Február/Únor 2012
Pridá sa k nám niekto s takým istým termínom?
@oluska88 tak tak svata pravda,joooj ja sa uz na zajtra velmi tesim tesim ze to uz budem mat za sebou a drzat maleho v naruci 😀
@silvia10131 ti aj zavidim,aj nie.ja musim vydrzat co najdlhsie.platim si tu nemocensku a az 11.2 dovrsim 270 dni.
@oluska88 neboj budes to mat aj ty uz cim skor za sebou a drzat malinku,,,ja som si ani nestihla zacat platit tu nemocensku lebo som otehotnela necakane,a zistila som to uz v polovici tretieho mesiaca,,
@silvia10131 ja som si to zacala v strede maja a potom v juni som prisla na to,ze som tehotna.ale maju tam strasne hlupe podmienky.a bola by skoda,keby mi to nevyslo.ved som tam vrazila tolko penazi.ale na malinku som zvedava a aj na to,ci bude mat vonku zubok,tak ako to bolo vidiet na sone.
@oluska88 waw,,tak to som aj ja zvedava,,potom nahod nejaku fotku 🙂 no to by bola ozaj skoda,clovek tam vrazi dost peniazi a potom by to nevyslo,,
@oluska88 a to ti uznajú? Veď si nárokuješ na 1. dávku od nástupu na MD, t.j. 6 týždňov pred termínom pôrodu..... 😕
Btw už vám prišli papiere z sociálnej poisťovne?
Lebo mne nie, ale musela som tam narobiť poriadok pred 2 rokmi, kde moja pracovníčka, čo ma mala na starosti jednoducho moju žiadosť založila a zabudla na ňu, resp. nič nenahodila do systému a tak som po 2 telefonátoch napísala oficiálnu sťažnosť na ňu jej nadriadenej.
Mala z toho nepríjemnosti- aj sa mi potom súkromne telefonicky vyhrážala, ale bola arogantná a hádzala vinu na môjho zamestnávateľa, čo však netušila, že ja som v tom čase zastávala post v spoločnosti, že som si tie záležitosti s riadnym predstihom vybavovala s kolegyňou, ktorá prebrala moju HR agendu, osobne a mala som v rukách všetky dokumenty aj s dátumami podania, aj elektronickej formy vkladania dát za našich zamestnancov do ich systému a tak som mala dôkazy o tom, že celú vec spôsobila ona svojou nedbanlivosťou, pričom ja som si všetky povinnosti splnila.
Až po 3 mesiacoch lehoty mi priznali dávku a poslali na účet spätne za 4 mesiace.
@silvia10131 nahodim...doktori vraveli,ze ked je zub vidiet na sone,tak sa vacsinou narodi z tym zubkom...
zatiaľ nie čakám. ja som si splnila všetko. volala som tam ešte v januári či je všetko zaplatené ako má byť a či je všetko v poriadku. ubezpečila ma že áno.
@6mia6 btw bola si si aj osobne odhlásiť rodičovský na UPSVARe za staršieho?
Lebo ja hej-priniesla som jej kópiu žiadosti o materské, ale kamoška o tom netušila tieto 2 inštitúcie spolu nekomunikujú, ale nemáš nárok na oba príspevky paralelne. Za daný mesiac, kedy vzniká nárok na materské, máš ešte nárok na rodičovský, potom už nie.
ahojte, materská by mala prísť skôr ako papiere o jej výške
@6mia6 . 😎 Moja dcéra má len 2 roky a je so mnou doma.... pozri link
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
Mám povinnosť oznámiť nástup na materskú dovolenku, keď poberám rodičovský príspevok?
Oprávnená osoba má podľa § 9 zákona voči úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý vypláca rodičovský príspevok, oznamovaciu povinnosť: do 8 dní musí písomne oznámiť zmeny skutočností rozhodujúcich na vznik nároku na RP, na jeho výšku a na jeho výplatu.
Ak oprávnená osoba svojím konaním spôsobila, že sa rodičovský príspevok vyplatil neprávom alebo vo vyššej sume, ako patril, je povinná vrátiť rodičovský príspevok alebo vrátiť jeho časť za obdobie, za ktoré bol vyplatený neprávom alebo vo vyššej sume, ako patril (§ 7 ods. 6 zákona).
Aby ste sa vyhli povinnosti vrátiť rodičovský príspevok, ideálne je, keď pred nástupom na materskú dovolenku zájdete na príslušný úrad práce, ktorý vám vypláca rodičovský príspevok a predložíte im kópiu tlačiva Sociálnej poisťovne - žiadosť o materské (ktorú potvrdzuje lekár), potom podľa dohody s úradom prinesiete rozhodnutie Sociálnej poisťovne o priznaní materského.
Ak nastúpite na materskú dovolenku v priebehu mesiaca, je pravdepodobné, že sa vám bude prekrývať nárok na materské aj rodičovský príspevok: materské poskytuje za dni (§ 52 ods. 1 zákona o sociálnom poistení), rodičovský príspevok vypláca za celý kalendárny mesiac, aj keď sa podmienky nároku na tento príspevok splnili len za časť kalendárneho mesiaca (§ 5 ods. 2 zákona o rodičovskom príspevku). V tomto mesiaci tak budete mať nárok na obe dávky. Potom už len na materské.
