icon

Babuľky zo Švajčiarska ozvite sa

liana111
15. nov 2011

Sťahujeme sa do švajčiarska, tak by sme potrebovali trošku poradiť 😉 sme vďačný za každú radu 😀

evicka1971
30. apr 2012

@bambi2 Tak to je hulvat zrejme nejaky zakomplexovany co si na nekom potreboval vybit zlost.Doufam ze jsi mu neco rekla

monika15
30. apr 2012

baby... ja neni som tam len by som chcela vediet ze ako je to tam s detmi....

nasa znama tam zije a ze vraj tam take vsetko drahe ze si nemozu dovolit mat dieta....

je to pravda???

evicka1971
30. apr 2012

@monika15 Tak to nevim kde a jak zije,ale ja jsem si dite dovolit mohla pracuje jen manzel mame 150metrovy byt,auto,4xza rok jsme v Cechach a dvakrat za rok na dovolene a mala si taky nemuze stezovat ze by neco nemela

bambi2
30. apr 2012

@evicka1971 hej, vraj mal zly den.. aj ja mam zle dni ale nemlatim zato deti 😖
sme sa strasne povadili lebo u neho je to normalna vychova toto... u nas sa to inak robi.. uz mi je jasne preco jeho deti placu aj 20x za den... ☹

bambi2
30. apr 2012

@monika15 no zalezi kde zije, aku ma robotu a vela inych veci.. baby idem dat malu spat a pridem 😉

monika15
30. apr 2012

@bambi2
aha...
no neviem presne ze co robia ;) nechcem sa drzo pytat... ale obaja maju 40. a ziju tam uz od 20 ky a ze si to nikdy nemohli dovolit tak neviem 🙂)
ale podla mna to tak neni... 🙂

elephant
30. apr 2012

@stana80 Ahoj, my sme tiež pri Bazileji, presnejšie Binningen 🙂

mia258
30. apr 2012

@lubik78
@rydal
@bambi2
Aspon ste ma uistili, co som uz tusila dopredu 😅 Nevadi mi, aj doteraz sme zili z mm platu, pracu by som nestihala pri dvoch detoch a skole, takze ziadna zmena 🙂

bambi2
30. apr 2012

@monika15 da sa ale ak ziju na vysokej nohe a minu viac ako zarobia tak maju pravdu 😉

bambi2
30. apr 2012

@monika15 no inak ja si tiez neviem predstavit ako ziju napr. ti albanci, kde robi napr. muz na stavbe, zena doma a 5 deti.. ako vyziju z takeho 3500chf... to mi je zahada 😕

monika15
30. apr 2012

@bambi2
no pravdu povedat neviem ze ako ziju na sk chodia tak raz za 4 roky...
a v kanade boli 2 krat... ale to viem ze lacne listky boli 🙂
ale diki 🙂) za odpoved 🙂)

bambi2
30. apr 2012

@monika15 tak zije sa tu ovela ovela lepsie ako na sk... no a kedze su bezdetni tak budu platit aj velke dane.. takze deti su vlastne v tomto vyhoda. ale ako hovorim, ked ziju na vysokej nohe a minu viac ako zarobia tak sa to neda....

elephant
30. apr 2012

@bambi2 no predsa dostanú ešte mesačne 1000 Fr prídavky na deti 🙂
A je dosť možné, že dostávajú ešte nejakú inú sociálnu podporu, ak tu majú status utečenca či niečo podobné. A prenájmy na dedinách nie sú zas tak vysoké, ako vo veľkých mestách

monika15
30. apr 2012

@bambi2
aha... 🙂))
Dakujem.... 🙂))))

bambi2
30. apr 2012

@elephant jasne... a dost mozne vsetko.. 🙂

lubik78
1. máj 2012

dobre rano dievcata 🙂
no to by aj mna zaujimalo,ze co vsetko dostavaju,ake podpory.tu u nas su vätsinou tak,ze muzi su na invalidnom napisany 😒,najdu sa aj taki,co este tu v CH nepracovali ....a zeny,tie sa nevedia po nemecky ani pozdravit....takze tie si urcite pracu nenajdu 😒 pracovat chodia vätsinou mladsi...no,ale to uz neni nas problem,nie?? 😕
prenajmy na dedinach nie su vysoke,ale tyka sa to starych domov a bytov.novostavby idu napr 3 a pol izbovy od 1700 hore a plus este NB.a to je na dedinu kur.a dost. 😖

ludka77
1. máj 2012

@evicka1971 super budeme susedy 🙂 no len momentálne tehulkujeme teda sa nám odchod asi trošku posunie, ale drahý vymýšľa, že by sme tam odišli už v septembri a odrodili to tam (v decembri) no neviem niesom o tom presvedčená,

evicka1971
1. máj 2012

@ludka77 ahojky ja bych si radsi pohla bo to fakt ted Svycari omezuji v tech povolenich a odrodit to muzes tady aspon bude mit maly nebo mala hned stejneho doktora od narozeni a ty sveho gynekologa ktery bude i s tebou u porodu

lubi
1. máj 2012

@evicka1971 citala si nieco o tych obmedzeniach? ja iba na SME co je stranka a ine clanky nejako nemozem najst. hlavne o to mi ide ci sa zmenil ten pocet pristahovalcov ktory bude mat povolenie na zitie tam, alebo aj podmienky celkovo. a hlavne kde zacat s vybavovanim. my sa chystame tak v novembri. no rozmyslam ci by nebolo lepsie po novom roku 😕

@bambi2 mna zaujimaju vsetky informacie co vies. ohladom byvania a zhanania roboty a skol popripade. myslim skoly pre mna 😀 . ake drahe su tam jasle.

