icon

Som tehotná a neviem čo ďalej

22. aug 2022

Ahojte.
Ťažko sa mi píše tento príspevok. Zistila som, čerstvo, že som tehotná. S manželom sme sa chránili, napriek tomu sa zadarilo. Už máme dve školopovinné deti a ďalšie dieťa sme nechceli.
Interupcia je niečo čo sa mi ťažko derie na jazyk. Dať dieťa na adopciu by som nikdy nedokázala. Napriek tomu som aktuálne hlavný živiteľ rodiny a nedokážem si predstaviť čo by bolo keby môj príjem vypadne. Hlavne teraz, keď ide všetko šialene hore a svet sa celý nejako zbláznil.
Je tu niekto kto tiež riešil túto dilemu, nebol v najlepšej finančnej situácii a aj tak sa rozhodol pre dieťa ? Prípadne dá sa vyrovnať s potratom? Cítim sa hrozne že o tom vôbec premýšľam. Mám úžasné manželstvo, máme kde bývať ale s jedným príjmom by to bolo peklo a ja som vyše roka SZČO takže aj na nejakú materskú by som mohla zabudnúť..

Asi to vyznieva že si pýtam povolenie na interupciu, no práveže som zúfalá ... A nechcem učiniť rozhodnutie, ktoré ma bude matat v snoch až do smrti.

11bodka11
24. aug 2022

@zuzuliatko18 vies uz teraz sa s muzom vkuse hadame kvoli peniazom lebo ratame kazde euro. Dom zvonka nedokonceny, ja uz som na MD frustrovana. Poviem ti pravdu ze mne sa uz detom ani nechce venovat. Len cakam od rana kym pojde mala spat. Je velmi narocna vkuse rozhadzuje, v noci zle spi, vecer chodi spat o 23. Sme z nej hotovi,ja nevyspata. Muz pride z prace a ma kopec roboty okolo domu. Teraz ked vsetko zdrazie netusim ako to dame. Co by deti mali z takejto mamy s depkou? Mna uz nic nebavi poslednu dobu. Ked sa stretnem s kamoskami tak stale len s detmi, vsetko sa toci okolo deti. Moje deti zboznujem ale uz som proste uplne vyhorena.

11bodka11
24. aug 2022

@zuzuliatko18 my ani teraz nechodime na dovolenky. Ani znackove veci si nekupujeme. Nemame sa cim drahym vychvalovat. Sme radi ze utiahneme poplatky, stravu a veci co treba detom.

trojnasobnamama
24. aug 2022

Napíšem to takto.Ak by si šla na potrat koli financnej situacii,lebi sa bojis ,ze nebudete mať peniaze.Kludne sa moze stat že par rokov nato sa situacia zmeni a vy budete bez penazi aj tak.Potom si uvedomis ,ze si sa vzdala dieťaťa ,nemas ho a aj tak živorite.Pouvažuj nad tym.A co sa tyka vybavicky kopec zien posuva veci za babku.takze v tomto problem nebude.Drzim palce ,aby si sa rozhodla dieťatko si nechať.

11bodka11
24. aug 2022

@zuzuliatko18 vies to bolo kedysi taketo zazitky. Aj my sme take mali. Aj vsetky deti. Teraz je doba ina. Teraz prve co pridu deti do skoly sa ucitelka opyta kde boli ma dovolenke. To iste po jarnych prazdninach. Syn prisiel s tym ze vsetky deti sa boli lyzovat. Preco my nie. Teraz sa mu susedia smiali preco sme boli v Tatrach len na 3 dni. Odvtedy sa vypytuje preco sme neboli na cely tyzden. Ze jemu sa tam pacilo. Svagrina idu 2x do HR tento rok. Bratranec sa ho pytal preco sme neboli pri mori. Syn je uz unudeny cez prazdniny. Nebavi ho stale chodit do parku a na zmrzlinu atd... Nema dva roky. Deti tu v susedstve nemame, ze by mal s kym behat po ulici. Teraz sme boli v Bojniciach, len tam sme za den nechali 100eur. Teraz nam chybaju na tyzdenny nakup potravin.

zuzuliatko18
24. aug 2022

@11bodka11 ked ja som v tomto asi divna, mne je to jedno, kde kto bol. Zijem si podla.seba, nie diktatu doby. Ano doba sa vo vela veciach zmenila. A na to mat dieta mam nazor ovplyvneny dost tym, ze mame Len jedneho drobca a aj nanho sme cakali Vela rokov a v tomto smere sme s muzom zazili Vela zleho. A nedokazala.by som niekomu odporucit potrat, pretoze sme.prisli o babatka vo vyssom stadiu tehu a.obaja.sa s tym nevieme zmierit. Neviem si predstavit o niecom takom rozhodnut.

