icon

Neplánované tehotenstvo vo veku 43 rokov

kajala
Dnes o 13:52

Prosím je tu niekto kto bol v podobnej situácii ako my? Som zúfalá a neviem čo mám robiť . Mám diagnostikované PCO , dlhé roky sme žili v presvedčení , že som kvôli tomu neplodná. Meškala mi menštruácia, ale u mňa kvôli PCO nič nové , moje cykly vždy boli nepravidelné a rôzne dlhé. Preventívne som si však urobila tehotenský test a bum , ten bol v momente pozitívny. Hrozne sa bojíme a nevieme čo robiť :( . Najviac sa obávame nášho veku, chorôb, ktoré vyplývajú z neskoršieho tehotenstva, či už zo strany matky, alebo dieťaťa , riziká tehotenstva v mojom veku. V čase pôrodu vychádza ,že by sme mali ja 43 a pol roka a manžel 50 a pol roka, čo už nie je zrovna ideálny vek na to , aby sme plnohodnotne dokázali vychovať malé dieťa. Navyše máme doma dospelého syna, ktorý má poruchu autistického syna, toho sa desím najviac, keďže kvôli vysokému veku je veľmi veľký predpoklad , že túto poruchu môže mať aj druhé dieťa. Bije sa to vo mne 50:50 a ani jedna cesta mi nepripadá ako tá správna....

Strana
z3
anonym_e70a05
Dnes o 14:02

Neboj sa, štatisticky možno máš vyššie riziko na spomínané problémy ale nič nie je isté. Je veľa žien, ktoré v tom veku zvládli tehotenstvo lepšie než mladšie ročníky.

pr85
Dnes o 14:03

@kajala Neboj sa, dáte to. A keď mal prvý syn PAS, tak druhé dieťa môže byť zdravé.

anonym_8cf634
Dnes o 14:04

Aký je problém? Nechcem otehotnieť - chránim sa, nevadí mi otehotnieť - nechávam to na prírodu. Mám podobný vek a malé dieťa, dokonca aj manžel je ako u vás, a malého by sme nedali za nič na svete. Či by malo dieťa PAS, to nezodpovie nik. Ale, opakujem sa, ak nechcem v žiadnom prípade dieťa, chránim sa plnohodnotne.

anonym_96728a
Dnes o 14:07

@kajala ja budem mat na jar 43, v lete mam termin, cakam piate dieta. Mam skolkopovinne deti a 2 skokarov. Takze kus ina situacia, aj muz ma len 40. Navyse, liecim sa na vysoky tlak a musim brat lieky, po porodoch sa mi spusta autoimunitne ochorenie a kazdy dalsi atak je horsi. Obavam sa, ze aj teraz to tak bude, ale dieta si nechavam. Ale s dospelym autistom nemam skusenosti. No je to Vase rozhodnutie s manzelom.

reanda
Dnes o 14:09

ak ti nepride spravne ist na potrat, tak nechod.. o tej druhej moznosti sa uz nemusis rozhodovat, tam je uz rozhodnute

simsalabim
Dnes o 14:10

@kajala treba spolocne s manzelom zvazit vsetky pre a proti a potom sa rozhodnut. Ale ak by si mala co len najmensie pochybnosti o upt, nesla by som do toho. Nebudes prva ani posledna, kto bude rodit v tom veku, no narocne to bude urcite. Ja budem mat coskoro 56 predstava mat doma dieta na ZS v tom veku nie je extra prijemna, ale to som ja.

anonym_79010b

@kajala Sme s mužom v rovnakom veku ako vy. Nevieme si predstaviť už mať v tomto veku dieťa. Ale tiež neviem ako by som sa rozhodla Záleží ako sa cítite fyzicky., finančne. Chápem ťá, že máš obavy či bude dieťa zdravé. Ak sa rozhodneš akokoľvek nebudem ťa odsudzovať

danielahamar

Môže aj nemusí mať PAS, vekom to isto nie je dané a čo zvládnete? No dostane Vás do kondičky😅

negymama
Dnes o 14:11

nazvala by som to narocná situácia, ale nie zufalstvo.
Ja som mala jedno dieta PAS, a za nim vo vyssom veku dvoch zdravych chlapcov - jedneho ako 38 rocna, druheho na 41 rokov.
Moja sestra dvojca, mala presne o rok po mojom najmladsom tiez syna, 42 rocna. Maju datum narodenia len 3 dni po sebe, teraz uz maju 13,5 a 14,5 rokov, su zdravi obaja.

