icon

Priberanie v tehotenstve a negatívne vplyvy na sebavedomie

danamihokova
10. apr 2025

Ahojte mamičky , idem sa “posťažovať “😊
Som v 23 tt , mám krásne bezproblémové tehotenstvo 🙏 až na to že som z pôvodných 60kg /160 cm výška pribrala doteraz na 74 kg.
Od začiatku tehotenstva mi veľmi chuti sladké , pred tehotenstvom som aktívne cvičila a dodržiavala kalorický deficit. Cítim sa veľmi nekomfortne a škaredo. Možno by som sa s tým vedela vysporiadať viem ze najdôležitejšie je zdravie a pohoda mňa aj dieťatka , ale okolie mi to dáva pekne vyžrať a stretávam sa s nemilými poznámkami ako som oškaredla a aká som tlsta .
Som samozrejme nastavená tak, že po pôrode začnem dodržiavať znova svoj režim .
Stretla sa niektorá z Vás s takýmito pocitmi ? Lebo moje sebavedomie je také že mám dni kedy nechcem ísť ani medzi ľudí .

januska12323
10. apr 2025

Nauč sa nejakú vetu, napríklad - ja po pôrode môžem schudnúť ale vám rozum nepribudne.

pielka
10. apr 2025

Ja už som sa poučila. Počas prvého tehotenstva (jediného zatiaľ 😀 ) som sa absolútne nehýbala, lebo som dala na reči môjho okolia (50+ 😀 ), ktorí do mňa hustili, že mám oddychovať čo najviac a hýbať sa čo najmenej. Pribrala som 23kg. Našťastie to šlo po pôrode rýchlo dolu, keďže som začala aktívne cvičiť, ale povedala som si, že pri druhom tehotenstve takú chybu už neurobím a cvičiť budem stále, samozrejme v rámci možností.

lienka_anulienka
10. apr 2025

Ja som sa tiež prvý trimester vypapala riadne, co sa odrazilo aj na testoch na cukrovku, aj celkovo som sa cítila príšerne. Po testoch na cukrovku som dala na rady lekárky, začala som jest pravidelne, menšie množstva veľa zeleniny, ovocia a veľa vody a do konca tehotenstva som sa opäť vrátila na dobrú váhu, do konca po porode som mala ešte menej ako pred tehotenstvom. Bábätku sa nič nestalo, keďže som naozaj jedla zdravo, dostatočne a vyvážene. Mozno len zmeniť trochu stravy, pridať chôdzu kým sa dá, lebo tie posledné týždne som už tiež nevládala. Ale kým sa dalo, chodila som veľa. 🙂

nikushka8
10. apr 2025

Väčšina zien si v tehotenstve pripada hrozne, neohrabane,naliato, doslova ako velryba,ci vorvan. Tie
kila po tehotenstve zhodis, to sa neboj,skor popremyslaj nad neempatickymi ludmi,co dokazu nieco take tehotnej zene vobec povedat.

linda5678
10. apr 2025

@danamihokova nuz vec sa ma tak, ze si v podstate len v polovici tehotenstva uz s vahou, ktora sa odporuca pribrat za celych 9 mesiacov. Totiz okolie to urcite necitlivo komunikuje, s tym suhlasim, ale aj vzhladom na zdravie babatka a teba sa velke priberanie neodporuca. Mne toto splechol aj priamo lekar, nie velmi taktnym sposobom a ci sa mi to paci alebo nie tak ma pravdu 😏 Ak mas bezproblemove tehotenstvo tak sa snaz co najviac hybat a spalit tak to sladke

danusskaaa
10. apr 2025

Prvé tehotenstvo +30 kg (masaker) druhé už "iba" + 18kg 😂 cítila som sa otrasne a cca skoro rok po pôrode ešte horšie. Potom som nabehla na cvičenie, všetko ( a ešte viac) zmizlo.

