Nový Zéland - pridajte sa

akwee
29. júl 2013

Ahojte. Asi pred mesiacom sme sa pristahovali na Novy Zeland, byvame v Auckland. Kedze sme uz predtym zili vo viacerych krajinach, nebola to pre nas zlomova udalost (az na ten casovy posun) a nasa rodina funguje rovnako ako predtym. Avsak rada by som sa tu stretla s nejakymi mamickami na travenie spolocnych chvil a vymienani si skusenosti. Mame 2 dcerky: 3 a pol rocnu a osemmesacnu. Novozelandanky, ozvite sa! ;)

lienkan
29. júl 2013

@akwee Ahoj. Mam tam zijúcu priatelku - robí na Mision beach .. Myslim,ze vela slovenskych maminiek tam nieje - to skôr češky ... bola som je to krásne miesto a želám Vam vela stastia a vela dobrých ludí okolo seba 🙂

margarita
29. júl 2013

@akwee
mne tam zije svagrinka, ale ona nechodi na MK, mozem jej spomenut, mozno sa ukaze alebo sa Ti ozve 😉

akwee
autor
29. júl 2013

@lienkan Ahoj, dakujem za prianie, aj ja zelam vsetko dobre ;) Mission Bay nie je od nas daleko, byvame v Parnell. Tvoja priatelka ma aj rodinu? Je slovenka? Manzel ma v praci dvoch ceskych kolegov, ale ti nemaju rodinu. Chystam sa aj do nejakych baby skupin s mojou mladsou dcerkou. Urcite tam stretnem nejake mamicky. Avsak rada by som aj nejaku slovenku/cesku, predsa len je to ine, menej kulturnych rozdielov, rovnaka mentalita. Uz som poziadala admina, aby bola tato diskusia zverejnena aj na cz servery.

akwee
autor
29. júl 2013

@margarita ahoj, dakujem. To by bolo super, keby sa chcela stretnut... ;)

lienkan
29. júl 2013

@akwee Zatial rodinku nemá - vela pracuje - vola sa Janka ... robí na tej plázi v restike . Urcite je dobry nápad dat to na cz server .. je dobre mat tam niekoho.

akwee
autor
29. júl 2013

@lienkan zatial sme tam neboli, je tam vela restik. Ale budem na to mysliet, ked sa tam objavime, tak sa mozno aj stretneme ;) Uplne suhlasim. Chcela by som najst nejaku slovensku/cesku rodinku na spolocne vylety, stretavanie sa aj kvoli dcerkam, aby mali aj slovenskych/ceskych kamaratov a rozpravali s nimi rodnou recou. My sme obaja slovaci, cize sa doma rozpravame len po slovensky. Ale napr. starsia dcerka tu uz chodi do skolky a komunikuje s detmi len po anglicky.

siska07
3. feb 2014

@akwee ahoj, mozem sa opytat, ked teda zijete na NZ, co by si uvitala keby ti kamoska poslala co sa tyka potravin?? chcem jednej mojej poslat a prekvapit ju, a neviem ci tam mate vsetky potraviny ako tu... brydza a korbaciky jasne ze sa neda.. ale chcem ju s detmi niecim potesit, tak zatial nejake svk dobosky - siesta, kavenky, studentska pecat, detom Granko do mlieka, detsku krupicu, vanilkovy cukor, kypr. prasok - i ked ten asi je... a co este take co by si nekupila na NZ a uvitala by si? dakujem

akwee
autor
4. feb 2014

Ahoj, mna osobne by najviac potesili nase stare dobre horalky. Samozrejme, ze slovenske keksiky su vsetky mnam a deti (aj kamosku) urcite potesia ;) V Newmarket je rusky obchod skazka, kde sa da kupit vanilkovy cukor, prasok do peciva, su tam aj nejake polske keksiky. Mne tu chyba aj muka polohruba, hruba. V tych co tu maju sa akosi ani nevyznam. Krupica a granko je dobry napad. Mna este napadol klasicky mak. V tom obchode sa da kupit iba taka polska makova masa, z ktorej robievam kolace. Co je este dobry napad su pudingy sackove.

akwee
autor
4. feb 2014

@siska07 zabudla som oznacit

siska07
4. feb 2014

@akwee dakujem, sa inspirujem 🙂

miskasitka
16. feb 2015

Ahoj este ste na Novom Zelande? Ako sa tam žije? Našla si nakoniec nejaku slovensku alebo cesku komunitu?

hroma
12. jan 2016

@akwee Zdravim. Vzhladom na danu situaciu v EU sa rozhodujeme odstahovat do Australie alebo Noveho Zelandu. Je mi jasne, ze tomu predchadzaju vybavovacky. Pre mna je to zvlastny pocit - inak som velmi scestovala, pochodila som toho hojne, je iny pocit ist na dovcu a vratit sa a ist niekam na nejaky cas.. obavy nemam, ale nakolko som empaticka az prilis, obavy mam z reakcie mojej 9,5rocnej dcery. 😒 .. Nieco zacula, a uz revy, ze ona nechce ist. aj napriek tomu, ze jej spoluziacka s rodinou odchadzaju do Holandska nadlho.... Uvidime, ako sa to vyvrbi, snazim sa furt mysliet na rodinu diplomatov co sa furt stahuju aj s detmi 🙂..hladam akusi utechu v tom, ze to zvladaju aj ini... Mamu mam choru, tiez sa mi najlahsie neodchadza..i ked mi je jasne, ze to nepojde za mesiac.. 🙂..

