Pôrod v apríli 2012. Máte rovnaký termín?
tak zakladam tuto temu aby vsetky tehulky co maju termin na april 2012 boli pokope 🙂
@zeta123 mne pri 1.tehot.skoro nič nebolo - všetko mi chutilo, najmä sladké, a pri tomto 2.tehot. strašne zle, hlavne od obeda , poobedie, večer a noc - otras, ráno vstávam nevyspatá,čo ma v noci napína, každú chvíľu hore, a niekedy zaspím až nadránom ☹ , a pri tom jem naposledy okolo 17 hod, a do rána mi je z toho zle, a zjem ako vrabec 😉
@maxara ja si myslim ze v nasich pomeroch to musi vyjst predsa len z tych matiek, obzvlast pri tak zadubenych doktoroch, ktory si nevidia za koniec nosa. ved rodenie na chrbte ma tolko nevyhod a sposobuje take mnozsttvo komplikacii, ze je to na zaplakanie. Vyvolavane porody, epidural, amniotomie, separacia babatka od matky, sabotaze kojenia, monitory na chrbte to vsetko je takk vyznamny zasah do porodneho procesu a hormonalnych dejov, ze ten porod nema sancu prebehnut tak ako sa o to to telo usiluje. Lekari nam nahovorili ze nevieme rodit, ze k tomu potrebujeme ich uzasne vzdelanie, no trosku pokory z ich strany, doprianie sukromia rodiacej zene a respekt k porodnemu procesu by im usetrilo nejednu komplikaciu (pokial sa bavime o fyziologickych porodoch.) Proste ked v jeden den pride rodit desat zien a desat by povedalo ze budu rodit tak ako si ich telo vyberie tak zeriavom ich na tu komunisticku postel tahat nebudu a keby sa pokusali tak porusuuju prava pacienta. 😠 Musi to vyjst z nas zien. Kde bude dopyt bude aj ponuka. Zatial je lahko jednu lastovicku zastrasit ale keby sa zeny zacali naozaj domahat, mohlo by to velmi znacne pomoct.
mam uzasnu knihu k dispozicii (mozem poslat na mail kto by chcel) od uzasneho francuzskeho porodnika uznavaneho po celom svete Michela Odenta Znovuzrodeny porod- je to uzasne poucne citanie o fyziologii porodu o tom co zena pri porode potrebuje, ako najlepsie vytvorit atmosferu podporujucu porodnu cinnost, ake hormonalne procesy musia prrebehnut a ako ich zasahy z vonku blokuju. Dovera v uzasne zenske telo a spolupracu matky a babatka pri porode nemoze nahradit nic na svete. takto to bolo miliony rokov a takto to aj funguje nadalej keby lekkarov neustale nesvrbeli prsty a fyziologicke porody by neriesili automaticky ako patologicke, a nepristupovali ku kazdemu porodu ako cez kopirak. Odent mal uzasne vysledky co tykalo porodnych zraneni, miery ciisarskych rezov, porodnych komplikacii, mortality novorodencov aj matiek, miery plne kojenych deti, poporodnych depresii a vztahovych vazieb. Uplne mi ta kniha zmenila zmyslanie a nazeranie na porod. Vdaka nej (aj dalsim inym) sa na nho tesim. Citim respekt ale nie strach. Velmi rada poslem ak by niektora zienka mala chut sa nieco pekne a radostne o porodoch dozvediet. 😉
@maxara ale plne chapem co si chcela povedat. je strasne demotivujuce a frustrujuce ked sa ta zena aj o nieco snazi a jedine s cim sa stretne je arogancia a ponizovanie. To sa naozaj taazko presadzuje... :/ preto taketo zmeny su ,,priechodnejsie" ked su natlakove, to znamena vo vyssom pocte ked je vyvijany tlak na zmenu. Nie je to u nas lahke ☹
http://dojcenie.wordpress.com/2011/02/17/aj-tak... prikladam nadherny porodny pribeh cudujme sa svete zo Slovenska, ktory prebehol tak ako prebehol prave vdaka vytrvalosti a asertivite jednej skvelej informovanej mamicky, ktoru poznam odtial z MK. Prajem krasne citanie 😉
