Máj 2011. Je tu niekto, kto sa teší tak ako ja?
Ahojte 🙂
Je tu niekto, kto sa teší na MÁJ 2011 tak, ako ja?
Baby, sem sa sem! 🙂
@martuliena a ty budeš dávať malú očkovať? na čom by si sa chcela s vašou lekárskou dohodnúť, naša mi povedala že nás nahlási na RUVZ, aj keď som dúfala že to nespraví, ale čo už tých 331 eur mi za to stojí, aj keby chceli 500 tak dám, furt lepšie ako dať zaočkovať .
@majulienka27 nejde o to, co to si prestudovat o ockovani, ale tomu aj rozumiet.
Doporucujem ist s nezaockovanym dietatom do prazskeho metra a skoncite u mojej segry v nemocnici tak ako uz mnohe "naturalne" mamicky.
Akceptujem tvoju volbu, je to na tebe. Ja som si tiez co to prestudovala a tiez by som sa nerozhodla inak ako ockovat.
@majulienka27 to akoze nechces dat maleho ockovat povinnymi ockovacimi latkami? Nerozumiem, my sme Vilka dali teda vsetkymi a navyse aj pneumokoky, ktore boli vtedy nepovinne, dali sme ked mal 5 rokov a este aj proti kiahnam, lebo manzel ich nemal, taj neriskujeme a dam aj Adamka, myslim, ze som spravila dobre) Teraz ho dame aj proti tym rotavirusom, manzel rozhodol, ze ano, sice Vilko nebol, ale kedze chceme chodit na dovolenky aj do zahranicia a Vilko moze hocikedy zo skoly doniest nejaku pliagu a do pieskovisk stia macky a ine potvory, myslim, ze rozhodol spravne, caka nas to koncom augusta a potom pneumokoky a dr.nam povedal, ze je este rozsirena a doplaca sa 12 eur, takze asi dame tu)
@honeybunny81 vam co hovoril dr.ako ste na tom? A ako sa ma Tanicka? My soplikujeme striekame morskou solou a odsavame, ale nie je to az take hrozne, Adusko je vcelku dobry akurat niekedy spusti tak 2x za den taky plac, ze ho aj 20 min.neviem utisit a naozaj neviem preco place, lebo zrazu prestane a smeje sa) a inak neznasame ciapky, ale uplne ze nie a nosime svetriky a trigovky s kapucou a akonahle sa zobudi v kocari uz v nom nechce byt takze to ideme riesit nosicom, ktory mam po Vilkovi, ten bol taky isty, takze sa braskovia nezapru) 😀
jej vy ste sa tu ako rozkecali o ockovaniach, my sme sa rozhodli ze Adamka budeme urcite davat ockovat a to som bola aj na prezentaciach o ockovaniach este ked som nebola tehu. A davame aj rotaviry. Aj ked o tych som pocula aj take ze je to zbytocne. Ale uvidime. Ja chcem tiez s malym cestovat, muz robi v rakusku takze urcite tam budeme travit dost casu tak budem aspon spokojnejsia.
A k tomu priberianiu, baby co mate lahsie babatka, uzivajte si to. Nas maly ma 6,5kg a uz niekedy ho nevladzem nosit. Si ho len s muzom prehadzujeme bo on musi stale cosi pozerat a dlho neobsedi a v nosici nevydrzi dlhsie ako hodku. Neviem si ani predstavit ake to bude nosit ho ked bude tazsi, uz takto mi pride ze mi odpadnu ruky po pol hodke 😅 Inak som citala ze babatka ktore teraz priberaju viac, budu po pol roku priberat menej a tie co priberaju pomalsie to potom dohonia. A tiez dievcatka byvaju mensie. Hlavne ale je ze su nase babatka zdrave a prospievaju 😀
@alena24 ani nevies ako som sa nasmiala na tom ako opisujes to nosenie maleho na rukach.. 😀 aj som nahlas precitala muzovi, co si napisala, akurat ju ma na rukach... 😀 tiez si malu prehadzujeme chvilu ja, potom zaspi, dam ju na postel alebo do jej postielky pospi si, potom je cca. hodku hore, robim jej program a tak dokola, potom ked dojde z prace zas ju ma on, niekedy sa nemozem dockat, kedy uz dojde... 😒 lebo uz mam svalovicu ako hovado..no a ja som sa veru aj tesila, ze budeme mat dievcatko, ze bude drobucke a trt makovy, velka a tazka tlstoska to je..ale hlavne, ze je zdrava...a k ockovaniu, ja budem ockovat tak ako povie lekarka, nechcem aby mala skoncila s nejakymi hnackami v nemocnici..