@6mia6 hmmmmm.....keďže ty dostávaš príspevok na starostlivosť o dieťa...preplácajú ti teda o 12 týždňov dlhšie túto dávku ako mne 🙂
Poberám materské. Mám nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa?
Áno, ale iba po krátku dobu. Nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa nevzniká na dieťa, pri starostlivosti o ktoré sa poskytuje materské. Ak poberáte príspevok na starostlivosť o dieťa a ste tehotná, súbeh príspevku na staršie dieťa a materského je upravený nasledovne:
Podľa § 4 ods. 3 zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa sa za zárobkovú činnosť na účely tohto zákona považuje aj poberanie materského alebo poberanie obdobnej dávky v cudzine najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.
Podľa § 4 ods. 4 tohto zákona nárok na príspevok nevzniká, ak sa za celý kalendárny mesiac poskytuje jednej z oprávnených osôb alebo manželovi oprávnenej osoby materské alebo obdobná dávka v cudzine po uplynutí šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.
Z uvedených ustanovení vyplýva, že môžete poberať materské na mladšie dieťa a príspevok na staršie dieťa, avšak najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa. Po uplynutí 6 týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa budete poberať už len materské.
@silvia10131 ahoj, máš plánovanú sekciu?
@babatienko27 ahoj už som si myslela že to máš za sebou si sa 2 dni neozvala 🙂
@oluska88 Ja keď som sa bola pýtať na sociálke, tak dobrovoľné nemocenské poistenie sa platilo len do 31.1.2012 od februára musíš podať novú žiadosť. Ja som si ho tiež platila, 270 dní mi uplynulo 7.1.2012 a MD mám od 17.1.2012. Každý deň čakám na papiere o výške, ale zatiaľ nič.
Som prekvapená, že ti povedali na soc. že máš všetko o.k. Veď už si musela zaniesť MD, nie? veď je to cca 6 týždňov pred termínom pôrodu.
Ono to asi fakt závisí od pracovníka, ktorého práve zastihneš na sociálke.
Tak ja po dnešnej poradni v rizikovej ... musím opäť na krv výsledky nič moc , prietoky ok malý má už menej vodičky kontrola o týždeň. Dr si ma zapamätal podľa toho že som odmietla CR 😀 to sa nestáva
@bebel mne tiez nic este neprislo a to som na MD od vianoc. som tam uz volala a vobec nemali v tom poriadok, nenahodene udaje, nevedeli kedy som pn bola kedy nie, ale za pol hodku to dali do systemu tak snad uz mi daco poslu. babo uz bude davno na svete a ja o materskej papiere nic fakt divne.
dnes som mala poradnu, doktor mal surny telefonat pocas prietokov, tak mi dal do ruky sono, tak som si chodila po bruchu no ako na potvoru sa zase uz na 5ty krat nedalo pozriet pohlavie. male mi lezi uz chrbatikom hore, na kolenach, dost brutalne mi to tlaci von brucho ale ja som na tom sone skoro nic nevedela rozpoznat, to su machule same 😀
je sanca, ze o tyzden uz bude po vsetkom, vsak sa ozvem. aj vy mate problem byt na chrbate? mne sa tak nejak tazsie dycha. zacali mi uz aj nohy opuchat, ale kym nemam bielkovinu v moci a vyssi tlak vraj je to ok. akurat ze rano by som nemala mat opuchnute clenky a mala som dnes a riadne, tak ale snad uz nejako vydrzim.
pozdravujem a drzte sa vsetky.
@hanus177 mne povedali ze od nastupu na matersku som oslobodena od platenia, vsetko mi vratia, do 31.1. existovalo DNP ale mne ubehlo 270 dni o 4 dni, teda 4.2. a vraj mi to plati este. ale zaniklo mi automaticky, netreba sa ani odhlasovat ani nic,akurat ked si to niekto chce platit nadalej tak novu ziadost ale to je dost vela penazi takze neviem kto by to chcel. nejakych 180 eur to vychada na mesiac tusim? no ale papiere nemam odtial este takze nemam cierne na bielom ze mi to DNP priznali. ale snad hej...
@hanus177 ahoj,nie sekciu ale klasicky porod 🙂
tak nase malicka si na svet pospisila a rodili jsme 27 dni pred terminem. 1. 2. Se nam narodila nadherna dcera lucie mela 2100 g a 47 cm, jetse se nam trosku dopeka na neonatologii, 2 dny uz je venku z inkubatoru a 4 den kojime plne a jen malokdy prikrmujeme mlickem ze strikacky. Rodili jsme asi 4 hodinky z toho na sale jsme byli necelou hodinku a pak teda pochopitelne 2 poporodni, takze secteno podtzeno od prokopnuti vody byla po 9 hodinkach velku zizalka moje mala. Preju vsem unorovym rychly porod jako jsme meli my a vetsi porodni vahu 🙂 kazdopadne je to uzasny pocit a az budeme moct byt porad splu bude to jeste lepsi.
@cacenka_d blahozelam a prejem vela zdravia a radosti z malej a vela mliecka 😉 mala je kraaasna
@danka483 ale de moja pobehujem ti ja este po meste riadne a nist zajtra poradna takze tak

@silvia10131 este sme len z muzom planovali,potom som otehotnela a o chvilu sa nenazdam a budem mat pri sebe nasu princeznu.