Február/Únor 2012
Pridá sa k nám niekto s takým istým termínom?
ahojky,
přesně za týden jdu na krevní testy a už teď jsem z toho na nervy. 6 zkumavek, to bude zase ždímání 😀 .... mám špatně vidět žíly a málo kdy hnedka tečou po napíchnutí, takže to je docela boj. A pak týden na to snad už průkazka. Už se nemohu dočkat až zase uvidím mimíska. 😵 😵
Jinak já jím vše a ničemu se extra nevyhýbám.
@lubikaf
@zuzanka444 dík za názor
@ve2 aj podla mna sa jogurty mozu jest v pohode 🙂 si myslim, ze vsetky jogurty su pasterizovane, inac by nevydrzali ani 3dni 😉
@zuzanka444 myslim si, ze by si nemala ist na darovat krv nalacno. Aj na srtranke NTS pisu, ze treba sa najest (zyka sa to sice darovania krvi, ale myslim si, ze s obycajnym odberom je to podobne). 😉
Pisu tam:
"Je nutné, aby ste boli pred odberom dostatočne hydratovaní. 24 hodín pred odberom vypite dostatok tekutín, minimálne 2 litre (vodu, minerálku, čaje, ovocné šťavy). Ráno pred odberom vypite 500 ml tekutín. Čierna káva je tiež povolená (okrem povinného pol litra čaju).
Nehladujte! Na odber krvi nechoďte nalačno! Večer pred odberom a taktiež tesne pred odberom nejedzte tučné jedlá (syry, maslo, smotanu, mäsové jedlá a výrobky, údeniny...). Vhodné je jesť ľahké sacharidové jedlá: ovocie, zeleninu, sucháre, netukové pečivo, džem, med ...
Pred odberom krvi nefajčite (minimálne 6 hodín), nepite alkohol (aspoň 12 – 14 hodín) a 24 hodín pred odberom sa nevystavujte priveľkej psychickej a telesnej námahe, vynechajte tréningy a návštevu posilňovne.
Alkohol, tučné jedlá, telesná námaha a niektoré lieky môžu prechodne spôsobiť zvýšenú aktivitu pečeňových enzýmov (ALT). Dbajte na to, aby ste boli oddýchnutí, čerství, po výdatnom spánku, pretože váš fyzický stav sa odzrkadlí na kvalite vašej krvi."
baby ja som zabudla ako je to s čajmi?pri malej som pila len zelený a to ku koncu ked mi opúchali nohy.teraz pijem ovocny s citronom.ja papám všetko čo mi chutí.
@gubcikova ovocne caje mozes, ak ti nerobia kyselinu (vacsine tehu robia), no zeleny a cierny caj by som pila s mierou - obsahuju kofein... a co sa tyka bylinkovych, tie sa mozu, ale mala by si sa vyvarovat niektorym konkretnym bylinkam, ktore su v tehotenstve kontraindikovane. Skus sa kuknut na obsah tehu cajov v obchodoch a budes vediet, ktore bylinky mozes 😉 mne sa veeeelmi osvedcili caje od Teekane - pocast tehu som pila ten Pregnancy tea a potom pocas kojenia Breastfeeding tea. Aj chutovo su super 🙂
@ve2 Aj ja som názoru, že jogurty sú pasterizované. Ja môžem len ovčí, nebolo to tam napísané, tak som sa bola spýtať a povedali, že sú určite pasterizované (s výrazom, že bohužiaľ, lebo si mysleli, že chcem nepasterizované). A keď už čisté ovčie jogurty sú pasterizované, tak kravské musia byť už určite.
@lili_a_mimi dakujem.ja pijem teraz pomarančový a zelený mi vtedy odporučil gynekológ na opuch nôh a nejak mne kofeín nevadí
@babatienko27 mne brala krv, 6 ampuliek a tiez som nebola na lacno, bolo okolo 10, 00h... 😉
@gubcikova ja som pri prvom tehu tiez pila kavu a vobec mi nevadila - mala som aj nizky tlak, no teraz mi voooobec nechuti 😖 Zaujimave, ze obe moje tehu su zatial uuuplne odlisne 😕
baby a čo ozaj aký máte pocit tie čo už máte bábo,že čo to bude?ja zase myslím,že baba.zle mi neni,ani neviem,že som tehu tak ako u prvej a akurát mám zase vyhádzanú tvár a ked som si robila tie testy podla krvy,čínskeho kalendára a ešte roka narodenia partnerov vyšla mi všade baba tak som zvedavá.dúfam,že aj bude aspoň využijem ružové vecičky
@lili_a_mimi ja mám zase rovnaké tak tipujem ako som pred chvílkou písala to isté.no ja mám tlak v normálu 110/80,len ja mávam okolo80-100 tepov za min 😅 v klude.ale kávu musím,ked nemám ma strašne hlava bolí
@gubcikova Já tuším děvčátko, mám tak nějak vše stejné jako při dceři, chutě, pocity, všechno .... tak uvidíme.
Vítam nové mamičky, čakateľky, tiež gratulujem ku všetkým dobrým správam a držím palce kočkám, čo čakajú na vyšetrenie, očakávam len samé dobré správy 😉
Ako ste sa tu bavili o vlastných postielkach, tiež chceme malého dať do vlastnej izbičky okolo 2 rokov, dúfam, že dovtedy sa naučí prespať celú noc. Teraz sa snažíme odplienkovať, tak nechcem všetky veľké kroky robiť naraz.