@danka.chomka aj ja chceeem 😵 😵 teda az na ten porod do vody, to by som nechcela ale inak uzasne 😅 tiez by som chcela slizika mat pri sebe, stale 😅
@kukcg tak pokial budete obaja v poriadku nepustaj ho z narucia aj keby porodnici z neba padali 😀 😉 musi to byt nadherne ten uzasny naval oxytocinu prirodzeneho po porode a k tomu ta mala uzasna dookonala hebka bytostka ktoru sme vytvorili a mozeme si ju hladkat a bozkat a spoznavat. musi to byt nadherne. 😅 velmi tuzim nieco take zazit 🙂
@danka.chomka ja tiez 🙂 pri Simonkovi mi ho vlastne hned vzlai a az o chvilku priniesli, pomeraneho, povazeneho, zabaleneho, sestricka z novorodeneckeho bola trochu nevrla asi ze ju zobudili v noci, dovolilala malemu liznut bradavka a vzala ho a dostala som ho az rano... vraj si mam pospat... ani som oka nezazmurila, co som na neho myslela a od tej chvile som ho od seba nedala, ani prvu noc... teraz by som to chcela inak, naozaj 😵
@kukucg ☹ joj protivy protivne. ☹ tak mimoriadna chvila v zivote rodiny a pristupuju k tomu jak v tovarni. Rychlo, nezavadzat, nezdrziavat a mlcat 😠 veru ze si ani oka nezazmurila ved si sa na nho musela tesit jak dieta na kolotoc 😀 a musela si byt urcite na nho velmi zvedava ze akeho fesaka ste s manzelikom vyrobili 🙂
@danka.chomka
@kukucg a mne zase všetci v okolí hovoria, že im ho nechali a tiež nebolo dobre, lebo si fakt neoddýchli a dve baby zvaľujú práve na to že prišli o mlieko, lebo sa vystresovali z tohoc elého ... takže ?!?! ťažko povedať, možno kadžá naozaj má povedať čo a ako chce, a či je to dobré alebo zlé aj tak zistí až potom ... ako všetko v živote 😉
ináč baby úplne od veci, ale ste tu niektorá ktorá neje mäso?
@danka.chomka tak to bolo úžasné, až mi slzy tiekli, dúfam, že aj ja niečo podobné zažijem...môjho drobca ešte kojím, keď som mm povedala, že by ho mohol zobrať aspoň na koniec pôrodu a tak, sa na mňa díval, že či mi preskočilo 😀 😀 😀 no minimálne na izbe bude s nami tiež, aby sa mohol spolu s bábätkom cicučkať 😉
@danka.chomka joj veru protivne, doteraz neviem zabudnut na ten pohlad ked ho zo mna rovno hodili na taky plechovy pekac som myslela ze mi pukne srdce, ale v tej rychlosti a z toho dojatia a vsetkych pocitov som ani nestihla protestovat 😒 skoda..... som si to potom vynahradzovala, boli sme stale spolu, spinkali sme spolu v posteli, dojcila som skoro dva roky... vsetko super... 😅
@takitak vies co ja ako som pisala som aj tak odychovat nemohla, je to asi idndividualne... ja som si odychla az ked bol pri mne a spinkal tak som spinkala aj ja.. bez neho som nemohla, takze narodil sa okolo druhej a rano mi ho priniesli asi o siestej a odvety som ho uz sestrickam nedala, ani na noc... a bol to tak pre mna dobre, mliecko super, az vela 😉 takze asi to bude naozaj tak ze kazdej vyhovuje nieco ine...
inak aj z vlastnej skúsenosti a aj od iných mamičiek môžem povedať, že problémy robia hlavne z novorodeneckého, sú strašne neprispôsobiví, držia sa manierov, ktorým sa naučili ešte za socializmu, gynekológovia oproti nim dosť pokročili a idú viac s dobou
ja som mala malého pri sebe stále odkedy ma previezli na izbu, sestričky z novorodeneckého stále chodili, že mi ho zoberú na oddelenie až si oddýchnem, veď sa ešte navstávam dosť a pod, ale ja som trvala na svojom...
bola som už múdrejšia ako pri dcére
@zlatulienka no ano, aj mne to tak pride ze su problemy s nimi...