A ano, zazila som Este ako slobodna obdobie, ze cakam netrpezlivo na vyplatu, pretoze na ucte mam takmer nulu. Vtedy som si povedala, ze urobim vsetko co bude v mojich silach preto, aby sa to neopakovalo. A ano, je vela.rodin, kde ziju z ruky do ist. No je aj strasne vela ludi, ktori nedokazu rozumne hospodarit a minaju peniaze na veci, ktore nepotrebuju.

Keby sme boli v takej situacii, ze necmvychadzaju peniaze, neaedim doma na rodicaku do troch rokov, ale drobec bohuzial do jasli a ja do prace. Zvazovali by sme s muzom vsetky nase moznosti, hlavne ked bolo obdobie dostatku vsetkeho. A nikto netusi, co zivot prinesie. Neda sa zapovedat, ze mne sa to zle nestane, no vzdy je pre mna schodnejsie hladat moznosti ako nieco dokazat, nie dovody preco sa o to nepokusit.

omama40
24. aug 2022

@11bodka11 velmi ta lutujem zit v tej neslobode a ustavicnom porovnávaní,pretoze toto je nikdy nekonciaci kolotoc.vzdy bude niekto kto sa bude mať lepsie ako ty a ty budes vecne nespokojna.chapem na jednej strane istu nespokojnost,ale tato frustracia nekonciaca to je peklo na zemi.

top_manazerka
24. aug 2022

Takže nedávate si pozor a potom tu horekuješ, že di tehotná… prekrásne!!! A chlapa, ktorý nezarobí by som hnala kade ľahšie.

11bodka11
24. aug 2022

@omama40 ty mna lutovat nemusis.

11bodka11
24. aug 2022

@zuzuliatko18 ja by som dieta nikdy do jasiel nedala. Dieta take malicke potrebuje mamu. Nie ho supnut cudzim ludom. Ked sme planovali druhe velmi dobre som vedela ze do jasiel ho nedame urcite. A ja nie som nejaka darmozracka. Vzdy som pracovala, ucila sa jazyk, vystudovala VŠ. Ked nastupim spat do prace bude to ok. Teraz som proste na RD tak sa musime zmierit s tym ze je to tazsie. Ale dalsie 3 roky toto, nie dakujem.

omama40
24. aug 2022

@11bodka11 to co tu verejne propagujes je pomylene.bola si na UPT,s tym si v pohode...ale dieta dat do jasiel nie,lebo malicke potrebuje mamu...skus sa pocuvat,ako Ti to zneje

autor
24. aug 2022

@top_manazerka pozor si dávame milá pani a môjho chlapa si s radosťou nechám,kiežby takých mužov bolo na tomto svete viac. Ale v dnešnej dobe keď sa každý díva len na peniaze a radšej žije s debilom ktorí síce zarába veľa ale o ženu a deti sa nestará, nemôžem čakať iný názor. Žijeme v dobe keď aj žena je živiteľ rodiny a nie je to žiadna hanba a ja ďakujem Bohu že mám muža ktorý nemá ego pred zdravým rozumom a podporuje ma v podnikaní na úkor toho, že si je vedomý nižšieho zárobku .

zuzuliatko18
24. aug 2022

@11bodka11 vidis, ja by som neuvazovala nad potratom. Pobyt v jaslickach je pre mna mensia trauma ako dieta zabit. Ked som sa narodila bola materials Len pol roka a potom sup do prace, moji rovesnici to prezili.
Dnes mame uzasnu vyhodu, moznost byt s dietatom do troch rokov a aj tak mnohi nariekaju, ze to neutiahnu financne. Tak dlhy pobyt doma ma malicko krajin

viki_lv
24. aug 2022

@11bodka11 tiež som sa takto rozhodla. 2 deti v dnešnej dobe a so slovenskými platmi (a zapadoeuropskymi cenami) úplne stačia. 6 rokov som bola doma na RD, predtým VŠ, teraz konečne trištvrte roka pracujem, povýšili ma, finančne je nám konečne lepšie a ja mám ísť zas na RD? Chystám sa na sterilizáciu...

