icon

Neplánované tehotenstvo vo veku 43 rokov

kajala
Včera o 13:52

Prosím je tu niekto kto bol v podobnej situácii ako my? Som zúfalá a neviem čo mám robiť . Mám diagnostikované PCO , dlhé roky sme žili v presvedčení , že som kvôli tomu neplodná. Meškala mi menštruácia, ale u mňa kvôli PCO nič nové , moje cykly vždy boli nepravidelné a rôzne dlhé. Preventívne som si však urobila tehotenský test a bum , ten bol v momente pozitívny. Hrozne sa bojíme a nevieme čo robiť :( . Najviac sa obávame nášho veku, chorôb, ktoré vyplývajú z neskoršieho tehotenstva, či už zo strany matky, alebo dieťaťa , riziká tehotenstva v mojom veku. V čase pôrodu vychádza ,že by sme mali ja 43 a pol roka a manžel 50 a pol roka, čo už nie je zrovna ideálny vek na to , aby sme plnohodnotne dokázali vychovať malé dieťa. Navyše máme doma dospelého syna, ktorý má poruchu autistického syna, toho sa desím najviac, keďže kvôli vysokému veku je veľmi veľký predpoklad , že túto poruchu môže mať aj druhé dieťa. Bije sa to vo mne 50:50 a ani jedna cesta mi nepripadá ako tá správna....

krasneleto
Včera o 15:09
@anonym_8cf634

Aký je problém? Nechcem otehotnieť - chránim sa, nevadí mi otehotnieť - nechávam to na prírodu. Mám podobný vek a malé dieťa, dokonca aj manžel je ako u vás, a malého by sme nedali za nič na svete. Či by malo dieťa PAS, to nezodpovie nik. Ale, opakujem sa, ak nechcem v žiadnom prípade dieťa, chránim sa plnohodnotne.

@anonym_8cf634 absolutny suhlas... absencia zakladnych info z biologie ZS. ja ked citam neplanovane, alebo nahodou , omylom a podobne... za mna su tiez len tri cesty- nechcem, chranim sa, chcem- pracujem na to a nechranim sa , je mi jedno - zijem a mozno pride- fajn, nepride- tiez fajn...

anonym_7e502b
Včera o 15:13
@kajala

@negymama a kolko rokov mal manzel ked sa vam deti narodili? Moj manzel je totiz zufaly , lebo si je vedomy toho , ze to dieta treba aj vychovat a nie iba porodit. Predsa len v case porodu bude mat po 50tke , a to nie je uplne idealny vek na takuto fazu zivota

@kajala moj otec mal 49r a mama 38r ked sa narodila sestra. Ja som mala 11r. Za mňa nič moc.

marianarem
Včera o 15:16

@kajala Ja som rodila prve v 41, na izbe som mala spolubyvajucu 43 rocnu. Tiez prve dieta dlho predtym a z umeleho, takze uz ani neratali s tym, ze by sa mohlo nieco pritrafit. Ale tak stalo sa. Narodilo sa uplne zdrave dievcatko a zvladaju to. Moj otec sa narodil tiez ked mala stara mama 40 a stary otec 47. Obidvaja sa dozili dost vysokeho veku, takze normalne mu boli na svadbe a videli vyrastat jeho deti - stary otec zomrel, ked som bola v puberte a stara mama este dlho po nom. Zvladali to uplne normalne aj v takom vyssom veku, na otcovi praveze vidno, ze bol velmi dobre vychovany.

kajala
autor
Včera o 15:16
@anonym_90566f

@kajala neda mi nespomenut, ze v podstate vsetko pre a proti ovladate, ale zaklad vam usiel.... ze z nechraneneho styku moze byt nezelane tehotenstvo, pri akejkolvek diagnoze jedneho z paru... pokial ma zena cyklus a maternicu, je plodna do posledneho dna pred vstupom do menopauzy... ja tomuto nerozumiem... ci si dieta nechat alebo nie vo vasom veku a nastaveni, to musite vediet vy dvaja doma... v kazdom pripade su moznosti - potrat, alebo sa na dieta pripravit... vcasna prenatalna diagnostika, trisomy testy, viac sledovana gravidita atd... na konci nie je vylucene zdrave dietatko rovnako ako u zeny po 25. roku ... rizika chorob a ochoreni sa zvysuju vekom statisticky, nie su pravidlom... tak ako mlade rodia chore deti, stare rodia zdrave.....

@anonym_90566f z celeho pisania mi do oci udrela prave tato veta "tak ako mlade rodia chore deti, stare rodia zdrave.....", Ako mlada som porodila chore dieta, a teraz som stara s neistym zdravim dietatam , pretoze ani najdrahsie testy na svete mi nedaju odpoved na to , ci to dieta bude neurotypicke alebo nie.......

kajala
autor
Včera o 15:17
@anonym_7e502b

@kajala moj otec mal 49r a mama 38r ked sa narodila sestra. Ja som mala 11r. Za mňa nič moc.

