Pôrod v novembri 2013
Pre všetky budúce novembrové mamy v roku 2013.
@vavrenka @ewca ked som zamestnanec, tak do soc. poist. nemusim ist. to vybavi zamestnavatel, jemu treba odovzdat ten papier od dr. potom iba niekedy do skoncenia matersej treba ist do soc. poist. kvoli 2. pilieru. ale na tom urade prace neviem co. viem, ze tam treba ist s tym oapierom o rozhodnuti o materskej, ktory pride zo socpoist, ale ten nepride dokym zacne materska, taik neviem, s cim tam treba ist este predtym. dovolat sa mi tam nepodarilo. no mozno tAm skocim niekedy a zistim.
Takže žena 6 týždnov pred porodom odchádza na matersku dovolenku ktoru vypláca socialna poistovna 8 mesiacov.Už aspon 2 týždne pred skončením musís ist na urad práce odkial poberáš aj detské prídavky sa prihlásit aj nejaké papiere treba vyplnit a takisto aj do zdravotnej poistovne aj tam to treba prehlásit.
nie nie socialka vypláca len matersku aj to len ked máš na nu nárok ked si pracovala pred tehotenstvom alebo si si platila dobrovolné poistenie takže si neprešvihni ten termin lebo ti nevyplatia rodičovský príspevok takže 2 týžne ako ti končí materská treba ist vybavit.
ale mna zaujima, ked som teraz na rodicovskej a prechadzam na matersku, nie naopak.
@libertine mozno pomoze clanok http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
Dobre ranko, pozeram, ze ste tu mali celkom dlhu debatu o materskej a rodicovskom ;) sa mi paci, ako sa postupne menia temy, o ktorych sa bavime 🙂 za chvilu tu budu fotky nasich detureniec, to bude vesele forum 🙂
Dobre ranecko tehulky.... neuverite.... ale tuto noc som sa ani jadiny raz nezobudila na wc... 😀 a spala som od pol noci do pol desiatej............. JA SOM SA KONECNE VYSPALA 😀 😀 😀 😀
no uz len cakam na svokrusku.... a hor sa...ideme zavarat leco ......... na pol dna robota...
Co si uz clovek vymysli...ked tu v BA tak kraaaaaaaaasne prsi...no nie???
Peknu sobotu 😉
@katyka11 aj tu prší od rána, túto noc som aj ja spala celú noc až ráno o 8 ma zobudil "jemný hlások" našej užasnej susedy 😀 malú nemáme doma tak sme sa naranajkovali a muž pozeral na notebooku vyvolených a sme sa válali doteraz v posteli a teraz išiel variť, lebo mi zahlásil, že ododnes je moja robota len umyť riad a, že všetko ostatné bude robiť on aj vysávať aj dlážky umývať, tak som zvedavá dokedy mu to vydrží 😀 😀 😀
Ahojte. Bola som dnes na utz a vsetko by malo byt o.k. iba sa mi mala zda ze pribera malicko...ale pozrel aj prietoky a ze su dobre aj plodovky je tak akurat.ale stve ma ze ma len 2kg pride mi to velmi malo na to ze predtym priberala praveze viac...ved uz v 29 tt mala okolo 1400g a teraz preslo 5 tyzdnov a ma len 2kg a to dufam ze nie menej..
@eevicka83 ja idem k lekárovi v stredu,som uz takááááá zvedavá,ze az.Tiez bude urcite vsetko ok,len aj ja s tou váhou...Inak je len orientacná,aj mne minule povedal a potom som pozerala,ze je tam dopísané,ze +- kolko gramov a ked je bábo vacsie,tak to je uz vacsia odchylka,u mojho to bolo + pol kila 😉
@vavrenka pytala som sa svagriny, co sa jej teraz male narodilo ako to robila ona...ze ma prist na UP s tym rozhodnutim, co jej posle socialna poist. Ze zastavia rodicak. Ale mi povedala, ze maju na to cas az 60 dni.
A tak by sa mohlo podla mna aj stat, ze v jeden mesiac dostanes este aj rodicak a uz aj matersku a potom treba rodicak vratit.
Ja som bola tento tyzden na UP sa pytat co mam ja robit, ked viem, ze matersku nedostanem. Mam im doniest kopiu toho, co ma vypise gyn. na matersku a potom rouhodnutie zo socialky alebo ze mam pytat hned papier, ze nedostanem matersku alebo nieco v tom zmysle.
A tak mi rozum vravi, ze bud sa chod opytat na vas UP co tam chcu, alebo im dones kopiu od gyn...to by hadam mohlo stacit na zastavenie rodicaku. Ja som si uz aj rovno zobrala papiere na pridavky a aj priplatok k prispevku, nech tam nemusim vela chodit. A kopii rodneho listu maleho si potom urob aj 10ks, bo to budu chciet skoro vsade a ku kazdemu tlacivu...UP, socialka, zdravotna a neviem ci aj obecny urad nie.
@matrix87
@andy09 joj tak to mm prišiel k upratovaniu vtedy, keď som skončila v nemocnici...vtedy sme mali službu v spoločných priestoroch...a teraz máme zase, ale ja že nech mu len pozmetávam špiny a on všetko zmyje a potom doma umyje aj podlahy...predsa len predvčerom som sa kúsok ponaťahovala s kočíkom ako som ho skúšala naklikávať a ešte včera som cítila, že ma boli brucho...tak ja už nejaké moc ťažké práce doma neriešim...povysávam, utriem prach, navarím, operiem, poumývam riad a sanitu...i tak je toho dosť....
už sa síce chystám celý týždeň urobiť si poriadok v skrini a pobaliť tašku do porodnice, ale voláko sa k tomu neviem donútiť....
dnes inak nejaký blbý deň, jeden taký bol keď som bola v 3mesiaci a dnes druhýkrát....normálne ma oblievalo teplo, nedalo sa mi nadýchnuť, bolo mi na odpadnutie. iba som si otvorila okno a polhodky som pri ňom stála...asi zlý tlak...

@vavrenka mne povedala učtovníčka, že ked mi dá dr. papier tak ho donesiem do práce a oni to za mna vybavia, tento týžden som bola aj na socialnej poistovni otcovi vybavovať nejaké veci a tam som si to tiež na tabuli prečítala že bud to dať zamestnávatelovi a pošle to on alebo doniesť tam .