Novembrové detičky 2012
Ahojte mamičky, celkom sa nám fajn písalo v novemrovkách-datum porodu, tak budem rada, keď sa aj tu podelíte o svoje radosti aj starosti s dedičkami 🙂
@ivinka77 snazim sa udrzat kvapku zdraveho rozumu ale je taka premiera tych informacii a dogmatickych pravidiel 🙂 inak u nas bude mat imunitu dobru. mame doma dvoch psov, tak sa tomu nevyhneme 🙂 drhnem kazdy den, vysavam, umyvam podlahy ale chlpy su tu stale 😀
a hej...babatko je to prve, tak jej nechcem ublizit... na druhej strane, ked si spomeniem co mi hovorila babka z vychodu, ze malemu babatku davali kocku cukru do handricky aby neplakalo 🙂 a babatko je teraz statny zdravy chlap. o sterilizovani vtedy nepoculi a na vychode na dedine boli radi ak mali vodu zo studne, ze ano.
tak ale vsetko okolo odsavania radsej sterilizujem. hlavne teda ked mliecko aj mrazim ak ostane.
@ninison je to prirodzene, ze mas obavy a nevies kudy kam 🙂 ono asi fakt len verit zdravemu rozumu a vsetko reisit s mierou...zdrava zlata stredna cesta...ja som teiz z vychodu a este si zivo pamatam, ze nam babka ako malym detom natrela chleba s mastou a cibulou, 5x sme to oflakali o zem , ofukali a jedli a nikdy nam nic nebolo 🙂 len som tym chcela povedat, ze osobne si myslim,ze prilisna sterilita detom v neskorsom veku len ublizi...moje kamosky izolovali deti od vsetkeho , drzali ich ako v bavlnke a akonahle dosli do prveho kontaktu s niecim, tak chytali vsetky choroby sveta... mne sa mozno aj preto lahko hovori, lebo moja starsia dcera mala tiez taku ''spartansku vychovu'' podla vzoru mojej mamky a babky , momentalne ma 4a pol roka a este nebola chora...takze nieco na tom asi bude... ale kazdopadne kazde dieta je ine a ty si mamicka a ty vies, co je pre to tvoje dietatko to NAJ ! 🙂 takze ak mas pocit, ze treba sterilizovat aj maso, tak kludne si s tym daj namahu a casom uvidis, ci to nebola len strata casu 🙂 drzim palce !
😉
@ninison ja sa pridavam ku zmagoretym prvorodickam 😀 niekedy mi az vlasy dupkom vstavaju ked niekto napise nieco, co sa podla mna "nesmie" 😕 ale ved mame na to narok a samozrejme vsetky chceme pre svoje babatka len to najlepsie... tak snad nam aspon ta stipka zdraveho rozumu ostane 😉 drzme si palce 😀
@ivkasendy ivi to je v pohode , ze si magorka 🙂 pri druhom a dalsom 🙂 uz budes brat vsetko inak...a hlavne... je ine starat sa o jedno dieta a o viac... 🙂 uz pri dvoch si clovek hlada cestu veci co najviac zjednodusit 🙂 aby to vsetko zmanazoval 🙂 a hlavne len vlastnymi skusenostami prides na to, co je pre tvoje babo najlepsie a co je strata casu 🙂 to sa podla mna neda docitat v ziadnej knihe: ) keby som mala kazdy padnuty cumel na zem sterilizovat tak, ako som to uspesne zo zaciatku robila pri starsej dcere, tak sa momentalne asi zmagorim aj ja 🙂 takze teraz uz staci len ofukat, olizat a sup do ust... co sa vraj tiez ''nesmie'' 🙂 inac na pobavenie... minule dosla ku mne kamoska na navstevu, tiez prvorodicka, ma 9mesacneho syna, prisli, sadli na zem, ona vytiahla velku igelitku , kukla na mna a zahlasila, ze ''nebude ti to vaditt? ale my sme si doniesli vlastnu deku a vlastne hracky '' 🙂 som skoro umrela, nevedela som, ci sa smiat, ci plakat...roztiahla deku, posadila maleho , vysypala mu hracky, a kazdu jednu, co mu padla mimo dosahu deky, tak zbalila do igelitky a ze s tou sa uz hrat nemoze, az ked to doma vycisti 🙂 tak k tomuto dievcata ked sa prepracujete, az potom si mozte hovorit, ze ste zmagorene 🙂 podla mna... 🙂
