Babuľky zo Švajčiarska ozvite sa
Sťahujeme sa do švajčiarska, tak by sme potrebovali trošku poradiť 😉 sme vďačný za každú radu 😀
@lubik78 no akurat teraz si mozem oddychnut a pozriet si tv konecne 🙂 no ma to aj svoje nevyhody ked zijem v zahranici a nemam tu rodinu co by niekedi trosku pomohli s malym 😉 akurat minuly tyzden sme boli na sr po roku,malemu sa ani domov nechcelo ist sa mu tam atk zapacilo u babky 🙂
@milena123 verim,ze sa mu nechcelo ist naspät 🙂 ani mne sa nikdy nechce ist naspät 😝 my sme boli cez velku noc na 2 tyzd.
napisem ti tak,ze mm tu rodinu ma a aj tak sa nikto nestara.okrem mojej svokry,ta obcas vezme starsiu,hlavne do kryteho bazenu. 🙂 takze ja sa mozem aj zblaznit 😖
@milena123 my mame stale cas 🙂 a ked nie,tak si ho urobim 😀 no ved neni to moc daleko,nejakych 20km,ani to mozno nie.a vlakom musis prestupit v Zigelbrücke 🙂 a ja takisto 🙂 a z ZG ide priamo,Unterterzen.s jednym dietatom sa to da zvladnut,ale s dvomi uz nie 😖daj potom vediet 🙂
a ostatne dievcata su kde??uz su v sukromke? 😕
ahojte, som tu nova,cerstvo prihlasena 🙂 je to super,ze sa tu zbehla taka svajciarska grupa 😀 ja zijem v Langwiese par km od Churu,predtym sme byvali v Arose. velmi by ma zaujimalo,ci ma niekto z vas skusenosti s porodom tu vo svajci,ako to prebieha,ake su postupy a co sa tyka poistenia ako to presne je. velmi by som bola rada ,keby mi niekto poradil,hoci som uz citala a pozistovala par veci ale z prvej ruky to je nieco ine 😀 dakujeeeeeem 😉
este nie som vobec zorientovana 😀 ako to tu funguje, musim si to vsetko pomaly obkukat 🙂
ved toto,ze najlepsie poradia kocky co uz maju s tym skusenosti.ty zijes tiez vo svajci?
@zoe911 Tak ja jsem tu rodila v juli 2010 tak se toho asi moc nezmenilo.Cele tehotenstvi jsem mela gyndare a ten me potom i rodil tak to bylo dobre protoze znal cely prubech tehotenstvi.Rano jsem nastoupila s bolestma do nemocnice a tam se o me starala hebame a celou dobu byla se mnou a byl tam celou dobu i manzel.Ve dvanact jsem si nechala pichnout epidural protoze jsem mela velke bolesti ale neotvirala jsem se a pak to bylo jako o dovolene spala jsem cele odpoledne jen jsem musela byt porad na monitoru bo jsem ty bolesti necitila.Hebame a manzel tam byly celou dobu.V deset jsem zacla rodit,prisel i muj doktor vypli mi epidural a to uz bylo neco jineho ale slo to nastesti rychle v 23.04 byla mala na svete.Manzel mohl strihnout pupecnik a ja jsem ji hned dostala k sobe .Asi po hodine ju manzel mohl okoupat s hebamou a celkem to bylo fajn prijemna atmosfera celou dobu doktor pri me.Ja si to nemuzu vynachvalit perfektni pece.Asi ve 4rano jsme se dostaly na pokoj manzel tam i s nama spal.To bylo ve ctvrtek a v sobotu jsme sli domu.Jeste 10dni po porodu mi chpodila domu ta moje hebame co ne rodila kazdy den malou skontrolovala zvazila a skontrolovala i me.Mohla jsem s ni vsechno probrat.S pojistenim zalezi jak jsi pojistena ja jsem privatne +muterschaft versicherung a neplatila jsem nic jen tech 10% ale to platis ze vseho.Takze ja jsem s porodem spokojena
@evicka1971 tak to si mala celkom zaujimave,cely den a celu noc.ja som myslela,ze Hebame si tu zaobstara len ten kto chce,takze v podstate oni su tam ako sestricky,to je super aj to,ze manzel tam mohol byt cely cas a mala si okolo seba ludi,co sa ti venovali.ja musim ist kvoli silnym dioptriam cisarskym,tak to ani neviem ci budem dlhsie alebo kratsie vo spitaly.ale napriklad kamoska,co je svajciarka mi hovorila,ze jej poistovna preplatila len 4 dni a ostatne si musela ona sama.ten muterschaft versicherung je nieco extra ku poisteniu,je dobre ho mat alebo staci zakladne co si mesacne platim?je v tom velky rozdiel ak to mas?
@zoe911 To nevim jak to je s cisarem ale svagrova rodila taky cisarem a byla v nemocnici 8dni a proplatili ji vsechno.Asi je dobre se poinformovat primo u pojistovny,nevim kde jsi pojistena.A ten muterschawt musis uzavrit pred otehotnenim a je to fakt dobra vec normalne plati pojistovna jenom dva ultrazvuky v tehotenstvi a mi ho delaly osumkrat jednou i dokonse 3D a proplatily mi vse a taky spoustu nadstandartnich veci jako je samostatny pokoj po porodu a tak dale.Ale fakt zalezi jake mas pojisteni.