negymama
Dnes o 14:13

a teda neviem, ci aj PAS je viazane na vyssi vek, myslim vacsie riziko. skor dawnov syndrom.
Poznam mnoho mladych ludi, alebo v beznom veku 25-35 rokov, co maju autistu.

anonym_c51ea0
Dnes o 14:15

@kajala podľa môjho názoru je 43 rokov na dieťa veľa, bežne ženy v tom veku bývajú už aj babky. Ale keď si chceš to dieťa nechať, môžeš, každý sme si strojcom svojho šťastia.

kajala
autor
Dnes o 14:16
@danielahamar

Môže aj nemusí mať PAS, vekom to isto nie je dané a čo zvládnete? No dostane Vás do kondičky😅

@danielahamar No praveze vekom je to velmi dane. u muzov nad 50 rokov je vyssie riziko PAS, ak sa k tomu pripocita surodenec s PAS vychadza tam statisticky riziko nejakych 30% co je uz dost

anonym_5116dc
Dnes o 14:18

Ked ste tolko cakali a zrazu to prislo,malo to tak byt. Ja by som si ho nechala a nechala to na osud. Nikdy ani v 20r.nemas zaruku,ze sa ti narodi zdrave dieta.

kajala
autor
Dnes o 14:18
@reanda

ak ti nepride spravne ist na potrat, tak nechod.. o tej druhej moznosti sa uz nemusis rozhodovat, tam je uz rozhodnute

@negymama
@reanda ani jedna moznost mi nepripada spravna a preto sa to vo mne neskutocne bije...

minenkaa
Dnes o 14:19

@kajala praveze už je vyvrátené ,že koli vyššiemu veku matky a otca sú choroby u deti vyššie

anonym_91f760
Dnes o 14:20

Sama som mala dieta po 40tke. No ak by som mala uz dieta a este s poruchou auti,muz 50+ uz by som do toho nesla.

anonym_de17f3
Dnes o 14:21

Vyššie riziko je len vyššie riziko, nie istota, že bude dieťa hendikepované. Musíš sa rozhodnúť podľa svojho morálneho kódexu ale môj by mi hovoril: je šanca, že dieťa nebude zdravé, tak sa ho mám preto rovno zbaviť? Aj ak je vysoko pravdepodobné, že bude úplne zdravé? Ale odpovedz si na to ty, ten vek mi až tak veľmi vysoký nepríde. Môžeš podstúpiť rôzne testy a poradiť sa s gynekológom. Ale pozor, podaktorí hneď nabádajú na interrupciu zbytočne. Mne ako 22 ročnej ako prvú možnosť pri potvrdenom tehotenstve navrhla potrat, lebo čakala, že tak mladá si dieťa nemôže chcieť nechať. Takže sa riaď aj sama sebou.

anonym_18b67a
Dnes o 14:23

Ja by som išla na potrat. Tu niet o čom. Ten vysoký vek je fakt. Nebudete vládať ani s nervami ani so zdravím.

anonym_c9150e
Dnes o 14:24
@minenkaa

@kajala praveze už je vyvrátené ,že koli vyššiemu veku matky a otca sú choroby u deti vyššie

@minenkaa pas ale nie je choroba. A áno, autizmus je aj vekom

anonym_c9150e
Dnes o 14:25

@kajala sama vieš, čo obnáša autistické dieťa. Aké sú náročné začiatky. Je rozdiel mať autistu v 20ke a v 50ke. Ja by som do toho nešla. Viem, čo to obnáša také dieťa. A prečo zbytočne riskovať

anonym_88f4a1
Dnes o 14:29

Ved môže byť dietatko zdravé. Ja by som si ho nechala. A tešila by som sa. Nie si prva, ani posledná čo otehotnela po 40- tke. Verím tomu ,že dieťa vám prinesie veľa radosti.

kajala
autor
Dnes o 14:30
@anonym_96728a

@kajala ja budem mat na jar 43, v lete mam termin, cakam piate dieta. Mam skolkopovinne deti a 2 skokarov. Takze kus ina situacia, aj muz ma len 40. Navyse, liecim sa na vysoky tlak a musim brat lieky, po porodoch sa mi spusta autoimunitne ochorenie a kazdy dalsi atak je horsi. Obavam sa, ze aj teraz to tak bude, ale dieta si nechavam. Ale s dospelym autistom nemam skusenosti. No je to Vase rozhodnutie s manzelom.