@anonym_7e502b co pod tym nic moc mam rozumiet?

kajala
autor
Včera o 15:20
@krasneleto

@anonym_8cf634 absolutny suhlas... absencia zakladnych info z biologie ZS. ja ked citam neplanovane, alebo nahodou , omylom a podobne... za mna su tiez len tri cesty- nechcem, chranim sa, chcem- pracujem na to a nechranim sa , je mi jedno - zijem a mozno pride- fajn, nepride- tiez fajn...

@krasneleto ake super , ze je tento svet a zenska biologia take dokonale. Toto mi fakt pomohlo ako mrtvemu kabat....

janinah
Včera o 15:27

Rodila som v 43 tretie,ani na sekundu mi nenapadlo nieco " riesit".Co mas robit? Ďakovať Bohu a tešiť sa.

anonym_7b4998
Včera o 15:32
@kajala

@krasneleto ake super , ze je tento svet a zenska biologia take dokonale. Toto mi fakt pomohlo ako mrtvemu kabat....

@kajala ja by som do toho nesla ani nahodou, ale to som ja...nezavidim ti tuto dilemu, ale drzim palce

anonym_96728a
Včera o 15:35
@anonym_c51ea0

@kajala podľa môjho názoru je 43 rokov na dieťa veľa, bežne ženy v tom veku bývajú už aj babky. Ale keď si chceš to dieťa nechať, môžeš, každý sme si strojcom svojho šťastia.

@anonym_c51ea0 bezne byvali babkami tak pred 30 rokmi, ako manzelova stara mama. Mala prve vnuca v 43 rokoch. Ale dnes sa s tym stretavam vynimocne. Osobne by som este v tomto veku babkou byt nechcela 🫣.

janinah
Včera o 15:38

Este k manzelovmu veku,to nase tretie dostal k 50tke,syn ma uz 20,je uz mimo domu na vš,manzel 71,plne pracujuci dochodca,aktivny a na svoj vek aj celkom zdravy,a financne tak,ze vsetky deti vieme zabezpeciť,teda zaplatit skoly a prispiet k byvaniu.Takze manzel nech sa neboji,vsetko sa da.Boh vie prečo vam to dieťa teraz poslal.

hederamonstera
Včera o 15:42

No ja mam 35 a uz teraz by som nechcela dalsie dieta, ale zaroven by som nedokazala ist na upt. Takze chapem tvoju dilemu. Naozaj neviem co by som robila. Ale kedze ja verim zivotu a ze vzdy je vsetko tak ako ma byt, tak by som si ho nechala a snazila sa psychicky pripravit na to vsetko okolo babatka, batolata atd. Ale aj rozhodnutie pre utp moze byt pre teba “to co tak ma byt”. Drzim ti palce.

anonym_c9150e
Včera o 15:43
@kajala

@anonym_90566f z celeho pisania mi do oci udrela prave tato veta "tak ako mlade rodia chore deti, stare rodia zdrave.....", Ako mlada som porodila chore dieta, a teraz som stara s neistym zdravim dietatam , pretoze ani najdrahsie testy na svete mi nedaju odpoved na to , ci to dieta bude neurotypicke alebo nie.......

@kajala môžu ti tu mnohé písať, že by si dieťa nechali lebo samozrejme, rodia ženy aj po 40-je aj chlapi v 50ke. Ale keď sa niečo stane, ty budeš tá, ktorá to dieťa bude vychovávať. Ak sa naozaj bojíš autizmu, tak nie je o čom. Ja si neviem predstaviť čo by bolo s tým dieťaťom, keby bolo tiež autista a malo by takýchto starých rodičov a staršieho brata tiež autistu.

katkazatka
Včera o 15:44
janinah
Včera o 15:50
@anonym_c9150e

@kajala môžu ti tu mnohé písať, že by si dieťa nechali lebo samozrejme, rodia ženy aj po 40-je aj chlapi v 50ke. Ale keď sa niečo stane, ty budeš tá, ktorá to dieťa bude vychovávať. Ak sa naozaj bojíš autizmu, tak nie je o čom. Ja si neviem predstaviť čo by bolo s tým dieťaťom, keby bolo tiež autista a malo by takýchto starých rodičov a staršieho brata tiež autistu.

