Odporúčate dulu pre prvé bábätko?
Zdravím idem si po radu pripadne vaše skúsenosti.
Čakáme prve bábätko a teda vsetko je nové aj napriek tomu ako sa teším mam iste obavy .
Čítala som vela článkov o dulach , o predporodnych prípravách a ze dokážu byt počas celého obdobia nápomocné .
Odporúčate dulu? Alebo to každá žena zvládne sama ?
@anonym_autor
Vrelo odporúčam! Dlho pred tehotenstvom som mala hrozný sen a dula mi vzala strach. Bola som rozhodnutá rodiť doma. Ona bola pôrodná sestra (Hebamme), tu v Rakúsku je dpblegalny. Nesmierne mi pomohla pripraviť sa mentálne. A to hlavne tým, že stala v realite. Ja som chcela hypno pôrod. Opatrne prekrútila očami a usmernil a má, nech sa na to neupunam na 100%. Ženy sa na to spolahlu a potom boli prekvapene, že majú tie bolesti a nevedeli to spracovať. Tiež mi povedala aby som bola otvorená aj cisarskemy, pre mňa čistá hrôza 🫣. Tak ma nakadika, že nakoniec som bola v pohode aj s touto alternatívou (v prípade núdze!) Povedala mi že je dôležité byť naladená tak, ako ten čo sa topí aké drží konár a hlavu nad hladinou.
Tiež jasne povedala, že pokiaľ ona uvidí čo i len malé riziko, volá sanitku a ide sa do pôrodnice bez diskusie! Potom by bola pri mne ale už len ako doprovod. Pôrod by už riešili dr.
Ja ti dulu odporúčam. Nebudeš tam sama, vie čo ti treba počuť aj masáž ti dá ak treba.
Pokiaľ ju nebudeš mať, tiež to nie je tragédia. Zvládneš to tiež. No mať niekoho, kto vie ako počas pôrodu s tebou jednať je super. Teda aspoň prvý krát. Držím palce, papa 🌸🙂
@anonym_autor budem rodit druhykrat, pri prvom porode som nemala dulu ani zazmluvneny personal v ramci nemocnice, aj ked nad zazmluvnenim som rozmyslala. Porod dopadol super a preto som chcela, aby dopadol dobre aj druhy. Komunikovala som s dulou, aj s porodnou asistentkou nemocnice, kde sa chystam rodit. Dula ti pomoze psychicky, aj v inych veciach ako je pohyb pri porode, polohovanie, naparka atd atd. Mne s tymto pomahal muz a PA pri prvom porode. Ale rozhodujuce slovo ma tak ci onak personal nemocnice, pri rozhodujucich krokoch to bude s najvacsou pravdepodobnostou lekar a s tym, s cim ti pomoze dula, ti pomoze aj PA. Z toho, co mam prezistene ja o cenach, dula si pyta cenu, za ktoru si dokazem zazmluvnit porodnika aj porodnu asistentku.
Pred prvym porodom som absolvovala pripravu na porod, dula ti bude napomocna aj v tomto a zrejme aj nejaky cas pred a po porode a zrejme ti vie dat pomocnu ruku aj ako laktacna poradkyna, ale to sa musis informovat priamo u nej, co vsetko poskytuje.
Ak si si vybrala nejaku porodnicu, kde vies, ze je kvalitny personal, tak by som zvazila aj zazmluvnenie porodnej asistentky, zvyknu mat s tebou stretnutie pred porodom.
Neviem presne aky je rozsah cinnosti duly, o ktoru mas zaujem ty, ale mne povedala, ze je k dispozicii 2 tyzdne pred a po predpokladanom termine porodu a je v pohotovosti, co je aj porodnik a porodna asistentka, ak by si si zazmluvnila niekoho z nich. Dula by ma v mojom pripade vysla 600-800 eur a ja osobne vkladam vacsiu doveru do personalu nemocnice, ktory je vo svojom prostredi a ma rozhodovacie kompetencie, pricom dula nie.
@anonym_b822c3
Fúha. To je teda riadna suma, v tomto prípade súhlasím s tebou. Radšej zazmluvnit pa a doktora.
@anonym_b822c3
Fúha. To je teda riadna suma, v tomto prípade súhlasím s tebou. Radšej zazmluvnit pa a doktora.
@svetlonos ja tej sume na jednej strane rozumiem, lebo si v podstate vyhradi cas na mesiac pre konkretnu rodicku, tak asi chce, aby jej to co najviac pokrylo mesacne naklady na zivobytie, ale skutocne v tej sume si viem zaplatit aj lekara aj pa sucasne.
