icon

Pôrod v novembri 2013

mariankamk
22. feb 2013

Pre všetky budúce novembrové mamy v roku 2013.

lerinka
9. nov 2013

Nech si čítam názory pre aj proti, nejak verím tomu, že to úžasné za pár mesiacov tak precízne vyvinuté telíčko dieťaťa aj telo ženy sa prispôsobí podmienkam, ktoré v čase, keď sa má približne narodiť a pri pôrode nastanú...je to tak dokonale dané, že sa to celé nezosype len preto, že vyjde na svet behom pár sekúnd (pri sekcii), je podľa mňa odolné a zvládne psychicky aj fyzicky sa prispôsobiť.
Ano, to čo zažíva dieťa v maternici a ako sa vyvinie by sa malo zavŕšiť prirodzením "vypudením" z tela matky, zrodom...ale zároveň je tu možnosť a tiež veľakrát to poškodí babeno...Takže až tak dokonalé to nie je...my vieme len o fyzických traumách, stlačené dieťa, pridusené, pomliaždené (práve dnes sme sa bavili s mamou môjho muža ako cvičením po pôrode so slzami v očiach mesiac bolestivo napravovala pokrivenia tváričky, hlavičky - mimochodom muž má doteraz lebku trošilinku sploštenú)...ja ale nejak neverím, že je to vždy preň dobré...fakt nie som presvedčená, že to babeno, o ktorom sa píše, že má tak veľa vnemov, len tak zrazu bude akceptovať tlaky a sťahy ako niečo prirodzené, keď namiesto pohodlia jemnej, hoc už mierne tesnej maternice, neznámych dlaní, ktoré ho cez jej steny hladkajú a hlasu, ktorý ho ukľudňuje (hoci ešte nevie, že je Matkin, tej, na ktorú sa až po pôrode tak naviaže....) namiesto tohto sa zmení na niekoľko hodín pretláčajúcu sa cestu, v sťahoch maternice, v kriku, ktorý dolieha, stonoch...ak je skutočne tak prepojený, cíti stres z matkinej bolesti a strachu...Ano, uznávam, je to tak zariadené prírodou, v sťahoch je pozitívum vytlačenia vody z pľúcok, ok, ale neberiem to ako jediný možný spôsob spraviť pre dieťa to najlepšie. Netreba vyvolávať v matkách pocit, že neurobia pre dieťa všetko ak ho neporodia čakajúc na samospustenie. Uznám, nemali by však začať vyvolávať pôrod v 38tt a byť nedočkavé (behanie po schodoch, námaha a sexovanie stačí až po 40tt 🙂

Takže ak by sme sme chceli riešiť nekonečnú tému či je lepší pre dieťa/matku - prirodzený pôrod...alebo či vyvolaný, keď už niečo nefunguje...alebo či sekcia zachráni hroziaci problém....asi by to bola nekonečná téma...jednému dieťaťu niečo prospeje, druhému poškodí....keby sme vedeli súbežne zažiť oboje a porovnať spätne....Hlavne nechcem súdiť, ani tie spomínané budúce matky, kt. z nášho pohľadu nemajú dôvod na sekciu...nech porodia radšej sekciou ak by mali mať pocit, že dieťa ich o niečo pripravilo. To je je kapitola sama o sebe....o tom nechcem...Niekedy ani všetko "bio" nie je dobré, je to tak individuálne pre každú ženu, pre každé malé dokonalé telíčko...opakujem sa, ale keď som čoraz viac v tieto dni tak "v nemom úžase" ako sa v mojom tele vytvorilo a hýbe sa...naše milované babená budú jedinečnými dokonalými osobnosťami (aj so svojimi nedokonalosťami 🙂).... a uvedomujem si tiež, keď rozmýšľam o pôrode, že sme tak rozdielne osobnosti...aj ako ženy, ako som už písala...každá zvládame niečo iné, fyzicky či psychicky a každá očakávame mierne iný pocit z pôrodu.
Maminy, snáď len toľko ešte, že nakoniec aj tak dosiahneme ten najväčší zázrak, aký sa deje, tým, že privedieme plod svojho (a mužovho) tela na svet a vychováme z neho bytosť schopnú cítiť, prežívať a milovať...a sami ho budeme ľúbiť tak, že nejaká prípadná a verím, že vlastne žiadna trauma z pôrodu nebude existovať, ľudské vnímanie, duša má totiž schopnosť oveľa väčšiu ako predpokladáme sa regenerovať a prispôsobovať a jemným spôsobom meniť a hlavne pochopiť zažité...to je to PRIRODZENÉ...