@majulienka27 necheme, ale uvidim ako dopadneme, inak vies, ze mozes povedat lekarke, ze pokial ta nahlasi budes ju zalovat za porusenie lekarskeho tajomstva? 😝
nas zavolali doporadne az v septembri tak dovtedy mam cas na nastudovanie vsetkych moznosti 😀
@honeybunny81 ja sa bojim, ze sa zosmyknem z fitlotpy a zletim s malou, ked budem na nej sediet...sem tam to robim tak, ze si sadnem na stolicku a vylozim nohy na fitloptu a tak sa pohupujem s nohami, to celkom ujde ale najradsej je ta nasa potvorka, ked sa s nou producirujem po byte a spievam jej...zabera pesnicka z filmu Noc na karlstejne co spieva Vondrackova...to je zarucena uspavanka nasej malej.. 😀
@velvet26 aj ja som sa najskor bala, ale je to velka pomoc a rychlo som si na to zvykla. 😉
@paula1234 dakujeme, tanicka sa ma super, sice trosku pomalsie pribera, ale to vraj deti s vysokou porodnou hmotnostou mavaju. Vsetko je ok, stale ju plne kojim, dobre spinka, musim povedat ze matersku si fakt uzivam!!! 😀 A ozaj, ciapky to je uplne peklo, myslim ze dnes ju mala asi 2. Krat... 😀
Juuuj, nezavidim tie sopliky, ale hadam vam to coskoro prejde, posielame bocky!!!
@martuliena tak o tom som nevedela, ale tu sa potom bijú dva zákony, ona má povinnosť nahlásiť neočkovanie, a ja ju za to môžem žalovať? nejaké divné sa mi to zdá
@honeybunny81
@paula1234 máte pravdu je to každého vec ako sa rozhodne, každý je za svoje dieťa sám zodpovedný !!!!!!
https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-ockovat/ste-za-to-aby-ockovanie-deti-bolo-dobrovolne/
ahojte. Tak čítam ako pekne rastiete a závidím maminám ich drobčeky. My sme 56-tku nosili asi 3 týždne, a už asi 2 týždne fičíme na 68-čke. Keď mal malý 2 mesiace (čiže pred mesiacom), tak mal 6040g a 64cm, teraz ideme na poradňu v pondelok, to bude mať presne 3 mesiace, tak som zvedavá, koľko váži. Je plne kojený. Budú nás aj očkovať, ale dala som len povinné očkovania, čiže rotavírusy nie. Inak naša malá bola zas pravý opak, ona toľko vážila asi ako pol ročná čo Matias teraz, bola a stále je také drobné dievčatko, teraz má 6 a pol roka a váži ledva 17kg. A naušničky sme jej vtedy dávali prepichnúť v nemocnici, hneď asi 2 alebo 3 deň, nevedela som kedy jej to budú robiť, len mi ju už kľudnú doniesli aj s naušničkami, spravili jej to na vizite pri ostatných vyšetreniach a tak to bolo pre mňa úplne bez stresu, lebo som na to vôbec nemyslela a ani ju nepočula plakať.