Ak sa smiem spytat, kolko si platila dule ty? Mala na teba tiez takto vyhradeny az mesiac a bola stale v pohotovosti, kedykolvek zacnes rodit, ide za tebou a je tam s tebou od zaciatku po koniec?
Za mna nie. 🙂
A ani pri prvom som nad niecim takym neuvazovala.
@anonym_autor veľa pôrodníc má vlastné predpôrodné kurzy, kde sa máš možnosť zoznámiť nielen s priebehom tehotenstva, pôrodu a starostlivosti o dieťa, ale aj s personálom a priestormi. Zvážila by som najprv túto možnosť a potom sa rozhodla.
Zazmluvni si doktora, ktorého chceš mať pri pôrode. Dula je podľa mňa skôr taký prijemny doplnok, ak nechcem povedať že trend. Nič proti, ale skuseny zazmluvneny doktor je pri pôrode podstatnejsi. Vela šťastia a zdravia 🙂
Pre mňa to je zbytočné. Ja som ale mala muža pri pôrode a ten ma podporoval. Na všetko ostatné tam boli pôrodné asistentky a doktor. Odporúčam ale nejakú predpôrodnú prípravu. Aspoň taký základ. Aj nemocnice to už ponúkajú. V konečnom dôsledku v nemocnici bude mať aj tak posledné slovo doktor nie dula. Ale zas pokiaľ ti to pomôže cítiť sa lepšie a máš na to financie tak skús.
@anonym_autor ja by som uz pri prvom porode urcite chcela dulu. Aj zazmluvnenie porodnika. Myslela som si ze to dam ako ine zeny a dopadlo to zle. Nechcela by som uz byt taka naivna.
@svetlonos ja tej sume na jednej strane rozumiem, lebo si v podstate vyhradi cas na mesiac pre konkretnu rodicku, tak asi chce, aby jej to co najviac pokrylo mesacne naklady na zivobytie, ale skutocne v tej sume si viem zaplatit aj lekara aj pa sucasne.
Ak sa smiem spytat, kolko si platila dule ty? Mala na teba tiez takto vyhradeny az mesiac a bola stale v pohotovosti, kedykolvek zacnes rodit, ide za tebou a je tam s tebou od zaciatku po koniec?
@anonym_b822c3
Vieš čo? Mala som šťastie, platila to poisťovňa v AT. Pri druhom tehu sme sa sťahovali do iného regiónu. Tam už to bolo spoplatnené. Ale nie až tak moc. No pokiaľ by bola pri pôrode, to vychádzalo tiež okolo 100€ za hodinu. Pri druhom a treťom som už nemala, i keď pár hodín bolo platených kašou. Nesadla mi. Tá prvá bola taká fajn ľudská. Táto druhá bola taká trochu nadradena.

@anonym_autor budem rodit druhykrat, pri prvom porode som nemala dulu ani zazmluvneny personal v ramci nemocnice, aj ked nad zazmluvnenim som rozmyslala. Porod dopadol super a preto som chcela, aby dopadol dobre aj druhy. Komunikovala som s dulou, aj s porodnou asistentkou nemocnice, kde sa chystam rodit. Dula ti pomoze psychicky, aj v inych veciach ako je pohyb pri porode, polohovanie, naparka atd atd. Mne s tymto pomahal muz a PA pri prvom porode. Ale rozhodujuce slovo ma tak ci onak personal nemocnice, pri rozhodujucich krokoch to bude s najvacsou pravdepodobnostou lekar a s tym, s cim ti pomoze dula, ti pomoze aj PA. Z toho, co mam prezistene ja o cenach, dula si pyta cenu, za ktoru si dokazem zazmluvnit porodnika aj porodnu asistentku.
Pred prvym porodom som absolvovala pripravu na porod, dula ti bude napomocna aj v tomto a zrejme aj nejaky cas pred a po porode a zrejme ti vie dat pomocnu ruku aj ako laktacna poradkyna, ale to sa musis informovat priamo u nej, co vsetko poskytuje.
Ak si si vybrala nejaku porodnicu, kde vies, ze je kvalitny personal, tak by som zvazila aj zazmluvnenie porodnej asistentky, zvyknu mat s tebou stretnutie pred porodom.
Neviem presne aky je rozsah cinnosti duly, o ktoru mas zaujem ty, ale mne povedala, ze je k dispozicii 2 tyzdne pred a po predpokladanom termine porodu a je v pohotovosti, co je aj porodnik a porodna asistentka, ak by si si zazmluvnila niekoho z nich. Dula by ma v mojom pripade vysla 600-800 eur a ja osobne vkladam vacsiu doveru do personalu nemocnice, ktory je vo svojom prostredi a ma rozhodovacie kompetencie, pricom dula nie.