@cobinka @havana_frost @poussin @dulkagabulka @zofrinka ...a @všetky, ktoré som neunavila možno nesúrodými myšlienkami, ale snáď aj nato táto téma vznikla 🙂

matrix87
10. nov 2013

baby, dávate svojim deťom Vigantol a Kanavit? ja som dnes čítala vedľajšie účinky tých kvapiek a moc sa mi to nepáči. neviete o nejakom inom spôsobe, ako tie dva vitamíny dať bábätku?

mummyofthree
10. nov 2013

@matrix87 swanson alebo jamieson...

mummyofthree
10. nov 2013

kolko nas je este neporodenych? 😀 😀

eevicka83
10. nov 2013

@matrix87 no ja som este nezacala davat a tiez sa do toho nehrniem ...objednala som si prirodnu nahradu vigantolu za 10 eur ale este mi to neprislo.

jaja018
10. nov 2013

@mummyofthree Jaaaa.... A vydím to ešte na dlho ☹ Včera som vyupratovala aj okná umyla a nič sa nedeje 😒

jaja018
10. nov 2013
majushka122
10. nov 2013

@mummyofthree mne uz zatka odtiekla a nic...cakame...asi sa mu nechce do toho skaredeho pocasia

euka210
10. nov 2013

@matrix87 ja davam...pokial nezabudnem 🙂

andy09
10. nov 2013

@matrix87 ja tiež dávam vigantol aj kanavit ten už len kvapku za mesiac a v pohode, dávala som to aj pri malej.

andy09
10. nov 2013

@katyka11 Máme sa dobre, malinký rastie a priberá, tak sme spokojný. Vo štvrtok mal už 2890 g a 49,5 cm. Rastie neuveritelne rýchlo od pôrodu má už + 4,5 cm. Má už riadne líčka a aj stehienka konečne zaoblené 🙂 je zlatý, papá a spinká, ale už je cez den viac hore a musím sa s ním rozprávať a vie sa už aj riadne ozvať , ked sa mu niečo nepáči. teraz mal chudatko náročný víkend, bola u našich moja sestra s mužom z Brezna a oni ešte nemajú deti tak im bol vzácny a len ho nosili a ešte bol pozrieť mužov synovec s frajerkou tak išiel z ruky na ruky a potom som s ním spala u našich takže zmena pre neho ale v pohode to zvládol a odkedy sme prišli domov len spinká 😀 Sestru okakal a ocikal tak bol spokojný a ona tiež 😀 My sa naštastie v noci vyspíme , ale ja sa za posledné dni cítim strašne unavená a taká vyštavená, a tento týžden idem na kontrolu po šestonedelí tak uvidím čo mi povie. Tento víkend bude zasa namáhavý žiadny oddych nebude budeme mať krštenie takže kopa ludí bude. Počula som o tých homeopatikách vraj sú dobré , ja mám mlieka našťastie tiež dosť, som minule bola v sprche a pozerám že akú hrčku tu mám a stlačila som si to a mlieko mi začalo tiecť s oboch ako ked s akohutik pustí 😀 Takže muž si to vychutnáva , ako aj ten môj ked je doma varí aj upratuje a pritom to od neho nežiadam...ale ani mu to nezakazujem 😀 Malého nosí a rozpráva sa s ním, a ked zaplače tak hned skočí že on je hladný a Miška zasa že pokakaný a nie je ani jedno len už je vo veku kedy je viac hore a vyžaduje si aj pozornosť a oni boli zvyknutý , že stále spinkal🙂 A mužovi minule plakal a ja som z kuchyne zakričala Šimonkooo a stíchol ked ma počul tak muž vraví že je velmi naviazaný na môj hlas 🙂

