Pôrod v apríli 2012. Máte rovnaký termín?
tak zakladam tuto temu aby vsetky tehulky co maju termin na april 2012 boli pokope 🙂
@teleranka ahoj, máme sa fayn. akurát ráno nemôžem jedlo ani cítiť. nezvraciam, ale keď vidím jedlo, tak mi príde blbo na žalúdok. takže moje prvé jedlo je obed. 😒 netrpezlivo čakám na piatok, kedy už uvidíme srdiečko. 🙂 teraz čakám na kamošku s priateľom. berú moju malú na letecký deň na sliač. manžel je v práci, ja som na PN, vychádzky mám len 14.00-16.00, tak som rada, že to narvhli. dnes konečne nie je taká horúčava, tak som rada. 😉 a ty ako? ako bábätko?
@kucerab @katkarv obzvlast v zahranicnej odbornej literature sa casto prizvukuje, ze v prvom trimestri je viac nez vhodne sa usg vyhnut, nakolko je miminko este velmi malinke a kazde ma inu zdatnost a to ziarenie mu jednoznacne neprospieva. AJ ked sa usg prvykrat zacal pouzivat na diagnosticke ucely v gynekologii sprevadzali ho vyjadrenia ze urcite nie v prvom trimestri pokial nie je dovod, nejaka patologia. Citala som vela pribehov zien na americkych forach ktore po usg prisli o miminko (tazko to pausalizovat ci to bol dovod alebo nie), jedna dokonca priamo pocas ultrazvuku videla ako babatku prestalo tlct srdiecko (netrufam si povedat ci je to suvislost, kazdopadne mna by to mozno napadlo keby sa to tykalo priamo mna) Diskutovala som o tom aj s porodnou asistentkou z nemecka a ta mi povedala ze prospievat to urcite neprospieva. Tiez som citala studiu ktoru realizovala Saint Charlotte´s and Chelsea Hospital v londyne, ktorej vysledkom bola trikrat vyssia potratovost u skupiny , ktora absolvovala v prvom trimestri dva- viac ultrazvukov oproti skupine, ktora nebola usg v prvom trimestri vystavena. Taktiez nepopieratelna je skutocnost, ze ultrazvuk zvyssuje teplotu plodovej vody (podla dlzky trvania usg aj o tri stupne, co moze sposobovat defekty (obzvlast v skorych stadiach tehotenstva, to by musel ale usg trvat aspon 15 minut). Vela lekarov sa o usg vyjadruje ako o najvacsom medicinskom experimente, nakolko sa zacal pouzivat bez toho aby sa realizovali dlhodobe studie o jeho neskodnosti, a dnes po priblizne 12 rokoch rutinneho pouzivania statistiky vykazuju zvyseny vyskyt deti s recovymi problemami, poruchami ucenia, dyslexiou a mnohymi inymi. Tiez existuju obavy, zo strany lekarov ze ultrazvukovanie dievcatiek moze mat vplv na kvalitu ich vajicok vo vajecnikoch, nakolko je rozmnozovaci system vo vyvoji, a zeny sa uz rodia s danym poctom vajicok vo vajecnikoch, nie ako u chlapcov ze spermie sa tvoria priebezne. Pravdu o tychto dopadoch sa dozvieme najskor tak o 10 rokov, kedy intenzivne ultrazvukovane dievcata su budu stavat matkami. Tiez je zarazajuce ze neexistuje smernica, ktora by urcovala limity, ohladom miery ziarenia. Pouzivaju sa pristroje, ktore maju niekolkonasobne vyssi vykon ako ine. (takze doktor s ,,lepsim" ostrejsim sonom nemusi byt vyslovene vyhodou.) 3D by sa mal pouzivat napr iba ak je dovodne podozrenie na vadu, ktore sa takto potvrdzuje,nie zo zvedavosti vidiet na koho sa dietatko podoba. Desive je aj zistenie ze ak muz absolvuje ultrazvuk semennikov, stava sa na pol roka neplodnym, nakolko usg mu zabija spermie a pol roka trva obnova (uvazdam zdroj v linkoch). Co to potom robieva s bunkami babatka?
