Partner chce, aby som si dala dieťa vziať
Pekný deň.
Potrebujem vašu radu.
Ostala som tehotná. Vždy sme sa s partnerom chránili prezervatívom, no jeden jediný styk sme pri sebe nemali a i keď "vytiahol v čas", stalo sa.
Viem, že je to naša chyba. Je neskoro plakať nad rozliatym mliekom.
Teraz keď som zistila, že som tehotná, partner chce aby sme si dali dieťa vziať.
Nie, nie je to ideálna situácia. Ja síce už zarábam ale bývam s rodičmi. Partner študuje ale býva "zvlášť" (dom na spoločnej záhrade). Ale to je aj tak nepodstatné, keďže nás opustí.
Neviem, čo mám robiť.
Rozprávala som sa o tom s mamou, povedala, že to zvládneme.
Ak si dieťa nechám, bude to ťažké, veľmi ťažké. Stratím partnera a v mladom veku (21) budem na dieťa sama (s rodinou).
No dať si zobrať dieťa? To dieťa sme spravili my, je to naša zodpovednosť. Zároveň aj kebyže si dieťa dám zobrať a ostaneme spolu, neviem či by som s nim vedela ďalej fungovať.
O roky neskôr plánovať dieťa s človekom, kvôli ktorému som o jedno dieťa už prišla?
Naozaj neviem čo mám robiť.
@dusankomoj si ty vôbec otec/mama? Asi nie. My tiež teraz čakáme prvé bábo, neplánovane, proste sa stalo. Môj teraz už manžel zareagoval štýlom - všetko zvládneme, postaráme sa, do troch mesiacov bola svadba a on je od začiatku šťastný ako blcha a už teraz chodí pýši sa, že bude mať malú princeznú. To je chlap. A nie úboho poslať ženu na potrat, kde si zabije vlastné dieťa a ešte ohrozí svoje zdravie. Keď už viac nebude môcť mať po zákroku deti, kto jej to potom nahradí?
@kaitlin3 nemám, dcérin otec zomrel a syna mám s mužom o ktorom som na 100% vedela,že ma na potrat nepošle. Dala som si záležat na výbere partnera😉
@beata_k ale ona sa očividne chystá zachovať zodpovedne. Narozdiel od dotyčného. Vždy keď mám sex, si mám byť vedomý aj možných "následkov", len na to sa teraz nejak zabúda. A sorry, ale keď už dieťa je posielať ju na potrat je morálne dno. Väčšiu váhu zodpovednosti tak či tak ponesie ona. Ak bude v rodnom liste, akurát pošle alimenty a môže vyrábať ďalšie nechcené deti. Aj prípadný potrat si odserie autorka a nie dotyčný pán. Ona kľudne môže ostať neplodna, alebo psychicky úplne na dne. Takže áno, obaja konali nezodpovedne, ale otázka je ako sa ktorý postavi k nasledkom
@mima1608 ak myslíš mňa,tak som žena(a dokonca nie úplne mladá) a naozaj som zástancom toho,aby pri tejto situácii mali právo rozhodnúť obaja zúčastnení.
Nesudim a píšem svoj názor. Ale nechaj si to malé. Mamina ti pomôže určite a ver ze ešte budeš rada ze si si nechala.. ja som prvú dcerku mala v 20roku, neľutujem.. jedine co ľutujem z celého srdca ze som si pred tým dala dobrivolne už zobrať.
@dusankomoj tak keď pes skákal, nech za ten skok nesie zodpovednosť. Ale s tým si už poradia súdy, tvoj názor v podstate ani nieje dôležitý.
@kaitlin3 no, mne nepríde smrť prvého muža až taká skvelá,ale ide o to(čo nechcete pochopiť), že ja netvrdím,že má isť na potrat,hlavne keď má podporu rodiny,ale o to,že chlap nemá právo vyjadriť svoj názor. A keď raz dieta nechce,tak to nikoho nezaujíma.
@eternity24 v podstate názor žiadnej z nás nieje až taký dôležitý! Autorka sa v konečnom dôsledku musí rozhodnúť sama a to rozhodnutie bude veľmi ťažké.
@dusankomoj dieťa je aj jeho ,áno ..ale to neznamená ,že teraz zakaždým,keď si chlap zmyslí ,že dieťa nechce ,žena odkráča na potrat ,alebo ho nezapíše do rodného listu ,aby chudáčik nemusel platiť .Ak dieťa nechce ,nech si vždy overí ,či je ich ochrana dostatočná a ak nie je ,nech nesexuje !
