Kedy ste oznámili tehotenstvo rodine?
Ahojte, aktuálne som v 12. týždni, včera mi lekárka vystavíla tehotenskú knižku. Je to moje prvé tehotenstvo.. nie je to vyslovene, že sa bojím, zatiaľ to celé ide bezproblémovo, ale stále mám pred tým rešpekt. S manželom sme sa dohodli, že s oznámením počkáme do začiatku druhého trimestra, čo by bolo o týždeň.
Ale ja som to začala nejako naťahovať, že či by nestačilo vlastne až vo februári.. potom, že to už vlastne radšej počkajme, lebo 10.2. mám ďalšiu poradňu a teda možno stačí aj v polovici februára..
Ako ste to mali vy? Podelili ste sa s rodinou hneď? Alebo ste niektoré počkali aj dlhšie?
Báť som sa neprestala od momentu ako som zistila, že som tehotná. Rodičom som to oznámila v cca 8 týždni- na Štedrý deň. V práci šefke hneď. A nikomu ďalšiemu som to neoznamovala.
Veď rob ako uznáš za vhodné, ako ťa ovplyvni to že u nás sa jedny starí rodičia dozvedeli v 5tt a.druhý v6tt? Nikomu inému som špeciálne neoznamovala
Spravidla prby trimester je najrizikovejsi. Takze po nom myslim, ze je to vhodne kedykolvek. Ale komplikacie mozu-nemusia nastat az do porodu kedykolvek.
Uz sa nikdy neprestanes bat.
Rodičom by som to oznámila možno aj hneď. Aj keby sa niečo prihodilo, sú to predsa tvoji rodičia, myslím, že oni si to zaslúžia vedieť. Ostatným istotne neskôr, kľudne po tom prvom trimestri.
Najblizsej rodine sme to oznamili hned a sirsej az po velkom sone v 20tt a bala som sa dalej a to sa este oen zacnes bat, ked sa doeta narodi 🙃
báť som sa začala v momente keď som otehotnela s prvým synom. Bolo to 23 rokov dozadu, odvtedy som sa neprestala báť 🙂
Najbližšej rodine by som povedala, širšiemu okoliu až po veľkom usg a genetických testoch. Držím palce. 🙂
Pripajam sa, uz sa neprestanes nikdy bat ani pocas tehotenstva a ani po narodeni 😄 takze na toto si zvykaj :D a my sme mojej mame a svkore povedali hned ako sme sa dozvedeli, ostatnym az po 12tt.. ale tiez som toho nazoru ze je to uplne na vas, pokial to nechcete oznamovat tak kludne to mozete oznamit az v polovici tehotenstva alebo pockat kym to nezacne byt vidiet 😄 je to iba vase rozhodnutie a v tomto neexistuje spravne a nespravne 🙂
Vzdy sme hovorili cca okolo 7tt, kedze s rodinou sme casto a nebyvalo mi dobre, i tak by si domysleli. Navyse keby sa aj nieco stalo, vedia o tom, tam mi to neprekazalo. Nebudem paranoidna. Veci sa stavaju.
Jasne, ze ludom, ktori nam taki blizki nie su, sme nijako specialne neoznamovali a ani nehovorili.
Najlepšia kamarátka to vedela hneď, ešte som sedela na záchode a pozerala ma paličky a už som jej volala. Rodičia to vedeli po prvom ultrazvuku. Veď keby sa niečo stane, tak ma práve oni podrzia. Ďalej som to neoznamovala. Domysleli si časom, keď ma videli s bruchom.
Presne ako píšu baby vyššie, ten strach bol celé tehotenstvo. Ja som to oznámila skoro, keď mi vyšiel pozitívny test. Čiže asi 6tt. Vôbec som vtedy neriešila, že či to skoro je, či nie je, proste som vedela ze bude všetko ok a chcela som sa o radosť podeliť ďalej.
Ten strach budeš mať stále.
Ja som pri prvom musela najbližším povedať skôr, keďže sme mali svadbu a musela som sa šetriť, keďže som takmer potratila asi 2x hneď prvý trimester. Potom som si myslela, že sme v suchu a aj tak som skoro potratila/porodila v 6. mesiaci. Nikdy nebudeš úplne v kľude a nebudeš sa báť.
