icon

Zmiešané pocity z nového tehotenstva v neskoršom veku

5. aug 2025

Ahojte, mám tu už dlho profil, ale tento príspevok som sa rozhodla uverejniť anonymne z osobných dôvodov.
So súčasným partnerom sme spolu sedem rokov. Obaja máme z predošlého vzťahu dieťa. Obe sú v puberte, hoci jedno staršie a jedno mladšie a sú rozdielneho pohlavia.
Moje dieťa sa s otcom nestretáva, ani to nechcem. Je to problémový človek a som rada, že je to takto. Za otca považuje môjho súčasného partnera, lebo sa oň stará dlhšie ako vlastný otec. Partnerovo dieťa k nám chodí, brávame ho na výlety, dovolenky. Mám ho rada a nerobím rozdiely.
No a teraz sa dostávam k tomu podstatnému. Zhruba po roku vzťahu som priateľovi hovorila, že by sme mohli mať spoločné dieťa. On vtedy tvrdil, že má dve deti a má čo robiť, aby ich uživil a dal im všetko. No vtedy boli aj tie naše deti menšie (10 a 5) a podľa mňa by si boli oveľa ľahšie zvykli na nového súrodenca. Prešli roky, partner má cez 40 a ja 40. No a toto leto sa partner zbláznil a pokúša sa o dieťa. Pritom máme už veľké decká (16 a 11) a vôbec si neviem predstaviť, ako by prijali súrodenca. Veď staršie z detí bude o dva roky dospelé a pomaly zrelé na vlastné deti. A teraz by malo mať súrodenca bábätko? Moje dieťa má ohľadom toho rozporuplné pocity, nakoľko všetci kamaráti, ktorých má, majú súrodenca a je mu ľúto, že ono je samé. No medzi tými súrodencami nie je taký veľký vekový rozdiel. Moje dieťa sa bojí, že bude na druhej koľaji, že môj partner, ktorého ľúbi ako otca bude mať radšej to vlastné dieťa (aj keď toto si nemyslím, lebo ani on nerobí rozdiely medzi našimi deťmi). No a v neposlednom rade sa bojím aj ja. Nie som najmladšia, už som sa tak nejak zmierila s tým, že ďalšie dieťatko mať nebudem, aj som, priznám sa bez hanby, "spohodlnela". Už si neviem predstaviť to nočné vstávanie (jasné, že aj teraz v noci nespím, keď mám choré dieťa a je mu zle, či má teplotu, ale to je už iné) a kolobeh okolo bábätka. No na druhej strane tá moja druhá časť po ňom stále túži. No mám strach.

Strana
z2
doriiis
5. aug 2025

Ako pardon,ale on sa snaží o dieťa? A teda ty len držíš a čakáš?Čo si nejaky inkubátor?
Ja neviem,čo riešite.O tom,či bude dieťa má vždy rozhodovať žena.Ak nechceš,tak ďalšie dieťa nemaj.Nasad si antikoncepciu alebo sa daj sterilizovať a muž sa môže snažiť koľko chce.

anonym_920e5a
5. aug 2025

@anonym_autor ahoj... Je to na Vas ako to cítite... Ja mam z 2 deti vo veku 17 a 23...mnazel žiadne.. A ostala som tehotná... Ja vek 42 a on 45...tiez sme sa báli ako to príjmu deti a okolie... A popravde... Ostala som prekvapená... Deti úplne super.. Tešia sa, mladšia chodi s nami na sono.. Staršia je vždy chudá vtedy v práci ( ma svoj život, onedlho majú svadbu).. Rodina sa teší, okolie to prijalo tiež... A dieťa? Zatiaľ je všetko v poriadku a dúfam, že ja bude... Od začiatku som. Sledovana... On túžil mat svoje... I keď moje prijal od začiatku za svoje a staral sa, v kútiku túžil držať ten malý uzlík.. A teraz je najšťastnejší na svete... Nemenila by som rozhodnutie... Takže ak to cítite, nebránte sa tomu.. Zvládnete to 🫶

reanda
5. aug 2025

ja som tak dlho chcela tretie dieta.. aj napriek milion rozumovym dovodom, preco nie, som citila, ze by som ho chcela.. zlom prisiel tak cca pred dvoma rokmi a prejavilo sa to prave tym 'spohodlnenim' .. takze teraz to mam tak, ze ked babo, tak vnuca 😀

janinah
5. aug 2025

Dieťa sa nerobi preto,aby to dieťa čo už existuje malo surodenca,ale preto,lebo to chcú obaja rodičia.Nikdy by som sa dieťaťa nepytala či môžem mat ďalsie dieťa.Napíš si na pspier čo ďalšim spoločnym dieťaťom môžes získať a čo stratiť.Ja vidim oveľa viac " zisku" ako " straty".alw ja nie som ty.Ale rodila som tretie v skoro 43r.k surodencom 10 a 12 r. a bolo to a stale je skvelé.To poslefbe dieťa už ide na vs a je slnkom celej rodiny.Neľutujem ani sekundu,ze ho máme.