Prikladam par linkov, kde sa o tom da nieco nastudovat, pre tie ktore by sa o tom chceli nieco dozvediet a urobit si nazor.
http://www.naturalnews.com/028853_ultrasound_fe...
http://drbenkim.com/articles-ultrasound-pregnan...
http://midwiferytoday.com/articles/ultrasoundwa...
http://midwiferytoday.com/articles/ultrasoundro...
http://midwiferytoday.com/articles/ultrasound.asp
-lekar vyjadrujuci sa k rizikam ultrazvuku.
Je tazko povedat kde je pravda, kazdopadne je plus byt informovany, lebo lekar je ttiez vzdy len obchodnik, ktory svoje sono kupil za nemale peniazky a tie chce aby sa mu vratili, preto je niekedy tazke najst relevantne a objektivnne info. Ja netvrdim ze usg je stopercentne skodlive ani si netrufam povedat, co z toho je pravda, ale chcem byt informovana a vediet si zvazit AK je to pravda ci to chcem absolvovat. Prosim neukamenujte ma tu, trvalo mi rok ponachadzat literaturu na tuto temu, nie su to moje dohady, ale veci, ktore su publikovane odbornikmi, zial na stranke rodinka.sk sa k takemu niecomu nedostaneme, davam to sem len preto, keby niekto chcel o tom vediet viac. Neodsudzujem mamicky, ktore sa pre usg rozhodli ja sama zvazujem, ze ho absolvujem aspon ten v 20tom kvoli vadam (2D), aby som vedela ci viem nejak pomoct ak treba, a potom predporodny kvoli ulozeniu placenty. vzdy vsak len bleskovky 😉 moja osobna preferencia.
Juj som sa rozpisala, sa ospravedlnujem
@darinkazv
Mna stipe pri cikani, tak som nestastna :((( zapaly mocovych ciest a bakteriu v nich mam uz pol roka skoro neustale, preto bolo vraj nerealne, ze otehotniem..a uz je to tu zasa :(((((
takze bolí, štípe, ale pijem vela tekutin, tak snad bude dobre.. inak super, uz ani brusko neboli, tiez cakaaaam netrpezlivo, kedy uz budem pocut ten vytuzeny zvuk srdiecka, aby som si aspon trošičku vydýchla 🙂
na tie letecke dni som inak chcela ist aj ja, ale nebudem to riskovat, dost budem riskovat 15hodinovu cestu na dovolenku o dva tyzdne.
aj tu uz nie je tak horuco, skor naopak, sotva 20stupnov.
@teleranka tak mi to máme na skok. autom na sliač za 5 minút. ale keď som včera v správach videla tie kolony, tak im nezávidím. a naša bambula netrpezlivá, to im bude zavíjať za ušami, že kedy tam konečne budú 😀 tak ale oni ju chceli silou mocou vziať 😀
s tou infekciou to nie je sranda. choď radšej k dr. nech sa to rieši 😉
@danka.chomka je to ťažko určiť, pretože v každej dobe sa niečo vynájde, po čase sa začne pochybovať a je to ťažké dokázať. sono je určite dobré na to, nech čím skôr určia, či náhodou nejde o mimomaternicové tehotenstvo a tiež na to, aby zistili, či bije srdiečko bábätku. ja som zase veriaci človek a verím, že všetko má svoju príčinu v duchovne. myslím si, že keď sa máš stať matkou, tak sa ňou staneš v pravý čas. tiež, keď sa máš stať matkou postihnutého dieťatka, tak nezáleží na tom, či si mala za tehotenstvo jedno alebo päť usg. takisto je to so zdravými bábätkami. nič v živote nie je náhoda. 😉 ja osobne už som začala menej chodiť na internet na rôzne diskusie, lebo mi to nerobí dobre prečítať nejaké negatívne veci. lebo potom na to človek zbytočne myslí. keď som čakala dcérku, tak sme net nemali, nečítala som o kadejakých tragédiách a mala som pohodové tehotenstvo bez akýchkoľvek strachov a negatívnych myšlienok. teraz je to už horšie. často ma napadne niečo negatívne, mám strach a tak. ale v zápätí to odháňam peknými myšlienkami a predstavami. 😉