Teraz druhé zatiaľ vie len mama, keďže nie som schopná fungovať pri mladšom niektoré dni a potrebujem pomôcť. A zvyšku rodine plánujem povedať po prvom veľkom ultrazvuku, čo je vlastne okolo toho 12tt.
A to sme už tiež mali pár výletov na pohotovosť a sme ešte len n začiatku.
Nebooój, tak ako ty s manželom cítiš eufóriu nad touto krásnou udalosťou, určite potešíš správou aj ľudí, ktorým sa zdôveríš. Tvoja radosť z očakávania sa znásobí, posilní sa pozitívna energia, rozrastie sa okruh ľudí, ktorí sa budú s tebou tešiť na rozkošné bábo. Obavy sú prirodzené, vyslovene strach je iracionálny. Všetko dobre dopadne. Zacítiš to v sebe, ... tak smelo, do toho 😎
Rob ako cítiš ty. Môžeš napríklad počkať do februára a potom im dať valentinku od drobca, to by bolo milé.
Na zaciatku 4m
12tt je uz ok na oznamenie rodine. My sme tiez tak oznamili prve a aj druhe. Nam to vyslo v oboch pripadoch cca na Vianoce. Ale to druhe vsetci cakali, bolo to mega podozrive a podla svokry to aj bolo vidno 😂 len jasne, ze neboli drzi a cakali
Nikdy som sa nebala a vzdy sme to povedali hned po teste. :D
Ja to úplne chápem a moja rada je urob ako to len ty čistiš 🙂
Podľa mňa tu nejde ani tak o strach ako o to že áno oznamovať tehotenstvo je krásna, radostná vec ale oznamovať potom keď sa niečo pokazí a nedopadne to dobre je druhá vec a to už veru tak príjemné nie je.
To bol aj môj prípad. Prvy krát keď som bola tehotná sme to povedali hneď všetkým, samozrejme všetci boli nadšený a my s nimi lenže bohužiaľ tehotenstvo nedopadlo dobre a tak sme tým všetkým museli povedať aj to a to sa už tak príjemné neoznamuje. A to nehovorím o tom že na niekoho zabudneš a on sa po pár týždňoch spýta ako ti tehotenstvo a ty už tehotná nie si. Takže to úplne rozumiem.
Tento krát som tehotná zase a povedali sme to iba rodičom našim pretože to sú najbližší a keby sa aj niečo stane tak by o tom vedeli aj tak. Inak sa chytám s oznamovaním čakať kľudne aj do prvého veľkého sona.
Posledné sme až po 12tt, aj to len skrz toho, že som začala krvácať na mužovej oslave. Inak by sa to dozvedeli určite neskôr, keďže už aj vek a vlastne to nikoho ani nezaujímalo😅
Blizka rodina, cize rodicia, surodenci, babky a plus moja sefka a este jedna blizka kolegyna to vedeli hned. Ostatnych sme nejak neriesili, kedze kontakt je sporadicky.
Jedine ostatnym v praci som to oznamila az vtedy, ked som mala tehotensku knizku.
4 tehotenstvá - rodine som to oznámila vždy až po 3.mesiaci, kľudne by som vydržala držať to v ,,tajnosti,, aj dlhšie...
Rodicia sa dozvedeli keď som bola v 11tt. Pri prvom. Druhé a tretie tehu sme nevraveli, aj tak zistili sami ale o tie sme prišli. Pri prvom sa prekecla sestrička u urológa babke a ta to povedala ďalej skôr ako my sme chceli a ešte ze ved nie je za čo sa hanbiť. Nechápala prečo nechceme povedať. Vtedy som mala aj ďalšie sesternice tehotné. V praci som musela hneď ako som mala tehu test pozitívny kvôli žiareniu. Na mne dlho ani nebolo vidno ze som tehotná a pacienti si to začali všímať až mesiac pred materskou, vtedy mi bruško vybehlo

rob ako ty uznáš za vhodné... nič sa nestane keď to oznámiš aj v polovici febr.