luccija
5. aug 2025

Tak buď to vyskúšate a možno sa ani vzhľadom k veku nezadari, alebo to necháte tak.Ina možnosť nie je😏dieťa ide do puberty už bude chcieť byť s kamarátkami a vzdialovat sa a vy by ste mohli mať už kľud a voľnejšie aj, keď aj tá puberta da zabrat
ale, ak túžite zase po malom dieťati, tak to aspoň skúste nech máš dušu na pokoji, že si to vyskúšala
Ale tak sa mi zdá, že ty už ani nechceš či?Ber to ako poslednú možnosť niečo tak radikálne zmeniť.Je x možnosti aj to, že dcéra bude veľmi žiarliť, ale aj iná možnosť, že naň nedá dopustiť.Nikto nevie aké to bude.Mozno budeš celý čas v nemocnici ..ak ho ty chces dajte si časový úsek neviem pol roka, rok pokým budete skúšať a, keď nie tak nie.Ale odpovedz si úprimne či ta tlačí iba vek, alebo naozaj chcete.

ivik4
5. aug 2025

Akoze ty ho nechas ze rob si co chces, rob si dieta ked chces ? 😄 drzis, cakas ? Ani za svet by som nemala dieta len skrz niekoho druheho

nafka0483
5. aug 2025
@janinah

Dieťa sa nerobi preto,aby to dieťa čo už existuje malo surodenca,ale preto,lebo to chcú obaja rodičia.Nikdy by som sa dieťaťa nepytala či môžem mat ďalsie dieťa.Napíš si na pspier čo ďalšim spoločnym dieťaťom môžes získať a čo stratiť.Ja vidim oveľa viac " zisku" ako " straty".alw ja nie som ty.Ale rodila som tretie v skoro 43r.k surodencom 10 a 12 r. a bolo to a stale je skvelé.To poslefbe dieťa už ide na vs a je slnkom celej rodiny.Neľutujem ani sekundu,ze ho máme.

@janinah Vo vela veciach s tebou v ramci diskusii nesuhlasim, ale v tom ze dieta sa nerobi preto aby malo dieta surodenca, ale pre to ze obaja rodicia chcu, mas velku pravdu 🙂

luccija
5. aug 2025
@nafka0483

@janinah Vo vela veciach s tebou v ramci diskusii nesuhlasim, ale v tom ze dieta sa nerobi preto aby malo dieta surodenca, ale pre to ze obaja rodicia chcu, mas velku pravdu 🙂

@nafka0483 áno, a potom je veľa ľudí sklamaných, že jedno má iné záujmy druhému sa treba venovať atď...keď tak tak jedine, že ja po ňom túžim a chcem to znova zažiť..Lebo zmena to bude veľká pre celú rodinu.Chlap pôjde do práce, dcéra za kamoškami a mama funguje😆

autor
5. aug 2025
@janinah

@janinah nechcela som dieťa kvôli tomu, aby už existujúce deti mali súrodenca. 😉 Vždy som chcela dve deti, nechcela som zostať pri jednom. Len ma mrzí, že šesť rokov, kým sme boli obaja mladší, partner to dieťa nechcel. Teraz, keď už mám aj zdravotné problémy (okrem polycystických vaječníkov a štítnej žľazy mám vysoký krvný tlak a nábeh na cukrovku - obe dedičstvá z rodiny), sa zrazu na dovolenke pri mori, keď videl rodiny s malými detičkami, že poďme to skúsiť. No ja mám strach, nakoľko sestra pred šiestimi rokmi aj s bábätkom takmer zomreli, bábo museli aj oživovať. A to bola mladšia ako ja teraz, keď bola tehotná a rodila. Jednej známej dcéra zase, tiež ešte ani nie 40tnička, zomrela na help syndróm.
Jasné, že by bábo bolo prijaté a ľúbené, len ten strach tam je...

autor
5. aug 2025
@ivik4

Akoze ty ho nechas ze rob si co chces, rob si dieta ked chces ? 😄 drzis, cakas ? Ani za svet by som nemala dieta len skrz niekoho druheho