11bodka11
24. aug 2022

@viki_lv tiez rozmyslam nad sterilizaciou. Lebo ked vidim ako ta antikoncepcia zlyhava, akoze poviem to blbo ale ani nemam chut sexovat. Stale mam ten strach v sebe ze co ak sa zas zadari.

11bodka11
24. aug 2022

@zuzuliatko18 no moj syn mal traumu aj zo skolky. 3 roky sme si obaja odplakali. V noci sa budil s placom, spaval pri mne. Rano mi ho ucitelka placuceho kazde rano nasilu brala z ruk co tam nechcel ist. A to mal 3 roky. Spravit toto rocnemu dietatu, nikdy. Neda sa porovnavat dieta, narodene, lubiace mamu, zvyknute na mamu. A zhluk buniek v 6tt. To nema srdce, city, rozum, nic.

zuzinabila
24. aug 2022

@11bodka11 tak ja mam v okoli aj tehotnu po sterilizacii.

11bodka11
24. aug 2022

@omama40 znie mi to normalne. Plod v 6tt nie je dieta. Rocne dieta ma byt pri mame. Nie byt s nou vecer 3 hodiny. Pisete tu ze peniaze nie su vsetko atd. Ale strcit dieta do jasiel a nahanat sa za peniazmi je zrazu v poriadku? Ale dobre ved kazda zena sa rozhoduje sama za seba. Nie ako jej napisu mamicky na MK.

megan777
24. aug 2022

@zuzuliatko18 presne moj nazor

omama40
24. aug 2022

@11bodka11 tak z toho 6.tyzdnoveho plodu by nebola macka ani pes ale tvoje dieta presne take iste ako dve co mas doma.mam husiu kožu z tvojich vyjadreni.toľko pohŕdania vlastným dietatom😐

11bodka11
24. aug 2022

@omama40 pohrdania vlastnym dietatom? To kde vidis? Mam dve krasne deti a nepohrdam nimi veru.

mimi16
24. aug 2022

@omama40 úplne súhlasím a PANI VYŠŠIE čo píše tieto predpotopné hlúposti ohľadom jaslí len toľko…. Jasle rovnako ako MŠ patria medzi predškolské zariadenia. Sú aj štátne nielen súkromné. Matka ktorá ide do práce po materskej si svoju povinnosť splnila, pretože počas RD pracovať môže a nikde nie je napísané, že musí sedieť doma. Ja sa za peniazmi nenaháňam, ale všetci z nich žijeme! Napríklad ako som už vyššie písala, všetky moje deti začínali v jasličkách a naučili sa tam neuveriteľne veľa. Básničky, pesničky, tvorivé dielne, ANJ, pohybové hry, desiata v krásnej zahrade kde majú k dispozícii tip top vlastné ihrisko. V lete kúpanie v bazéne a xy dalších vecí. Nehovoriac o tom, že malé deti imitujú aj svojich rovesníkov. Pekne začali rozprávať, chodiť, pýtať sa na toaletu, stolovať …. Žiadna matka akokoľvek sa snaží nemá šancu takto vyplniť dieťaťu čas. Prečo plačú v MŠ? No v prvom rade preto, lebo boli doma tri roky. Radšej budem doma sedieť so 400€ než by som dala dieťa do kolektívu a fungovala pracovne ako normálny človek má. Po šiestich rokoch sa vrátiť do práce? Poznám prípad aj po 9-tich. Veď tá žena musí byť totálne mimo a pracovne nepoužiteľná. Ako spomínali aj iné ženy vyššie tak nikde vo svete si nemôže matka dovoliť byť doma tri roky. A aby ste vedeli, dnes jasle praskajú vo švíkoch! Je to príprava pre postup do MŠ. V jasliach pracujú ľudia s pedagogickým vzdelaním a nie tupelá. Pekný večer všetkým!