Tak si kočky užívajte drobcov a nech bábinká pekne rastú 🙂
@honeybunny81 moja, my na fitlopte skackame tiez ale malemu sa to uz mali. Bo takto vidi len malo a on chce behat po celom dome a pozerat, naj je ked mi chyti vlasy co je taky nadseny najma z otcovej polovnickej izby 😀 😀 😀 inak na fitlopte maleho kojim a je to super vec, nemusim byt taka skrcena a hlavne aj nohy si oddychnu.
@velvet26 tak aj vy mate taku stafetu? 😀 mne dnes muz zadrel ze jeho boli ruka ked nosi maleho ze on ho uz nemoze nosit 😀 😀 😀 som sa ho len spytala ze ci ho mam teraz uz nosit len ja 😀 ti chlapi su niekedy take padavky 😉 ja myslim ze o pol roka budeme vyzerat jak kulturisti 😉
@paula1234 juj moja, my sme mali tiez sopliky ale tiez len take slabe a trvalo to asi tyzden, davala som mu ale Libenar a to moc pomohlo. Dufam ze aj vam coskoro prejdu, a vy idete kedy na poradnu? Nas to caka zajtra, tak uvidime ci nas uz nebude chciet zaockovat alebo nam da iny termin bo 3 mesiace su tu uz coby dup.
@paula1234 tak s tym placom to mame aj my presne to iste... mala sa z nicoho nic rozplace, place aspon 15 min. fakt netusime ze preco a potom prestane a nasledne sa zacne usmievat a smiat, ako by sa nic nestalo. pytala som sa na to aj na poradni lekarky, lebo aj ku nej sme akurat prisli s placom a ked ju uz lekarka prezerala, tak mala sa na nu uz usmievala ako slniecko. doktorka povedala, ze kaby jej daco bolo, tak sa tam na nu po placi hned nezacne usievat, ze bud tak citlivo reaguje na nejake zmeny, na ktore nie je pripravena, alebo ma proste nahromadenu energiu a musi ju zo seba dostat. a to si teda myslim ze ma, lebo ona je ako uzlicek, ona v pokoji ani nevie lezat, stale sa musi hmyrit, triast rucickami, kopat nozickami, a velmi malo spi...
inak baby my mame teraz take obdobie, ze mala chce byt stale iba v kociku a najlepsie ked sa jej dupka stale natriasa. najhorsie na tom ale je, ze ona nechce nikde spat, ani v postielke (tam chce byt jedine v noci), ani nikde len v tom kociku. inde ked ju dam tak place strasne az sa zabieha. tak je stale v kociku, chodime sa stale kocikovat a cez obed ju mam na balkone, ale to ju tam musim stale kocikovat, lebo inak place. az ked zaspi, tak si mozem nieco porobit, ale vydrzi tam sama bez pohybu max. hodinu. je to strasne, uf! uz nech je toto obdobie za nami. tak som sa tesila na kocikovanie, ale toto je moc. ved ja denne nabeham aj 10 km 😠
a ani na rukach dlho nevydrzi, takze take, ze by mi zaspala na rukach a potom by som ju len niekam polozila to nehrozi. a ked na rukach, tak tvarou k zemi, hovorilme tomu ze na pilota, tak len tak sa chce nosit, a vsetko sleduje a pozoruje, otaca hlavu zo strany na stranu, smiesna je, zvedavcek moj 😀
@macka381 ale nie je to az take ako predtym, to , ze mu 2-3x do tyzdna pomozem mi nevadi, alurat si zvykame na to, ze prdkame uz konecne dobre, nie stale ale da sa aj v noci, v pohodke, ved 3 mesiace su tu az za tyzden 😀 , inak to beriem tak, ze to tak ma byt a on sam si to zariadi) 😉