@ivinka77 :D :D ja som takto umyvala/prala vsetky hracky ktore padli na zem doteraz... ale u nas su dva psy, tak je to hadam ospravedlnenie. ale akurat tento tyzden som povedala ze s tym pomaly skoncim 🙂 nejaka prijatelna davka spiny asi musi byt. a hlavne, v polovici tyzdna mala nemala k dispozicii takmer ziadne latkove hracky, vsetky cakali na opratie 😝
@ninison moja starsia dcera vyrastala tiez s 2 psickami...a nikdy som nic neprala ani neumyvala...vzdy mala plne usta a dlane chlpov 🙂 v kuse ich hladkala, stiskala, ale tomu sa proste neda zabranit pri psoch ..... akoze jasne, ze ked jej nieco padlo vonku a vyvalalo sa v blate, tak ano, to som oprala...ale doma nie...a fakt, ako som pisala, je zdrava doteraz... pridavam ilustracny dokaz 🙂 to bola nerozlucna trojka 🙂
@ivinka77 jaka pohodacka zlata 😎 a k tym hrackam, neviem ci sa blizim k zmagoreniu, ale mne napr. vadi ked sme u svokry a tam jej daju nejakeho plysaka na hranie, mala samozrejme chce vsetko pchat do ust, no tie hracky su po svagrininych detoch 6 a 8-rocnych a silne pochybujem ze odvtedy boli vyprate... 😝 doma plysaky co su este po nas so segrou som prala ku koncu tehu, potom take s ktorymi sa mala hra najcastejsie po 3 mesiacoch a teraz zase vsetky po polroku... tak snad som este ako tak v norme 😀
@ivinka77 my mozeme 😉 v nedelu nemame nic zatial
@ivkasendy tak ono je jasne,ze stare zaprasene zatuchnute plysaky by som jej ani ja nedala zuzlat... 🙂 takze v pohode si v norme 🙂
@miroslawka2255 a cez tyzden by ti ktory den vyhovoval ???
Ahoj, vsetkym jednorucnym odporucam nosice, ako satka a manduca. Ja si potrebujem zvysit mliecko, tak som mala vecra tu hodinku s laktackou tak poradila, najlepsie by bolo sa zasit do postele na cely vikend ale to si nemozeme dovolit kedze moj chlap sa tara kdesi po svete. Cize sa budeme tento vikend nosit. Nechcem vediet co bude v pondelok, ked ju zlozim, este ze ma tri pekne spanky 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@ivinka77 Ja s tebou plne suhlasim, Mna svokra a moj chlap niekedy nemusia, lebo oni by mali dali do vitriny a zavesili na luster a achodili by ju ofukovat. ale ja presne viem ako take deti koncia. Moj syn bol extrem, ale to pre ten cas dinosaurov. a Moja dcerka, to chcem aby bola taky laty stred. ano aj ja sterilizujem pri odsavani, ale hracku co nam vonku spadne na zem, spokojne vyutieram do plienky a dam jej ju. Odstrelte me, mne to vyhovuje. Este chora nebola. Ja naoazj za moje 20 rocne mamickovske skusenosti viem uz podla oka zadelit maminy do kategorii od "magoriek" az po "nezdopovedne" Fakt je nie pre nas, ale pre deti najlepsie sa im venovat na 100% radsej namiesto prilisnej hygieny ktorou im skodime. Ja som za 100% hygienu, a sama mam 2 psov, ale nic sa nema prehanat. Ja aj kupem kazdy den, kvoli pelo a roztoco, ale zas na druhej strene nic z hraciek jej nesterilizujem a neprevaram 🙂
@ninison