@darinzv neviem, ze ked sa nieco zacalo casom spochybnovat ci to bolo vzdy bezdovodne, resp bolo narocne najst suvislosti.. Medicina sa vyvija a to so sebou nesie pokusy a omyly. V 1930 rontgenovali tehotne zeny vramci merania panvy a ulozenia babatka. Robilo sa to mnoho rokov kym pripustili, ze to moze mat za nasledok deti rodiace sa s rakovinou, tak v roku 1940 s tym museli prestat. V rokoch 1950-1960 sa tehotnym zenam casto na zaciatku tehotenstva podavala injekcia proti potratom, co malo za nasledok ze sa tieto deti rodili bez ruk a noh resp len s kyptikmi. tak v 1970 museli prestat aj s tym. V roku 1990 sa zenam po sekcii pri dalsich porodch podaval liek Cytotec, ktory mal za nasledok ruptury maternice a vela zbytocne mrtvych babatiek. tak s tym tiez v 1999 museli prestat. Medicina ma zial historiu ze nie je cas realizovat dlhodobe studie (desat a viac rokov), ktore poukazu na dlhodobe nasledky vyuzivania tej ktorej metody, zistuje sa to zial bohu casto za pochodu resp ked uz je skoda spacahana.
Mimomaternicove tehotenstvo je mozne odsledovat hladinami hcg, tiez je patoglogiou spinenie, teplota a bolesti v skorych stadiach tehotenstva. Pokial tehotenstvo prebieha fyziologicky a nic nenasvedcuje tomu ze by mohlo ist o mimomaternicove, tak mozno usg nie je nevyhnutne rutinne pouzit. Tiez co sa tyka tlkotu srdiecka. To ci tlcie alebo netlcie neovplyvnime, je to na babatku, zial bolo mnoho pripadov kedy lekar povedal ze netlcie poslal zenu na kyret jej to nedalo, isla za inym dr a ten srdiecko nasiel a babatku nic nebolo. Vieme nakolko zdatny je nas lekar za kazdych okolnosti?
S tym ze deticky si nas vyberaju lebo vedia ze mame na to byt im dobrymi mamkami (aj ked by s nimi bolo nieco v neporiadku) je uplne namieste. Len mozno sa niekedy deje aj to ze to zdrave a zivotaschopne dietatko nam bolo dopriate len nieco zvonku potom jeho osud zvrati, lebo medicinu casto svrbia ruky aj tam kde to nie je treba. Ja obdivujem medicinu v pripade patologii,, je uzasne co sa dnes dokaze, ale tehotenstvo pokial je fyziologicke, bez patologickych prejavov prebieha najbezpecnejsie bez zasahov z vonku. Aspon ja sa na to tak divam 😅
@danka.chomka ja som ti nenapísala, že pochybujem o tom. len neviem, na čo je dobré takéto veci čítať. myslíš, že to psychike robí dobre? alebo, že to niečo zmení? keby ti dr. povedal, že musí urobiť usg, tak odmietneš? mimomaternicové ti nemôžu úplne odsledovať hladinou hcg. ja som sa na to pýtala dr. úplné potvrdenie alebo vyvrátenie je potrebné realizova usg. 😉 ja chodím ku svojej lekárke a tá ma posiela ešte k inému lekárovi na usg. ja napríklad by som nemohla čakať do ukončeného 12tt na usg. pretože mám prácu, ktorú nemôžem vykonávať ako tehotná. a tak potrebujem potvrdenie do práce od lekára. a ten dá potvrdenie až keď sa potvrdí, že srdiečko bije 😉 a to bez usg proste nejde. nechcem vedome ohrozovať svoje tehotenstvo tým, že budem robiť prácu, ktorú robím s vedomím, že pod srdcom nosím dieťatko a tak ho vedome ohrozovať 😉 ja som v minulosti tiež potratila. ale proste som nepátrala po príčinách. tým, že budem niečo vedieť, tým nezmením. len na to budem potom stále myslieť. a zbytočne. lekár povedal, že žiaľ, 50% tehotenstiev skončí potratom. na tom už nik nič nezmení. možno áno, ale určite nie medicínsky 😉 🙂
@darinkazv Samoska 😉 nemusime spolu vo vsetkom suhlasit o tom je diskusia 🙂 kolko ludi tolko nazorov a pohladov. Samozrejme ak mamicke ku kludu pomoze usg je to najlepsie co moze pre svoje tehotenstvo nez by mala byt zneistena 😉
Dievcata, co tak zacat rozoberat nieco pozitivnejsie, ako napr. to, ze malicke nam pomaly rastu a verim, ze vsetky budu zdrave a teraz ma napadlo, vela som este pred tehotenstvom sportovala, hlavne beh, bicyklovanie, zumba a aerobic. Je mi jasne, ze teraz sa musim viac setrit, ale napadlo ma, ze zumbu by som mozno v miernejsom tempe mohla. Nemate s tym skusenosti, nepoznate nejaku tehulku, ktora to cvicila?
