2011 - začíname. Kto to plánuje rovnako ako my?
Ahoj tak mi začíname so snažením až 2011 .. asi leto 2011 ....hoc už teraz velmi tužime po malom šťastíčku, ale s finančných dôvodou musíme chvýľu počkať..Sme krátko po svadbe a aj ked máme už vlastný bytík.. ten treba ešte zariadiť... a nakolko peniažky niesu aj vďaka mojej nezamestnanosti tak to asi zo zariaďovaním tak trochu potrvá ☹ .. Nášho drobca by sme cheli priviesť do peknučkého a čistučkého prostredia a okrem našej vrelej lásky ,ktorá je najdôležitejšia, aj všetko čo bude potrebovať z hmotného hľadiska...Je tu ešte niekto kto to plánuje rovnako alebo podobne ako ja ???
kam ste sa dnes vsetky podeli?ako je tu prazdno
@evitka82 pozor - matersku mas 6-8 (predcasny porod 12) tyzdnov pred takisto aj po porode... Popritom dostavas rodicovsky prispevok (v at v module 15+3 je to 798 E) a prispevok na dieta (108 E za 1. dieta) - tieto prispevky musia existovat aj v uk a pokial tam odvadzas za posledny rok 9 mesiacov odvody, budu ti vyplacane - pri 15+3 to mas 18 mesiacov od narodenia dietata. Alebo si nahod proste do googlu materska a rodicovsky prispevok v uk - takisto pridavky.
@marianna28 my sa ale chceme vratit na sk preto rozmyslam co by bolo najlepsie.....
@evitka82 no ale odvody pred porodom platis a budes platit v uk, ci nie? Vtedy ti uk musi doplacat ten rozdiel medzi sk a uk.
@marianna28 no som tu normalne zamestnana pracujem tu od septembra 2009 na zmluvu.a rozmyslame ze ako by to bolo keby som tu otehotnela a v dakom siedmom mesiaci sla domov na stalo....
@1valeria1 neboj coskoro to pride ja som tiez sa sustredila len na to a stale som myslela ze kedy uz budem tehu a nic tak som to vzdala a hned som aj zostala ale mimomaternice a od vtedy zasa stale myslim na to takze viem ze zasa nic nebude skus na to tak nemysliet viem ze to nejde ale pokus sa
@evitka82 no - tak to by ti vyplacali aj matersku aj rodicovsky z uk - eventuelne by ti platili z sk a ten rozdiel by ti doplacalo uk. To sa kludne aj na ten slovensky zvyseny vykasli - neoplati sa ti to si platit v uk z prijmu a potom este aj extra na sk. Ked budes na sk, skoc sa blizsie informovat na urad - tam ti to aj presne vypocitaju.
Ahojte baby...teraz Vam napisem nieco, za co ma mozno odsudite...uz som tu pisala, ze my sme sa s manzelom viac-menej zhodli, ze by bol na babo uz najvyssi cas. Vysadila som HAK, ze pockame nejake tri mesiace a od februara by sme mohli "zacat". Prebrali sme vsetko, aj nas rozpocet a prisli sme na to, ze musime naozaj sakramentsky setrit, aby nam to vyslo. Ja sa snazim, ale on...neviem, nejako mu to stale nedochadza, alebo co...mame krstnu dceru-pre ujasnenie-je to dcera jeho brata-jedine dieta v rodine, rozmaznana ako nikto. jeho brat (moj svagor) je kapitola sama o sebe, ja ho akceptujem, ze je to jeho brat, ale tam sa to konci-pre neho dar pod 100€ nie je dar a nepriamo to vyzaduje aj od nas, aby sme jej nakupovali take drahe darceky...a teraz 2.12. ma narodeniny, potom su Vianoce a potom v januari ma mala meniny...ja som povedala manzelovi, ze ziadne drahe dary sa kupovat nebudu, a on hned, ze sem jej krstni rodicia a bla bla bla...aj toto je priklad toho, ze jemu nejake "setrenie" vela nehovori a pritom ked ja odidem na metrku, moj prijem sa znizi o polovicu...to Vam nemusim pisat, ze mame uver na byt a auto na leasing...
Takze ked som si to zase zratala-nevyjde nam to a pri jeho "rozhadzovani" vobec nie...
Ale najhorsia na tom je jedna vec - ja uz zacinam uvazovat, ci dieta vobec teraz bude...ja neviem, stve ma, ze uz ja zacinam mat pochybnosti...neviem ci za takychto podmienok chcem...
Neodsudte ma teraz, viem, ze mi napisete, ze sa to zvladne, no ked pocitam ako pocitam-nezvladne. Moja mamka prisla o robotu rovnako ako moja svokra (robili v jednej firme dlhe roky, ale firma bohuzial padla), moj ocino je na 60%, akoze robia, ale nie je to nic moc a svokor ide do dochodku...hm? co poviete? A zase nechcem, aby tomu malemu nieco chybalo... ☹
@mysti svagorovi pri nejakej debate, nenapadne naznac aka je vasa situacia a ked nepochopi, nech on ako ,,krstny,, kupuje kocik, vybavicku, ked aj on na vas ma take naroky.... a manzelovi skus predlozit rozpocet na papieri, odpocitaj neterine nakladne darceky a mozno sa zbada, ked to bude mat pred ocami. vies aki su chlapi!!!
a neboj, vsetko sa da zvladnut 🙂 si rozumna baba, preto mas pochybnosti lebo kazda z matiek chce pre svoje dieta len to najlepsie a myslim, ze je to prirodzeny stav pred snazenim. vela stastia prajem!
@mysti netrap sa, je to prirodzene, ze ta trapi, ci budete mat dost financii, aby si dopriala babatku vsetko, co bude treba. Tymito pocitmi presla vacsina z nas 😉 a aj ked vidim, ze sa to da zvladnut (malej vieme dat vsetko, co potrebuje), aj tak mam stale pocit, ze to nie je dost 😖 ale to je zivot... nikdy nebudeme spokojni s tym, co je a budeme chciet viac. Ved inak by zivot nebol zivotom 😉 Ked som mala pred tehu taketo pochybnosti, moj manzel mi povedal - ak chcem to dieta, urcite to zvaldneme, kazdy to zvladol a mnohi su na tom este horsie... hold, babo nebude mat najnovsiu modu na sebe a nebudeme mu kupovat najnovsie plienky, ale zvladneme to... a zatial to zvladame! a to je hlavne!
Samozrejme, je to tazke s financiami - aj my splacame uver, ale by si sa cudovala, kolko sil a vole ma clovek, ked je niecim (niekym) motivovany 😎
A ten rozpocet na papieri, co spominala sisisi je dobry napad. Na jednu stranu prijmy, na druhu vydavky a nech sam vidi, ze kolko mate na "minanie".
@mysti a este som zabudla, kolko by ste chceli (mohli) dat malej na darceky? Mozno ti tu budeme vediet nieco poradit 😉
@evitka82 @marianna28 vitajte 🙂
@marianna28 to mi je ľúto, čo sa Vám stalo, ale pevne verím, že na druhý pokus už všetko dobre dopadne do úspešného konca 🙂
@mysti úplne Ťa chápem, čo momentálne prežívate, niečím podobným sme si prešli aj my a teraz vidím, že sme sa strachovali úplne zbytočne. Veľmi závisí, čo chcete dať drobcovi, aké máte hodnoty a čoho ste ochotní sa eventuálne zriecť. My sme priemerná mladá rodina, ktorá spláca bytík a taktiež chceme dať dieťaťu to, aby mu nič nechýbalo, to však neznamená, že bude mať všetko.
Z vlastnej skúsenosti Ti poviem, že akonáhle sa kamarátky, ktoré už majú deti dozvedeli, že čakáme bábo, popožičiavali nám kopec oblečenia, hračiek... Prvú vec pre malého (keď nerátam kočík, výbavu do pôrodnice a potraviny) som kupovala až nedávno. Ďalej sme veľa vecičiek podostávali, keď nás prišli pozrieť známy a takisto na bazároch dostaneš málo, alebo skoro vôbec nenosené veci za pár korún. Stojí to síce viac času a energie, ale dá sa ušetriť. Keď budeš kojiť, zas miniete menej z rodinného rozpočtu. Je veľa oblastí, kde sa dá škrtnúť nejaké to euro 😉 Takto fungujeme rok a nemyslím si, že by bol o niečo ukrátený, alebo mu niečo chýbalo. Boli sme dokonca aj plávať a chodíme aj cvičiť, takže všetko sa dá, keď sa chce, ale treba sa v tom naučiť chodiť 😉
@lucika09 uplne s tebou suhlasim 🙂 Traba si hlavne urcit priority. My sme tiez plno veci podostavali a fakt, tu na MK v bazari je straaasne vela krasnych veciciek pre drobcov a za dobre ceny 😉
Baby, ďakujem Vam velmi pekne za Vase nazory, fakt si to vazim, ze ste mi napisali a neodcudzili ma, ja som si myslela, ze mi uz zacalo sibat pomaly ale isto. Ja som si tiez povedala, ze vsetko zvladneme, ale potom na mna dolahne taka depresia, ze ma ide porazit. Ja som zase co sa tyka penazi sporovlivy clovek a fakt neminam na somariny a so svagrom sa naozaj budeme musiet porozpravat, lebo mi to ide na nervy. Krstna dcera ma len 6 rokov a uz taketo dary, co to bude ked bude mat 15????? 😠
@lucika09 😉 vdaka za privitanie 😉 budeme snazilkovat v 2011 s vami 😅
@lucika09 dakujeme za privitanie 🙂
@mysti vobec ta za to neodcudzujeme ja mam opacny problem...ja som rozhadzovacny tip,moj drahy velice sporovlive.ako poviem pravdu ide mi to na nervy,ked kontroluje kolko sme co sme de sme minuli....ale urcili sme si priority.ja som si uvedomila ze keby som jeho nemala nemam ani zdaleeeeeka to co mam teraz ale zase on vie ze s prilisnou sprovlivostou u mna nepochodi....ako napr.kuknut do letaka co je de najlacnejsie a nohy si ist dolamat to ist kupit....to neznaaasam.ale teraz ako myslime na rodinu je to ine...uz nepotrebujem 20 kabeliek a boticky ktore ma zrovna zacali vo vyklade bavit ale odkladame na nutnejsie veci na babo...juchuuu ja sa tak tesim a tak vam poviem ze ideme zacat snazilkovat uz tentok posledny mesiac.bo nevydrzim....dufam ze ma nevyhodite z temy...he he 🙂
Baby, máte nejaké špeciálne predprípravy ,pred tým ako sa začnete snažilkovat ? 😒
@zuzkadf no ja som sa akurát vrátila z lekárne,kúpila kyselinovú listovú a nasadila ju.prestala som fajčiť 😒 aj ked som nebola tvrdá fajčiarka ale ked ma pochytilo tak som si dala aj zo 7 cez den.od minuleho týždna - nič 😝 snažím sa viacej ovocia kedze to som nikdy nemusela.... 😒 a chodím ale to už dávno ale teraz o to pravidelnejsie do fitka aby som schudla to čo zachvíľu veľmi rýchlo priberem 😀 😀 😀
evitka82 jeej ..tak moc držím palce ,nech to vynde na prvý šup 🙂 My si ešte počkáme do jari ..treba ešte dorobit byt a veci okolo toho, a potom sa na to dáme .Snád bude všetko v poriadku a nebude to dlho trvat ...lebo budem zlá..ja s mojou trperzlivostou 🙂....ešte si musím zistit veci ohladom materskej ..mám z toho jemný mišung...
ahojte baby... som tu pomerne nová, doteraz som si fórum prevažne čítala, keď som hľadala niečo na nete, ale vaša téma mi absolútne sadla... 😅 ...jedno slniečko už doma máme (už také väčšie, odrastené) a niekedy na jar 2011 by sme sa chceli pokúsiť o druhé...

@evitka82 dakujeme dufam ze mas pravdu 😉