Tehotná 18 ročná
Zdravím všetky maminky /tehuľky ,nájde sa tu nejaká žienka čo mala ,čakala svoje prvé dieťa v mladom veku?
Nikde tu moc neviem nájsť diskusie o niečom takom a rada by som si pozrela príbehy žien ktoré otehotneli v skorších rokoch .
K tomu môjmu ,mám 18 rokov ,dlhoročný ,pevný vzťah s priateľom ,ktorý je už pracujúci s dostačujúcim platom ,vie sa o nás postarať a z malého sa veľmi teší a berie to ako najväčší dar ,podpora zo strany rodicov je u oboch strán a veľmi sa nám snažia pomôcť .
V okolí mám len jednu kamarátku čo bola v ešte skoršom veku ako ja tehotná ,bez tak mám rôzne výčitky že to nezvládnem,že som naozaj na dieťa este strašne mladá (potrat u nás nešiel do úvahy) .Pociťujem to aj zo strany ľudí u nás na dedine ,po tých škaredých rečiach ako som mala ísť radšej na potrat ako si posrať život .Že sa budem zbytočne trápiť ,hnusné pohľady ľudí keď idem do obchodu a je mi vidieť bruško,sú naozaj nepríjemné ...Šuškanie otáčanie výsmechy zo strán rovesníkov ,taktiež narážky na to že som mala ísť radšej na potrat že som hlúpa že som si mohla dieťa nechať ako násť ročná a že som si ako som už vyššie napísala “posrala život”
Nebola som ten typ chodiť každý piatok na kávičku ,disko s kamarátkami,radšej som bola niekde na výlete a behala po prírode ...Tak či tak sa bojím že materstvo moja psychika nezvládne ,mám strach z pribúdajucej váhy ,padania vlasov ...Hlavne z pôrodu ,ako to zvládnem ...či aj tam nebudú ku mne iné tehotné ženy nejakým spôsobom zlé ,počula som u kamarátky že sa jej to stalo a necítila sa v nemocnici/pôrodnici dobre ,previnilo ,zle ...
V hlave mám toho naozaj veľa a počúvam poslednú dobu iba strašné negatíva na materstvo v mladom veku ,skazený život,telo v ohavnom stave,bolesti po pôrode,popôrodné depresie ...
Vedela by mi tu niektorá už maminka povedať ako to brala ona? Som sama,čo to tak má? Celé tehotenstvo v plači ,výsmechoch a žiadnej radosti z malého ,zbytočný strach ,výčitky ..Nikdy som nemala s deťmi nejaké skúsenosti ,nemám mladších súrodencov,iba starších a bezdetných ,neviem ako si na malé zvyknem ,keďže mi nerobí dobre ani detský plač ,vyvoláva vo mne momentálnu dobu naozaj hrozné pocity a neviem či to je iba hormónami ,deti mi vôbec nevadili ,rýchlo si dokážem zvyknúť na nový režim ,či človeka ,no ale malé dieťa pri mne je pre mňa dosť nová vec ...
Budem rada ak mi opíšete vaše príbehy,názor k tomu ...výčitky ako som nemala mať pohlavný styk a rozmýšľat ,si prosím nechajte ...
@jazula
@kacicka1123 ja mam 38 a pol rocne babatko. A to sa ma zas pytali, ze ci sme "to naozaj chceli" a s posmeskami teraz, ze "a stvrte kedy"...🙄...tym chcem povedat, ze ludom nevyhovies ani tak, ani tak. Treba sa tesit a tieto negativne veci si nevsimat, jednym uchom dnu, druhym von.
@jaga18 presne tak volakedy boli zeny po 35 tke nebodaj rodit v 40 tke stare, rodili mlade.Moja mama mala 19 r bolo to uplne bezne.autorka kazda zodpovedna zena ma obavy, lebo ide do niecoho nepoznaneho a na cely zivot.Je to zodoovednost.
Moja najlepsia kamaratka rodila v 19 r a druhe v 36 r z jej slov je to obrovsky rozdiel aj strach o dieta povedala, ze predtym nebola unavena vsetko islo lahko.A dieta v 19 r bolo planovane..vzdy rada varila, piekla je materinsky typ.