@alena24 co je to LIbenar my mu davame physiomer a odsavame vysvacom, ku podivu ani neplakal, ale vyuzili sme dnes situaciu, ze Vilko sa vratil z prazdnin, tak ho zral ocami a ani nevedel, ze mu odsavame sople, miluje ho, ked mu rozprava, sa tesim, ze nebudem uz sama...))) 😵
@mathildica168 inak uplne ako keby si v niektorych veciach opisovala nasho maleho, tiez cez den najlepsie spinka v kocari, sice zaspi aj v postielke a sam, ale len tak na pol az tristvrte hodinku, a taktiez mi uz toto pocasie lezie na nervy, poriadne ani von nemozeme ist) 😠
@honeybunny81 tak si len pekne uzivaj 😵 , v podstate aj ja, nestazujem si a vela veci beriem tak, ze to patri k tomu, inak je Adamusko usmievavy, zhovorcivy 😀 chlapcek, niekedy prekeca aj 15 minut v kuse 😉
@mathildica168 je to tazke s tym zaspavanim, co...ked boli novorodeniatka nebol problem so spanim, teraz su uz babatka vnimave a zvedave, ta nasa by vsetko len sledovala, tiez s nou musim po byte chodit a bud rada, ze ti v kociku zaspi, nasa tam uz nezaspi ani za ten svet, dam ju vonku do kocika a tak jej hlava beha zo strany na stranu co vsetko sleduje, po chvili uz vidim, ze sa jej chce spat a nie a nie sama zaspat, volakedy som ju tam len polozila a bola tuha...zacne teraz vypiskovat, tak ju zoberem na ruky, za dve minutky je tuha, potom ju dam kocika spat a spi...no tiez tak tristvrte hodinku maximalne...potom je uz hladna tak jej rychlo travi, ale to asi vsetkym babatkam, co su len kojene..
@velvet26 oni su asi vsetky rovnake tie nase babatka, to uz ani neni pravda, ked niekto povie, to je lahke s babatkom, to do troch mesiacov len je a spi, no ha, ha, ha,....kto ma take dieta, tak to neviem, aspon z mojho okolia co poznam mamicky, tak take deticky nemaju, ale neva, aspon vieme, ze ich mame, inak chrbat a krize ma bolia statocne, niekedy sa ani z postele nemozem postavit...)))) 😝
@majulienka27 to mne je jasne, aj ked neviem ake opravnenie ma RUVZ ziadat od lekarov taketo informacie, lebo ich nutia do porusovania lekarskeho tajomstva
@mathildica168 ja by som ti chcela popisat moju skusenost so starsim synom, tiez v noci spal aj 7-8 hodin a cez den mal prestavky 3-4 inak krasne spal, bohuzial jedol stale menej a menej, co ja som ani netusila, az prestal priberat, skoncili sme v nemocnici a tam ho zacali prikrmovat a o par mesiacov bolo po kojeni. Nevravim, ze tvoja mala je rovnaky pripad, nechcem ta stresovat, pokial stale priblizne rovnako pribera je to ok, len som ta chcela upozornit, aby ste ani nahodou neskoncili ako my, ja nerada na to spominam
Prosím poradte kočky: malý už tretiu stolicu má hlienovitú a akokeby zrazeniny stolice s prímesou niečoho bieleho. Je choručký, má vysoké horúčky 38,4- 39,2, používame na zrazenie teploty nurofen. Boli sme dnes u lekárky ale naša má dovolenku a u zastupujúcej lekárky to bola katastrofa, poslala nás na krčné, zobrala krv a moč a všetko je ok, že je to nejaký vírus. Teplotky máme od piatka večera. Kedže paralen nám nezaberal na teplotu tak užívame len každých 8 hodín nurofen. Môže to byť reakcia na liek? papá umelé mliečko aj to menej o polovicu.
