icon

Nekomunikatívna partnerka v 1. trimestri

oki99
15. nov 2013

Ahojte,
potreboval by som rade. Mam priatelku v prvom trimestri (8tt). Priatelka uz ma jednu dcerku s predchadzajuceho manzelstva. Pre mna je to prve dieta, cize sa citim uplne strateny vo vsetkom. Vidim, ze je jej stale zle, je unavena a podrazdena. Kvoli tomu so mnou vobec nechce komunikovat (dava len jednoslovne odpovede), o fyzickom kontakte ani nehovorim. velmi rad by som jej nejako pomohol, ale nemam ani paru ako? A tato nemohucnost ma uplne nici.
Poradte mi prosim, ci uz maminky, co vam najviac imponovalo/neimponovalo, ked robil vas partner, co ste od neho ocakavali, alebo chalpi, ako ste sa s tou zmenou vysporiadali vy?
Vopred dik za kazdu radu

klincek
15. nov 2013

@oki99 teraz partnerke najviac pomozes tak, ze ju nechas (tipujem este asi mesiac-dva) co najviac oddychovat a budes sa snazit odstranit z jej dosahu veci, ktore jej prekazaju (napr. si pred nou nezalejes kavu, ak jej smrdi a pod.🙂). a urcite bude fajn, ked sa budes viac venovat jej dcerke, aby sa dieta necitilo odstrcene. a priatelka bude mat tiez lepsi pocit, ze aj ked sama prave nema energiu na dcerku, tak ju plne zastupis.
tie jednoslovne odpovede, nevrlost a ospalost su normalne, neber si to velmi k srdcu, to onedlho prejde a zase bude lepsie. aj zblizenia sa este dockas 😉, ale najblizsie tyzdne este asi nie, lebo ta hormonalna burka na zaciatku tehotenstva dava riadne zabrat, zena si tiez musi zvykat na svoje "nove" telo aj pocity.
vsetko sa o chvilku utrasie, len vydrz a bud tam, ked ta budu tvoje baby potrebovat🙂

jahodka8
15. nov 2013

Prvý trimester môže byť dosť ťažký pre ženu zdravotne, je to prvá skúška Vášho vzťahu, tak si to nepokaz. Vydrž ešte mesiac a zlepší sa to, od 4.-5. mesiaca sa to mení a možno nebudeš vládať uspokojiť jej chuť na fyz. kontakt. Fyzický kontakt - sex môže spôsobiť potrat v prvom trimestri, ak jej je dosť špatne a ani žena väčšinou nemá chuť. To ako keby si ty robil v bani celý deň a prišiel domov úplne vyšťavený - to tak na porovnanie pre mužov. Pomáhaj jej v domácnosti, kúp jej minerálku, mne pomáhala cola, buď ticho, hladkaj ju a hlavne skús nemyslieť len na seba, ale na ňu a bábo, ktoré je strašne maličké. Venuj sa dcére z predch. vzťahu, upratuj, nezaťažuj ju, nerozčuľuj, nerieš s ňou nič dôležité, potrebuje veľa kľudu a odpočinku, pochopenia. V tomto stave som ani ja nemohla komunikovať. Všetko teraz môže ovplyvniť zdravie budúceho dieťaťa, teraz je najdôležitejšie obdobie, keď sa všetko vyvíja, všetky orgány, tak všetky negatíva v jej živote sa negatívne odzrkadlia na zdraví vášho dieťaťka a v 1. trimestri je až tuším 30%-né riziko potratu. Takže kľud, tváriť sa ako myška.

oktobermimi
15. nov 2013

@oki99 vydržať 🙂 to je také obdobie 🙂 ja som tiež taká bola stále podráždená nervózna t je z toho vracania ... 🙂 ale keď priateľ poupratoval navaril povešal prádlo ( robil práce ktoré bežne ja) a mňa poslal si pozerať TV alebo si len tak ľahnúť tak ma to potešilo, a najviac my imponovalo ak sa my trafil d chutí a priniesol my napr. zmrzlinu 🙂 to sú všetko drobnosti 🙂
a prvé dieťa to ti rozumiem 🙂 aj my máme prvé takže môj bi ti vedel rozprávať ako mu bolo všetko so mnou prežíval 🙂 😀
možno je len nervóna/podráždená stoho že to takto precitliveno vnímaš 🙂
To sme hold my ženské 😀

cerez
15. nov 2013

Je to hormonálny boj. Chce to pochopenie, lásku, trpezlivosť. To všetko sa urovná. Chce to len čas.