Nemôže ani žene nariadiť ,aby ho ako otca neuviedla a zbaviť sa všetkej zodpovednosti .Ale myslím ,že žena ,ktorá si váži sama seba ,a takým radšej nebude chcieť mať nič spoločné .A on skôr ,alebo neskôr ,bude vyplakavat ,koľko času stratil a že svoje dieťa nevidel vyrastať .Mala som 19 ,keď sa mi narodil najstarší syn..jeho otec sa bil do hrude a všade vykrikoval ,že nie je jeho ...Teraz z každej strany počúvam od spoločných známych ako vyplakava ,o čo všetko prišiel .V rodnom liste zapísaný nie je a syn sám sa vyjadril ,že s ním nechce mať nič spoločné .Takto je nám dobre a svoje rozhodnutie by som nemenila .
@dusankomoj ja som reagovala na to, že si si dala záležať na výbere partnera, že to je skvele, zas nebuď taká vztahovacna 😉
Nikto nevraví že muž nemá právo vyjadriť názor ako otec, však ho aj vyjadril. Ide o to že keď sa nechce podieľať na výchove dieťaťa ako normálny otec, ma aspoň povinnosť na to jeho dieťa finančne prispievať
@elizabet173
@ivik4
Sú dospelí? Hlavne on? Lebo dospelý chlap by srdce a život dal za svoju milovanú a svoje dieťa. A keď nechápe tomu, mali by mu to najmä muži v rodine vysvetliť, čo znamená byť muž, aká je to zodpovednosť.
Veď ona bola s ním, lebo pozná jeho kvality, tak hádam to nie je až taký debil. A je bežné že rodičia stoja za svojimi deťmi, pomáhajú im.
@mamkalentedkova ANO! Toto je to čo som myslela! Nechcel,jeho rozhodnutie! Postarala si sa sama aj bez neho. To,že teraz ľutuje je iba následok jeho rozhodnutia! Mňa iba dráždi,že tuto maminky hneď prvé otrčiť ruky pre peniaze. Tebe šlo o dieťa,dala si mu život aj keď si vedela,že ho budeš financovať sama.
@dusankomoj no áno ..veď nepotrebuje "otca ",ktorý oň nejavil záujem ...ale z právneho hľadiska ,ak sa matka rozhodne otca uviesť ,nevie sa zbaviť vyzivovacej povinnosti ,bez ohľadu na to ,či ho chcel alebo nechcel ..to dieťa za to nemôže ,že vzniklo.
Nebudes ani prva ani posledna ktora by mala babatko v 21 rokoch a ostane slobodna (nikde nie je napisane ze cely zivot ostanes bez partnera) alebo ktora by sa rozhodla pre moznost ukoncit tehotenstvo. Urcite zvas podla svojich pocitov a seba.
Urcite vsak vztah ukonci. Ci babatko budete mat alebo nie.
Nefér? Mne príde nefér spraviť si dieťa a potom sa zbaviť zodpovednosti, lebo on nechcel.
Toto je riešenie? Čokoľvek v živote spravíš, vyhovoriť sa na to, že ty si nechcel?
Za svoje rozhodnutia treba niesť zodpovednosť.
Áno, to dieťa sme spravili spolu a bola som pri tom aj ja. No ja si za to zodpovednosť odnesiem.
Samozrejme, má právo sa rozhodnúť či sa o dieťa chce starať, či chce byť otcom. To, že musí platiť už nie je o rozhodnutí ale o povinnosti.
A nech som za akúkoľvek, aj tých 100€ príde vhod.
Tlieskam vám autorka
@dusankomoj to viete z vlastnej skúsenosti to porovnanie o psovi?lebo z toho čo píšete mi to príde že viete o čom píšete
@kaitlin3 no nie je to uplne tak, preto sa to vola uprava rodicovskych prav a povinnosti,pretoze ma povinnost platit vyzivne, ale aj pravo stretavat sa s dietatom. autorka, skus kontaktovat Poradnu Alexis pre neplanovane tehotne.
ja osobne by som si nedokázala nechať vziať dieťa. Ak máš ešte aj podporu rodiny, tak to sa dá zvládnuť. V dnešnej dobe to nikto nemá jednoduché. Ale určite by som nechcela byť vo vzťahu s niekým, kto by ma nútil do potratu. S ním by som vzťah ukončila bez ohľadu na to, ako to dopadne s tehotenstvom. A časom môže prísť niekto komu bude záležať na vás oboch.

@nevenka aj ja som mala dcéru ako 21r a tiež som nebola tak celkom vydatá,ale v prípade,že by ma môj poslal na potrat,tak by som nevzala od neho ani jednu jedinú korunu,ale dieťa by nevidel ani na jednu jedinú sekundu. Dala som mu možnosť VOĽBY!