@zlatulienka fakt? tak to ina zase za mnou nechodili, asi aj boli radi ze ho mam, boli sviatky a tusim tam bolo pomenej personalu... ale inak sa mi to pacilo, lebo tam vladla taka pokojna atmosfera, aj porod v noci bol super 🙂
@kukucg nádherné babätko 🙂 🙂 🙂
aj mne sa v ostanom čase vynárajú spomienky na chvíle pôrodu, keď som 1x mala v náručí môjho drobčeka a všetko okolo toho
@kukucg ja som oba razy rodila v pondelok, keď sú ešte všetci moc žhaví do práce 😉
teraz mi to vychádza na veľkonočné sviatky, tak som zvedavá
@zlatulienka dakujem 🙂 ked sa narodil, ta prva foto, bol taky dotlaceny ale uz o par hodin vyzeral uplne inak, na tych dalsich, su to nadherne okamihy, a tiez na to casto myslim teraz.... a tesim sa hrozne na druhe mimi 😵 dufam ze to statsne dotiahneme do konca, zajtra mam poradnu a sono, tak ma uz chyta mierna nervozita 😅
@zlatulienka suhlasim, ide len o to mat tu moznost. ked je mamicka ktora chce aby sa o babatko prvu noc postarali ma jej byt vyhovene ale ked sa mamicka citi na to aby babenko mala pri sebe a dokonca po tom velmi tuzi je ich povinnostou jej ho dat. 🙂
Inac robila sa studia kde zistovali ci ma neustaly kontakt dietata s matkou na poporodne spravanie a vztahovu vazbu. Matky ktorym od porodu dieta ani na chvilku nezobrali sa citili omnoho viac fit a pripravene starat sa o dieta, omnoho rychlejsie sa zotavili, rozbehla sa im rychlejsie a efektivnejsie laktacia. mam na mysli nepretrzity kontakt, ziadne vazenie meranie vysetrovanie mimo matky. Nemali potrebu si od dietata oddychnut. V druhej skupine boli matky ktore zazili rutinnu separaciu, vysetrenie, meranie vazenie dvojhodinove pozorovanie, nedoslo k vyluceniu potrebnych hormonov ktore vzbudzuju zaujem matky starat sa o svoje mlada a preto uprednostnili oddych. Nemohli za to, je to prirodzena reakcia kked sa zasahuje do hormonalnych procesov, ktore by v nerusenom prostredi prebehli uplne prirodzene. ale urcite suhlasim ze je to individualne. Spominam predovsetkym fyziologicke porody kedy aj babaenko aj mamicka su v poriadku. 🙂 Prve dve hodiny po porode su klucove to spoznavanie s miminkom, pre nho je to tak priatelske privitanie na svet v naruci osoby ktoru pozna najlepsie zo vsetkych, radost sa narodit 🙂 a nie plieskanie po zadku natahovanie pri merani, malovanie ciernou farbou mena na chrbatik ☹ a nasledne polozenie medzi ostatne revajuce opustene deticky. ☹
@zlatulienka no mne sa prave Simi narodil na velky piatok, moja babka sa skoro zblaznila, ze najvacsi sviatok v roku krestansky sme trafili 😀 a u svokrovcov bola cela rodina tak to poctivo cele sviatky za nas zapijali 😅 😅
@kukucg ja idem na sono na šijové prejasnenie (NT) dnes poobede, tak sa tiež bojím, že čo...
budem ti zajtra držať palčeky
@kukucg ta fotka kdde ho bozkuskas je uplne dokonala, mala som az zimomriavky. nadherni ste tam
@zlatulienka prepac som to chcela adresovat @takitak o tej potrebe oddychu po porode. nestiham vzdy sledovat 😀 po naraz pisem aj rozmyslam 😀
@zlatulienka Tak drzim palceky aj ja tebe 😉
@danka.chomka dakujem...to su tie prve okamihy co sme boli spolu..... je to carovne 🙂
@danka.chomka mne sa to páčilo 🙂 , úplne s tým súhlasím, ja som mala drobca pri sebe skoro stále, jednoducho som to tak cítila, že ho nemôžem dať od seba....a aj napriek tomu som bola úplne fit
@zlatulienka Janulka, to šijové prejasnenie - sa robí v 12tt?alebo i neskôr?to je povinné?ja idem na kontrolu v pondelok, tak hádam to bábätku tiež spravia 😉 , pýtam sa preto, lebo ja chodím každé 2 týždne na kontrolu, a kamoška, čo má termín tak ako ja, tak je objednaná na kontrolu až skoro v 16tt?

@zeta123 3v 1 mi nechutí - mne je zo sladkého zle, inak predtým som pila taktiež...teraz si varím caro, a dolejem troškou mlieka - ale bez cukru....inak mne je skoro zo všetkého zle - som zvedavá, ešte koľko ma to bude trápiť.... niekedy neviem, čo mám jesť, oči by jedli, nosu všetko smrdí, a žalúdku všetko vadí 😒