margarita
15. nov 2013

tehotenstvo je iny stav, najma, ak jej byva zle, a netuzi po fyzickom kontakte, skus to vydrzat 😉
ver mi, nepotrva to vecne, ja som tehotna uz 3.x a nikdy som v prvom trimestri na sex ani nepomyslela, v 2. sa to zlepsilo a v 3. som si zase uz pripadala ako velryba a strasne nemotorna.
dokonca mna napinalo aj ked som mala manzela pobozkat. ale nebolo to osobne, skratka tie hormony mi robili stavy, ake nikdy mimo tehu nemavam 😀

myslim, ze najviac jej pomozes, prave, ked nebudes prezentovat ten pocit, ze jej chces pomoct 😀 viem podla muza, ze vy chlapi sa vraj citite prave vtedy velmi zle, ze nieco NEmozete urobit alebo vyriesit. ale ona nechce, aby si nieco riesil 😉 len teraz potrebuje akceptovat ako sa citi a pomoct v tom, o co Ta poziada.

je mi velmi sympaticke, ze sa na to pytas, lebo mnohi chlapi si praveze zatukaju na celo, ze zene sibe a idu na pivo s kamaratmi radsej.

0silvia0
15. nov 2013

@oki99
všetko už bolo povedané, ja som bola počas oboch tehotenstiev sama (manžel chodil na týždňovky do zahraničia), o to viac mi je sympatický tvoj postoj a prístup. Je z teba cítiť záujem, pozornosť, porozumenie a to sa veľmi cení... držím palce, určite to zvládneš.

oki99
autor
18. nov 2013

Ahojte damy, velmi pekne dakujem za vase reakcie. Urcite mi pomohli a tak pevne verim, ze budem svojej drahej len oporou 🙂
Este raz dik

oki99
autor
5. dec 2013

Ahojte damy. Viete mi prosim napisat ako dlho u vas trvala taka nevrla nalada? Draha je v 11tt, a ja mam pocit, ze som jej dobry len ako hromozvod jej zlej nalady. Za cele tri mesiace som od nej nepocul mile slovo a o nejakom kilom geste (obycajna pusa, objatie, akykolvek dotyk). Som s nervami pomaly na dne a pripadam si pri nej totalne zbytocny :( je to normalne? Prejde to vobec? Ako to z ladali vase polovicky?
Vopred dik za kazdu spravu.

farmacka
5. dec 2013

uz od dvanásteho tyzdna by sa to malo zlepsovat s nevolnostami, tak sa hadam bude polovicka viac usmievat.. zatial to neber osobne, ked je cloveku zlu, tak sa tak aj sprava.. skus este chvilocku pockat...

lenkadlo
5. dec 2013

Mne bolo najhorsie pri oboch do 16tt potom som sa citila uz lepsie. Bolo mi strasne ani zit sa mi nechcelo 🙂

marika39
5. dec 2013

Ja som bola pri prvej dcérke úplne v pohode a pri druhej prvý trimester otras. Tak ma to prekvapilo, že som si tiež vybíjala zlosť na mojom mužovi - však na kom inom?? Ale fakt po necelých troch mesiacoch to samé prešlo, a zase bolo všetko v poriadku. Preto si myslím, že nech už urobíš čokoľvek, tak v tomto období to aj tak zoberie z tej horšej stránky. Tak vydrž, tým jej aj sebe pomôžeš najlepšie. 😉

aduskatt
5. dec 2013

@oki99 popravde, mne bolo tak strasne zle, ze som letela na WCko uz len ked som pohla rukou, proste des a hruza......takze mne najviac pomohlo, ked sa drahy zbalil, odisiel na par dni k svojej mame a ja som mala ticho, klud a pkoj a ked som nemusela, som sa ani nedvihla z postele🙂 a to sa mame radi, ale vtedy mi fakt padlo dobre, ze ntreba riesit nic okolo domacnosti, ani nicoho a bola som sama, len teda kontrola telefonom, ze som OK🙂 takze neriesit, vydrzat🙂

azbestica
5. dec 2013

@oki99 🙂)) tak toto je zaujimava tema
tak najskor je tvoja zena dost unavena a je jej asi aj dost zle tak sa jej velmi necuduj ze jej nie je do reci. Spytaj sa zeny ci by jej nepomohlo ak by si varil ty. Ja mam skusenost osobnu aj neosobnu 🙂) ze v prvom trimestri ked zena ma este aj varit je jej zo vsetkych tych pachov zle a nema potom chut jest tak jej skus s tymto pomoct ak uz mas potrebu velmi s niecim pomahat. 🙂

azbestica
5. dec 2013

a este musim aj dodat ze vo vsetkom suhlasim s @oktobermimi ;) aj prehnani zaujem niekedy vie tehotnu zenu nahnevat 🙂))

oki99
autor
9. dec 2013

@azbestica len taka otazka, kde je hranica medzi prehnanym zaujmom a prehnanym nezaujmom?

kveta
9. dec 2013

@oki99 Neber to nijak osobne, ta jej nalada pravdepodobne nesuvisi s Tebou ale s hormonami.. Proste vydrz a nezacni sa lutovat.. Ber to ako sucast daru dietatka.

kveta
9. dec 2013

@oki99 U mna ta nalada trvala do 9.tyzdna tehotenstva. Dnes som opat normalna, usmievava..

azbestica
9. dec 2013

@oki99 no zial kazda zena ma tuto hranicu niekde inda a i u konkretnej zeny sa meni kazdym dnom 🙂 ale myslim ze je fajn ze chces byt napomocni 😉

oki99
autor
30. jan 2014

Ahojte damy. Tak my sme sa uz prehupli do 2. trimestra (19tt). Problem je, ze okrem toho, ze mojej drahej uz nebyva kazdy den zle, tak na jej chovani voci mne sa takmer nic nezmenilo. Nadalej je ku mne absolutne chladna, nevrla a odmieta akekolvek dotyky. on mne nevenuje ani jeden. pocet dni za cele tehotenstvo, kedy bola ku mne aspon mila, by som mohol zratat na prstoch jednej ruky a a ja uz fakt neviem, kde robim chybu.
Pre upresnenie. ako som uz vyssie pisal, tak moja polovicka ma uz dcerku z prveho manzelstva, pre mna je nase spolocne prve. Zo vsetkych sil sa snazim malej naplno venovat, ked ma o to zaujem, co je dost casto. priemerne 2 dni v tyzdni ide k otcovi. Cize vtedy by sme mohli travit cas len my dvaja, avsak, kedze ona pracuje aj na zivnost, tak vsetok ten cas travi pracou a men nevenuje ani chvilu. mozno je problem aj to , ze inac pracujeme v rovnakej firme, cize sa vidime cely den.
Este predtym ako otehotnela sme zacali riesit spolocne byvanie, ktore sme uspesne dotiahli do konca a teraz v januari sme sa prestahovali do noveho rodinnehjo domceka, ktory som financoval hlavne ja. taktiez vsetky vybavovacky okolo toho som absolvoval hlavne ja.
Za inych okolnosti by som sa tesil zo spolocneho byvania, ale pri takomto pristupe mojej drahej voci mne, mam skor pocit, ze byvam s niekym cudzim. niekolkokrat som sa snazil nacat rozhovor na tuto temu, ale odpovedou mi bola akurat tak ticha domacnost na niekolko dni. Jeden vikend ked bola mala opat u otca a my sme mali "tichu domacnost" pricom som tetusil preco, som ju chcel potesit a navaril som obed. jej reakcia bola taka ze na mna nahucala, ze poreco som sa jej predtym neopytal a vobec sa toho jedla nedotkla.
nechodievam do krcmy, snazim sa splnit jej kazde zelanie, nielen co sa domu tyka a napriek tomu ako odmenu dostavam akurat tak chlad. stale si tlacim do hlavy, ze za to mozu hormony, ale ciom dalej tym menej to psychicky zvladam.
Viete mi prosim poradit, v com moze byt problem?

mokon
30. jan 2014

@oki99 možno je to tým, že si taký dobrý. Vyčkaj 6. týždňov po pôrode a ak sa to nezmení, nebude sa chcieť ani porozprávať ani nič iné, tak asi len od seba, lebo podľa mňa toto ie je normálne. 😒