06lenuska09
10. nov 2013

@mummyofthree Ani ja som ešte neporodila... a to som dnes umyla okná a vyumývala celý byt... ale teda zatiaľ sa nič nedeje...a myslím že ani neudeje tak skoro 🙂

euka210
10. nov 2013

...volam sa Risko, narodil som sa 31.10. sekciou s chlapskymi mierami 4200g, 54cm a stihol som sa povozit uz aj na sanitke.
Aj mi ho prilozili na sale, ale neskor pre problemy s dychanim, aj nejake krce mal a pre istotu kedze sli sviatky, tak ho poslali do Ke na JISku. Mala som 2 deti a ani jedno pri sebe...strasne na psychiku :( Ale po 4 dnoch ma pustili a sup do KE k malemu, prespali sme u rodicov v PO a rano nadojcit. Najprv som mala info, ze tam musi byt 8 dni do piatku, v pondelok nam povedali, ze v stredu ho pustia a v utorok rano ked som tam prisla, tak povedali, ze ked mame veci a sme z daleka, tak poobede mozme ist domov....to bolo radosti! 🙂 Lebo som uz nevladala. Chcela som klud domova.
Len teraz sa trochu trapime s dojcenim, lebo nam schudol, co sme doma, tazko sa prisava, ked spoznal v nenocke flasku, zaspava na prsniku a malo tak papa a vela spi, co som pri prvom nepoznala...ten skoro nespal a na prsniku bol velmi casto 🙂
Tak som ho teraz cez vikend budila, davali sme odstriekane mlieko cez cievku, lebo zajtra ideme na prevazenie. Tak dufam, ze bude dobre a maly sa casom v jedeni zlepsi.

monik83
10. nov 2013

@euka210 je zlatučký, gratulujem a želám veľa zdravia...

eevicka83
10. nov 2013

@andy09 kojis maleho len z jedneho prsnika na jedno kojenie?

kwetinnka
11. nov 2013

@jaja018
@06lenuska09 to sa vam chce v takomto pocasi okna umyvat....
Tak ja to mam o dnes za 10 dni...ale ze by sa mi chcelo okna umyvat nempzem povedat.vcera som piekla nejake slane mame na oslavu a po 2 hod statia ma bolel cely clovek.
@euka210 zlatunky je,gratulujem...a drzte sa,nech vazenie dobre dopadne
@matrix87 firmy sa vsetkymi tymi neziaducimi ucinkami chrani,ale ak su adekvatne nahrady nevidim dovod nech nevyuzit,ale tiez som to dcere davala a je tu.Skor je mozno dolezity ziaduci ucinok viac ako tie popisane..

karotka83
11. nov 2013

@mummyofthree u mna to tiez este nevyzera na porod a to som uz v 41 tt

trish31
11. nov 2013

@matrix87 davam a asi prestanem.Odkedy ich davam,je nekludny

trish31
11. nov 2013

@andy09 aj ja som minule hrcku nasla na prsniku ale po kojeni tam uz nebola takze tiez to bolo mliecko...obcas mi strasne zhrckaveju prsia

kwetinnka
11. nov 2013

@trish31 myslis ze je to z toho?skus vysadit a odsledovat si to

eevicka83
11. nov 2013

@trish31 ja to presne preto nedavam..zhanam nejaku alternativu tak uvidim

06lenuska09
11. nov 2013

@kwetinnka No vieš čo napočudovanie a chcelo lebo viem že po pôrode by som to už neurobila a včera bolo pekne tak som využila 🙂

jaja018
11. nov 2013

@kwetinnka chcelo nechcelo musela som lebo s miminkom ich už asi umývať nebudem.

Babyyy a dnešná poradňa v 38tt zavretá stále na 1000 zámkov ☹ Tlak v norme, bez opuchu a bielkoviny.