Len si chcem ujasnit par veci:
-Ako je to so skolou pre nu? Mate skusenosti, ze ste sa odstahovali do cuzdiny s velkym dietatom? je mi jasne, ze bude adaptacia tazka, kamaratky nebude mat zo zaciatku..
-Ja mam doktorat, ucim na univerzite, je nejaka moznost pracovat v tejto oblasti tam? Ako riesit viza? Kontaktovat nejaku VS tam a nejako to zmanazovat?
-S partnerom nie sme zobrati, je to problem?

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jafnka
17. mar 2017

Ahojte. Aj my silno uvažujeme, že by sme sme išli do zahraničia. Ja by som chcela do Kanady a muž zase na Nový Zéland. Zatiaľ len zisťujeme info pre a proti tak každá rada a info poteší

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sisaka
17. mar 2017

Zienky, v dnešnej dobe nájdete naozaj všetky info na internete.

@hroma mas doktorát, tak hádam aj dosť inteligencie (nechcem znieť urážlivo) na to aby si bola schopná kontaktovať univerzity, pozrieť si government websites a pod. Moj brat sa tam prestahoval, nema ani maturitu, vsetko si pozistoval a vybavil sam a isiel tam s partnerkou, takze ani to nie Je problem. ludia, ktori plánujú takúto veľkú zmenu by mali byt samostatní, priebojní, flexibilni a otvorení a schopní popasovat sa s rôznymi situáciami, nečakat ze niekto vybaví, zariadi, pomôže... Prajem veľa šťastia, my sme tento krok spravili ako rodina pred pomaly 14 rokmi takze viem presne, co to obnáša.
@jafnka žijem v Kanade a i ked je to úžasná krajina a ma co ponúknuť v súčasnosti môže byt dosť ťažké sa tu usadiť, zvlášť ak by ste rozmýšľali nad veľkými mestami ako Toronto, Calgary, Vancouver. Ceny všetkého su tu dosť vysoké a na slušne živobytie sa vyžaduje dosť slušný plat. Ceny ropy, ktore vplývajú na celu ekonomiku su momentálne stále nízke, takze momentálne nie je ideálny cas sa sem sťahovať kedze môže byt problem s hľadaním práce. Samozrejme záleží v akej oblasti ste odborníci, nemusíte mat žiadne problémy s prácou. Možnosti su v menej atraktívnych oblastiach napr. provincia Saskatchewan ale to odporucam fakt Len tym, co sa sem chcú silou mocou prestahovat. Tolko moj ciste osobny nazor. Co sa tyka NZ a jeho ekonomiky to fakt neviem, ale viem, ze kriteria napr. Na udelenie trvalého pobytu sa tam neustále menia a sprísňujú tak netreba dlho váhať.
O deti sa nebojte, tie budú prvé, ktore si zvyknú

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sisaka
17. mar 2017

@celasapremenim teba som ani len v mojom príspevku nespomenula, ok?

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hroma
17. mar 2017

@sisaka pre mna je to pase.. 😅 .. ❤

kim12345
17. mar 2017

Mam znamu,vystahovali sa do kanady a do roka boli spat na sk
Nevedeli si zvyknut ,bez priatelov atd

sisaka
17. mar 2017

@kim12345 ja mam známych, niekolko rodin, co sa vratili na Slovensko a do 2 rokov boli nazad v Kanade 😀. Samozrejme, Nie Je to pre kazdeho, cim si to clovek skor uvedomi, tym lepsie, najlepsie este predtym nez preda dom, da vypoved v dobrej praci a vrazi do toho desatisice....

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jafnka
17. mar 2017

@sisaka vďaka za info. o tej kanade som tiež už čo to počítala, že teraz to nie je také ružové, a aj preto som za začala viac zaujímať aj o NZ. ono to nikde nie je ideál, každý štát má svoje muchy, ale je lepšie počuť/čítať čo najviac názorov

jafnka
17. mar 2017

@celasapremenim ahoj. a už si si aj niečo zisťovala o NZ? ja som doteraz chcela skôr Kanadu, ale drahému sa veľmi páči práve NZ. Ja sa len bojím, že tam si nenájdem robotu v mojom odbore - biochémia. Nevadí mi robiť hocičo, ale tak keď som to študovala tak by bolo fajn keby som to aj robila
ešte sme len na začiatku rozhodovania tak ešte nemám všetko preštudované, že ako to tam chodí len také tie základné info

mimolimit
17. mar 2017

Baby a akym sposobom sa tam chcete dostat? Ziadate o permanent working visa?

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jafnka
17. mar 2017

@mimolimit ešte nijako. ešte len študujem, že či tam vôbec ísť

mimolimit
17. mar 2017

@jafnka Aha, som tak nejak dufala, ze uz mate konkretny plan a ake su mozne sposoby vycestovat. My sme sa dopracovali len k sanci vycestovat na tie viza a stojime pred podanim ziadosti o ne, vyzaduje si to vela usilia a to nehovorim o financiach. Teraz nechcem vyzniet, ze cakam pecene holuby zadarmo, len sa tazko pri dvoch malych detoch a "vykojenej" hlave orientuje na nieco ine ako plienky... Tak len mi napadlo sa spytat akym sposobom to riesia ini, ci nam nieco "neuslo"🙂

sisaka
17. mar 2017

@celasapremenim si pekne mimo. Kanada je super krajina, jedna s najlepšou kvalitou života, odporucam všetkými desiatimi, akurat Je teraz tazsie zacinat v porovnani napr. 10 rokmi dozadu.
A uz vam samozrejme tu nebudem vstupovat, uvidime kolki tu prispeju s realnymi skusenostami z NZ

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre