icon

Som tehotná i napriek hormonálnej antikoncepcii

26. feb 2026

Mám 39 rokov, tri odrastené deti a stabilné manželstvo. Pred tromi dňami som zistila, že som tehotná, napriek tomu, že som poctivo brala HAK. Je to pre nás obrovský šok. Finančne by sme to asi zvládli, ale ja sa vnútorne cítim úplne vyčerpaná. Práve som sa začala realizovať v práci, tešila som sa, že deti sú už samostatné a my s mužom začneme konečne žiť. Manžel sa k tomu stavia neutrálne, vraj ak si ho necháme, tak sa postará, ale ak pôjdem na interrupciu, pochopí to. Ja som však vychovaná v silne veriacej rodine a myšlienka na potrat ma desí, no na druhej strane si neviem predstaviť znova plienky a bezprebdené noci v mojom veku. Mám hrozné výčitky svedomia, že sa na to dieťa neteším. Sú tu ženy, ktoré mali dieťa po 40-tke a neľutujú to? Alebo tie, ktoré to vzdali a dokázali sa s tým vnútorne vyrovnať?

anonym_6ae94a
26. feb 2026
@ivik4

@anonym_6ae94a dakujem za odpoved od zeny ktorej nazor ma zaujima ako prd vo vetre a ktora nie je moja hematologicka, gyndoska, ani doktorka ktora mi nastavila uz dozivotnu liecbu. Liecbu a lieky mam nastavene tak, aby bolo u mna vsetko v poriadku a mohla som zit plnohodnotny zivot. Odpovedaj autorke, ja som sa na nazor druhych naozaj nepytala, nie som nastastie nezelane tehotna. Ked zalozim diskusiu, kludne sa zapoj a povedz mi svoj nazor. Ja anonymne pisat nebudem, nebojim sa 😃 takze budes vediet ze som to ja. Vtedy budem na to zvedava. Ale na tieto zalezitosti mam kopec doktorov. Ale vsimla som si v komentarov ze si so sebou velmi moc spokojna takze nerozumiem preco mas potrebuje vnucovat sa kde o to nestoja ... takze Ti radsej uz len poprajem lepsi den nez ho mas doteraz . Pa

@ivik4 Ďakujem. Mám skvelé dni 😊

anonym_666dc8
26. feb 2026
@anonym_c3d160

Ešte je možnosť adopcie alebo anonymný pôrod.

@anonym_c3d160 jasne bežné človek len tak už odloží niekde narodené dieťa . Ako vrece odpadkov 🤦

anonym_be9c27
26. feb 2026
@anonym_ce4776

@anonym_be9c27 My vieme, Zuzka.

@anonym_ce4776 ... Sklamem ťa, nie som Zuzka. 🤷🏻‍♀️

anonym_24b957
26. feb 2026

Ocitla si sa pri ťažkom rozhodovaní, ak sa to dá tak nazvať, vzhľadom na fakt ako si bola vychovaná a ostatné tebou spomenuté. Ja som síce omnoho mladšia, ale cez antikoncepciu som otehotnela 5m po prvom pôrode, a to bol tiež záhul, hlavne kvôli tomu ze sme ešte nemali tú stabilitu. Ale neľutujeme. Aj keď sme mladí. Avšak moja mamina po 4 synoch, čo mala rok za rokom cca deti, tak 5r nič a zrazu ja. Mala mesiac pred 40tkou keď som sa narodila. Puberta vzhľadom na rozdiel generácií bol extrém problém, kvôli čomu som ja kategoricky odmietla mať dieťa (keďže sme chceli zo 3) po 30tke (aj keď dnes je to bežné rodiť len prvé potom veku), ale mala som osobnú skúsenosť. Avšak teraz keď som už aj ja dospelá, som mamin ,,záchranný" maják. A som rada, že ju mám. Postupom času sme každá v nejakom smere dospeli... A mama je šťastná, že ma má. Neviem ti poradiť, ako matka, ktorá porodila v tom veku. Viem ti dať len túto skúsenosť. Avšak je pravda, že keby sa mi prihodí to čo tebe, a vedeli by sme to hlavne finančne zvládnuť, asi by som šla do toho. Ale pokiaľ to má teba nejak ,,ničiť " sú aj iné možnosti. Čítala som aj o tom anonymnom/adopcií. Ale myslím si, že keď to už raz vynosíš a poradíš, ako matka už pár detí, by si to nezvládla. Držím palce.

tatiana288
26. feb 2026
@ivik4

@anonym_6ae94a dakujem za odpoved od zeny ktorej nazor ma zaujima ako prd vo vetre a ktora nie je moja hematologicka, gyndoska, ani doktorka ktora mi nastavila uz dozivotnu liecbu. Liecbu a lieky mam nastavene tak, aby bolo u mna vsetko v poriadku a mohla som zit plnohodnotny zivot. Odpovedaj autorke, ja som sa na nazor druhych naozaj nepytala, nie som nastastie nezelane tehotna. Ked zalozim diskusiu, kludne sa zapoj a povedz mi svoj nazor. Ja anonymne pisat nebudem, nebojim sa 😃 takze budes vediet ze som to ja. Vtedy budem na to zvedava. Ale na tieto zalezitosti mam kopec doktorov. Ale vsimla som si v komentarov ze si so sebou velmi moc spokojna takze nerozumiem preco mas potrebuje vnucovat sa kde o to nestoja ... takze Ti radsej uz len poprajem lepsi den nez ho mas doteraz . Pa

@ivik4 Počúvaj, ty tých anonymov nejak často škrieš 😀 Myslíš, že je to preto, lebo si mladá, pekná a spokojná so svojím životom? Alebo by si ich rovnako iritovala, keby si bola zanedbaná, nešťastná a s piatimi deťmi, ktoré nevládzeš uživiť? 😀 Tu ti niekto pekne závidí, darmo sa anonymne tvári, že nie 😀

anonym_ed29cb
26. feb 2026

Nam sa toto stalo a bola som na upt. Nelutujem vobec,ani ziadnu traumu nemam.

anonym_b4b61c
26. feb 2026

Plienky sa uz zahadzuju, neperu😅nuz, stalo sa🌸

anonym_772622
26. feb 2026

@anonym_autor ja mám síce len 34 ale neplánovane som otehotnela. Ver mi, že tie pocity čo máš sú úplne bežné pri neplánovanom tehotenstve.
Ja som už mala našľapnuté na super kariéru. Deti boli už trošku väčšie. Tešila som sa na pracovný život. A zrazu bum. Opäť na začiatok.
Prerevala som prvé mesiace. Strach z pôrodu aj keď moje pôrody dopadli bez zranení, tak tá bolesť je prosto hnus. Strach z toho, čo bude po pôrode a čo bude keď prejdem na rodičák.
Teraz som v nemocnici s novorodencom, ktorého práve operovali. A poviem ti jedno. Všetky tie blbosti čo som riešila mesiace, by som dnes hodila za hlavu. Toto dieťa je úžasné a som zaň veľmi vďačná.
Niekedy sa život s nami pohrá a prekvapí. Ja neľutujem. I keď prebdené noci ma len čakajú.

anonym_cf820b
26. feb 2026

@anonym_autor ja som mala tretie v 37 a stvrte 3 mesiace pred 40. A na jar budem mat 43 a cakame piate dieta. Rozhodli sme sa nechat si kazde jedno, ktore nam do zivota prislo. Myslim si, ze lutovat nebudem, ale potrat by som lutovala. A to uz mam aj lieky na tlak atd., takze idealne to nie je. A na karieru s auz mozem vykaslat 😅. Ale aj tak by som ju neuprednostnila pred dietatom. Ja to tak citim. Neskutocne sa tesim zo vsetkych deti, co mam. Aj ked v beznom dni to niekedy vyzera inak, je to narocne, ale v jadre je to super.

ivik4
26. feb 2026
@tatiana288

@ivik4 Počúvaj, ty tých anonymov nejak často škrieš 😀 Myslíš, že je to preto, lebo si mladá, pekná a spokojná so svojím životom? Alebo by si ich rovnako iritovala, keby si bola zanedbaná, nešťastná a s piatimi deťmi, ktoré nevládzeš uživiť? 😀 Tu ti niekto pekne závidí, darmo sa anonymne tvári, že nie 😀

@tatiana288 ale nieeeee boze chráň 😀🙃🙃

anonym_cf820b
26. feb 2026
@anonym_29e5fb

@anonym_6ae94a ani chvíľu by si nerozmýšľala??? nad životom vlastného dieťaťa??? tento svet speje do riadnej riti, tam aj skončíme všetci, keď naša spoločnosť bude takto premýšľať...hanbím sa aj za teba....

@anonym_29e5fb vies co, toto je kultura smrti. A potom sa cudujeme, ze kazdy druhy par tu ma problem s pocatim. No preco asi? Bozie mlyny melu pomaly, ale isto...Za chvilku skoncime ako v Gileade zo serialu Pribeh sluzobnice. Ze bude vobec luxus pocat dieta...atd...

sandria
26. feb 2026

@anonym_autor Prežívaš rovnaký šok ako každý kto tehotenstvo neplánoval. Vieš to 3 dni a máš hrozné výčitky že sa netešíš, to všetko je normálne. Máš na to 9 mesiacov. Ak sa niekto iný rozhodol pre prerušenie tehotenstva a zvládol to bez výčitiek neznamená to, že to tak budeš mať aj ty. Ako silne veriaca musíš vedieť či zvládneš tie výčitky a podľa toho sa zariaď.

anonym_321c9a
26. feb 2026

@anonym_autor nechaj si ho. Nič sa nedeje len tak.

erikavesela
26. feb 2026
@sisska96

Ja by som šla na potrat a zároveň na sterilizáciu, lebo očividne ľahko otehotnieš. V tomto veku 4. dieťa noooooo masaker

@sisska96 preco by to mal byt masaker?

nominativ
26. feb 2026

Pokiaľ máš morálne zábrany, čo sa týka potratu, tak to nerob. Hold, život prináša všeličo.

Psychicky bezpečná voľba je potrat vtedy, ak je s tým človek stotožnený. Toto už len budete musieť dať. Nie si prvá a ani posledná.

P.s. nechcem hrať na city, ja som úplne stotožnená s potratom, preto volím sterilizáciu, nech sa nič také nikdy nemusí stať. Ale pracujem v školstve a matky 40+ si to nevedia vynachváliť. Údajne je to rodičovstvo už o niečom inom.

anonym_2b5796
26. feb 2026

To, či to zvládol / zmieril sa s tým niekto iný je ti prd platné. Záleží že či to zvládneš ty.

Ja osobne viem že ak by som nejako ostala tehotná, tak idem na potrat a ani to so mnou nehne. Skôr budem ešte preklínať všetko možné aj nemožné, že mám s tým takú nechutnú robotu. Ale to som ja.

Ak by sa ti ťažko s takým niečím zmierovalo, tak možno nechať si to, je lepšie. Lepšie je nejaké obdobie "trpieť" (nechcela som to presne takto nazvať, ale ano.. materstvo nie je ľahké a robiť to proti vôly bude ešte horšie), než si to do smrti vyčítať. Ale to, či si to budeš alebo nebudeš vyčítať vieš len ty a nikto iný. Vyber si to, čo pre teba znamená menšie zlo

anonym_ad8ae8
26. feb 2026

Mám kamarátky kt. majú bábätko v 40 rokoch a zažívajú veľkú radosť. Sama som v tej situácii nebola čiže neviem.. no každopádne ide o živého človiečika.

domix147
Autor odpoveď zmazal
domix147
26. feb 2026
@nominativ

Pokiaľ máš morálne zábrany, čo sa týka potratu, tak to nerob. Hold, život prináša všeličo.

Psychicky bezpečná voľba je potrat vtedy, ak je s tým človek stotožnený. Toto už len budete musieť dať. Nie si prvá a ani posledná.

P.s. nechcem hrať na city, ja som úplne stotožnená s potratom, preto volím sterilizáciu, nech sa nič také nikdy nemusí stať. Ale pracujem v školstve a matky 40+ si to nevedia vynachváliť. Údajne je to rodičovstvo už o niečom inom.

@nominativ ja tiež podobne sterilka....ale ak by sa toto aj napriek sterilke stalo nikdy by som nezabila svoje dieťa...radšej by som zomrela ja.

sisska96
26. feb 2026
@erikavesela

@sisska96 preco by to mal byt masaker?

@erikavesela už nebude mladšia

erikavesela
26. feb 2026
@sisska96

@erikavesela už nebude mladšia

anonym_cf820b
26. feb 2026

Mne je strasne cudne zmyslanie, ze zena, ktora ma dajme tomu 2 deti a caka tretie, dokaze sa pozriet na tie, co uz ma a s kludom Anglicana ist sa zbavit toho tretieho. Mne staci si predstavit, ze by som nemala to tretie a stvrte, len tie prve 2, tak by som s tym nemohla zit. Lebo su tak uzasne vsetky, podobne a predsa kazde ine...Ako mam mat ja pravo rozhodnut, ze tieto 2 mozu zit a tie 2 dalsie nie, lebo v nespravnom poradi sa ocitli v maternici? Mne to srdce matky nejak nedovoli. Ano, budeme to mat tazke s 5 detmi, ale ktovie, mozno to piate da svetu nejaky super liek na tazku chorobu alebo nejak inak bude prospesne ludstvu, to nevieme...A kedze som veriaca, tak viem, ze raz sa postavim pred Boha a ukaze mi, co by bolo, keby sa stala jeho vola. A potom uz mi ostane len plakat kdesi pekle, lebo nie ze by mi Boh neodpustil, ale ja by som si sama nevedela odpustit. To je moj pohlad a nechcem tym nikomu hrat na city. Ked je pre niekoho jedno jeho dieta zazrak a nieco uzasne, a druheho sa len tak lahko dokaze zbavit, tak to ani nema zmysel vlastne. Len pisem svoj pohlad.

sisska96
26. feb 2026
@erikavesela

@erikavesela bude ľutovať že nebude mať klud dlheeee roky

erikavesela
26. feb 2026
@sisska96

@erikavesela bude ľutovať že nebude mať klud dlheeee roky

@sisska96 ja som rodila v 42 a teda nelutujem a ani som nikdy nelutovala...a vobec mi nevadi, ze nemam, ako si to nazvala, klud....ja som deti chcela a nikdy by som nevyslovila a ani si len nrpomyslela vetu...uz chcem mat od vas klud...ty mozno taka si...ale to neznamena, ze aj ine zeny su take ako ty

irusa
26. feb 2026
@erikavesela

@sisska96 ja som rodila v 42 a teda nelutujem a ani som nikdy nelutovala...a vobec mi nevadi, ze nemam, ako si to nazvala, klud....ja som deti chcela a nikdy by som nevyslovila a ani si len nrpomyslela vetu...uz chcem mat od vas klud...ty mozno taka si...ale to neznamena, ze aj ine zeny su take ako ty

@erikavesela osobne si myslím, že ak nám naša mama nezobrala život,tak by sme sa sa mali aspoň trochu nad sebou zamyslieť.....ja viem pohodlie je pohodlie, no stalo sa 🤷

pr85
26. feb 2026

@anonym_autor je toto nejaká trollia téma? Žena zo silno veriacej rodiny berie hormonálnu antikoncepciu (ktorá je abortivna) a zvažuje interrupciu? To myslíš vážne? Silné veriaci katolíci nepoužívajú abortivnu hormonalnu antikoncepciu a určite by nezvazovali interrupciu. Ak je táto téma reálna, dieťa si nechaj. Interrupcia je vražda. A po pôrode sa oboznam s metódami PPR, ak ďalšie dieťa nechceš.

slavka1988
26. feb 2026
@anonym_6ae94a

@anonym_29e5fb Nie, ani chvíľočku. Automaticky by som riešila zákrok. Ja sa nehanbím. Som veľmi hrdá na seba, že viem, čo chcem, čo nechcem a idem si svoje.

@anonym_6ae94a si taka hrdá ze to davas anonymne 🤣

anonym_0959c9
26. feb 2026
@anonym_dbac1c

@anonym_dbac1c tymto nenahovaram autorku k potratu, ale chcem len poukazat na to, ze lahko sa povie, ze niekto iny ma dieta vynosit a dat na adopciu, obzvlast, ked si s nim vytvara 9 mesiacov vztah.

Mas pravdu len som nevedela či sa mám vôbec vyjadrit ktomu ale nedá mi to .Radšej potrat ako dať na adopciu to malé

martinka13
26. feb 2026

Cítim s Tebou. Musí to byť hrozný šok. Tiež som sa toho vždy obávala. Fakt ale je, keď sa už teraz desíš potratu, keď to spravíš bude to ešte horšie. Stará nie si. Dnes bežný vek aj na prvorodičku. Máš stabilné manželstvo, podporu manžela, materiálne zabezpečenie. Isto to zvládnete a ako to už býva, keď sa narodí, bude to vás najväčší poklad....

anonym_e8682b
27. feb 2026

@anonym_autor Určite by som si ho nechala na tvojom mieste. V dnešnej dobe už je to bežnejšie mať dieťa aj v pokročilom veku.