@martuliena @paula1234 ani my zrejme nejdeme davat ockovat proti rotavirusom. Dlho sme nad tym uvazovali a vahali, ci ano, ci nie, nakoniec sme sa rozhodli, ze nie. Tak dufam, ze to nebudeme lutovat 😅
@mathildica168 tak to ti zavidim, ze este nosite 56tku 🙂 My sme o nieco mladsi, ale uz nosime ako @velvet26 velkost 62, dokonca niektore vecicky aj 68 (kazdy obchod to ma inak a niektore 68 su rovnako velke ako 62 😠 )
@mandy29 aj nas chrustik mal podobnu stolicu - akoby zrazene mliecko, ale nemal horucky... Nam dr. urcila kompenzacnu hnacku - teda papal viac ako mal a telo to takto vylucilo (tiez papame umele mliecko). Ale ked mate horucky, tak to neviem... Mozno skus ist este na pohotovost, ked uz mate tak dlho tie teploty...
@weronika187 rastu ti drobci ako z vody co...no my uz sme na tej 68 a ani nehovorim o bodynkach, neviem co su to za modely, ale mam tri rozne znacky a vsetky su jej male co ich nezapne medzi nohami tak jej ich davam ako tricko a na to teplaky...vam su bodynka dobre?
inak, dnes malej prepichovali tie uska, chudatko tak strasne plakala, mna poslali von a mala som dost, skoro som tam dostala hysak, ale som sa zmobilizovala bola som s mamou, tak som sa snazila s nou rozpravat, nastastie to netrvalo dlho...ale bola som sklamana z toho ako jej ich prepichli, tu dierku nema uplne v strede ale tak trochu k vonkajsiemu kraju uska..podla mojich rodicov aj muza je to dobre, no ja som pedant a cakala som ze to bude mat uplne nastred, ja tak mam..hmmm...vase baby maju kde tu dierku prepichnutu?
@velvet26 aj moja ma jednu dierku trosku posunutu, to sa neda uplne presne ked sa dieta tak pri tom mrvi.
@honeybunny81 hej? no moja ma obidve posunute..no nic uz s tym, nie je to az take hrozne len ked my mamy sme take haklive na tie svoje babulky, co....
@weronika187 my sme boli aj na pohotovosti na začiatku a dnes u lekárky...strašne slintá, neviem či mu nejdú zuby, bo má také stavy že pol hodinu riči jak najatý a potom akokeby uťalo a je usmiaty jak lečo 🙂 uvidím zajtra...o 15,30 mu mm dal nurofen a doteraz nemá teplotku 36,5...tak uvidíme...nechcem zakríknuť...inak malý zvykol vypiť 210 ml mliečka, teraz má problém vypiť 100 ml a to papá keď nemá teplotku...
@mandy29 ale to pekne papka, si myslim nekojis ho vobec, je len na UM? ako casto papa? ja ani neviem kolko nasa zje, lebo ju kojim a to si cucne za par minutiek ma dost,niekedy da len par glgov, takze to je male mnozstvo urcite ale ocividne jej staci lebo pribera dobre a je velka buchta, vsak som pisala vyssie ma uz 6 kg, ale pyta casto celkom raz za hodinku a pol, v noci len dva razy nastastie..
@velvet26 no on jak hodinky po 4 hodinkách si pýta ďalšiu dávku...ale to až pri tomto mliečku, keď papal nutrilon tak po 2 hodinkách bol hladný jak vlk, pil hltavo a veľa aj mliečk avypluval, ale kamoška mi doniesla HIPP mliečko a je to odvtedy super, každé 4 hodinky, mliečko je hustejšie a nevypľúva ho a má v sebe probiotiká(teda spoň to tam tak píšu 🙂 )

@velvet26 ockovanie je sice povinne ale ako rodic ho mas pravo odmietnut, hoci ak ta tvoja dr. nahlasi mozes maximalne platit pokutu za priestupok, pozri stranky http://rizikaockovania.sk alebo http://www.slobodavockovani.sk, okrem toho ked ju bude chciet tvoja dr. ockovat musis dat informovany suhlas... nasu malu este neockovali a tak uvidime ako sa dohodneme s nasou dr. 😎