@lubik78 tu v IE su vsetky domy tak "profesionalne" urobene ze by som asi v CH brala aj stary dom. nam zo vsadial fuka teraz ked mame take veterne pcasie. manzel uz pozatesnoval vsetko co sa dalo a tak vyzera ze to ide z podlahy. no hruza. clovek plati otrasne velky najom a vsetko si musi urobit sam. mne sa velmi pacia CH byty aj domy. take utulne.

inak baby ja som rozculena ze tu v IE je materska "iba" 6mesiacov a citam ze v CH o polovicu menej. to som nevedela. no dobre je na praci tiez ze zamestnavatel vam odvadza nejake to sporenie kazdy mesiac ktore ak odidete z prace zinkasujete. no neviem ci to tak robia vsetci zamestnavatelia.
a tie co zijete v Zurichu, chodite na sk omse?

bambi2
1. máj 2012

@lubi takze najlepsie by bolo ak by si manzel nasiel pracu, lebo neviem ako to je ked pracu este nema... najlepsie je najst si zamestnavatela, ktory sa postara o papiere a vsetko potrebne. bez toho by som ja veru do svajcu nesla. pretoze ak nebude praca neviem ci vam daju povolenia... ☹ jasle su drahe, existuju iba sukromne a zalezi kolko krat do tyzdna chces dieta dat.. na pol dna ja platim 25chf, vlastne 2a pol hodiny...

lubi
1. máj 2012

@bambi2 dakujem. pracu si asi budem hladat ja, kedze viem nemecky. manzel bude zatial doma. no jasle super cena 😅 , tu v ie je to tiez tak drahe. dokonca este drahsie. a nedala by si mi nejake linky na tie byty prosim?

bambi2
1. máj 2012

@lubi bez prace ale nedostanete povolenie na pobyt. treba najprv najst pracu inak vas poslu domov... oni su v tomto opatrni, nedaju pobyt bez prace, maju dost socialnych pripadov... a inak ono nema vyznam hladat najprv byt. najprv najdi pracu a potom hladaj byt. lebo neni jasne, ked najdes pracu, ze vam daju aj povolenie... byty najdes najlepsie na www.homegate.ch

lubi
1. máj 2012

@bambi dakujem. zato hladam info o vsetko co a ako. velmi si mi pomohla. viem ze je najlepsie hned zacat hladat pracu lebo ved nemcinu aj oprasit musim 😅 .

bambi2
1. máj 2012

@lubi myslim, ze bez prace nebudete mat sancu ani byt najst, lebo si nebudu isti, ci to budete zvladat platit a myslim, ze ich pri prenajme bytu zaujima aj plat a neni som si ista, ci nepotrebuju aj zmluvu od zamesntavatela... asi ako kde a ako kto. zacni tou pracou, dam ti jeden link, kde mozes skusit nieco najst, je to take nieco ako urad prace u nas... existuju aj agentury ale tu je asi najviac tych ponuk... mrkni na to, mozno tam nieco najdes. a co by si chcela v akej oblasti pracovat??

lubi
1. máj 2012

@bambi2 dakujem. idem kuknut. joj sa tesim do CH tak snad nas tam budu chciet 😀 .

nurili
1. máj 2012

Ahojte babenky. Poradte prosim, kde je pekny vyber detskych kociarov? 😉 Zatial som presla len Mac Baby ale nic som nenasla..... 😝

bambi2
1. máj 2012

@nurili v podstate mas vsade to iste... vyber nie je az taky velky. skus v nemecku niekde...

nurili
1. máj 2012

@bambi2 no to je dobry napad, mame to sice dalej ale asi budem musiet.....cas sa pomaly krati......

bambi2
1. máj 2012

@nurili ono mas tu vo svajci vsade to iste.. akurat, ze v kazdom mas mozno ine farby. ja som kupovala kocik v Dietlikone vo Wehrli, maju tam velky vyber a hlavne, tie co su vystavene, mozes hned kupit. inak ked objednas inu farbu cakas aj 3 mesiace... akurat tie ceny 😖 v nemecku je to o nieco lacnejsie... treba pozret na nete nejake obchody a behnut tam... alebo este ma napadlo, skus mrknut na www.ricardo.ch tam mas tiez niekedy dobre ponuky za dobre ceny..