@evicka1971 uff tak to uz nestiham.skoda.mam klasicke poistenie v assure,len momentalne od zaciatku tehotenstva si vsetko platim sama,aj ultrazvuky.to je to klasicke ,ze do 300chf si platis sama a nad 300 ti preplacaju oni.to je najhorsie,ze uz dost dlho sa ohladom celeho porodu informujem a zvazujem co je lepsie pre maleho tu rodit alebo doma.uz som aj s poistovnvou volala,aj so znamymi co su tu bavila,ale vsetci maju rozdielne skusenosti 🙂 a tak mam v hlave mis mas
@zoe911 jestly chodis na gyndu tady tak urcite tady.Ja sama jsem zdravotni sestra takze do toho trochu vidim a opravdu nemuzu rict nic zleho.ale jako ze vsim muzes narazit i na spatne lidi .Ale zatim se mi to nestalo.A nedovedu si predstavit jak bych v devatem mesici cestovala 1000km.Myslim si ze je to hodne velke riziko.A proc chces rodit na slovensku a co tvuj muz na to?
@zoe911 teším sa, aj sa bojím neznámeho. Ako dlho si budem zvykať a hlavne malá, keď bude v novom prostredí a kolektíve 😒 Ale dúfam, že bude všetko dobré a nebudem ľutovať 😉
Áno, určite budem rodiť v CH, ešte si chcem cez leto obehať nemocnice a vybrať si takú, čo mi sadne najlepšie.
@evicka1971 praveze ja chcem rodit tu,aj pre muza neprichadza do uvahy ,ze by som rodila doma.co mu samozrejme rozumiem-musela by som uz teraz niekedy ist,samozrejme neskor sa neda tak daleko cestovat,velke riziko pre maleho a po porode na slovensku by som minimalne aspon 2mesiace este doma ostala,co znamena,ze by male nevidel asi 5mesiacov,co pre neho a samozrejme aj pre mna je dlha doba.takze ja chcem urcite tu,len rodina si mysli,ze lepsie je odrodit si na slovensku.takze kvoli tomu si zistujem uz dost dlho veci,aby som mohla argumentovat,ze praveze svajc ma svoje vyhody🙂hoci je to financne narocne,kedze som si vsetky ultrazvuky platila sama a vysetrenia,co boli pod 300chf. no urcite ako zdravotna sestra to vies najlepsie ohodnotit,pristup lekarov a zariadenia,ja som sa zatial tiez stretla len s milym zaobchadzanim,moja gynda je nemka,trosku ma odstup a je chladna 🙂 ale co sa tyka po lekarskej stranke,tak zatial si ju nemozem vynachvalit.a ty si tu pred porodom pracovala aj ako zdravotna sestra?
@zoe911 ahoj. ja som tiez poistena len basic v assure, mam spoluucast 2500chf, ale pri oboch tehu mi preplatili vsetky vysetrenia, aj porod. akurat lieky a extra veci (pancuchy) nie. seky som dostavala ja, ale som ich vyplatila a poslala poistovni.
ja som rodila obe deti tu, jedno v unispital zh a durhe kantonspital baden, vsetko bolo super. vynikajuci pristup od vsetkych. nemocnice som vyberala podla miesta, kde sme byvali. bola som si ich aj pozriet. akurat moja lekarka nebola z nemocky, takze som rodila uplne s inymi ludmi, ale to mi vobec nevadilo, aj tak to bolo v pohode. 😉
a ak chces, pridaj sa do nasej sukromnej temy. napis mi a ja ta pridam 😉
@zoe911 Ale to je nejake divne tech trista franku je za cely rok takze si sama platis jenom tech 300 a pak to plati pojistovna a ne ucty ktere jsou pod 300 platis sama .Posilas ty kopie pojistovne?Ne jako zdravotni sestra jsem tu jeste nepracovala nebylo kdy ale ted jak bude mit mala 3 roky tak jdu do spital Aarau pracovat.Dlouhou dobu jsem potrebovala nez jsem slozila zkouzku z nemciny,protoze na zdravotni sestru musis mit B2 a to je dost tezke ,ale ted uz ji mam
@bubelko ahoj 🙂 jasne,mozes ma hned pridat,som tu nova na stranke, takze sa tu este neviem tak zorientovat 🙂 cize seky si odkladala a ked boli dokopy nad 300chf si ich poslala poistovni,alebo az na konci tehotenstva vsetky?inac uz ked sme pri tych pancuchach,od ktoreho mesiaca si ich zacala nosit?mne uz ich navrhli na zaciatku,ale kedze nemam nejake extra bolesti stale mi lezia v skrini,ci je lepsie preventivne ich nosit,alebo ako to je?takze ty mas tiez len dobre skusenosti.asi uz zacinam pomaly panikarit 😀

@lubik78 ahoj,ja som tam tiez,si idem zatial nakupit 😉 mame ho od nas 30km tak to by sa mi nechcelo behat domov a zas spet a nahodou by tam nechcel byt alebo nieco tak som tam radsej 🙂