222nicol222
11. apr 2025

@danamihokova ja som síce pribrala 10kg, ale cítila som sa tiež zle. Od 12tich rokov, kedy som dosť pribrala, riešim iba váhu a veľmi som sa bála, čo na to moja psychika. Párkrát som si aj poplakala. Teraz mám 4,5 mesiaca po pôrode, začala som cvičiť a držím sa kalorického deficitu a mám menej ako pred tehotenstvom. Po pôrode si kúp nejaké pekné veci a maj to ako motiváciu, mne to pomáha 😁 ak si zvyknutá cvičiť a jesť striedmo, telo si to pamätá a rýchlo sa dostaneš do normálu. Samozrejme až po kojení, počas kojenia sa budeš darmo snažiť, hormóny sú hormóny.

amelie22
11. apr 2025

@danamihokova ja som 30 tt a zo 63 som pribrala zatiaľ na 72, cize sme na tom trosku podobne, bohužiaľ je to už teraz viac ako v prvom tehotenstve lebo kvôli prvotným zdravotným problémom bolo.malo.pohybu a ani nie je toľko času už pri dieťati (v prvom tehu som sportovala celé tehotenstvo).
Ale ty máš ešte takmer.polovicu tehotenstva pred sebou, takže zamerala by som sa na to, že kašľať už na to ako vyzeráš a co hovorí okolie, ale ešte stále môžeš so sebou niečo spraviť v zmysle prestať sa.prezierat a začať sa zdravšie stravovat a začať sa viac hýbať, a síce už asi neschudnes, ale budeš mať lepší pocit zo seba, bábätku to bude viac prospievat, tvoja psychika nantom bude lepsie a druha polka tehotenstva môže prebehnúť ešte oveľa kvalitnejsie. Čakať, že ved po.porode zase nabehnem na režim a začnem cvičiť a podobne môže byť síce uspokojujuce, ale realita s bábätkom tiež nemusí byť úplne ideálna a môže byť z toho zbytocne kolotoč psychických problémov.

any_soj
12. apr 2025

@222nicol222 zareagujem na toto: "Samozrejme až po kojení, počas kojenia sa budeš darmo snažiť, hormóny sú hormóny." Ja kojím druhý rok, a chudne sa mi oveľa ľahšie, ako pred tehotenstvom. Tehotenstvo som začínala na 90, končila na 100. Teraz mám 79, ale aj to preto, že 78 som mala už minulý rok, necelý rok po pôrode. Potom som sa na chudnutie vykašľala, jedla som hocičo hocikedy, doslova, a tak som po polroku mala znovu 86. Teraz sú necelé 3 mesiace, čo to zase riešim, a teda som na 79. Cieľ je 68 :D Mne sa zdá, že kojenie mi pomáha. Chudne sa mi ľahšie, ako mimo neho. Veď vlastne tvorba mlieka, to si kukni na googli, spotrebuje kvantum energie. A mlieko obsahuje tuk, cukor - všetko veci, ktoré by sa inak uložili na mne 🙂

@autorka je celý život riešim váhu. V tehotenstve som sa desila, koľko priberiem. 3 tehotenstva, vždy okolo 10 kíl. Asi aj preto, lebo telo nemalo predtým deficit, tak nepotrebovalo toľko nabrať. Ale aj preto, že som si dávala v tehotenstve pozor. Proste tie chute na sladké a podobne som nahradzala aspoň ovocím či jogurtom a tak...

222nicol222
12. apr 2025

@any_soj áno, viem o ženách, ktorým to práveže pomáhalo. Ja som počas tehotenstva zvláštne chute nemala, po pôrode som sa nešla dojesť. Váha skákala úplne rôzne. Myslím si ale, že ak by som kojila 2 roky, tak by sa to ustálilo, a váha by išla nadol. Určite by som nebola tak strašne hladná 2 roky 😁 Ja som ale kojila krátko. Plus som sa bála, že ak by som jedla menej ako telo vyžaduje, tak by sa mi prestalo tvoriť mlieko.

