icon

Pôrod v októbri 2011

silvia0201
21. jan 2011

Ahojte. Som zvedavá, koľko sa nás tu nazbiera :o)))))))))

peta_k
16. jan 2013

kocky, vase deticky uz vsetky zacali rozpravat? nasej malej sa stale akosi nechce...

anita12
16. jan 2013

@peta_k ...nas strasne prudko zacal recnit, vsetci zasnu ako moze take babo rozumiet co sa pytame a hovorime a on odpoveda po svojom, vacsinou su to prve slabiky zo slov, vela opakuje, genialnu pamat, v knizkach vsetko pozna ukazuje, jemna motorika vyborna, no cim viac toho vie, jeho spanok uz snad ani nemoze byt horsi:(, vraj take sikovne inelig.deti vsetko spracuvaju v noci a vobec nemaju hlboky spanok ako by mal byt.... fakt cele noci skoro nespime len sa budi prehadzuje a vstane o 5.00 ,cez den ledva 2 hod. Ja som z toho uz naozaj nestastna... :(, ale tie jeho mudrosti mi zlepsuju naladu🙂, radsej by som brala menej hovorenia a viac kvalitneho spanku, takze u nas tak... Aj Vasej sa jazycek rozviaze...

kucminka
16. jan 2013

@peta_k náš tiež nič nepovie,len ži-to je svetlo a pá-akože páli a to je všetko,keď sa ho aj niečo pýtam,alebo mu poviem,aby zopakoval nejaké slovo,na všetko mi povie len -hm 🙂 tak si ešte asi počkáme,kým sa rozreční.

bluerose
16. jan 2013

@micicka ja tiez malemu nedam MMR, nam lekarka povedala, ze to su bezne detske choroby a cele to ockovanie je len biznis...a ze sama mala pripadz deti, ktorym sa po MMR zhorsil stav ☹

bluerose
16. jan 2013

@micicka ja tiez malemu nedam MMR, nam lekarka povedala, ze to su bezne detske choroby a cele to ockovanie je len biznis...a ze sama mala pripady deti, ktorym sa po MMR zhorsil stav ☹

micicka
16. jan 2013

@bluerose ďakujem za info - preto som dala aj laik. tak keď toto ti už doktorka priamo povie, nie je čo dodať 😠 uvidím, čo bude riešiť tá moja... ešte raz vďaka 🙂

bluerose
16. jan 2013

@micicka Ona mi to povedala tak "medzi nami", kedze je nasa dolhorocna rodinna znama. Samozrejme v praci, pred sestrickou sa takto nahlas nevyjadrila, iba povedala, ze rozhodnutie je na nas ako rodicoch, ze ona nas nahlasovat nebude, ale ked pride kontrola, tak nas zatajit tiez nebude moct...ale my sme si s muzom povedali, ze radsej zaplatime pokutu, nez riskovat tie neziaduce ucinky...

verinka100
16. jan 2013

@micicka Nas maly zatial tiez nie je ockovany, zo zdravot dovodov, ale lekarka super, netlaci na nas, nenahovara, ake je to ocko super a nevyhnutne, nestrasi nas udavacstvom... 😉

micicka
16. jan 2013

@bluerose
@verinka100 mne dr na margo mmr zatial povedala len to, ze to uz tak neboli, ze to ide len pod kozicku 🙄 naposledy chcela riesit termin ockovania, ale som jej povedala, ze som tehu a ze som pocula, ze vtedy by sa nemalo. Ona ze ano v prvom trimestri a ze najblizsie sa porozpravame.
Ale uz len to, ze to definuje ako ockovanie pod kozicku ma zaraza, sak poviem budeme ockovat mmr, je to proti tomu a tomu!
Ale chodi k nej aj moja znama so starsim synom, ta odmietla a hned jej povedala, ze ju musi nahlasit a dokonca ze ked pojde dieta do skolky, tak musi do spravy o zdravotnom stave napisat, ze nie je ockovane!! A to je podla mna tiez hlupost!