@anonym_c9150e vzdy sa moze nieco stať,kto sa boji ( žiť) nech sa radsej ani nevydava,ani nesexuje,ani z domu nech nevylieza,co keď ho auto zrazí...,

anonym_c9150e
Včera o 15:52
@janinah

@anonym_c9150e vzdy sa moze nieco stať,kto sa boji ( žiť) nech sa radsej ani nevydava,ani nesexuje,ani z domu nech nevylieza,co keď ho auto zrazí...,

@janinah lenže u nej sa už stalo. Čiže má oveľa vacsie riziko. Vela rodičov autistov majú viac detí s touto dg., obzvlášť starší rodičia

krasneleto
Včera o 15:54
@kajala

@kajala ok skusim menej neprijemne. sesternica v amerike rodila 45 rocna. manzel mal okolo 50 toho casu... dieta po 15 rokoch snazenia... vymodlene , vytuzene... fyzicky ani teraz po 11 rokoch / dcery mame s pol rocnym rozdielom / nevidis.. a vobec by si to nepovedala. v amerike bezna vec , byt prvorodicka vo vyssom veku... o tom, ci si dieta nechas predsa nerozhoduje moj nazor. za mna nie.. mam 43, moj snubenec 55, deti sme vylucili uz 6 rokov dozadu z dovodu- nevhodne... kazdy mame svoje, on uz aj vnuca... a sme radi, ze deti su zdrave... mate doma chlaca so specialnymi potrebami...kombinacia - nechcene, vysoky vek vas oboch , specialne dieta, verdikt za mna jednoznacne- NIE

anonym_96728a
Včera o 15:57

@kajala mna este napadlo, s tou uvahou, co bude o 10 rokov, ze 53 rocna by tu jedna pani nechcela riesit skolaka. Taka poznamka. Obcas sa s manzelom zamyslame, ci nie sme velmi prisni na deti, maju 12 a 10 rokov. Uz si ani nepamatam, kedy sme im naposledy robili desiatu, vsetko sami, bezne chystaju ranajky aj mladsim surodencom, aj veceru, spravia toasty, volske oko, prazenicu, kasu. Musim dozerat, to ano, ale napriklad, ak budu zdravi aj nadalej, aj ti mladsi, tak budem robit podobne. Viest k ich k samostatnoati. Aj chlapcom sa zide vediet si spravit jedlo a spratat po sebe. Neucim sa s detmi asi od 3.rocnika ZS. Ja ani neviem, ze ich mam pomaly, tych starsich. Este moze prist divoka puberta, ale maju k nam zakladnu uctu a su vedeni k zodpovednosti. Ty mas skusenosti s narocnym dietatom, ale so zdravym to moze byt aj takto. Ano, mala som dojem, ze sa zblaznim, lebo rozdiel 2 roky je dost narocny, ale sla som do toho este raz a teraz navyse, sa nam prihodilo piate. Lekar ma presviedca na NIFTy kvoli veku, ale tak ci tak na potrat nepojdem, tak asi nejdem. Ak by bolo daco nie dobre na skriningoch, tak to este zvazim. Som v 12 tt., prvy velky skrining mam v pondelok. A presne tieto poruchy ako PAS, to Ti aj tak teraz nikdto nepovie. My sme veriaci a my sa len modlime, aby bolo zdrave. A aby som to aj ja zvladla, hoci tentokrat uz na liekoch na tlak.

anonym_7e502b
Včera o 16:01
@kajala

@anonym_7e502b co pod tym nic moc mam rozumiet?

@kajala choroby (hlavne mama), mentalne nastavenie (hlavme otca). Bol skor dedko ako otec. Zomrel ked mala sestra 20r. Z domu som odisla ked mala sestra 8r. Odvtedy zila akoby so starymi rodicmi

anonym_cbf9fb
Včera o 16:05

mala som 42 takmer, muz 50, doma uz dospele dieta, narevala som sa, ked som zistila, ze som tehotna, isla som na upt, mala som postinterpucny syndrom, s muzom to ani nehlo, on je rad, ze ma svoj klud, zial uprimne priznavam, ze by som to uz nedala, aj zdravotne problemy, aj menej energie, rozhodnite sa spolu, my sme sa tiez rozhodli, ty musis zvazit zdravie, financie ako si na tom

janettdamian
Včera o 16:10
@anonym_c9150e

@janinah lenže u nej sa už stalo. Čiže má oveľa vacsie riziko. Vela rodičov autistov majú viac detí s touto dg., obzvlášť starší rodičia