Hned schudla postarat sa vedela... ved Ti pomoze mama, dnes je plny web informacii niekedy az na skodu, ked zeny chcu vsetko tabulkovo, strava co by sa malo, nemalo.
Kazda senzacia trva par dni hlupe reci v dedine stopni nemusi Ti kazdy davat mudre rady.Vzdy lepsie ako setrit na umele oplodnenie, alebo deti vobec nemat to by dedina hovorila, ze si jalova🙂
Mas partnera, zarabajuceho, rodicov zvladnete to
@kacicka1123 a to ci nebudu k tebe zeny v porodnici zle vobec neries.Kazda bude mat svojich problemov dost🙂Zbytocne si robis strasiaka zo vsetkeho.Budes ty a tvoje dieta ostatni su Ti ukradnuti tvoje dieta tvoja radost, starost...je to smutne, ze spolocnost urcuje kto, kedy ci bol vhodny vek, ci mali ma druhe, tretie dieta....
Je lepsie mat dieta skor ako neskor. Ak mas vztah, zazemie, podporu rodiny - co viac si priat. Pre mna je teda desive ze prideme s muzom do skoly na rodicovske zdruzenie 1 rocnika a 95% rodicov su jasne po 40.ke. Ale zijeme vo velkom meste kde sa deti odkladaju a pre valnu vacsinu z nich to nie je prve dieta - skor posledne. Ale aj tak. Ked si mladsia tak mas viac energie, si trpezlivejsia, otvorenejsia a mas k tomu dietatu blizsie. Navyse ked budes mat 35 tak budes pomaly mavat dietatu na stastnu cestu zivotom, kym ine zeny budu len behat okolo novorodencov. V tom veku sa v pohode mozes prihlasit na vysoku skolu, vybrat si iny zivotny obor alebo smer. Budes to mat super - uvidis. A okolo tej 35.ky budu aj take zeny, ktore nebudu mat ani dieta, ani partnera. To prve co ta napadne je, ake mas stastie ze tu rodinu mas.
Pokial máš podporu rodiny a priateľa je to Ok. Lebo väčšinou je to naopak a partner zdrhne. Držím prsty nech sa darí. Aj tebe aj malému.
@kittykat22 prepáč ale ako môžeš napísať takú sracku, že mladšia mamička ma k svojmu dieťaťu bližšie ako staršia mamička? Čo to ma spoločne s vekom?
@kacicka1123 Si dospela zena, pokial sa ty a partner na dietatko tesite, tak vobec neries tetky z dediny 🙄 tes sa na babenko, budes urcite dobra mamina. Nicoho sa neboj, smelo do toho. Ja som mala 19rokov a velmi sme sa tesili na malu, tiez som vnimala ludi okolo mna ze taka mlada ( este stale mi hafaju o 10rokov menej ) tak si to vies predstavit. Teraz cakame tretie 🤭 a ziadne hlupane z dediny nas nezaujimaju 💛
@mimi2120 samozrejme ze ma. Ked ma dcera 15 a matka 33 tak su si velmi blizko zaujmovo. Su mlade a plne zivota - ako mama tak dcera mozu dokonca zdielat spolocnu hudbu, tanec, sport. Ked ma dcera 15 a matka 50 tak maju k sebe blizko asi ako Bratislava / Kosice 😀 Nema to s vychovou nic spolocne - ale zo socialneho hladiska je 50 rocna zena uplne mimo 15 rocneho dietata. A mozes prskat ako chces, je to to pravda. To neznamena ze sa nemozu mat radi, ze je dieta zle vychovane. Ale ta mlada mama ma k tomu dietatu blizsie.
@kittykat22 a ty si zase môžeš svoje komplexy z toho že si mala dieťa skoro vylievať na mamičkách čo sa rozhodli inak koľko chceš ale nie je to pravda.
@mimi2120 ja som nemala dieta skoro 😅 Mala som dieta v 30.ke a vidim ako moje kamaratky mali v 18.ke a teraz ma dcera 8 a matka 26 a pocuvaju rovnaku hudbu 😅 Uz dospele kamaratky ktore maju mlade mamky si nevedia vynachvalit ake je to super mat k mame tak blizko. Aj teraz v dospelosti. Teba to hneva len preto, lebo vies ze mam pravdu, tak sa durdis 🦃🦃 😅
@kittykat22 ja iba nemám rada keď niekto prezentuje svoj názor ako fakt.