bluerose
16. jan 2013

@micicka Ano, aj ja poznam od znamych take akcne lekarky 😠 boja sa o svoje miesto no...aj to vcelku chapem,len co potom chudak rodic...Ja co mam zname a tie maju deti v skolkach tu v BA, tak do prihlasky len obvodna potvrdila, ze je dieta zdrave a sposobile do kolektivu, ziadna zmienka o ockovani, ale neviem, ci to zalezi od konkretnej skolky, ze si kazda spravi svoju prihlasku a vyzaduje aj nieco o ockovani 😕 skus si zistit ako je to u vas, ci ta dr len strasi, alebo je to fakt... 😔

micicka
16. jan 2013

@bluerose pochybujem ze by to bolo tak, ved teraz velmk vela rodicov vobec nedava ockovat! A co ich nedaju do skolky? Alebo ich nezoberu do skoly? Ved skolska dochadzka je povinna! Ked sa naseriem, vymenim ju a moze byt rada!
Ved napisem po 28. co som sa dozvedela 😉

missy97231
17. jan 2013

@micicka @bluerose myslim ze to s tym potvrdenim do skolky je zsasti na doktorke, ak je taka akcna a "prajna", tak to tam kludne moze napisat len tak... A uz je to na skolke... Ano, skolska dochadzka je povinna, ale dnes zohnat skolku napr. od 3rokov je problem velky vo vacsinach miest, ci uz aj dedin...

missy97231
17. jan 2013

@verinka100 ani moja mala nebola este ockovana, dokonca este stale nemala 3.hexu, tiez zo zdr.dovodov. A nas dr tiez super, ze musime pockat kym bude fit. A to len sopli, ale riadne ☹

bluerose
17. jan 2013

@micicka
@missy97231 no ved to, ze zalezi od dr., co tam napise...len som to myslela tak, ze nie je povinne napisat ci je alebo nie je dieta ockovane a skolka na zaklade toho nemoze rozhodnut ci dieta prijme alebo nie, nie je nato ziadny zakon ako som vcera zistila🙂 Dolezite je iba to, ci je v case podania prihlasky a nastupu do skolky zdrave a teda sposobile na navstevu skolky a nie ci bolo ockovane. Lenze aj to je fakt, ze je problem s volnym miestom, aj tu v BA je to kriticke, vacsina rodicov to riesi sukromnymi skolkami akebo opatrovatelkou.

katuska_za
17. jan 2013

@micicka mamina robi v skole a predtym robila tiez uz v niekolkych a vsade na prihlaske bola kolonka ci su deti zaockovane.. ono ak niesu zaockovane tak je problem s tym ze ich nezoberu (skolka si nezoberie na svedomie vziat taketo deti, ale su aj skolky co to neriesia...) ja len na margo vasej diskusie, ze naozaj moze byt problem ze hocktora skolka vam dieta nevezme....

bluerose
17. jan 2013

@katuska_za to fakt?! Pekne by som take skolky nahlasila, pretoze je to protizakonne a dalo by sa kludne vyhadat, ak by take dieta nechceli len kvoli ockovaniu zobrat! Ja ti poviem, ze tu, co som sa stretla so skolkami, ani jedna nemala kolonku o ockovani, prihlasky vyzeraju takto :http://ms.gkmke.sk/downloads/prihlaska_ms.pdf , pripadne takto :

Ž I A D O S Ť
na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie v materskej škole s výchovným jazykom slovenským

Podpísaný rodič (zákonný zástupca žiadam o prijatie môjho dieťaťa do Materskej školy (MŠ) .................................................................... v školskom roku ............./.............. od .....................................

Meno, priezvisko dieťaťa: ...................................................................., dátum narodenia: ............................
Trvalý pobyt (ulica, číslo domu, PSČ)* : ............................................................, tel. č. .................................... Prechodný pobyt (ulica, číslo domu, PSČ)*: ......................................................., tel. č. ....................................
Meno, priezvisko, titul matky: ........................................................................................................................
Pracovné zaradenie: ...........................................................................................................................................
Zamestnávateľ: ........................................................................................., tel.č.: .............................................
Meno, priezvisko, titul otca: ............................................................................................................................
Pracovné zaradenie: ...........................................................................................................................................
Zamestnávateľ: ........................................................................................, tel.č.: ..............................................
Súrodenci:
Meno Rok narodenia Navštevuje MŠ/ZŠ (adresa)

Dieťa je zmyslovo, telesne a duševne zdravé, nevyžaduje mimoriadnu zdravotnú a výchovnú starostlivosť a je schopné plniť požiadavky školského poriadku materskej školy, ktoré sú v súlade s psychohygienickými zásadami dieťaťa v predškolskom veku.

................................................................
pečiatka a podpis pediatra

Prehlasujem, že všetky údaje sú pravdivé a beriem na vedomie, že v prípade zistenia nepravdivých údajov a informácií bude rozhodnutie riaditeľa MŠ o prijatí dieťaťa do MŠ zrušené.

V Bratislave dňa: ................................ ................................................................
podpis rodičov (zákonných zástupcov

Prijala dňa: ...............................................podpis riaditeľky .............................................................................

