manželom bývali v okrajovej časti BA a keby to už na mňa prišlo, aby ma mal kto odviezť do pôrodnice, hoci manžel nemal problém odísť z práce, prísť po mňa a odviezť ma. Mamina mala pocit, že od nich to je do pôrodnice jednoduchšie, čo ale asi ani nebola pravda. Bola zaskočená, že som s jej nápadom nesúhlasila. 🤦🏻♀️😄 Ale čo mi reálne vadilo, bolo to, že ma mamina hocikedy a bez opýtania poškrabkala po bruchu! 🙄😲 Aspoň že cez tričko. Ak by sa opýtala, nesúhlasila by som. Chýba mi však asertivita a tak mi nikdy nenapadlo povedať jej, že mi to vadí. Tebe odporúčam obliecť si tričko s nápisom cez bruško “intímna zóna, nedotýkať sa” alebo s nejakým podobným. A tiež na chrbtovej časti by mohli byť odpovede na najčastejšie otázky. Záujem ľudí chápem, tešia sa s Tebou, ale chytanie bruška je naozaj drzé. Prečo neobchytávajú ľudom bruchá v obchodoch, na ulici, v MHD,…? 🤦🏻♀️ Prajem Ti veľa radosti, trpezlivosti a pohody. 🍀
Ja si myslím, že AJ preháňaš, aj hormóny a žiaľ, sú takí aj ľudia.. Je tak trochu prirodzene, že keď tvoje okolie ťa vníma ako tehotnú, tak nejak prirodzene sa to zvrtne do témy o tvojom tehotenstve. Niečo ako keď sa stretnete neznáme ženy na materskej na ihrisku.. proste mimo tejto zóny môžete byť informatičky, lekárky, právničky, predavačky, modelky, hocičo.. na ihrisku, ak sa dáte do debaty, budete prirodzene kvákať o vašich deťoch. úplne úprimne: ostatným sú ukradnuté naše deti, aj naše tehotenstvo. Často sú tie otravné otázky o ich pocite byť slušný: lebo keby sa nepytali, tak by mohli mať pocit, že nás tým urazia. Ja napr. nechcem povedať random ľuďom pohlavie a meno.. tak proste slušne vysvetlím a poviem, že zatiaľ si to necháme len pre seba, nevie to ani najblizsie okolie. Ja sa tiež niekedy spýtam (možno pre niekoho je to príliš intímna otázka), ale počítam s odpoveďou, že prepáč, ale zatiaľ je to tajomstvo. A je to úplne v poriadku.
No a potom áno, je tu aj tá otravná skupina, ja som na takú asi nemala šťastie... Skôr už po narodení syna, to mi vadilo, všetci za zaujímali o to, či mám zašite brucho či podvozok (teda pôrod), a moje prsia a ich stav (dojčenie). Kým to bola len normálna btw otázka, tak ešte budiš, debilné rady či nebodaj odsúdenie už srali. Tak ťa aj chápem.
Asi len vydržať, alebo nacvičiť si nejakú asertivnu odpoveď...? Ale keď ti dvíhajú tričko či mikinu, tak na to reaguj kľudne aj nepríčetne.
Normalka toto 😂 idealne vycapit brucho v croptope a hotovo
Ja som takmer všetky otázky ignorovala, doslova som nereagovala na ne a na meno som odpovedala “fazuľa”, lebo presne tak moje deti vyzerali na prvom utz, i keď druhého syna premenoval potom starší na hviezdičku. A teda keď sa ho niekto opýtal, čo má mama v bruchu, odpovedal hviezdičku a bol pokoj. základ je vedieť, že nemusíš na nič odpovedať. 🙃 Tehotnými bijú hormóny, takže ľudia si možno pomyslia svoje ale postupne to začnú akceptovať a prestanú sa pýtať zbytočnosti 😅
@diewcatqoo ja som rodila presne na termín, ale mala som veľmi dlhý pôrod. Keď som konečne zo sály prišla na izbu, nonstop zvonil telefón, lebo všetci chceli vedieť čo a jak, však už som dlho v nemocnici. A ja som ešte ani len manželovi nestihla zavolať, že je otec. Strašne mi to šlo na nervy a všetkých som hneď zložila. Proste niektorí nemajú ani kus chochmesu 😑
Normalne to nie je. Tie otazky este mozno, aj ked nie s takou frekvenciou, ozaj sa netreba kazdu sprostost pytat kazdy druhy den. Ale s tym svetrom je to cez....
zeny dakujem Vam za reakcie! ste ma povzbudili ze si vymyslime nejake blbosti a tie budeme rozpravat🤣 a to tricko s tym ze nechytat si ozaj asi dám vyrobit lebo dnes vo firme zas a to ja niekedy ani nestihnem reagovať…
A to sa obrň este po porode na otazky a nevyžiadané rady… rodila si normalne ? Kojis? Kedy druhe? Ano aj to som mala po porode otazky …Atd atd… drzim silno palce

Niečo je "normálne" všade, niečo máš šibnutých okolo a niečo sú hormóny 😂
Ja som pohlavie nevedela pri prvom do 22tt. Teraz som tiež v 20tt a stále nevieme (snáď tento týždeň zistíme). Proste stále opakujem, že nespolupracuje a budeme vedieť až XX. (Kľudne povedz, že kontrolu máš až o mesiac, máš mesiac pokoj alebo že chcete prekvapko pri pôrode).
Meno sme nepovedali pri prvom nikomu, všetci sa dozvedeli, až keď sa malý narodil a takto to plánujeme aj teraz. (Najlepšia vec, čo môžeš urobiť!!!).
Na rady, čo kúpiť, buď naozaj si to vypočuj alebo povedz, že už máš buď vybrané alebo že to má ešte čas/neplánuješ používať. Ono väčšinou tie rady naozaj nie sú myslené v zlom.
No a čo sa týka chytania brucha 😂 skúsili to na mne len raz. Bol to svokor a asi v živote nedostal takú, akú som mu vylepila po rukách (a keby nebol zohnutý, možno by dostal aj facku). Odvtedy sa nikto neodvážil ani len opýtať 😂