@danka.chomka jasné, na to sú diskusie. ale už keď sme tehule, tak by sme mali len pozitívne veci diskutovať. lebo čo všetko v živote škodí. mikrovlnky, mobily, aj tv či pc majú svoje žiarenie. ale tomu sa nevyhýbame. či?
@anabelleee jasné, úplne s tebou súhlasím. teraz musíme diskutovať o príjemných veciach . 🙂 čo sa cvičenia týka. podľa mňa v miernom tempe, nie nejaké fitnes výkony 😉 , nemôže ublížiť. len prospieť, aby svalstvo neochablo 😉
ahojte, tak aj ja sa k vám pridávam, zatiaľ len tak neoficiálne, už dlhšie vás čítam.podľa môjho výpočtu mám termín 27.4.2012 , 6.9. má čaká poradňa ešte som nebola, dúfam že doki mi potvrdí tehotenstvo a všetko bude ok.máme už synčeka, na ktorého sme čakali 3 roky a v nebi mám dvoch anjelikov 😔 všetkým nám prajem krásne tehulkovanie plné pohody a radosti na čakanie bábätiek.
drzim palce dievcence ... ja uz tu bohuzial nepatrim ☹
a inak pri Miškovi som chodila na cvičenia pre tehotné a bolo to úplne, že super, odporúčam vyskúšať 😉
Ahojte dievčatá,
napriek tomu, že som si už tretí deň dala tie čípky na nevoľnosť, čo mi dr. predpísala, nič sa nezmenilo ☹ Stále mi je zle... Dnes som zvracala už dvakrát, takže sa na tie čípky vykašlem a nebudem si ich dávať... Máte niečo zaručené na nevoľnosť? Mne je zle celý deň nielen ráno... ☹
ja si tiez myslm, ze to potom zjednodusi porod a nebudem len doma kysnut 🙂
A inak, nasla som, ze pre tehotne existuje zumba gold, je to menej intenzivne a neskace sa tak pri tom
a inak u nás doma ešte nikto nevie, že som tehula, iba Miško 😀 zajtra mám narodky tak bude mať manžel darček :D tak som to spravila aj pred dvoma rokmi 😀
@darinkazv nemala som problem aspon sa o nom nevedelo. Ale ked ides na umele oplodnenie alebo inseminaciu, tak sa to nasadzuje automaticky na podporu otehotnenia, lebo progesteron pripravi pekne sliznicu a tak. Takze ked mi robili inseminaciu, tak som tiez brala Utros, ale nic z toho nevzislo....
Ja som teraz isla do Iscaru na prve vysetrenie, takze tam s takym asi automaticky rataju a dobre som spravila, lebo asi mi dobre zlte teliesko neprodukuje, takze budem doplnat z tymi globulkami, ale baby ja som z nich straaasne spavaaaa. Aj rano som sa zobudila a za hodinu som zaspala na gauci 😝

@kucerkab ono je to ťažké, ale už teraz ťažko nájdete príčinu, že prečo sa to stalo. ☹ často to ani lekári nevedia. 😒 kopec žien bolo skoro na usg a bábätka sa narodili a zdravé. 😉