@anonym_96728a ak by mal manzel 40 tak by som to neriesila ani ja, ale 50 mi uz pripada na celkom vysoky vek

reanda
Dnes o 14:31
@kajala

@negymama
@reanda ani jedna moznost mi nepripada spravna a preto sa to vo mne neskutocne bije...

@kajala lenze o moznosti, ci otehotnies, sa uz nerozhodujes

anonym_c9150e
Dnes o 14:33
@anonym_96728a

@anonym_96728a ja zasa nechápem také ako ty. Kopec zdravotných problémov a rodenie ako na páse. Načo takto zbytočne riskujete? A 5 detí

hugigugin
Dnes o 14:41

@kajala kamoška 44 prirodzene,bez ochrany, bezproblémove tehu zdravy chlapec.

kajala
autor
Dnes o 14:47
@negymama

nazvala by som to narocná situácia, ale nie zufalstvo.
Ja som mala jedno dieta PAS, a za nim vo vyssom veku dvoch zdravych chlapcov - jedneho ako 38 rocna, druheho na 41 rokov.
Moja sestra dvojca, mala presne o rok po mojom najmladsom tiez syna, 42 rocna. Maju datum narodenia len 3 dni po sebe, teraz uz maju 13,5 a 14,5 rokov, su zdravi obaja.

@negymama a kolko rokov mal manzel ked sa vam deti narodili? Moj manzel je totiz zufaly , lebo si je vedomy toho , ze to dieta treba aj vychovat a nie iba porodit. Predsa len v case porodu bude mat po 50tke , a to nie je uplne idealny vek na takuto fazu zivota

anonym_5436cc
Dnes o 14:50
@anonym_c9150e

@anonym_96728a ja zasa nechápem také ako ty. Kopec zdravotných problémov a rodenie ako na páse. Načo takto zbytočne riskujete? A 5 detí

@anonym_c9150e a zase im bude dom malý😂teraz bude aká výhovorka predtým zblbli plodné dni kvôli covidu.Nemam rada výhovorky a mlátenie prázdnych rečí stačí napísať budeme mať toľko detí koľko nám bude nadelene.

petronelag
Dnes o 14:50

@kajala Niekedy to býva tak, že autizmus majú v rodine iba chlapci a ak bude dievča, tak ho nemusí mať, 43 rokov nie je až tak veľa.

negymama
Dnes o 14:55
@kajala

@negymama a kolko rokov mal manzel ked sa vam deti narodili? Moj manzel je totiz zufaly , lebo si je vedomy toho , ze to dieta treba aj vychovat a nie iba porodit. Predsa len v case porodu bude mat po 50tke , a to nie je uplne idealny vek na takuto fazu zivota

@kajala manzel je o rok mladsi odo mna.

anonym_90566f
Dnes o 15:07

@kajala neda mi nespomenut, ze v podstate vsetko pre a proti ovladate, ale zaklad vam usiel.... ze z nechraneneho styku moze byt nezelane tehotenstvo, pri akejkolvek diagnoze jedneho z paru... pokial ma zena cyklus a maternicu, je plodna do posledneho dna pred vstupom do menopauzy... ja tomuto nerozumiem... ci si dieta nechat alebo nie vo vasom veku a nastaveni, to musite vediet vy dvaja doma... v kazdom pripade su moznosti - potrat, alebo sa na dieta pripravit... vcasna prenatalna diagnostika, trisomy testy, viac sledovana gravidita atd... na konci nie je vylucene zdrave dietatko rovnako ako u zeny po 25. roku ... rizika chorob a ochoreni sa zvysuju vekom statisticky, nie su pravidlom... tak ako mlade rodia chore deti, stare rodia zdrave.....

Strana
z3