@ivik4 ale nie, zatiaľ sme to skúšali jeden mesiac. Nebolo to iba jeho rozhodnutie. Možno to tak vyznelo, ale nebolo.
Zatiaľ negatívny výsledok. Ďalšie pokusy som mu už zatrhla.
A k tej druhej časti. Nie je to o tom, že by som nechcela druhé dieťa. Vždy som chcela dve. Ale neviem, ako by som zvládla tehotenstvo, starostlivosť... Jasné, že by bolo chcené, aj ľúbené, len...

autor
5. aug 2025
@luccija

@nafka0483 áno, a potom je veľa ľudí sklamaných, že jedno má iné záujmy druhému sa treba venovať atď...keď tak tak jedine, že ja po ňom túžim a chcem to znova zažiť..Lebo zmena to bude veľká pre celú rodinu.Chlap pôjde do práce, dcéra za kamoškami a mama funguje😆

@luccija no aj toto je jeden zo strachov, ktoré mám. 🙈
Už teraz je chlap furt v práci (holt, teenageri majú svoje nároky).

anonym_51da66
5. aug 2025

@anonym_autor ahoj, no nechcela by som už dieťa kvôli veku oboch
A plus som není za to,moje dieťa, tvoje dieťa , naše dieťa .už je toho na mňa veľa
Tieto zmiešané,priam premiešane rodiny..

deti95060810
5. aug 2025

lenže už máte aj svoj vek. takže ak bábo, tak čím skôr - najlepšie ešte do konca roka. tehu.
mne by sa už nechcelo, ale však to som ja.

autor
5. aug 2025
@anonym_51da66

@anonym_autor ahoj, no nechcela by som už dieťa kvôli veku oboch
A plus som není za to,moje dieťa, tvoje dieťa , naše dieťa .už je toho na mňa veľa
Tieto zmiešané,priam premiešane rodiny..

@anonym_51da66 toto ma až tak netrápi. Obe deti s partnerom berieme rovnako. Nejak to nerozdeľujeme na moje a tvoje. Sú to naše deti, obidve. Aj toto by bolo naše.
Ale máš pravdu, ten vek je niečo, čoho sa bojím. 🙄

zuzi0911
5. aug 2025

Ja mam dcery 16 a 14 r a syna 2 roky . Je pravda ,ze som mala v case plánovania 31 rokov ,ale aj tak za mna to najlepšie rozhodnutie. To tretie dietatko prinieslo extrémnu dávku lásky🙂

Poznám dosť 40r a teh.aj porod mali lepšie ako ja v 32😉

beata_k
5. aug 2025

Uz by som do toho nesla. A nie kvoli tehotenstvu v 40. Jednoducho ako ty pises, uz si spohodlnela. Ja mam najmladsie 3 rocne a som rada, ze uz je samostatne. Ono to nocne vstavanie, varenie prikrmov, zuby, obdobia vzdoru a x regresii...dakujem, radsej teplu kavu s vylozenymi nohami.

mateson2004
5. aug 2025

V žiadnom prípade už by som nemala dieťa. V 55 chcem mať kľud a nie riešiť prijímačky na strednú. Mala som druhé v 34 a už to je pre mňa dosť.

mateson2004
5. aug 2025

A ak mas už v 40 vysoký tlak, tak ešte počkaj čo bude v menopauze. Dieťa bude mať vtedy 9 rokov. Buď vďačná, že máte dve zdravé deti a nekomplikuj si život Ľudí je na svete dosť, odhliadnuc od finančnej stránky, ktorá je čoraz ťažšia A lepšie už to nebude, skôr naopak

anonym_7798cb
5. aug 2025
@anonym_autor

@luccija no aj toto je jeden zo strachov, ktoré mám. 🙈
Už teraz je chlap furt v práci (holt, teenageri majú svoje nároky).

@anonym_autor nikdy by som nechcela spoločné dieťa, ak by sme aj ja aj partner deti mali, ani keby som mala 30. A v tvojom prípade- vek a zdravotné problémy ani náhodou.

anonym_7798cb
5. aug 2025
@mateson2004

A ak mas už v 40 vysoký tlak, tak ešte počkaj čo bude v menopauze. Dieťa bude mať vtedy 9 rokov. Buď vďačná, že máte dve zdravé deti a nekomplikuj si život Ľudí je na svete dosť, odhliadnuc od finančnej stránky, ktorá je čoraz ťažšia A lepšie už to nebude, skôr naopak

@mateson2004 menopauza môže prísť oveľa skôr

autor
5. aug 2025
@anonym_7798cb

@anonym_autor nikdy by som nechcela spoločné dieťa, ak by sme aj ja aj partner deti mali, ani keby som mala 30. A v tvojom prípade- vek a zdravotné problémy ani náhodou.

