Pôrod v máji 2012
Druhe babo a opat na prvy pokus. Bodaj by aj ine maminky mali tolko stastia 🙂 . Zatial to vie iba manzel a kolegyna v praci. Na zaciatku zmiesane pocity, ale uz sa aj zacinam tesit 🙂
@nena13 Neeeeboj sa tej stolice......Risko ma niekedy taku horcicovu stolicu,niekedy do zlta a niekedy tmavo-zelenu fakt akoby mu tam niekto spenat nalozil....ale taku mal aj v porodnici to sa pamatam,preto si z toho nic nerobim.Pokial nema krv v stolici tak si myslim ze je vsetko ok.Miminka maju kadejake stolice.....a pritom piju stale iba biele mliecko,zvlastne vsak?Zrejme to zalezi od toho co mi zjeme.Skusim to nejak odsledovat.
@nena13 nasla som : U nedojčených detí, je sfarbenie stolice dozelena bežné, preto pokiaľ je dieťa spokojné a prospieva, nie je dôvod na obavy pre zelenú stolicu. Počas prvých 24 mesiacov života sa črevná flóra dieťaťa mení a začína pripomínať mikroflóru dospelých. Všetko, samozrejme, úzko súvisí s výživou dieťaťa. Ak sa dieťa prevedie na umelú výživu (formulu), dochádza k zmene jeho črevnej flóry v zmysle prevahy tzv. gramnegatívnych aeróbnych baktérií.
Toto všetko má vplyv na vzhľad a konzistenciu stolice dieťaťa. Stolica umelo živených detí býva hnedá až zelená, tuhšia a často aj formovaná. Rozsiahle štúdie dokázali, že aj jej farba úzko súvisí s typom používaného umelého mlieka (formuly). Komerčne vyrábané mlieka sa od seba líšia najmä typom a množstvom bielkovín (obsah kazeínu a srvátky), tukov (slnečnicový olej, kyselina palmitová a pod.), ale aj ďalších vitamínov, železa, stopových prvkov, a najnovšie aj prebiotikami a probiotikami. Tieto rozdiely ovplyvňujú konzistenciu a farbu stolice, ale súvisia aj s vekom dieťaťa, keď prešlo na umelú výživu. Pri zavádzaní formúl mali deti napríklad stolicu väčšmi zafarbenú do zelena. Kyselina palmitová reaguje aj s vápnikom v čreve, vytvára nerozpustné mydlá, ktoré spôsobujú, že deti živené takýmito formulami majú tuhú stolicu. Vyšší obsah železa v umelom mlieku môže byť takisto príčinou zelených stolíc. Takze ak ti prospieva tak sa nemusis znepokojovat. Nie je dobre prechadzat casto z jednej znacky UM na druhe, ale ak Ta to bude stale trapit, opytaj sa doktorky, ake ine mlieko by Ti odporucila.
@janusha33 aha...ale tak aj tak to radsej nebudem riskovat kedze sa obavam ze moj terajsi gynekolog je tak troska saplak, chystam sa ho zmenit tak hadam potom to poriesim.
mno tak po dnesnej poradni mame 7 tyzdnov a vazime 6 kg a meriame 60cm(hoc uz niektore vecicky nosime aj 68 a 74 velkost 🙂 ) mno a doktorka povedala ze pekne pribera pekne a nato ze je iba dojceny tak az az :D takze od porodu sme pribrali 2 kg 🙂
@nena13 no o tom profesionalnom pristupe sa mi nechce ani hovorit, je to strasne, ako niektori doktori "liecia". akoby ich to otravovalo, jednoducho zdravotnictvo na slovensku je dost zle...podla mna.
@michalienka25 Presne môj názor-len sa rýchlo zbaviť pacienta a väčšinou počuješ ked ti niečo je-to je vekom,to je od roboty a vyrastie z toho-my sa už celá rodina na tom naramne bavíme....a diagnozu aby si si stanovil sam,poštudoval okolo toho a aj lieky naordinoval(samozrejme česť vynimkám)
@nena13 Ked si to tak vezmes tak nasi predkovia nechodli k lekarovi takmer vobec.Je sice pravda ze vtedy nebol okolo nich taky bordel a stres ako je dnes okolo nas.Ja idem k lekarovi fakt az ked mi je velmi ale velmi zle.A ked lekar predpise mojmu malemu antibiotika budem velmi ale velmi zvazovat ci ich vobec vyberiem z lekarne.Velmi nicia imunitu a takisto nepojde za nim s kazdou nadchou.Je pravda ze mnoho lekarov flaka svoju pracu ale na druhej strane je aj vela ludi ktory idu za lekarom s kazdou doslova bolestou hlavy.A lekari su potom z nich tak unaveny ze ked pridu ozaj chori ludia tak ich uz len tak nejak odbiju.Viem sa na to pozriet aj z druhej strany pretoze tiez pracujemv zdravotnictve takze
Baby, neviete dokedy trva detska zltacka? moj maly bude mat v piatok 7 tyzdnov a este ju stale ma,kazdy sa ma pyta, ci sme boli na dovolenke, ked je taky opaleny 🙂
No baby z nasho Riska sa stal asi zavislak.Ked bol chory nam lekar predpisal Pamycon do nosteka a Fenistil kvapky aby mu odpuchla sliznica.Bral to 2 tyzdne a vcera som skonstatovala ze uz tie sopliky nie su az take brutalne takze fenistil vysadim a Pamycon mu este necham.Posledne tri dni mi totiz takmer cele prespal a v noci buntosil.No nechcite co to stvaral ked som mu na obed nedala Fenistil.Od 12 do pol stvrtej nariekal s prestavkami na driemkanie,ktorych bolo ale zalostne malo.O piatej som mu nakoniec ten fenistil dala ale vecer som uz nedala.Samozrejme sa mi v noci za to pomstil ze sa budil kazde dve hodiny takze som ani ja nespala.Dnes rano som mu zase nedala tak je to znesitelne,uvidim ako bude na obed.Asi tiez nie je dobre to vysadit hned odrazu ze?ci?Len tak zjedneho mozem prestat davat?Som myslela ze na obed mu dam a vecer mu zase nedam.Alebo mu radsej nedam na obed a vecer mu dam.Vecer no neskutocne jak plakal,sa nevedel upokojit.