11bodka11
24. aug 2022

@mimi16 u nas ani jasle nie su

top_manazerka
24. aug 2022

Ano, vidime ako si dávate pozor 🤣🤣🤣 teraz si mala šťastie, milá pani.. a len taká novinka - ja s mojim mužom zarábame rovnako dobre a nemuseli by sme riesit dilemu, že kto pojde na MD. Pri oboch našich deťoch som bola pol roka ja a vzdy pol roka on. Takže je zodpovedný a milujúci otec a dobrý manžel a okrem toho aj zarobí, no 😀😀😀

oblecenie99
24. aug 2022

@mimi16 Tiež som prekvapená. Ja som nevydržala byť doma ani rok, teda bola som doma, ale robila z domu, a potom po roku a 8 mesiacov od narodenia syna som sa vrátila do práce a syn išiel na celý deň do jasliciek. Peniaze navyše samozrejme bodli, čoby nie, nás príjem sa hneď zvýšil opäť o moju celú výplatu ( plus kompletný rodicak) ale išlo najma o mňa a teda aj celú rodinu (ja nie som v pohode, tak nikto nebude v pohode). Mňa robiť len a len matku a gazdinú na full tíme nie že nebavilo, ale ubijalo a frustrovalo. Možno som so synom čo sa týka kvantity času menej ako predtým, ale ten náš spoločný čas je zmysluplný a kvalitny. Viem to porovnat. Veľa žien, ktoré sú roky na materskej sú frustrované, nemajú nervy na deti, nemajú chuť sa im venovať, majú stres, že chýbajú peniaze, zvyšujú sa ceny, ale silou mocou budú doma, lebo deti... Tri roky... Veď to je mega luxus v dnešnej dobe. Na druhej strane, poslednú dobu stretavam aj na ihriskách skôr ženy, ktoré tri roky už doma určite nie sú, otáča sa to.. poznám aj opačné prípady, ale tých je menej, väčšinou sú to ženy, ktorých to naozaj baví a potom ešte tie, čo sú naozaj nadštandardne zabezpecene a mužov príjem vykryje hravo výdavky celej rodiny. Nie je to pravidlom, ale všímam si to..

mimi16
25. aug 2022

@oblecenie99 hovoríš mi z duše!

11bodka11
25. aug 2022

@oblecenie99 a toleruju ti v praci ked su deti chore ze si s nimi nonstop doma? Syn ked nastupil do skolky tak vydrzal 4 dni. Potom tyzden skolka, 2 tyzdne chory. Uz sme s muzom cakali koho z nas pev vyhodia zato ze sme boli s nim vkuse doma. Plus 9 tyzdnov letnych prazdnin ako vykryjem? Ja si v lete mozem zobrat len tyzden dovolenky, muz 2. Este ostava 6 tyzdnov kde dame deti. Tam by ste co poradili vy pracujuce mamicky? Komu zavesit deti na krk? Rodicia pracuju a celozavodnu dovolenku maju naraz s mojim muzom. Cize uz len zamknut doma deti same na 6 tyzdnov a veselo do prace. Lahko sa vam hovori ked mozte robit z domu. Keby mam pracu z domu robim hned po Md

11bodka11
25. aug 2022

zaujimave ako vsetky vase deti jasle zboznuju, neplacu.. U nas v skolke to reve rad radom, musia dvere zamkynat lebo deti utekaju. Ale nemizme byt vsetky take uzasne mamicky, co mame pracu na home ofice a deti sa nevedia dockat jasiel. Moj syn vlani este v 1.rocniku plakal obcas.

drahomirrra
25. aug 2022

@11bodka11 A ako si myslis ze funguje 90% rodicov malych deti? Ze ich zamknu same doma na prazdniny, alebo co? Ved riesia uplne rovnaku logistiku, striedaju sa, pomahaju stari rodicia, tabory, atd. Co si jedina s tymto problemom?

drahomirrra
25. aug 2022

@oblecenie99 Ono to castokrat nie je silou mocou doma, lebo deti… Okolo mna su take ze: silou mocou doma, lebo som proste leniva robit. Tak rodim a rodim a rodim. Taka klasika. A potom v jednote si da napisat potraviny na sekeru, lebo caka na rodicak ako na spasenie.
Kolko je takych…

11bodka11
25. aug 2022

@drahomirrra no asi som kedze ako pisem z letnych prazdnin viem vykryt 3 tyzdne. Ci mam dat 2,5 rocne dieta do tabora? V praci kolegyne maju kazda na dochodku mamu alebo svokru. Ja jedina som bola vkuse doma, potom ma ohovarali a kazdy mal poznamky a narazky ci som zas doma. Ako o rok sa vratim do prace ale toto mi nikto dlho tolerovat nebude.