A moja mama ma mala v 18tich a rovnaku hudbu sme počúvali akurát vtedy keď ja som počúvala a*teens a ona abbu 😂.
Radšej skôr ako nikdy. Všetko je tak,ako má byt. Držím palce!
@kacicka1123 fyzicky aj právne si dospelá a mala by si to zvládnuť. Dieťaťu dokážete dať zázemie. Popracuj na svojej psychike, ta je skutočne ešte na úrovni dieťaťa. Nevidím jediný dôvod prečo by mladá 18 ročná žena nemala zvládnuť vlastne dieťa. Mimochodom, dieťa uz je na ceste, to je fakt, ktorý nezmeníš a ty máš len 2 možnosti. Utapat sa a sama sebe si ničiť život, alebo si to užívať a tešiť sa. Voľba je na tebe, nie na cudzích ľuďoch.
vobe ci spodla mna z toho nemusis robit tazku hlavu zvlast ak mas dobre zazemie, priatela, ktory sa na babo tesi, ma ta rad a vie sa o vas postarat. reci ostatych ti v takom pripade mozu byt fakt ukradnute. hlavu hore, vsetko zvladnes
@kittykat22 nemusí to byť pravidlom, medzi mnou a mojou maminou bol takmer 25 ročný rozdiel a nikdy som nemala kamarátku, ktorá by mi bola myslením, názormi, zmyslom pre humor a pod. bližšia ako ona. Závisí to predsa aj od povahy, nie len od veku. Tiež mám priateľov o generáciu starších, aj mladších a sme na jednej vlnovej dĺžke.
@elizabet173 Stotožnujem sa s názorom @kittykat22
25 rokov je veľa? Mňa mala mamina v 23.Úplný ideál.
Myslím si, že @kittykat22 skôr narážala na 40 ročný rozdiel a viac.Môj brat už rodičom povedal keď mal asi 6, že sú už starí.
Neviem si predstaviť byť na jeho mieste a v 20tke mať skoro 60 ročnú mamu a skoro 70 ročného otca.Ja som už dospelá a mamina nemá ešte ani 50 a je to super.Pri najmladšom už má zdravotné problémy a menej energie.
Moji svokrovci sú vo veku 60/70 a neviem si predstaviť mať rodičov v tomto veku.Niektoré názory sú zastaralé a nepoužiteľné do dnešnej doby kedže porovnávajú dnešnú dobu s dobou keď mali sociálne istoty.
Už ja nestíham za dnešnou mládežou (20-) nie to 60 roční ľudia.
Mala som prvého v 18ti a vôbec nelujtujem. Nehovorím,že vždy bolo všetko"medové" boli aj ťažké chvíle aj obdobia..o to viac ,že my sme vlastne boli na to sami ..ale nebanujem.Teraz po rokoch je to úplně Top😉
Ak chceš kludne napíš.Drzim palce
@magduska2 To ma velmi tesi ! Jasne urcite sa vam ozvem a napisem vam ,dakujem za krasne slova od kazdej jednej 🙂 potrebovala som pocut nieco pozitivne ,verim ze sa to vsetko zvladne ...
@littlebubble stále budem tvrdiť, že je to viac povahou, ako vekom. Môj partner je vo veku dedka, aj keď vnúčence ešte nemá, no dokáže s nimi blbnúť, ako keby mal 25. Hrať futbal, púšťať šarkana, jazdiť na motokárach, počúvať rock, naháňať sa na kolieskových korčuliach a často s deťmi susedov, kolegov, mladších o generáciu, ktorí sedia pri pive alebo káve a mobilom v ruke. Veď je tu more tém o tom, že muž sa o deti nezaujíma, iba sedí pri TV alebo má mobil v ruke. Netvrdím, že mať dieťa v 40. je úplne super, ani že v 20. je úplne super. Niekedy je to pre to dieťa perfektné, niekedy menej. vek je len jeden z faktorov, ktorý určuje kvalitu vzťahu rodiča a dieťaťa.
