Úzkosti a strach v tehotenstve
Ahojte, momentálne som na začiatku tehotenstva, mám občasne úzkosti ale nič strašne. Ide o to, že mám doma 2 ročnú dcérku, koniec prvého tehotenstva a sestonedelie bolo veľmi zle. Nedokázala som sa postarať o seba, nie to ešte o malú. Veľmi sa bojím, že sa to zopakuje, že sa znova dostanem do stavu, keď nebudem schopná fungovať. Mám výčitky voči dcérke, veľmi sa bojím že ju to nejak ovplyvní. Taktiež sa veľmi bojím, že bábätko bude choré, že nebude v poriadku. Bojím sa aj o seba, že zomriem a čo bude s dcérkou, že sa mi zastaví srdce, dostanem infarkt ešte počas tehotenstva, keďže mám extrasystoly. Bojím sa, že zomriem pri pôrode. Neviem čo mám robiť
Navštíviť psychiatra?
@januska12323 navštevujem, kázal vysadiť lieky a proste vydržať…
Hmmmm, to je super rada od doktora, 👍ale tak nič iné sa nedá ani čakať od psychiatra, najprv dieťa až potom matka, bohužiaľ. Depresie, panika, úzkosti, to je dosť , s tým ísť do tehotenstva to nie je bohvie čo, lebo doktor všetko zákaže a ty človeče pomôž si ako vieš, že? No tak prinajhoršom ti dajú nejaké infúzie magnézia.
Hmmmm, to je super rada od doktora, 👍ale tak nič iné sa nedá ani čakať od psychiatra, najprv dieťa až potom matka, bohužiaľ. Depresie, panika, úzkosti, to je dosť , s tým ísť do tehotenstva to nie je bohvie čo, lebo doktor všetko zákaže a ty človeče pomôž si ako vieš, že? No tak prinajhoršom ti dajú nejaké infúzie magnézia.
@rejka7 tehotenstvo bolo neplánovane, stalo sa. Keďže nad prerušením som neuvažovala ani nauvazujem, tak mi vraj jedine ostáva vydržať. Už som skúšala aj hľadať iného lekára ale zial, všetci prvé teriminy najskôr o 3-4mesiace :( Zatiaľ je to v pohode, fungujem, starám sa o dcérku ale tie extrasystoly hlavne po vysadení liekov sú niekdy neznesiteľne. Potom mi je 2-3 hodiny veľmi zle, lebo mi spúšťajú paniku.
Tak čo ja viem, tak benzodiazepiny ( frontim, lexaurin, neurol a pod.) by sa nemali v tých prvých šiestich týždňoch, zakladá sa nervová sústava dieťaťa a orgány, tak tam je riziko vzniku razštepu. Potom sú antidepresíva, čo sa môžu aj počas tehotenstva, ak je benefit matky väčší ako pre dieťa. Keď ma matka zlé stavy, trpí aj dieťa. Od druhého trimestra sú bezpečnejšie. Napríklad sertraline, ten sa dáva aj deťom, alebo starším ľuďom. Všeobecne teda sú kategorizované lieky podľa vhodnosti v tehotenstve, nájdeš aj na nete, ale asi len v angl. jazyku. Tak po porade s lekárom ten sertraline ( serlift) v druhom trimestri v nižšej dávky by som ti poradila na depresie úzkosti. Podotýkam nie som lekár, mám skúsenosť.
Ja som mala v prvom tehu velmi zle stavy, druhe skoro nic, cajovy odvar. Skusit terapie u psychologa za mna a su antidepresiva vhodne pre tehotne.
V prvom rade sa ukľudní, začni si veriť, že tak ako prvé dieťatko, aj keď s obavami, ťažkosťami je tu chvála Bohu zdravé, tak aj druhé vynosis a porodils zdravé. Neboj sa, lekári sú tam pre teba, určite urobia maximum, aby ste to spolu zvládli. Existujú čaje na uskladnenie, stres, vyskúšaj ich. Choď často vonku na prechádzky, aby si sa odreagovala. Držím ti palceky, aby si to všetko zvládla v pohode a potom sa už len tešila z krásnych zdravých detičiek 😉👍
Ja som brala v tehotenstve paretin a lexaurin a ok

Navštíviť psychiatra?