NIKDE NIC O OCKOVANI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

katuska_za
17. jan 2013

@bluerose ono snad sa na mna nebudes hnevat za to co pisem, ale pokial dieta nieje ockovane tak by nemalo byt pustene do kolektivu take su u nas pravidla.... a ci tam ta kolkonka je alebo nieje dr by to zatajovat nemala (je to klamstvo z jej strany) pokial to skolke nevadi tak je jedno ci to tam je alebo nieje napisane a pokial to skolke vadi tak ju vlastne klames ak to tam neuvedies...

jaj ja budem mat aj tak problem dat matuska do skolky :( lebo intogravat nechcu vobec.... som zvedav ci nejaku najdem...

bluerose
17. jan 2013

@katuska_za Nehnevam sa, ale kde "u nas" su take pravidla? U vas v meste? ci? Lebo vcera som sa nato informovala vecer u svokry, ktora je pravnicka a ma kolegyne samozrejme, kamaratky, no a jedna sa zaobera tymito vecami a povedala, ze taky zakon neexistuje, dieta nemusi byt ockovane aby ho prijali do skolky, musi byt iba zdrave. Preto vravim, ze ak tam u vas budu robit problemy, tak napiste staznost a odvolajte sa 🙂 Mne ide o to, ze skolka NEMA PRAVO vyzadovat taku kolonku a ak ju aj vyzaduje, NEMA PRAVO vas na zaklade neockovania neprijat. 😉 Neockovane deti nepredstavuju nijake riziko, pokial su zdrave, moj syn nie je ockovany a zatial nebol ani raz chory, zato mam kamaratku, ktora ockovala vsetkym moznym povinnym aj nepovinnym a dieta bolo 2x vazne krat chore, z toho raz skoncili v nemocke kvoli rotavirom, na ktore ho ockovala za drahe prachy nepovinnou vakcinou... cudne nie? 😕

tunzal
17. jan 2013

prepáčte baby že vám idem kecať do očkovania, je to na každej mamine či dá očkovať či nie. k tej školke, síce nie je zákonom stanovené že nemajú prijímať deti ktoré nie sú očkované ale na druhej strane nemajú ani povinnosť zobrať do kolektívu dieťa ktoré nie je očkované, a povinná skôlka je len rok pred nástupom do školy, takže žiadne zákony neporušujú ked vám dieťa nezoberú v 2-3....rokoch.

bluerose
17. jan 2013

@tunzal ved o tom pisem, ze podla zakona nemozu na zaklade neockovania nezobrat 🙂 a to , ci ho zoberu v 2 alebo 3 rokoch, alebo 5, to zalezi samozrejme od kapacity skolky, mam kamaratky,ktore maju deti ockovane a uz sa 2 roky snazia dostat ich do skolok a neuspesne, vsade prednstne prijimaju 5 rocne, alebo s odlozenou sk. dochadzkou 😖 A este by som chcela podotknut, ze povinna uz nie je, ani rok pred skolou! IBa sa odporuca....je to na kazdom rodicovi 🙂

tunzal
17. jan 2013

@bluerose a to odkedy je nepovinná?

bluerose
17. jan 2013

@tunzal pokial sa ja pamatam, tak nie je...neviem kedy bola naposledy, mozno ked sme boli my deti??? Myslela som si, ze to uz kazda mamka vie, ze nie je povinna a nie ze pisem nejaku novinku 😀

http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?Cat...

"Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši 6. rok veku..."
Teda ziadna skolka, ale az skola. 😉 😉 😉 😉

tunzal
17. jan 2013

@bluerose no neviem ale mne sa zdá, že ked mi syn chodil do škôlky tak 1 rok pred školou bolo povinné , tak teraz neviem...vlastne mne to je jedno syn chodil 4,5 roka a ked na to bude malá pripravená tak isto pôjde.

peta_k
17. jan 2013

@micicka co myslis tym, ze v tehu by sa nemalo ockovat? Ja to prvykrat pocujem a som ostala zaskocena. My sme mali byt ockovani v utorok, ale mala uz ma dva tyzdne chripku, tak sme to museli posunut... Tiez sa toho bojim, ale ockovat sa budeme, ja zle prezivam aj zvysenu teplotu dcery, nieto este nejaky zapal mozgovych blan a podobne...