@anonym_7798cb no vidíš, každá sme iná. Ty si ty a ja som ja. Jeho, či moje, obidve deti sú predsa naše. Aspoň ja to tak vidím. Vedela som, že má dieťa, keď sme išli do vzťahu. Prijala som teda aj dieťa. A mať spoločné, nevidím na tom nič zlé.
Jediné, čo ma skutočne trápi, sú tie zdravotné problémy. 🥺

anonym_f868e7
5. aug 2025

nesla by som uz popri detoch do dalsieho po 40 roku, do dochodku sa starat a zase vsetko odznova, vidiet deticky pri mori je romanticke, ja zase vidim susedu s dvomi malymi, jedno pekne nevystate, kazdy den s nimi bojuje pocujem cez cely blok, na druhej strane chapem, ked nemate spolocne, ale nesla by som do toho aj skrz zdravia ako pises

anonym_56b620
5. aug 2025

a to sa ešte bavíme že bábo bude zdravotne OK. v prípade akéhokoľvek zdr. problému ide neraz aj vzťah do kytek.
x manželstiev a vzťahov skončí na postihnutí dieťaťa.

anonym_7798cb
5. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_7798cb no vidíš, každá sme iná. Ty si ty a ja som ja. Jeho, či moje, obidve deti sú predsa naše. Aspoň ja to tak vidím. Vedela som, že má dieťa, keď sme išli do vzťahu. Prijala som teda aj dieťa. A mať spoločné, nevidím na tom nič zlé.
Jediné, čo ma skutočne trápi, sú tie zdravotné problémy. 🥺

@anonym_autor nie, nepochopila si ma, nemala by som strach z toho, že by som nemala rada rovnako obe deti, aj to, čo mám z predošlého ´vzťahu, aj to, čo mám z terajšieho. Mala by som strach, keby sa niečo medzi nami stalo, ako sa sama starať o dve deti, ako by som vyzerala pred ďalším prípadným partnerom, že mám dve deti každé s iným mužom. Nepovažujem spoločné dieťa za nejaké spečatenie vzťahu, možno píšem zo skúsenstí, že keď sa poobzerám okolo seba, väčšinou spoločné dieťa vzťah skomplikovaIo. Iná situácia je, ak by partner dieťa nemal žiadne, ale ani tu by som sa v tvojom veku už nedala nahovoriť, v 30 áno

nafka0483
5. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_51da66 toto ma až tak netrápi. Obe deti s partnerom berieme rovnako. Nejak to nerozdeľujeme na moje a tvoje. Sú to naše deti, obidve. Aj toto by bolo naše.
Ale máš pravdu, ten vek je niečo, čoho sa bojím. 🙄

@anonym_autor Nerozdelujes na moje a tvoje ale zaroven pises ze si vzdy chcela dve deti... ved tym padom uz dve mas ;)

anonym_b1031c
5. aug 2025

Tvoj príspevok je niečo na štýl ako si zbytočne skomplikovať život.

anonym_b1031c
5. aug 2025

Tiež nerozumiem potrebe si robiť s každým chlapom dieťa.

miadi
5. aug 2025

Mne sa vas vek zda ok ak by ste obaja chceli to dalsie dieta . Problem vidim len v tom ze v poslednych komentoch tvojich taku neistotu vztahom co by bolo Keby .. Malo by ti byt uplne fuk co si daky potencionapny dalsi partner pomysli ze mas dve deti s dvomi otcami . ( Keby si to dieta naozaj chcela ) Ono Mozno tvojmu partnerovi len tikaju take muzske bio hodinky a zrazu by chcel babo Mozno len kriza stredneho veku . Ak dieta budes mat tak hlavne koli sebe ze Ty ho chces nie aby si plnila tuzby dcere/synovi ci chlapovi . Je to len na tebe .

klementinka58
6. aug 2025

ja mam 16rocny rozdiel medzi detmi a za mna super, pomahali mi obaja aj manzel aj syn, tehotenstvo a vsetko okolo toho pred 40tkou som zvladala tiez paradne a materstvo som si ovela viac uzila ako za mlada.

jamidea
6. aug 2025

@anonym_autor rodila som 3dni pred 41.narodkami.tretie dieta, jeho brat mal 15,5r.
Nie, vedome by som do toho nesla, akoze podme mat dieta.
Toto sa nejako 🙂 pritrafilo, myslela, ze v 40tke ma uz neoplodni ani miliarda spermii 🙂.

Strana
z2