Pôrod v januári/lednu 2011
Krásne vítam nové tehulky, s ktorými do Nového roku prinesieme krásne bábätká. 😵 😵
Aj my se dem pochlubit, máme skoro 8 měsíců, 70cm a 7710g k 30.7.2011 🙂 sice nás trápí zase ta rýma, ale bude dobře. Je "úžasné" jak stále skáče to počasí...chladno a pak vedra... 😖
ahojte baby ja už neeviem čo mám robiť malá je teraz nejaká nervozna je dosť plačlivá aj ked je napapaná, ale idú jej zúbky resp. už ich má na polku vonku myslíte že to bude tým? a vobec mi nechce spinkať....
@babetkarka nejake to mame krute s tym jedlom, ze? skoda ze ti nechce kasicky, mne papa aspon to. davame nestle lipovu alebo slivkovu. obe mu "chutia" rovnako 😒 ovocie tiez fuj, normalne ho zatrasie a potom sa mi rozplace. tebe sa aspon pekne nakoji cez den. ja ho kojim len ked ide spinkat a uz je total ze ospaly-tak vtedy sa nakoji, alebo ked sa prebudza. tuto noc sa kojil len 2x, aky to pokrok! inak vodicku mu skusam davat casto pocas dna, ale moc nevypije. a ako ti papa susienku? nespapa kusok? mate uz zubky? my ani jeden. aj tie chrumky davam, ale niekedy si tu chrumku ani len do pusy neda a len ju rozmrvi. ale skusala som aj korku z chleba a stane sa ze ju zuzle 😉 znacku
@danilka ahoj ja davam miláčika vanilkového pribináčik obsahuje tvaroh ten nedávam .... čitam etikety ale už sme mali aj smotanový zvolenský 🙂
@ellahop chdatenko majinkééé ☹
@gargamelka vitaj 🙂
Chyba č. 11:
Podporujeme pasivní sed
Existuje velmi rozšířená fáma o tom, že v 6 měsících věku by mělo dítě už samo sedět. Z hlediska vývoje je ale tento požadavek zcela nereálný. Tento názor přetrvává ještě z doby, kdy byly děti běžně pasivně posazovány z důvodu trénování zádových svalů. Bohužel, až když tato generace dorostla, zjistilo se, že bolesti zad jsou u ní mnohem častější a objevují se dříve než u jiných generací. A pátralo se proč. Nakonec došli odborníci k závěru, že záda byla přetěžována už v dětství, a názor na pasivní posazování dětí se diametrálně změnil. Bohužel v USA jsou ve fázi pasivního posazování teprve nyní, takže spousta knih přeložených z angličtiny vás může k pasivnímu sedu nabádat.
Sed je vyvrcholením celého vývoje. Většina dětí nejdříve stojí a leze a až poté, co si lezením posílí zádové svaly, začíná sedět. Sednou si tak, že z polohy na všech čtyřech jdou na bok, a poté si vyndají jednu nebo obě dolní končetiny. Ze začátku se většinou ještě drží rukama země. Až v okamžiku, kdy si uvolní ruce pro hru, jsou záda připravená na sed. V žádném případě není možný sed z lehu na zádech, jako to dělají dospělí. Někdy si tak děti sednou, když jsou ve zvýšené poloze (autosedačka, kočár, klín atd.), nebo se za něco chytnou (tyčky od postýlky, madla v kočárku) a vytáhnou se do sedu. Ale i to je pasivní sed – stejný, jako byste je posadili na zem vy sami. Zde je na místě pevně kšírovat bezpečnostními pásy tak, aby se dítě nemohlo posadit.
Proč je pasivní sed tak nebezpečný? Protože kromě toho, že dětem ničí záda, může zablokovat psychomotorický vývoj miminka. Většina pasivně posazených dětí nikdy neleze nebo lezou jen velmi krátce. Sed je cíl celého vývoje a lezení je cesta k němu. Pokud dítěti nabídnete cíl dřív, než projde cestu, pravděpodobně už se po ní nikdy nevydá.
Vodíme dítě za ruce
Většina dětí potřebuje mezi prvním postavením a chůzí urazit dlouhých 4–5 měsíců, které tráví lezením a obcházením nábytku. Většinou si rodiče myslí, že chůze přichází mnohem dříve. Často se stává, že chtějí tuto fázi zkrátit voděním za ruce, a tím urychlit nástup chůze. Vodění za ruce nemá bohužel s chůzí moc společného, a už vůbec ji neurychluje. Dítě se pověsí za vaše ruce a reflexně pohybuje nohama. Vaše dobře myšlená pomoc se obrátí spíše proti dítěti, nastává stagnace vývoje.
Dítě se fyziologicky nemá kam ve vývoji posunout, a nástup chůze se naopak zpomaluje. A tak většina dětí voděných za ruce začíná chodit až kolem 15.–18. měsíce věku. A jejich rodiče či babičky často končí v ordinacích rehabilitačních lékařů s bolestmi zad. Proto doporučujeme nechat dítě v klidu lézt a obcházet nábytek, nijak nezasahovat do jeho vývoje a chůze přijde tak brzy, jak jen to je u dítěte možné.
NEJVÍCE POMŮŽETE SVÝM DĚTEM TÍM, ŽE JIM NEBUDETE POMÁHAT VŮBEC.
@misha8 Já si myslím, že uškodit vyloženě ne (pokud je to na chviličku), ale jde i o to, že to dětem bere motivaci k hraní na bříšku, protože už znají svět z jiné perspektivy. To jsem četa na několika místech a potvrdila mi to i moje známá rehabilitační. Říkala, že rodiče si neuvědomují, že si vlastně sami přidělávají práci 😒 , když třeba děti vodí za ruce nebo posazují, protože ty děti to pak samozřejmě vyžadují. Ale jak už tu několikrát zaznělo, co člověk to názor. 🙂
Jinak, hoky, nemají vaši prckové zvýšenou teplotu? Ten náš od noci ze soboty na neděli, myslela jsem, že jsou to zuby, ale pořád to trvá. Měl 38,1 celou neděli, v pondělí to kleslo na 37, ale do večera to zase vždycky vyšplhá na 37,5. Myslíte, že to může být tím počasím? U nás bylo asi 33 stupňů a doma nebylo o moc lépe.
@louisiana no musim skusit teda tu lipovu 🙂 . Susienku jej dam do rucky,ked jej ju rozmrvim do vyzivy,tak nechce.Si myslim,ze ked zacne sama papat,tak mozno potom zacne 😒 . A zubky nemame zatial, pekne to odhryzne s dasienkom a pekne to spapa,ked odhryzne vacsi kus,tak jej ho vyberiem. Tiez rozok jej davam,vacsinou ho len rozzuzle. Vodicku sa snazim tiez davat, mozno za den vypije 30ml,co je nic 😖 .

@ellahop jej, aj vy chodite? A v com ho nosite? My v satke a dokaze aj zaspinkat, aj ked spinka len svoju klasicku tristvrte hodinku a len za pochodu, nesmieme zastat 😀