Co sa tyka tej vasej diskusie, ci su skolky povinne prijimat nezaockovane deti, tak podla mna povinne nie su a kazda by si mala viest evidenciu o tom, ktore deti su a ktore nie su ockovane. A kazda mama nech sa na zaklade toho rozhodne, ci svoje dieta do takeho kolektivu umiestni. Je pravda, ze nezaockovane zdrave dieta neohrozuje ockovane dieta, ale nikde nie je napisane, ze neockovane zdrave dieta nemoze ochoriet a v takom pripade su ohrozene aj nase ockovane deti, lebo vakcina im nezarucuje 100% ochranu. Sestra je farmaceutka a viem ako to funguje vo farmaceutickom priemysle, ale fakt je ten, ze zavedenim povinneho ockovania takmer vymizlo mnoho nebezpecnych detskych chorob.... Ja osobne nespim dobre dva tyzdne pred kazdym ockovanim, lebo si tu vzdy precitam komenty mamiciek, co nechcu dat deti ockovat, ale vzdy sa pozbieram, verim, ze to robim pre dobro svojho dietata, ktore nadovsetko milujem. Nesnazim sa tu teraz obhajovat ockovanie, len pisem, co preferujem ja a kazda z nas by si mala urobit na vec vlastny nazor a podla toho sa rozhodnut. Len sa tu prosim nedeptajme navzajom, lebo pre kazdu z nas su jej deti najdolezitejsie na svete a chceme pre ne len to najlepsie....

bluerose
17. jan 2013

@tunzal nie je povinna na Slovensku, na 100percent. Povinna je vtedy, iba ak o tom rozhodne skola, ze nie je este dieta psychicky sposobile na skolu, tak odporucia rodicom akoze nulty rocnik-pripravku-skolku. Je len dolezita pre socializaciu dietata a odporuca sa, ale ked dieta do skolky nedas, tak zato do vazenia nepojdes 😀 ani socialka ta nahanat nebude. Ak neveris tomu linku, tak kludne zavolaj rovno na Ministerstvo skolstva 😎

tunzal
17. jan 2013

@bluerose to prečo by som mala zavolať???? nechápem ťa ale to je jedno....ja som písala že mne to je jedno či je teraz povinné alebo nie, tak isto ako mi syn chodil tak aj dcéra bude. ja osobne mojím deťom dávam povinné očkovania a budem dávať aj naďalej, a ešte dodám že keď škôlka nie je povinná, tak o čom tu je reč, tak proste každá škôlka môže mať vlastné pravidlá a môže byť v prihláške aj kolonka či je zaočkované alebo nie a súhlasím s
@peta_k že by malo byť v škôlke evidencia o tom či sú deti alebo nie zaočkované.

bluerose
17. jan 2013

@peta_k pekne si to napisala...ale aj mamicky, ktore ockovat nechcu, miluju svoje deti nadovsetko a robia to pre dobro svojho dietata. 🙂 Vela chorob vymizlo a vela sa ich u deti rozsirilo-autizmus, detska cukrovka, atopicky ekzem, rakovina...clovek si moze klast otazku, moze zato ockovanie, ci nie? Nikomu tu neprajem zle, ale mala som moznost vidiet onkologicke oddelenie na Kramaroch a teda doteraz mam vzdy slzy v ociach ked si nato spomeniem...90per rodicov tych malych deti, babatiek, obvinuju z toho ockovanie..kedze rakovinu v rodine nemali, mali bezproblemove tehu a porod...potom ockovanie...potom rakovina. A clankov o vakcine MMR a autizme je tiez vela, samozrejme, ze najdeme clanky, kde pisu, ze je to vymysel...ale skuste sa spytat tych rodicov...ja som sa u svojho syna bala tiez, ze bude autik, ale zatial vsetky vysetrenia su OK, ale tak som sa zlakla, ze to MMR ockovat nebudem ani pod trestom smrti.
PS: a tiez mame v rodine farmaceutku 😅

bluerose
17. jan 2013

@tunzal lebo si pisala, ze sa ti to nezda...tak preto reagujem, ze naozaj u nas povinna nie je. A kazda skolka vlastne pravidla mat nemoze, pravidla a zakony su dane zakonom a statom a ziadna skolka NEMOZE prijat/neprijat dieta na zaklade ockovania ci neockovania. Moze si taku prihlasku spravit, ano, ale ak na zaklade toho dieta neprijme, rodic sa ma pravo ohradit a odvolat a vyhra kedze v tomto pripade je pravo na jeho strane 🙂

tunzal
17. jan 2013

@bluerose nič v zlom ale kde som písala že sa mi to nezdá???? ja som písala že sa mi zdá že bol povinný jeden rok ked mi syn chodil a nič viac.

bluerose
17. jan 2013

@tunzal No ved tak som to pochopila, ze si myslis, ze aj teraz je to tak a je povinna. Lebo naozaj nie je. Prepac, ak som to pochopila zle 😉