@ivkasendy naozaj sa treba riadiť vlastným rozumom, pretože keby sme mali dodržiavať všetko to, čo je v knižkách, tak by sme iné nerobili, len prali, sterilizovali, upratovali a pod... ako napísala Ivinka, nájdete si časom svoj spôsob a systém ako čo robiť a časom zistíte, čo je fakt strata času a čo nie... moje deti sú obidve zimné, majú studený odchov, nikdy som ich nebabušila, prežili aj tie najväčšie mrazy... tak to je na začiatok... aj keď som mala len dcéru, tak som sa nikdy neobávala nejakých bacilov, nechala som ju váľať sa po zemi, stále si oblizovala ruky a to skoro do 4 rokov 😀 akože fakt, že všetko pchala do úst a tu je a je aj málo chorá... apropo cumle a fľašky, fľašky som len umývala, iba niekedy sterilizovala... cumle aj teraz malý vypľuje cumel a ja mu ho znova strčím, ale to len vtedy keď mu vypadne doma na parkety, samozrejme, keď mu vypadne vonku, tak ho opláchnem... to že malý lozí po zemi a vzápätí si oblizuje ruky už ani neriešim... však prirodzená imunita... fakt keby sme všetko sterilizovali a umývali ,tak decká neprídu do kontaktu s bacilmi a potom budú stále choré...
jasné, že všetko čo dostaneme, alebo kúpime, tak vyperiem, umyjem... ale že by som pravidelne umývala hračky tak to ma veru nenapadne 🙂
@adel22 pocuj po dlehj dobe sme dali kako do nocnicka.....clovece uz som ani nevedela ako to vyzera aj to som musela odchytit lebo medzi cikaniami sa valala s holou suskou 🙂))ale odchytene 🙂 sa tesim ze ju teraz budem nosit snad odchytim viac, lebo podchytim signaly, ked je sama v ohradke tak nemam sanci, iba casovat a aj to sa vecsinou zabudnem 🙂
Moja totiz sa vie niekedy zabavit aj na celu hodinu v ohradke a ja sa tak vytesujem ze ju ani rusit nechcem a poto to tak pokazim 🙂)))) ale ked jej avam latkovky co v poslednej dobe hej, tak sa v nich vrti ak m anehodu, a to je dobre, to bolo moji zamerom. Prosi Ta adel napisala by si mi asi ako casujete od obeda? u nas uz rano kazdych 15 a nie 7minut chvalabohu, ale cez den je to este stale inak...od 15 do 50 minut....
@nikiniki presne tak...ako som uz pisala...vsetko s mierou... je mi jasne, ze ak ma dietatko nejake problemy kozne napriklad, tak treba byt opatrnejsi...ale pri normalnom zdravom baby to sterilne prehananie je len na skodu... nam ked padne vonku cumel na zem, tak ho oplachnem napr. mojou mineralkou a supnem jej do ust... ked si predstavim s akym bordelom dojde coskoro do kontaktu , co sa ustrazit neda... tak proste neriesim... budovanie prirodzenej imunity je podla mna dost skvela vec, ktoru naozaj maminky ocenia hlavne neskor v casoch nastupu do skolky... my sme v skolke uz rok a pol a este sme nic nechytili a to tam teda uz mali pozehnane rozne infekcie, kiahne o virozach ani nevravim....
tym vsetkym som v podstate chcela tuto tie nase ''prvorodicky-magorecky'' len trosku povzbudit, aby nemali stres z toho, ze 3 zrnka prachu na hracke ich dietatka urcite nezabiju 🙂

@ivkasendy haha presne, nohami uz budem aj jest zachvilu, ked mne mala uz nechce byt ano v manduce, najskor mrnci, potom tak 15 minut obsedi a uz sa vzpiera, lebo sa chce obzerat okolo seba a nie mne na kozy cumiet stale. takze som manducu capla do chodby a nosim ju len na baby salsu a do tesca.