@kacicka1123 ja mám blbe obdobie tiež teraz. Som staršia. Ty si mladšia , ale máš super partnera a malu lásku v brušku. Zase toto si váž. Ja nemám ani jedno ani druhé.😞
@elizabet173 Pokiaľ sú rodičia aktívni tak si to dieťa veľmi neuvedomuje to je pravda.Veď aj môj muž bude otcom/ak bude, pred 40tkou.
Len nie je veľa ľudí pred 40tkou ktorí by mali tak aktívny život.O takých ľuďoch píšem 🙂.
Kedže vidím takých lemrošov v jeho veku.
@kacicka1123 ahoj v marci som mala 19 v okotobri mám termín
@kacicka1123
Ano som v 31tt a mám 17r. Nechýba mi nič 👫 teším sa na bábätko aj na vychovávanie ❤🍀.
@andreagajewska ahoj mas vsetko Co si mozes piat milujuceho priatela, rodinu a dieta je darom uvidis ako Ho budes milovat... A vyhoda ze aj ked vyrastie ty stale budes mlada a este si mozes uzivat zivot.... Vyser Sa na ludi.... Ja ti poviem jedno... Radsej skoro ako nikdy... A to myslim doslova... Pozri... Aj tu na Mk kolko zien ma vobec Problem otehotniet.... Ja mam. 41r a ziadne dieta... V 37 r Mi bola zistena predcasna menopauza... Bola som na ivf s dv minuly rok... A v Januari 21 som v 17 t porodila chlapceka ktory po pol hod. Zomrel...neprajem nikomu.... Radsej by som Mala ako ty 18r...Co by som zato dala.... Vtedy som mala 9r vztah a deti som nechcela este pitom Bola praca v zahranici a potom zivot utekal... A potom uz bolo neskoro.... Ked mam staleho priatela... Prisla menopauza... To som necakala Ani vo sne... Preto hlavu hore usmev na tvary a tes Sa Co ti zivot dal... Budes ta najkrajsia maminka uvidis.... Drzim prsty... Este ti dam priklad zo skoly moja spoluziacka otehotnela ako 17r...vtedy Sa jej kazdy smial... Mala 3 dcery kratko po sebe... A teraz keby si ju videla... Krasna uspesna uz babicka....deti uz velke a ona pre krasna uziva si zivot... Nic nestratis... A ja 41.r a bez deti... V tehu same problemy 4m som lezala a krvacala... Tes Sa a uzivaj si tehotenstvo a miluj svoje dietatko a tvoju rodinu Mi zeny sme silne stborenia... Drz Sa drzim prsty.... Dieta je dar... Ty mas ludi ktori ta miluju tak miluj aj ty...
@martrle ahoj asi si sa pomýlila, ja som tu do diskusie prispela len názorom, autorka diskusie je niekto iný, nie je
@kacicka1123 ja mám kamosku, ktorá mala deti v 17 a 18. Vtedy to bol šok, všetci okolo toho kecali, no teraz.maju s mužom po 30tke, hotový dom a odrastene deti. Venujú sa fitnesu, vyzerajú veľmi stastne. Zatiaľ čo v okolí máme kopec žien pred 40tkou s malinkymi deťmi,často hovoria,.že je.to veľmi narocne. Podľa mňa to má veľa vyhod, mať deti skoro. Vykašli sa na všetkých a tes sa, že ti bolo dopriate to, o čom mnohé ženy len snívajú
@andreagajewska jemine prepac.... AZ teraz som si vsimla... Tak som zanietene pisala...
@kacicka1123 ahoj ja som otehotnela 19cke * som ešte stále tehotná 😀 čakám maličké šťastie... Aj ja niekedy mám tie výkyvy nálad že skoro mohla som si ešte užívať život , veľa ľudí mi kyda že ešte skôro olutujem a niekedy sa teším stoho že som tehotná ale dakedy ma dostávajú dole takéto reči čo by bolo keby... Podľa mňa keď bude na svete to malé stvorenie budeme úplne iné a nebude nás zaujímať inich názor . Podľa mňa vykašli sa nanich dnes už dievčatá rodia 13-15 ročne . užívaj si tehotenstvo 😉

@kacicka1123 no ty si fakt vsetko najhorsie napisala a este dokopy 😀 vobec to neje take strasne, telo mas mlade, pruzne, mas vyhodu, budes raz dva vyzerat ako pred porodom, male do nosica a na vylet, ved to bude uplne super 🙂