@anonym_c9150e ja som v nejakej skupine čítala, že jedna mamina mala 4 chlapcov autistov ☹ ..neviem si to ani predstaviť

janinah
Včera o 16:11
@anonym_c9150e

@anonym_c9150e a stať sa móze aj to,ze sa narodi zdravé dieťa,ktoré bude teraz pre radost a neskor pre oporu vsetkých,je ba nich,či sa tej šance chopia alebo ju zahodia

ivik4
Včera o 16:15

Ja budem v 43ke teda radsej babka na obcasne strazenie ako mamina na plny uväzok s malym dietatom ale to som ja. Kazdopadne chapem ze mas strach ked prve dieta je autista, aj ja by som mala. Rovnako aj z veku. No ak ste sa nechranili, chapem to ze ste to brali tak, ze sa moze stat. Mna by zaujimal nazor aj tvojho muza, predsa nie si na toto rozhodnutie sama. Ak si to tu pisala a ja som si nevsimla tak pardon

anonym_c9150e
Včera o 16:15
@janinah

@anonym_c9150e a stať sa móze aj to,ze sa narodi zdravé dieťa,ktoré bude teraz pre radost a neskor pre oporu vsetkých,je ba nich,či sa tej šance chopia alebo ju zahodia

@janinah si myslíš, že neviem, že môže byt aj zdravé? Ani na zdravé dieťa sa necítia. Nevidím dôvod porodiť dieťa v 50-ke, keď je veľká šanca mať postihnuté autizmom

anonym_348474
Včera o 16:29

Mam 20rocneho autistu,po nom styri zdrave deti,rodila som ako 42rocna,malinka ma rok a je to skvele.

anonym_9b6eaf
Včera o 16:29

My sme sa niekoľko rokov o bábo snažili. Keď sme to už vzdali tak zasvietili na teste 2 čiarky. Skoro som infarkt dostala. Rodila som ako 41 ročná. Tehotenstvo bez problémov, malý je kľudné, spokojné dieťa. Nočné vstávanie nebol problém.
Žiadny životný prevrat sa u nás nekonal. Žili sme aktívny život dovtedy, žijeme ho aj teraz, len nás je o človiečka viac.
Aj ja som tu čítala že v takom veku rodiť je choré, a čo keď manželovi sa niečo stane a bla bla bla.
A to čo keď by riešila niektorá tu za mňa ? Nie. Konečné rozhodnutie je na tebe/ na vás. Ja ti držím palce nech sa rozhodneš akokoľvek.

krasneleto
Včera o 16:35
@anonym_9b6eaf

My sme sa niekoľko rokov o bábo snažili. Keď sme to už vzdali tak zasvietili na teste 2 čiarky. Skoro som infarkt dostala. Rodila som ako 41 ročná. Tehotenstvo bez problémov, malý je kľudné, spokojné dieťa. Nočné vstávanie nebol problém.
Žiadny životný prevrat sa u nás nekonal. Žili sme aktívny život dovtedy, žijeme ho aj teraz, len nás je o človiečka viac.
Aj ja som tu čítala že v takom veku rodiť je choré, a čo keď manželovi sa niečo stane a bla bla bla.
A to čo keď by riešila niektorá tu za mňa ? Nie. Konečné rozhodnutie je na tebe/ na vás. Ja ti držím palce nech sa rozhodneš akokoľvek.

@anonym_9b6eaf zase tu pochopenie mam... ked ste sa o dietatko roky pokusali, rodit v tomto veku... ale dobrovolne? fakt si tu nenahovarajme nerealne veci... budes na dochodku ked bude maturovat, promocii sa mozno nedozijes, to by som ja nechcela- pri druhom, tretom , x- tom v tomto veku ... ale zase kazda ako uzna za vhodne... ja zijem svoj zivot

anonym_96728a
Včera o 16:41
@anonym_c9150e

@janinah si myslíš, že neviem, že môže byt aj zdravé? Ani na zdravé dieťa sa necítia. Nevidím dôvod porodiť dieťa v 50-ke, keď je veľká šanca mať postihnuté autizmom

@anonym_c9150e ona nema ale 50

anonym_c9150e
Včera o 16:43
@anonym_96728a

@anonym_c9150e ona nema ale 50

@anonym_96728a však som nemyslela ju. Porodí dieťa aj manželovi

anonym_91f760
Včera o 16:56

Je uplne odveci porovnavat ,my sme mali dieta v 43 alebo manzel ma teraz 71 a zvladame sa o deti postarat ,kamoska v Amerike atd. To co zvlada niekto nemusi ona. Ich rodina je uplne ina ako vsetky co sme rodili v ich veku. Akoze moze si precitat co ako kto no rozhodnut sa musis ty s muzom. Vela zalezi aj aku budes mat pomoc ,ak by sa nieco stalo. To prve dieta ktore mate ako velmi potrebuje vasu pomoc teraz. Lebo v podstate ked budu dve a bude vas stale potrebovat aj to prve !bude to fakt narocne. A Muz ci je aktivny ci nie. Lebo ak by bol pecival,nesportoval,nemal nic co by ho pohanalo tak o dalsie dieta moc zaujem mat nebude.

pr85
Včera o 17:01
@katkazatka

@katkazatka wau, aj ženy z MK chodia na Reddit? No to som šokovaný, veď to je chlapska sieť.