A ešte otazocka je tu niekto kto nechodil alebo nechodí na pási?

slniecko001
11. nov 2013

Predstavujem vám našu Meggi, narodila sa 22.10.2013, miery 3180 g a 49 cm.

dulkagabulka
11. nov 2013

@lerinka
prirodzeny porod, teda taky do ktoreho sa nezasahuje, je pre ZDRAVU ZENU, ktora caka ZDRAVE DIETATKO v ZDRAVOM POSTAVENI..
tvoja svokra nemala prirodzeny porod, pretoze jej babatko, tvoj manzel, NEBOL v dobrom postaveni..naliehal do porodnych ciest inak ako zahlavim...dalsia otazka by znela, ci svokre niekto tzv. :prepichol vodu...ci dostavala nejake lieky na urychlenie, ci vyvolanie/ to vsetko su rizikove faktory, ktore mozu mat vplyv na nespravne naliehanie babatka..ak by svokra mala pri sebe niekoho,kto by bol zrucny a vedel by pocas porodu vysetrit,ako babatko nalieha, nemuselo to skoncit takym traumatizujucim porodom...

babatko od prirody JE prpirpavene zvladnut porod...ked som videla babatko narodene NAOZAJ prirodzene, po porode ani nemuklo..iba tichucko sledovalo ockami svoju maminu a hladelo jej do oci...ako keby bol porod absolutna malina..a nie nejaky stres..
porodna asistentka Anna Kohutova vravi, ze ak sa jej rodicia pytali, ktora porodnica im umozni bonding a prirodzeny porod, ze sa maju postavit k porodnym salam/ a tam kde nebudu pocut krik, tak TO JE ONA, to je ta porodnica..

Nedavno som s priatelkou viedla diskusiu na temu, ako velmi nas ovplyvnuje jazyk, ktory pouzivame. Jeden zaujimavy priklad z rozhovoru s Prof. Rockenschaubom "Pretože to, čomu sa v pôrodnej medicíne hovorí hrádza, vlastne hrádzou nie je, je to plastické tkanivo v okolí panvového východu, ktorý anatómovia volajú tiež massa perinei. Toto sa tiež nenachádza pred vagínou, ale tvorí tkanivový výbežok nad análnym otvorom, aby bola stolica vedená dozadu. Termín hrádza ale naznačuje, podobne ako pôrodný kanál a panvové dno, nejakú prekážku, ktorú treba obísť alebo odstrániť – tým vzniká strach. Kanál a dno sú pojmy, ktoré podvedome spájame s prívlastkami ako úzke a prekážajúce. Pritom panva nie je kanál, ale 5cm široký a pohyblivý kostný prstenec s predĺženiami vo forme polovičného štítu vzadu a po bokoch. Široko ďaleko tam nie je žiadny kanál. Smerom dolu je na tomto prstenci upevnená vaničkovitá a veľmi ohybná membrána s otvormi na močovod, konečník a vagínu." http://www.zenskekruhy.sk/nase-aktivity/rozhovo...

cobinka
11. nov 2013

@lerinka Peeeekne si to napisala 😉

eevicka83
11. nov 2013

@dulkagabulka jeeej a moja mala bola tichucko ked sa narodila aj ked uplne prirodzene to nebolo lebo porodnik si nedal povedat ze este nechcem prepichnut vodu ale tlacil ma lebo ze babetko musi ist cim skor von..lebo ze nema idealny ctg zaznam...ale ona ho idealny nemala nikdy lebo vzdy na nom nekopkala a preto ho nevedeli vyhodnotit vraj..podla mna citila ze mam nieco na bruchu a preto...myslim ze ani pri porode jej nic nebolo lebo ozvy boli o.k. len proste ten pristroj ignorovala... 😀 a ked sa narodila tak tichucko na mne lezala a kukala 🙂

dulkagabulka
11. nov 2013

@eevicka83 ano, stava sa to 🙂

mummyofthree
11. nov 2013

@karotka83 jeziiiinku a to ta nechaju tolko sa trapit? sak by ma slaktrafilo.. ja som len 38+4 a uz by som sa najradsej obesila..

mummyofthree
11. nov 2013

@jaja018 tak sak si len 38, mas cas :D aj ked ta uplne chaaaaaapem!
@06lenuska09 achjooo, tak to je nadhera... ja som myslela, ze uz rovno pojdem 7.11 (tp 21.11) ale krpata sa drzi zubami nechtamiiiiii
@majushka122 tak ale to by mal o do tyzdna od zatky byt, ci ani nie?