Baby dajte inšpiráciu na nejaké polievočky čo papáte? Ja netuším akú si variť, čo môžme popri dojčení stále dookola kuraciu už mi ide hore krkom ☹
@janusha33 a ty si davala Pamycon dva tyzdne?ved ten moze byt v chladnicke max.tyzden,mozno 10 dní.a ten fenistil,neviem,ale z mojej skusenosti ja som väčsinou davala na noc,cez den ani nie,vzdy som si myslela ze den sa nejak vydrzi,ale pri soploch sme ho nedavali nikdy,az pri kasli...ty si ho asi za tie dva tyzdne ozaj oblbla🙂))
Dievcata mam probleeem 😒 Uz treti den nic nerobom len beham k malej a vytahujem jej palcek z pusky. Odkedy sa zacala prevalovat na bok, automaticky si cmula palec. Cumlik nedavam, tesila som sa ze to zvladneme aj bez neho (aj tak ho vypluvala) a zacala palec, co je mozno este horsie. Vase to nerobia?
Bezala som kupit nejake hracky nech uputaju jej pozornost ale palec vitazi :(
Inak od vcera vydava uzasny zvuk, asi je sama prekvapena lebo sa raduje ked ho vyda 🙂))
Kočky môže byť že by malému prestalo chutiť materské mlieko? mám ho málo tak väčšina denného jedla je umelé mlieko. Teraz sa zobudil, idem mu dať papať MM a vypluva ho....
môže sa stať, že tak ako ked je dieťa krmene z flašky už nevezme prsník tak by pri UM už nechcelo MM?
@lunnka
@janja2502 aj moja to robí ak nemá dudu celú rúčku si vie vopchať do pusinky 😉 -...ja som si vôbec nekupovala cumle až na predpôrodnej príprave vraveli, že ak cumel tak naj je ten, čo sme ešte my mali ako deti kaučukový. Tak som si jeden kúpila a chvalabohu keď sa mala nechcela prisať hneď prvú noc ako sme boli doma z pôrodnice a ričala na žive raty tak som jej ho dala a bol kľud... keď sa ukludnila tak som znova skúšala prisatie až kým sa naučila pekne prisávať na prsník...a takto to funguje dodnes cumel ma len cez deň keď sa chce ukludniť (väčšinou keď tlačí do plienky) a vie si pekne popýtať aj cicu...takže vie presne rozlišovať rozdiel.. všade sa píše ako je zle dávať cumel... moja mama nám dávala všetkým trom deťom a kojila nás všetky vyše roka.. a koniec koncov je to moje dieťa a ja rozhodujem čo mu dám a čo nie... keď si ma cmúľať rúčku na ktorej môžu byť rôzne bacile tak radšej sterilný cumel...ale je to len môj názor 🙂
@janusha33 fu toto je skôr otázka na detského pediatra - nemôže to byť skôr kolika ? skúšala si mu každú chvílu odsávať soplíky? lebo môže byť že sa mu aj ťahšie dýcha. mne sa nejeden krát stalo že soplíky nebolo počut, išla som preventívne odsať a keby si videla čo vyšlo z nošteka....
inak my máme tiež hrozné soplíky, riešim to physiomer-om - ten kvapkám tesne pred odsávaním, doteraz sme dávali vždy večer pred spaním nasivin ale nezabralo tak teraz budeme dávať 10 dni uniflox....
@1982zuzka uniflox ti predpisali?aj ste mali nejaky pozitivny vyter,ci len tak naslepo...lebo mala ma zlateho staphylokoka a este nejakeho bacila v nose,asi preto tak "chrochti"doktorka jej nechce davat antibiotika,ze na zlateho jej nezaberu a ten druhy co ma su v jej veku nemyslitelne dat,teda podla citlivosti na bacily...Tak ja uz neviem ako ju toho upchateho nosa zbavit..preto sa jej niekedy aj horsie papa,nie vzdy,nevladze s dychom..este asi vyskusam ten physiomer,lebo uz som davala Libenar,aj vincentku,neodsajem jej absolutne nic.ono to ako keby tam stoji pri koreni nosa.

@petra1209
@margarita
@janusha33 Ďakujem žienky ,ste zlaté,že ste mi poradili...aspoŇ som sa trolinka upokojila...Len čo z čoho mam hrozný strach je tá stolica-dnes ju mal naozaj ako špenát a aj taká hustota-skor riedkosť bola....Som na seba naštvana,prečo som včera doktorku neprinutila nech mu zoberie ster,jednoducho sa ma chcela zbaviť....asi som jej liezla s tými mojimi otázkami na nervy....