michaela329
12. apr 2025

Vieš čo, toto sa niekedy nedá ovplyvniť. Segra sa hybala, držala ako blázon, jedla zdravo, ani čokoláda a pribrala 25 kíl pri druhom a aj pri prvom, kde naopak doslova zrala. Ja som nabrala slabých 12 kíl a hýbať som sa okrem prechádzok nesmela, aj keď je pravda, že jem zdravo a primerane, no donut denne musel byť 😅 Okolie sa nauč poslať do prdele - aj keď je mi divné, že niekto vôbec také veci komentuje, ja som sa s tým nestretla.

snowflakenel
12. apr 2025

@michaela329 presne tak. V tehotenstve telo uklada aj z mala, aby malo do zasoby. Segra.tiez,dietovala a bum 25 kg hore.... ja som jedla normalne a len10

susannnsusan123
12. apr 2025

@danamihokova ahojky, mam presne to iste. Akurat z povodnej vahy 62 mam uz 72.5kg, a som 20.tt, ale som si povedala dost otravnym ludom, uzivam si jedlo s mierou, mam dni kedy mi nic nechuti tiez. Ale snazim sa neriesit vzhlad a obchadzat zrkadlo. 😀 a kto mi utrzi poznamku, usmejem sa a poviem dobre, ved som tehotna. Nevysvetlujem uz nikomu nic, ake mam problemy v tehu, a ze cvicit nemozem, lebo hrozia vazne nasledky. Takze snaz sa odosobnit od takych reci, sj ked je to tazke, ja sama som v tehu dost teraz melancholicka aj sa poriadne vyplacem. Uzivaj si tehu, jedlo, vsetlo co k tomu patri. Lebo po porode zas zacneme “drezuru” aspon ja, kedze mam taky metabolizmus, ze kaloricky prijem si musim strazit prisne, inak rychlo naberiem. Snaz sa travit cas prechadzkami ak to tvoje tehu dovovoluje a nenechaj sa obmedzovat obmedzenym spravanim inych ludi. 🙂

rozkvet1
12. apr 2025

@danamihokova skôr by som popremýšľala a zredukovani určitých ľudí vo svojom okolí. Aj debil vie že je normálne pribrať v tehotenstve. Zaujímalo by ma akú postavu majú oni

bielasovicka
12. apr 2025

@danamihokova kašli na ľudí, ak sa cítiš dobre, tak jedz a priberaj . A tvoje okolie sa môže hanbiť takto hovoriť tehotnej žene.

okm221
13. apr 2025

Ahoj, mne sa po druhom tehu podarilo dosiahnuť takú postavu o ktorej sa mi ani nesnívalo a to bolo +17kg z 73 na 90kg, pri prvom tehu som schudla na 72 a znovu potom pribrala na 90, do 10m som mala 60kg . Akurát skm tehotná s 3tim a zacinam s vyššou váhou lebo mam za sebou neúspešne tehu kee som pribrala ale uz neschudla, čiže som začala s 70kg akueaz som tak na 75 (som 14tt) a tipujem ze zas to bude do tých 90 kg..
No neobávam sa, síce sa cítim zle, ale viem ze po porode to zas schudnem
Toto tehu ako jediné ale cvičím co som si dala záväzok aby som bola aspoň jemne vo forme... Pri prvých dvoch som necvicila a jedla veľa veľa..

pet888
14. apr 2025

@danamihokova vobec sa nedrz tabuliek, kolko je "zdravo" priberat, velmi zavisi od kazdej zeny, s akou vahou a stavom tehotenstvo zacala..vravis,ze si predtym bola v kalorickom deficite, cize je absolutne prirodzene, ze v tehotenstve budes priberat ovela viac, lebo telo sa boji toho deficitu, ktory by bol pre tehotenstvo a zdravy vyvoj dietatka nebezpecny. Telo si v zasade teraz nabera aj to, co mu bolo dhodobo odopierane. Cize sa snaz teraz seba upokojovat, ze vsetko sa deje pre najlepsie dobro tvojho babatka, mamicky sa pre svoje deti obetuju uz aj v tomto stadiu a toto je ta tvoja "obeta". Je to len par mesiacov, potom mozes dat viac pozornosti zas sebe, ale kazdopadne, aj do buducna, neodporucam ist dlhodobo v kalorickom deficite, lebo telo si to jedneho dna vzdy vypyta naspat...