Ako tak čítam, asi všetky druhorodičky na jedenie pozerám trochu inak ako pri prvom 😉 Podobne aj u mňa, pri prvom som všetko dodržiavala a teraz 😀 Papám na čo mám chuť, okrem pečienky a plesňových syrov, z ktorých sa mi aj tak dvíha žalúdok. čo i len na to pozriem 😝
@gubcikova ja mám tušáka, že to bude baba. Mám úplne iný priebeh tehu. Teraz mi je zle od rána do noci a vyhádzaná som ako pubertiačka 😅 Pri malom som ani nevedela, čo sú to nevoľnosti a mala som krásnu čistú pleť. Ale uvidíme, čo sa z toho nakoniec vykľuje 🙂
@lucika09 tak držím palce k odplienkovaniu.my sme už 2 týždene(tuším) bez.ešte sú sem tam nehody,ked je zamyslená nad hrou,alebo ju vonku nestihnem vyzliecť,ale to len raz za deň.s kakaním je to ešte trošku tažké,vypýta sa,ale na nočníku nechce kakať,tak len do veľkého záchoda,ale to potlačí jeden bobek a uteká preč a potom ešte na zem 😅 teraz je teplo tak je to ideálne.cez deň už spí bez plienky(ked chce cikať tak sa zobudí vypýta a ide z nova spať)večer jej dám plienku,ale ona si ju vždy dá dole,že nece,ale ja sa bojím ešte je to predsa skoro.
Koukám že odplenkováváte, já malou zkoušela dávat na nočník a žádný úspěch. Ona ví co do něj má dělat, ale neudělá, radši se zvedne a jde se vyčůrat jinam. ☹ Ona si ho donese dělá "čííí" nebo "ééé" ale jakmile ji posadím, tak ani náhodou. Tak teď alespoň posazuji aby si na něj zvykala.
@gubcikova šikula 😵 U nás naopak, kaká pekne do nočníka, len s cikaním je to trochu horšie, vypýta sa tak 1-2 sekundy predtým a nie vždy stačíme dobehnúť. Plienky mu dávam na spánok aj cez deň aj v noci, a tiež na von. Ale dúfam, že do konca leta sa to naučí. Aj tak je na chlapca relatívne šikovný 🙂
@xxx.klarka ešte je malinká, máte ešte kopec času 🙂
@xxx.klarka je ešte malinká na to.a deti do roka a pol nemajú vyvinuté držiaky,takže ešte neuspeješ moc snou.až ked začne nejako to dobre chápať.vidíš nás s lucika09 začíname až v 20mes.
@xxx.klarka ale ona ma este caaaaaaaaaas... 😎
@lili_a_mimi no veď jasne určite nie úplne nalačno ja som chodievala darovať krv tak som na to vycvičená 🙂 je dobre si ráno niečo ľahké zajesť a hlavne sa napiť aby krv vôbec tiekla 🙂
@ve2 Potraviny, ktorým sa počas tehotenstva vyhýbať
Surové mäso ako napríklad suši, dary mora, nedovarená bravčovina a surové vajíčka, majonéz či doma vyrobená zmrzlinu kvôli možnej kontaminácii koliformnou baktériou, toxoplazmózov alebo salmonelou.
Mäkké syry ako feta, brie, camembert alebo niva, ktoré môžu obsahovať škodlivé baktérie.
Ryby, ktoré môžu obsahovať zvýšenú hladinu ortuti v mastných tkanivách. Medzi takéto ryby patria kráľovská makrela alebo tuniak či žralok. Nadmerný obsah ortuti v strave budúcej mamičky môže dieťaťu po pôrode spôsobiť poruchy vo vývoji (ťažkosti s osvojením reči, či motorickými schopnosťami).
Ryby s vysokým obsahom priemyselných škodlivín v mastných tkanivách ako sú losos, šťuka pstruh. Škodlivé látky viazané v tkanivách týchto rýb môžu dieťaťu spôsobiť poruchy zraku a problémy s pamäťou či sústredením.
Jedlá, pri ktorých treba byť obozretný
Jedlá v sieťach rýchleho stravovania môžu spôsobiť otravu známu ako listerióza, ktorá je obzvlášť nebezpečná pre vyvíjajúci sa plod. Každé rýchle jedlo by pred konzumáciov malo prejsť teplotou 165 stupňov celzia, vrátane párkov v rožku, aby bolo absolútne bezpečné.
Minimalizujte množstvo pečene v potrave. Jej vysoký obsah vitamínu A môže zvýšiť pravdepodobnosť pošokenia plodu a kedže tento vitamín už telo tehotnej matky príjma v prenatálnych vitamínoch, je lepšie neriskovať.
Konzumácia umelých sladidiel. Aj keď žiadna štúdia doposiaľ jednoznačne nepotvrdila ich škodlivé učinky na vyvíjajúci sa plod, radšej tieto sladidlá nahradťe čerstvým ovocím a zeleninou a vhodnou minerálnou vodou.
@zuzanka444 takychto zoznamov je milion 🙂 samozrejme som ich čítala!
@ve2 no veď hej, ale podľa mňa je aj tak každý človek iný a niečo iné mu vadí a niečo iné sedí 🙂

@ve2 ja si nemyslim, ze by boli jogurty vyrabane z nepasterizovaneho mlieka 😕 a ked si das do googlu jogurty v tehotenstve, vyhodi ti kopec odkazov, ako su jogurty dolezite kvoli vapniku, takze ja by som to neriesila a v pohode ich jedla 😉